View Full Version : Ранено малко лястовиче
BlackEyedPeas
08-20-2013, 11:43
На терасата имаме гнездо на лястовички и всяко лято идват тук, раждат дечицата си и към края на топлите дни - отлитат всички. Това лято обаче е по-различно. Котката ми от известно време започна да хваща малките им и с 300 зора ги освобождаваме от зъбите й. Миналата година беше хванала само едно, но успяхме да го измъкнем навреме. Тази година обаче яко се олива да ги хваща. Най-фатално беше преди една седмица. Тогава тя беше хванала поредното лястовиче и когато отидохме да го махнем от нея, крилцето му беше леко разкървено от зъбите на котката. Сега има една раничка и му е трудно да лети. Оставихме го на терасата да се качи само, проверявах дали се е качило и видях, че го нямаше на терасата и реших, че е успяло да се качи, но вечерта видяхме, че още седи долу. Намазахме крилото му и го качихме в гнездото му. До тук добре, но на другия ден котката дебнеше нещо под дивана и когато отидох да видя (само и се чудя как успя да го завлече от терасата чак в хола), видях, че има лястовиче под дивана, а тя само го тероризираше да излезе. Когато го хванах, направо сърчицето му щеше да изскочи, видях, че е същото лястовиче, оставих го на терасата и после се върнаха нашите и го качихме пак. Е, обаче се оказало, че през деня, докато ме е нямало, нашите са го качвали около 5 пъти, защото постоянно се намирало на земята (???). Чудим се вече какво да го правим, но ми е жал да го оставя самичко. Изчетох в нета различни форуми за това да му помогна, но никъде не пише точно за ранено лястовиче. Чудим се защо само пада от гнездото. Да не би другите да не го искат и да го избутват? Или, че са го пипали хора и вече не го искат? (също както малките котенца, например?) Поне ако можем някак да го храним с нещо, но с какво? А и то не иска да си отваря човчицата, само вода успели да му дадат. Ако може някой друг съвет как да постъпя с него, как да го храня или най-малко да се грижа за него някак. Или как да направим така, че раната му да заздравее по-бързо и да успее да отлети с техните, защото скоро трябва да отлитат, а то ако не успее да полети с тях.. Знам, че на малките им трябват родителите, за да взимат умения от тях докато растат, а те са от няколко месеца тук. Дори се учеха да летят с родителите си, за това що-годе е някак подготвено да се изхранва само, но само му трябва храна и раната му да заздравее, за да отлети навреме.
heartlesandfreaky
08-20-2013, 18:37
Чудя се възможно ли е котката ти да го сваля от гнездото?
Защо не пробваш един ден да я затвориш в някоя стая, за да видиш дали лястовичето отново ще е на земята. Ако не е, значи котката ти е зла и го терори непрекъснато..
Като отлетят лястовичките зимата им съборете гнездото. Няма как да имаш котка и да виреят птички покрай нея. На пролет лястовичките ще си направят друго гнездо, някъде където ще си живучкат безгрижно.
Защо оприличавате малките животни на "дечица"?
klimatronik
08-20-2013, 20:51
Като отлетят лястовичките зимата им съборете гнездото. Няма как да имаш котка и да виреят птички покрай нея. На пролет лястовичките ще си направят друго гнездо, някъде където ще си живучкат безгрижно.
Защо оприличавате малките животни на "дечица"?
това е много голям грях... никога не се събаря гнездо на лястовици
това е много голям грях... никога не се събаря гнездо на лястовици
Простотии и половина! По-добре ли е котката да им убива малките?
BlackEyedPeas
08-20-2013, 22:21
heartlesandfreaky@ не, няма как да го сваля котката, гнездото им е доста нависоко и дори ние едва го стигаме.
an7raks@ Знам, че не се води за дете лястовичето, но го казвам в смисъла, че все още се учи от родителите си за прехраната си. Иначе преди нямаха чак голям проблем с котката, когато започваха да се учат малките да летят, просто затваряхме терасата и не пускахме котката когато няма никой, но този път изненадващо ги е хванала. Иначе и аз съм на мнение, че те не трябва да са около котката, защото тя следва инстинкта си и много знае какво прави с тях. Ясно ми е, че няма да мога да го гледам, но сега ще намажа раната му с йод и ще се опитам да го храня колкото да оцелее и да полети с останалите. Само не знам къде ще му търся буболечките, иначе гнездото си го има още от преди да се нанесем в този апартамент.
heartlesandfreaky@ не, няма как да го сваля котката, гнездото им е доста нависоко и дори ние едва го стигаме.
an7raks@ Знам, че не се води за дете лястовичето, но го казвам в смисъла, че все още се учи от родителите си за прехраната си. Иначе преди нямаха чак голям проблем с котката, когато започваха да се учат малките да летят, просто затваряхме терасата и не пускахме котката когато няма никой, но този път изненадващо ги е хванала. Иначе и аз съм на мнение, че те не трябва да са около котката, защото тя следва инстинкта си и много знае какво прави с тях. Ясно ми е, че няма да мога да го гледам, но сега ще намажа раната му с йод и ще се опитам да го храня колкото да оцелее и да полети с останалите. Само не знам къде ще му търся буболечките, иначе гнездото си го има още от преди да се нанесем в този апартамент.
КВО?!? ЙОД ВЪРХУ ЖИВА РАНА?!?!? Ти слагала ли си си йод върху рана? Не го мъчи животинчето! Ако намериш някакъв начин да го храниш - храни го и толкова.
BlackEyedPeas
08-21-2013, 09:42
Не го реших аз това с йода, казаха ми го, но вече няма значение, защото лястовичето умря. Сутринта обикаляше, когато се събудих за малко, а след няколко часа му носех да яде и видях, че не мърда и ми стана кофти. Сега изобщо не пускам котката на терасата, а лястовичето ще го заровя някъде наблизо.
Кой тъпак може да ти каже подобна глупост?!
Добре, че се е отървало с време...
klimatronik
08-21-2013, 11:20
Простотии и половина! По-добре ли е котката да им убива малките?
аи да рушим всички гнезда, които ги дебнат котките тогава? Никаква гаранция няма,че следващата година ще си го построява някое много недостъпно място.
аи да рушим всички гнезда, които ги дебнат котките тогава? Никаква гаранция няма,че следващата година ще си го построява някое много недостъпно място.
Ми, да, правят си гнездата на доста недостъпни места, обикновено. Авторката каза, че гнездото е там от преди да се нанесат, съответно когато са го правили там е нямало котка...
klimatronik
08-21-2013, 12:07
Ми, да, правят си гнездата на доста недостъпни места, обикновено. Авторката каза, че гнездото е там от преди да се нанесат, съответно когато са го правили там е нямало котка...
баш доста... на много места... буквално мога като се протегна, да докосна гнездото.
Като гнездото е там от преди да се нанесат - няма да пускат котката.
И това е вариант, ама изглежда не могат да я зАпрат.
Ми това е природата, котката в кръвта си е хищник и винаги ще си търси за ядене. Има 3 варианта:
-Махаш гнездото
-Ограничаваш максимално достъпа на котката
-Оставяш ги да се разбират сами
Много животни снасят/раждат по повече малки като целта на това е да оцелеят само няколко.
klimatronik
08-21-2013, 12:13
И това е вариант, ама изглежда не могат да я зАпрат.
ми тогава да се обадят на зелени балкани
klimatronik
08-21-2013, 12:14
да приспят котката.
или да се обадят на натиоанал джиографик за направата на природонаучен филм
ми тогава да се обадят на зелени балкани
И те кво? Ще закарат котката на психолог?
klimatronik
08-21-2013, 12:17
И те кво? Ще закарат котката на психолог?
а, не знам. не съм толкова начетен като тях. нито пук ти. може само да гадаем. сигурно ще барикадират терасата им с лазерни устройства.
а, не знам. не съм толкова начетен като тях. нито пук ти. може само да гадаем. сигурно ще барикадират терасата им с лазерни устройства.
мхм и ще назначат един джедай да пази гнездото.