PDA

View Full Version : Момичешкия пубертет



tHe_COolEst_GIrl
09-14-2013, 08:48
Здравейте. Пиша тази тема за всички уплашени малки зайчета, които навлизат в пубертета :)

1.НАВЛИЗАНЕТО В ПУБЕРТЕТА:

Възрастта, в която навлизаме в пубертета е между 8-та и 13-тата година. Когато тялото е готово, тогава започва магическото ни превръщане в жени.
Първото нещо, което ще забележим е, качваме няколко килца, но това е нормално, защото тялото се нуждае от енергия, за да минем през преобразяването си и затова напълняваме.
Има много случеи, когато някое момиче се развива по-бързо или по-бавно от връстниците си. Това също е напълно нормално. Времето, през което навлизаме в пубертета е генетично заложено.
Преминаването през пубертета изисква няколко години, но няма място за притеснения-промените се изнизват бавно и ти ще си готова, когато те приключат.

2. ПРОМЯНА В РЪСТА И ФОРМАТА НА ТЯЛОТО

Ако дрехите ти започват драстично да отесняват, значи си навлязла в пубертета и и започва да се променя формата на тялото ти и ръста ти.
Има също и така наречения "Взрив на растежа". През този взрив започваш да израстваш драстино на височина. Обикновено той започва на 11 годишна възраст и спира на 15 години. Ако за почнеш да растеш по-рано, по- рано ще спреш и обратното. Някои момичета пък изобщо не минават през "взрив на растежа".
Освен промяната на ръста, се променя и формата на тялото. Започва да се оформя и разширява ханшът и тазовите кости, за да се подготвят за бъдещото бебе.

3.ОКОСМЯВАНЕ

По време на пубертета започват да израстват косми по цялото ни тяло. Първо се появяват косми по Венериния хълм. Тамо окосмяването има формата на триъгълник и предпазва половите органи.
След това се появяват космите и под мишниците. Много жени ги отстраняват, но това в никакъв случай не е задължително.
През пубертета се появяват и косми по краката. Но преди да решиш да ги отстраниш, поговори с майка си.

4.БЮСТ

През пубертета започват да се оформят и гърдите. Докато те растат може и да те боли. Всяка гърда има около 15-20 млечни жлези. Около тях има мастна тъкан, която ги предпазва от нараняване. Всяка млечна жлеза има каналче, което води към зърното. От там бебето изсмуква майчиното мляко. Не се притеснявай, ако бюстът ти е малък или голям. Всеки мъж харесва различен вид бюст.

5. МЕНСТРУАЦИЯ

Най-голямата промяна през пубертета е меструацията.Тя представлява кръв и малки парченца тъкан, изтичащи от матката. Тя може да започне между 9 и 18 годишна възраст, но обикновено 2 години след като гърдите започнат да нарастват. Другия признак е изтичащите секрети от половите органи. Менстуацията се повтаря периодично-това е менструален (месечен) цикъл. Той е периодът от една менструация до другата. Може да е от 20 до 35 дни, а може да е и по-дълъг. През първите години може да не е толкова редовен.

6. ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ

По време на меструацията трябва да се използват превръзки, за да не изцапаме бельото си. Някои превръзки имат самозалепващи се крилца, за да са по-прикрепени към бельото. Обикновено превръзките имат малки капчици, които показват попивателната способност. По-малко капчици за по-малко течение и обратното. Може когато сме навън, да носим в торбичка, кутийка или несесерче няколко превръзки. Ако нямаме, тоалетната хартия също върши работа.

7. ЧУВСТВА

През пубертета е възможно да имаме известно неразбирателство с родителите и да искаме да сме по-самостоятелни. Напълно е нормално. Също може и да се чувстваме привлечени от някое момче или дори момиче. Нормално е да сме много объркани и да не знаем накъде да поемем. Това е от бушуващите хормони вътре в нас.

8. ВРЕДНИ СРЕДСТВА

Има много неща, от които трябва да се пазим през пубертета. Например алкохолът. Той вреди на черния дроб и мозъчните клетки. Цигарите причиняват рак на белия дроб, а редовните пушачи на канабис страдат от депресия. Знай също че имаш правото да кажеш "НЕ", когато някой "приятел" се опита да те насочи към тези вредни средства. Имаш абсолютното право да не правиш нищо, което не ти харесва или ти вреди. Трябва да внимаваме и да се пазим!!!


Надявам се да съм ви помогнала със темата си :)

ameli
09-14-2013, 10:11
То хубаво си я направила тая тема, ама първо, че мястото и не е тука, второ, че вече мисля има такава и трето - източник?!

tHe_COolEst_GIrl
09-14-2013, 10:24
ameli, моите най-големи уважения, но не можах да намеря по-подходящо място от тук, аз не съм виждала такава и освен това съм чела много книги и съм формулирала информацията тук :)

tHe_COolEst_GIrl
09-14-2013, 10:27
Ооо, прощавай, моя грешка. Трябвало е да бъде във Здравни проблеми и болести. Видях просто, че там информацията е разделена и реших да я събера на едно място. Отново се извинявам. Ако решат за правилно, модераторите може да я преместят :)

DisappointedDreamer
09-14-2013, 11:55
"Има много неща, от които трябва да се пазим през пубертета. Например алкохолът. Той вреди на черния дроб и мозъчните клетки. Цигарите причиняват рак на белия дроб, а редовните пушачи на канабис страдат от депресия. Знай също че имаш правото да кажеш "НЕ", когато някой "приятел" се опита да те насочи към тези вредни средства. "

'Що само през пубертета трябва да се пазим от тези вещества? Не трябва ли цял живот да ги избягваме? Или, ни вреди само между 9тата и 18-тата годишнина, а през останалото време е като Витамин Ц за тялото?

Тц.
пък и повечето, които влизат тук са вече минали през всичко това, т.е. не им е полезна информацията.

bogitooo12
09-14-2013, 12:22
Благодаря ти за хубавата тема и хубавите съвети ! :P

tHe_COolEst_GIrl
09-14-2013, 18:26
Благодаря ти за хубавата тема и хубавите съвети ! :P

Радвам се, че поне един човек оценява труда ми :)

tHe_COolEst_GIrl
09-14-2013, 18:31
DisappointedDreamer, както казах по-горе, темата е за 10-11-12-13 годишните, които се интересуват. Защото на някои хора няма кой да им каже какво се случва с тях. :) А за останалите съфорумници, ако имате лошо мнение, моля, запазете го за себе си. За днес ми стига толкова хейт :)

Summer..lov3
09-14-2013, 19:37
Браво за труда,тук влизат и малки деца.

ameli
09-14-2013, 19:58
За днес ми стига толкова хейт :)

Не е хейт, просто съм забелязала някаква тенденция сравнително новите да пускат теми, които им се иска да са важни, но извинявай, за повечето са излишни. Съжалявам, ако съм те засегнала по някакъв начин...

strawberry88
09-14-2013, 21:28
Защо нападате момичето? Наистина тук пишат и по-малки и няма нищо лошо да има такава тема. :)

tHe_COolEst_GIrl
09-15-2013, 07:13
Не е хейт, просто съм забелязала някаква тенденция сравнително новите да пускат теми, които им се иска да са важни, но извинявай, за повечето са излишни. Съжалявам, ако съм те засегнала по някакъв начин...

Не, не се притеснявай, не си ме засегнала. :) За мен не е важно дали темата е важна, просто искам по-малките ни съфорумници да се образоват за това какво става със тялото им :)

Dusty
09-15-2013, 15:30
Поздравявам те за труда, темата наистина е полезна. Даже и аз начуих някои работи, дето не ги знаех.:D Не че вече имам нужда от тях.:D