Влез

View Full Version : Бойни изкуства

Hidayet
09-18-2013, 14:31
Според вас на 16 години късно ли е да започвам някакъв вид бойно изкуство? Не искам да тренирам за състезания или за да се бия с някой от групата, в която може би ще съм, защото не вярвам да съм само аз. Искам просто да тренирам за самозащита и за да се отпусна. Може ли някой запознат да ме посъветва за бойно изкуство, от което има ползва и например боксът върши ли работа? А и ако тренираш за удоволствие, все пак трябва ли да правиш нещо заедно с някой от хората, които също тренират, може ли по някакъв начин да си сам? :D Мерси предварително. :)

Момиче съм.

Hidayet
09-18-2013, 14:32
поред вас на 16 години късно ли е да започвам някакъв вид бойно изкуство? Не искам да тренирам за състезания или за да се бия с някой от групата, в която може би ще съм, защото не вярвам да съм само аз. Искам просто да тренирам за самозащита и за да се отпусна. Може ли някой запознат да ме посъветва за бойно изкуство, от което има ползва и например боксът върши ли работа? А и ако тренираш за удоволствие, все пак трябва ли да правиш нещо заедно с някой от хората, които също тренират, може ли по някакъв начин да си сам? Мерси предварително.

Момиче съм.

supersonic0
09-18-2013, 14:42
На мен ми харесва таекуондото, смятан, че е доста добро и за момичета, но там ударите са предимно с крака, ако си сериозна няма да ти отнеме чак толкова много време да се разтегнеш (защото това ти е нужно при ударите с крака), разбира се има и удари с ръце. За бокса, лично аз не харесвам жени, които тренират бокс.. :D

Hidayet
09-18-2013, 14:47
Ами аз се притеснявам от гледна точка, че не съм особено разтеглива. Когато се разкрача на повече от 90 градуса и започвам да изпитвам болка. :D

supersonic0
09-18-2013, 14:49
Хаха :Д Това не е проблем. Разбира се, ако се започне от малък е много по-лесно, защото малките са много по-пластични, но ще започнеш внимателно, те треньорите си знаят и постепенно преди да се усетиш ще видиш колко по-'разтеглива' си станала :D

Chacho
09-18-2013, 14:56
1. Не ти е късно.
2. Не е нужно да се състезаваш, можеш да си тренираш за собствен кеф.
3. Все ще се налага да си партнираш с някой в дадени упражнения, но явно липсата на опит в това отношение те плаши. Бойните изкуства са за преодоляване на страха, включително и психическия от контакта с други хора. Явно се и плашиш, че може да не се справяш добре, но всеки тръгва от нулата. Ако се беше родила научена, нямаше да има нужда да се записваш. А и в залата ще си изградиш чудесни познанства, сигурен съм, така че партнирането сигурно ще те изненада колко е приятно.
4. И че си момиче не е проблем.
5. Не е въпрос на най-добро бойно изкуство, а въпрос на личната ти воля. Ако си тренирана, ще си добра, ако не си, няма да бъдеш. Зависи от теб, не от съответното БИ. И все пак някои са по-прости и практични, стимулират повече практиката, по-бързо добиваш опит, т.н. Трябва и залата (треньорът) да е добра. Можеш да отвориш youtube и да разгледаш клипове, за да си харесаш нещо. Ето малко някакъв спонтанен списък с бойни изкуства, за да можеш да се разтърсиш:

-Шотокан (карате), Киокушин (карате), Муай тай, Таекуондо, У Шу, Винг Чун, Бокс, Кикбокс, Самбо, Джудо, Джуджицу, Айкидо, Борба, Крав Мага, Капоейра, ММА (не баш БИ, ама..)

Ще ти кажа и какъв би бил изборът ми на твое място, но не се съобразявай толкова с него, трябва да направиш собствен. Бих записал джудо. Отделя достатъчно внимание на техниката, физическата кондиция, дисциплината и философията. Може да те научи да не летиш в облаците с измислени техники и същевременно да ти покаже, че по-слабата фигура все пак има как да се компенсира с техника. Освен, че развива гореспоменатите качества, откъм физическа кондиция набляга също на много неща - ловкост, бързина, сила, гъвкавост, баланс и координация, издръжливост. Не, че в другите бойни изкуства няма да го срещнеш, просто съм останал с впечатлението, че в залите тук се отделя достатъчно внимание на всичко, а не че просто се тренират тези качества под някаква форма. Тоест, допада ми баланса.

След това бих записал бокс, кикбокс или таекуондо, което би трябвало да ти допълни чудесно джудото. Освен, че са ударни бойни изкуства, които да комбинираш с хватовото, ще имаш изградените навици и физическата форма да напреднеш бързо.

ПС: Тренирал съм карате и таекуондо, съвсем малко джудо и живот и здраве довечера ще почвам винг чун.

Hidayet
09-18-2013, 15:04
Благодаря ти много за вниманието и за подробния отговор. :) И да, наистина неопитността и срещата с хора, които са доста по-напреднали от мен, или такива на моето ниво, но доста по-малки ме плаши.

Chacho
09-18-2013, 15:22
Благодаря ти много за вниманието и за подробния отговор. :) И да, наистина неопитността и срещата с хора, които са доста по-напреднали от мен, или такива на моето ниво, но доста по-малки ме плаши.

По-добре да си преодоляваш страховете в залата, отколкото извън нея.

Иначе едно правило при започването е да отидеш и да гледаш една тренировка, после да прецениш дали искаш да се запишеш.

Колкото по-бързо се запишеш, толкова по-малко шансове ще си дадеш да се разубедиш. Оттам насетне могат да те чакат само хубави неща в залата. Не познавам хора с друго мнение.

Hayashi
09-18-2013, 16:17
Аз съм на 19 и мисля тази година да се запиша на айкидо. Още от малка много исках, но тогава нямаше треньори. И аз като теб искам да тренирам само за удоволствие и евентуално за защита.

NissaN
10-03-2013, 06:16
Учете карате и взимайте черни колани ама колко и ма сте каратисти само да ви срешна с Макаров-ия

Chacho
10-03-2013, 07:54
Учете карате и взимайте черни колани ама колко и ма сте каратисти само да ви срешна с Макаров-ия

Фейл.

Баща Ти
10-03-2013, 08:04
Никога не е късно да се запишеш :)

Hidayet
10-03-2013, 16:43
Никога не е късно да се запишеш :)
:)

Vladislav Hellsing
10-03-2013, 17:08
Tessenjutsu
Карате.
Бокс не. Жени дето тренират бокс, не мерси..

Само дето tessenjutsu няма никъде

Chacho
10-04-2013, 11:44
:)

Кво стана, ходи ли някъде?

ledenakrasota
10-04-2013, 12:04
И аз съм момиче. Изкарах един семестър джудо в СУ. Много съм доволна. Има и самозащита за жени. Този семестър исках фехтовка, но програмата не ми го позволява. Мога да ти кажа, че много момичета, поне от моя курс, бяха записали бойни спортове и е изключително забавно и полезно за тялото. :)

Hidayet
10-04-2013, 14:31
Кво стана, ходи ли някъде?

В момента ходя на плуване и се стремя да вляза в някаква форма и да си стегна малко тялото, защото отдавна не съм тренирала, но скоро ще се запиша и на бойно изкуство, за сега още проучвам какво да избера :D. Много благодаря на коментарите на всички.. още повече се навих! ;) :) А ти продължаваш ли да ходиш на винг чун?

Chacho
10-04-2013, 14:57
Ми ходих на няколко тренировки, в момента се чудя дали да продължавам.

abvd
10-05-2013, 06:34
Като цяло не е лоша идеята да почнеш бокс, но като за жени мисля че ще ти отива джудо , кик бокс , taekwondo и карате. :)

qhnalametlata
10-07-2013, 12:31
Пробвай по няколко урока от всички препоръчани и намери "своето нещо".
Ако акцентът е върху самозащитата, мисля че айкидо-то е най-удачно за момиче :)

baby_baby
10-11-2013, 19:04
Тренирай бокс мен лично много ми харесва

sladura89
03-09-2015, 22:43
Ами аз бих ти препоръчал Джудо, Самбо или Бразилско Жиужицу, защото в тези бойни спортове се изисква, ловкост, гъвкавост и доста се използват краката, а това при всички положения дава много повече предимства на жената пред мъжа, понеже е много по-гъвкава, а и има много по-здрав захват на краката понеже са по флексабилни!

galaxy29
03-10-2015, 02:00
Ами аз бих ти препоръчал Джудо, Самбо или Бразилско Жиужицу, защото в тези бойни спортове се изисква, ловкост, гъвкавост и доста се използват краката, а това при всички положения дава много повече предимства на жената пред мъжа, понеже е много по-гъвкава, а и има много по-здрав захват на краката понеже са по флексабилни!
ей, сладура, запази си закъснелите препоръки и си самопоръчай присаждане на акъл -.-

anonymous708973
03-10-2015, 07:10
Флексабилен верно е мн иновативна дума!

Юлиян
03-13-2015, 18:33
бокс , кик бокс?