View Full Version : Просяците
vas4e3to0
11-13-2013, 11:54
Нямам идея къде да пусна темата, а „Кофа“ и “Фън, фън и пак фън“ никак не ми звучат подходящи за въпроса ми.
Попаднах в профила на едно момче на това: http://e-burgas.com/archives/49482 и след прочитането, бях ужасена, потресена и погнусена. Не знам защо пускам темата, може би просто искам да споделя това с вас, да чуя и вашето мнение по тези въпроси, поставени в публикацията на този човек.
Доста честа е тази гледка - на просяци по улиците, по кафетата, на някой ъгъл до някоя важна и често посещаема сграда. Те са навсякъде. Когато мина покрай човек, седнал пред Мол-а или където и да е, ми става жал. Жал, задето този човек няма възможността да се развие, както аз имам, няма приятели, няма работа и като цяло само си мечтае за нашия живот, от когото ние се оплакваме всеки възможен ден. Жал ми е и за циганите, които минават покрай гюмовете, изваждат всичко от там, късат, хвърлят и после си заминават и не, нямам желанието да ги напсувам, за това, че са направили мизерия, не изпитвам погнуса от тях и не ги мисля за по-различни от нас, защото тогава се поставям на тяхното място. Много често съм обсъждала тези теми с приятели, със семейството ми и пр. и въпросът винаги е бил един и същ - ами ако ние бяхме на тяхното място? Ако ние бяхме родени в циганско семейство, ако и ние сме научени от 3-годишни да крадем, просим и да нямаме друг избор? Изобщо щяхме ли да знаем какво значи да се обучаваш, да имаш по-добър живот, да изкарваш сам парите си, да се гордееш от своите постижения? Защото точно тези мисли, че са глупави, че сами са виновни за това, което им се е случвало и се случва и че винаги могат да се опитат да се променят, изникват на всички в ума, когато видят просяци или цигани, но защо? Така сме научени? Да ги мислим за някакви грешни, понеже са по-бедни от нас, понеже не знаят какво е да се трудиш, да учиш и да бъдеш... човек. Но никой не се замисля за това, че ако ние бяхме като тях, даже нямаше и да мислим за обучение, за по-добър живот и за преуспяване в живота, защото това е техният живот. Просене, крадене, лъжи.
Преди няколко дни минах със сестра ми (7г.) покрай една каруца, пълни с цигани, при което тя ме стисна за ръката и каза: „Хайде да минаваме по-бързо, защото тези хора са гнусни и лоши.“, а наскоро попита баща ми „Тате, има ли добри цигани?“. Майка ми изцяло отрече, при което аз се разярих и започнах да я оборвам, но баща ми каза: „Има и добри, и лоши цигани. Както има и добри, и лоши българи. Никога не бива да слагаме под общ знаменател една цяла общност, защото всеки човек е индивидуален.“
Малко се отплеснах, но се надявам да сте ме разбрали. Чакам мнения. :)
girlwithblueeyes
11-13-2013, 13:45
Това от сайта е наистина ужасно . Грубоста и насилието нямат място никъде камоли към невинно и болно дете .
Но пък за просяците повечето от тях ги мързи да се хванат да работят и просят има много такива годни за работа но така им е по-удобно
На музикантите или на хората който представят някаква изкуство бих дала пари . Бих дала пари и на дете или на болен човек . Но на здрави и прави хора които вместо да висят по цял ден да просят вместо да се хванат на работа не мога да дам пари . Другото което е против съм принудата на родителите да пращат децата си да просят вместо да учат.
hristo99
11-13-2013, 14:43
Една част от тези така "измъчени" просяци изкарват на месец повече от заплатите на майка ти и баща ти.
Чудя се това момиче каква работа има в луксозно кафене?
Няма добри цигани. Те са едно отвратително, мързеливо и тъпо племе. Не мога да слагам една цяла общност под един знаменател? Та те станаха половин милион. Така както е тръгнало българите ще станем малцинство и тука ще е циганска държава. Защо трябва това да се случва? Те да си правят каквото си искат, а ние да ги уважаваме? Казваш "има добри цигани". Кажи къде си ги видяла? Ако са чак толкова добри, тогава защо ги наричаш цигани? Явно е, че не си била пребивана от такива безмозъчни същества.
И какво? Като са учени само да крадат, да се множат и да не работят да ги уважавам ли искаш да кажеш? Защо заслужават уважение? За това, че си веят средните пръсти на портретите на Васил Левски и Христо Ботев? Какво уважение? Защо изобщо да ми ПУКА за тях? За това, че можех да съм като тях? Да, но не съм.
Веднъж на кръстовището на Опълченска и Сливница видях един дядо, който кротко си седеше на една пейка с патериците.Пред мен вървеше един скинар на видимо около 40 години, с ниско чело, големи уши и зурла вместо нос...абе типичния бавноразвиващ се.Беше с две момичета на 25 - 30 години, които през цялото време кудкудякаха и се хилеха тъпо.Щом видя човека онзи НЕЧОВЕК го удари с юмрук по главата, изсмя се и започна да го налага, докато двете патки около него се скъсваха от хилеж и го поощряваха...Той продължи да удря като се хилеше дебилно, а хората около мен просто гледаха неодобрително.Бяхме около 10 човека, които чакахме на свефотара.Аз стоях ужасена,но след няколко секунди се осъзнахме с приятелите ми и почнахме да защитаваме човека...Онзи нанесе още няколко последни удара и очите на човека се напълниха със сълзи.Тогава минаха едни деца на около 14 - 15 години и му направиха плаха забележка, подкрепени от другите около мен.Онзи се изсмя и си тръгна с двете патици...
vas4e3to0
11-13-2013, 15:30
И какво.....?
Никъде не става въпрос за уважение. Темата я публикувах за онова момиче, но се отнесох. Никъде не съм казала, че трябва да уважаваме тези, които се подиграват с нашите борци за свобода. Точно това исках да кажа. Да не слагаме всички под общ знаменател? Все едно да кажат: „българите са тъпи хора“. Но защо? Защо всички трябва да сме изкарвани тъпи, само защото един се е изложил?
Има добри цигани. Не тези, които ровят в боклуците и крадат, а тези, които водят нормален живот в селата, например. И това, че са „толкова добри“, означава ли, че не са цигани и не трябва да ги наричам така? Аз може да съм по-добра от Пенка, това означава ли, че не съм българка?
И защо да не ти пука за тях? За другите, за хората изобщо? Ти ми даваш няколко примера с тези, които се подиграват на портретите на Васил Левски и Христо Ботев. Та това са само 5-10 човека, защо трябва да мислим за всички други като гадове и нечовеци?
Впрочем наистина се отнесохме, темата беше за просяците.
И стотинка не давам на просяци. Защо да подпомагам някого, който няма никакво намерение да се развива? Не ме интересува дали са бели, черни или зелени, от мен нищо няма да получат.
Бих оставила пари на музиканти, актьори и другите видове улични изкуства, които правят денят ни малко по-шарен. Както и на бабите, които по сред зима продават цветя пред блока. Но на разни изтърсаци, които стоят и чакат на готово, просто няма шанс.
Коментар 1
Понеже коментара ти е маааалко дълъг не го прочетох ами скимнах през него. Ти наистина ли си вярваш, че просяците са бедни и нещастни? Просяците имат повече пари от тебе! Просяците съществуват защото има хора като тебе! Такива на които им става жал и им метат пари. Ако такива като тебе нямаше нямаше да има просяци. Нямаше кои да им дава пари и щяха да намират друг начин да изкарват пари.
Плуя на всички мързеливци което включва всички просяци и цигани и всички тези боклуци дето ми жевеят от таксите!
Една от най-лошите ни черти е, че когато някой е в беда повечето стоят от страни и нищо не правят и после се оплаквали ама държавата ама полицията, нищо не правила.Това е лоша черта за нашия народ примерно за случая със дядото, не може ли тия 10 човека да отидете там и да видим оня дали ще му посегне да извикате полиция.Не всички предпочитат да стоят и да гледат да не им направи нещо тоя боклук.Трябва самите ние когато видим нещо такова да се притичваме на помощ, каквато и да е, все ще има ефект, а не стойм и да гледаме как мачкат другия, защото един ден ние ще сме на негово място и ще стоят всички острани и ще гледат как ни мачкат и се гаврят със нас.А въпроса за циганите, да има и добри цигани който си работят, не крадат.Но повече от 95% са крадливи боклуци които не искат да похвант никакаква работа и само просят и крадат.Да не говорим във селата какво става.Старите хора всеки ден са под страх и напреженеи да не им влязат във двора да ги окрадат.Тук идва вече найстина ролята на държавата където я няма никаква.Влезли 5 циганина взели на дядото животните, или там каквото има в двора, той тръгнал да ги стреля оп дядото виновен, че си е защитил дома и себе си.На какво прилича това? Като държавата не може да се справи, да направят един закон за защита на собсвеността си и да се браним сами, като държавата не успява? Иначе може да дават за СРС-та по 50 млн лв.Да се подслушват тия боклуци във София.А народа кучета го яли.За пенсионери няма пари, а за така наречените "бежанци" има.Срам и позор! До кога тия "политици" ще се грижат за всички и всичко останало само не за обеднелия и озверял български народ.Това беше от мен :)
Аз не виждам смисъл да давам пари на човек, който си прекарва живота в нищоправене при положение, че нищо не го възпрепятства, а търси лесния начин. Както казаха по-горе, хора, които свирят, пеят, продават цветя - за мен те заслужават помощ, за разлика от онези с бутилката в ръка и цигарата в уста, които искат пари от теб и ти казват как нямат стотинка. В крайна сметка аз да не печатам пари или да не би да имам възможност да си купувам всеки ден цигари и алкохол?
Относно циганите за мен си в голяма заблуда. Да ги съжалявам и да се замисля? За кое? Затова, че живеят на аванта на наш гръб, или за това, че получавам стипендия от мизерните 20 лв, за които уча всеки ден, за да държа успех, докато тия долни боклуци дори не посещават училище. Нашите пари отиват за тях, от нашите пари им се плащат сметките, докато ние учим и работим и водим е*ати мизерния живот. Нас или тях трябва да съжаляваш? Че крадат, убиват, изнасилват, пребиват и се гаврят с българите, в чиято страна живеят и чиито средства им се поднасят на тепсия. Или дори, когато минаваш по шосе/булевард/широк път/улица трябва да газиш в лайната от конете им. Нима трябва да ги съжалявам за това? Затова, че ми вгорчават живота и ме е страх да изляза на улицата, да си сложа обеци или да съм навън по тъмно? Затова, че аз си плащам карта/билет за градския транспорт, докато черните мазни смрадливи гратисчии заемат седалките, а аз стоя права, слушайки им вулгаризмите, едва задушавайки се от вонята им и чувам разговорите на гадните грозни циганки, едната казваща на другата "Ама защо не взимаш детски да си получаваш пари?", най-нагло заемащи местата и хората с бастуни, чиито пенсии отиват в мърливите цигани, стоят прави около тях - "Аз се оглеждам за контрольори, в този трамвай рядко се качват, ама в 74 добре, че имах билет и само ги видях и си го продупчих"... За Бога вие увредени ли сте, толкова ли сте прости, че да съжалявате долната сган, която в най-голяма степен влияе за положението ни, за емигриращите, за престъпленията? Аз искам да остана в България и да живея мирен и спокоен живот, но това не се очертава да стане.. ДОЛУ НА ЦИГАНСКАТА СГАН!!!
SHPAIdURmeN
11-14-2013, 19:43
Всички сте представили само повърхността(сметанката), чакам да стигнете до вкусотийката :) :D
heartsdesire
11-15-2013, 09:02
Аз съм някъде по средата. Жал ми е за просяците, но и изпитвам погнуса като мина покрай някои от тях. Така или иначе те са си избрали този път. Веднъж видях един човек, който живял в някаква купчина от тухли с полу-разрушен покрив и по градските новини казваха, че са я разрушили и тоя вече стана бездомник. Видяхме го на живо с приятели и той ми каза, че имам коса като на Афродита и другите ги сравни с някакви други богове и богини. Подмина ни и аз им казах: Откъде ги знаеш тия неща?
И те ми отговориха: Човекът е страшно умен, просто се е отказал да направи нещо в живота си.
Ето, един добър пример, че те са си виновни.
Жал ме е обаче за бавноразвиващите се. Те не са си избрали това. Или хората със синдром на Даун. Всички си правим погрешни изводи, преди да знаем какво му е на човека отсреща. Вместо да се оплакваме защо не са ни дали пари днес да си купим кока-кола или нещо за ядене там, може да се замислим какво им е на тях да ходят по кофите, да нямат къде да се изкъпят и да ходят с разкъсани дрехи, които са намерили на улицата.
Жал ме е обаче за бавноразвиващите се. Те не са си избрали това. Или хората със синдром на Даун.
+
Те заслужават съжаление и максимална помощ. Съжалявай тях, вместо да оплакваш циганската сган. ;)
Violenza
11-16-2013, 08:53
Бих оставила пари на музиканти, актьори и другите видове улични изкуства, които правят денят ни малко по-шарен. Както и на бабите, които по сред зима продават цветя пред блока. Но на разни изтърсаци, които стоят и чакат на готово, просто няма шанс.
За бабите много ме е жал, винаги си купувам цветя от тях.
А сега "модерното" е станало да просят с куче в скута, идва ми да ги заритам направо нещастниците долни.
Никъде не става въпрос за уважение. Темата я публикувах за онова момиче, но се отнесох. Никъде не съм казала, че трябва да уважаваме тези, които се подиграват с нашите борци за свобода. Точно това исках да кажа. Да не слагаме всички под общ знаменател? Все едно да кажат: „българите са тъпи хора“. Но защо? Защо всички трябва да сме изкарвани тъпи, само защото един се е изложил?
Има добри цигани. Не тези, които ровят в боклуците и крадат, а тези, които водят нормален живот в селата, например. И това, че са „толкова добри“, означава ли, че не са цигани и не трябва да ги наричам така? Аз може да съм по-добра от Пенка, това означава ли, че не съм българка?
И защо да не ти пука за тях? За другите, за хората изобщо? Ти ми даваш няколко примера с тези, които се подиграват на портретите на Васил Левски и Христо Ботев. Та това са само 5-10 човека, защо трябва да мислим за всички други като гадове и нечовеци?
Впрочем наистина се отнесохме, темата беше за просяците.
Нали знаеш, че за тях думата циганин е обидна? Познавам много роми /да-роми/, които си работят, изкарват си парите с пот на челото и в същото време...крадат. Не само крадат, а и имат наглостта да продават откраднатото от теб на теб. Няма такава сган като тях.
По темата: Около 90% от тези просяци, които виждаш на улицата са шанаджии. Живея на морето в град, в който през зимните месеци няма почти никакви хора по улиците, а през лятото не можеш да се разминеш от хора. Познай от три пъти кога се появяват тези просяци на улицата. През лятото.
Преди няколко години /може би около 2-3/ близо до нас имаше една жена, която беше бездомна. Спеше в парка до нас. След като ни засичаше неколкократно да минаваме през въпросния парк, един ден тя ни спря и ни помоли за нещо. Не, това нещо не бяха пари. Тя поиска от майка ми остатъка от пицата, която тя държеше в ръка и мрънкаше, че не може да дояде. Жената беше гладна. От този ден нататък всеки ден и оставях по нещичко да си хапне. Тя не искаше повече и беше истински благодарна за това, което ѝ давах. Един ден не я намерих на обичайното място. Една от метачките ми каза, че жената е починала. Стана ми мъчно за нея.
Както и да е. Малко се отплеснах. Мисълта ми беше, че тези-истински нуждаещите се рядко биха поискали пари. Както казаха по-нагоре ако няма такива, които да им дават пари, няма да има и просяци.