PDA

View Full Version : Нормално ли е?

black7
12-19-2013, 18:40
Здравейте. Ще започна с това, че утре имам рожден ден. Ставам на 15. Всичко постоянно ме питат какво ще ми подаряват родителите ми. Отговора е нищо, защото единстевното нещо, което искам, не е по техните сили и това е телефон от 400 лева, понеже моя не струва. Все пак тези пари са една месечна заплата на майка ми и сигурно на баща ми.
Решила съм да спестявам за този телефон, като се има напредвид, че ми дават по 2 лв на ден. Може да ми отнеме 1 и половина и 2 дори, но съм се решила.
Та, да не се отклонявам. Приятелите ми постоянно се хвалят какви подаръци за Коледа щели да получат(една от тях има хубав телефон, лаптоп, сега за гъзария преди седмици и купиха таблет.. просто ей така; друга пък се чуди между лаптоп и скъп фотоапарат.. на това се казва родители с възможности).. ми аз нищо няма да получа отново, но нищо. Вече съм се убедила, че за всичко, което поискам трябва да събирам пари. Нека разкажа- първата ми "голяма" покупка с мои пари бяха чифт дънки от 20 лева и портмоне. Толкова дълго ги събирах.
С джобните ми(не ям, за да спестявам) си купувам всичко, което ми хареса и имам нужда от него- обици, гривни, гердани, дрехи, гримове(всякакъв вид козметика).. всичко за което се сетите за "нуждите" на едно момиче.. като изключим обувки. Това нормално ли е? Като съдя по мои приятелки, познати, на тях не им се налага да спестяват. А и ако помоля родителите си за пари, за тези неща.. те ще откажат, защото или е излишно или има някаква друга причина.
Вие кажате!
Извинете за свръх тъпата ми тема :)

YellowPride
12-19-2013, 19:23
Ако беше момче щях ти дам някой друг съвет ама...

magneticfields
12-19-2013, 20:33
Да имаш скъп телефон, това ли е най-важното? По това ли се определя, що за човек си?

MerryJ
12-19-2013, 21:18
Наистина е гадно , но недей да гладуваш заради един телефон . Стреми се да имаш по висок успех в училище да си взимаш стипендия , за да помагаш по някакъв начин на твоите родители и да задоволиш своите нужди от гримове и такива неща , който според мен са много излишни все пак си на 15 не е нужно да се клепеш с тези боклуци :)))

xwhitecarnationx
12-19-2013, 21:43
Телефоните не са най-важното нещо в този живот. Не разбирам защо напоследък всеки гледа да покаже колко има и с какво е повече от останалите. Както каза MerryJ, постарай се да имаш висок успех в училище, да взимаш стипендия и, ако можеш, да помогнеш на родителите си. (: Не всеки има големи възможности, все пак...

black7
12-20-2013, 05:03
Естествено, че скъпия телефон не е всичко, просто искам да имам по ред причини..

baby_baby
12-20-2013, 22:18
Аз мисля че няма смисъл да гладуваш заради един телефон просто като почнеш работа и си изкарваш пари ще си купиш хубав телефон но сега да гладуваш заради един телефон няма смисъл

SoInsane
12-21-2013, 09:03
Ох, защо всички пишете едно и също? Момичето иска нов телефон, решила е да спестява и не е в тежест на родителите си, не виждам защо трябва да има причина да им помага и най-вече как да го направи, при положение че е на 15 и джобните са й 2лв. на ден?! Аз имам абслютно същия проблем, само дето съм на 17 и с моята стипендия от 30лв. и 2лв. джобни на ден НЯМА как да помогна на майка ми. Просто спестявам от дълго време, а и отскоро сме в такова затруднено положение, но въпреки това отделих от парите, които приятелите ми ми дадоха за рождения ден и й ги дадох за да си купи поне обувки за зимата. Доколкото до твоя проблем... продължавай да спестяваш, бих ти казала да започнеш работа, като например да раздаваш някакви брошури и прочие, но си още мъничка. Единствения вариант, както казах, е да продължиш да спестяваш и един ден ще имаш това, което искаш:)

IlovEmyPuffYToY
12-21-2013, 10:37
Мога да ти кажа,че и аз правя същото и според мен няма защо да е ненормално...Просто по такъв начин не се чувствам в тежест на нашите (пък като искам пари от тях се почва - ..."за какво са ти...", "...няма да ги даваш за дрехи без да съм ги видял/а...", "...аз ти ги дадох за друго, а ти какво си купи", "това не ти трябва" и т.н.). Особено от както се преместихме. И аз получавам по 2 лева на ден и предпочитам дрехи и такива неща аз сама да си купувам, че ми е агония да пазарувам с нашите, така че...Не си единствена. Всъщност познавам страшно много хора, които също правят така. Приеми го, в криза сме. Сега България не е в най-доброто си положение и хората се притесняват. Иначе и аз съм на 15 и след 3 месеца ставам на 16, и смятам да почна да разузнавам за някаква почасова работа...Раздаване на брошури, през лятото сервитьорка или не знам...Почакай и ти до 16 и може да намериш нещо, зависи в кой град си. Също така и стипендията е възможност, но трябва много да учиш.

tochko
12-25-2013, 22:32
Ще си позволя съвет въпреки че съм момче. Телефонът НЯМА СМИСЪЛ да е толкова скъп. Вярено е че с новите джаджи ще те забележат, но това е "лесния начин". Мисълта ми е намери някакъв друг начин да си щастлива и без новите технологии и да те забележат другите. В моят клас само 4-ма нямаме телефони с тъч а сме 29.... Не телефонът, таблетът или лаптопът ще ти помогнат да се "издигнеш" в общесвото. Просто някои хора които са пълна нула си избиват комплексите с технологи и се чивстват значими така. Някакси ще преживееш да не си в интернет постоянно, макар че на някои хора им е слабост. Като искаш да събереш пари това е добър начин но ги похарчи за нещо друго, примерно изтупай се с нови дрехи, обувки и прочие. Вземи си тел не от 400 а от 200 лв и така. Не се притеснявай за тези които "не спестяват" те ще са така до едно време, после ще видят зор. И аз съм на 15 и се сблъсквам със същото. Ползвай стипендии, изкараи малко пари с работа. Носи си храна от вас, а двата лева под дюшека :) . Аз съм още по-зле с финансите: всеки месец си плащам сам такса 15 лв (от джобни) събирам пари за нов екип (кимоно от 60 лв защото моето е за парцали вече) и за колело (около 400), на ден джобните са ми 2-3лв. Щом аз се оправям защо да не можеш и ти? Гледай какво имаш а не какво нямаш.

kalina19k
12-27-2013, 16:41
Здравейте. Ще започна с това, че утре имам рожден ден. Ставам на 15. Всичко постоянно ме питат какво ще ми подаряват родителите ми. Отговора е нищо, защото единстевното нещо, което искам, не е по техните сили и това е телефон от 400 лева, понеже моя не струва. Все пак тези пари са една месечна заплата на майка ми и сигурно на баща ми.
Решила съм да спестявам за този телефон, като се има напредвид, че ми дават по 2 лв на ден. Може да ми отнеме 1 и половина и 2 дори, но съм се решила.
Та, да не се отклонявам. Приятелите ми постоянно се хвалят какви подаръци за Коледа щели да получат(една от тях има хубав телефон, лаптоп, сега за гъзария преди седмици и купиха таблет.. просто ей така; друга пък се чуди между лаптоп и скъп фотоапарат.. на това се казва родители с възможности).. ми аз нищо няма да получа отново, но нищо. Вече съм се убедила, че за всичко, което поискам трябва да събирам пари. Нека разкажа- първата ми "голяма" покупка с мои пари бяха чифт дънки от 20 лева и портмоне. Толкова дълго ги събирах.
С джобните ми(не ям, за да спестявам) си купувам всичко, което ми хареса и имам нужда от него- обици, гривни, гердани, дрехи, гримове(всякакъв вид козметика).. всичко за което се сетите за "нуждите" на едно момиче.. като изключим обувки. Това нормално ли е? Като съдя по мои приятелки, познати, на тях не им се налага да спестяват. А и ако помоля родителите си за пари, за тези неща.. те ще откажат, защото или е излишно или има някаква друга причина.
Вие кажате!
Ако много искаш телефона тогава кажи да ти го купят.С 2 лв. е трудно да събереш 400.Но ако сметнеш ,че можеш да чакаш дакато си намериш работа и почнеш да изкарваш пари тогава се откажи от телефона.

Баща Ти
12-27-2013, 19:44
Сърцераздирателно...

Родителите искат най-доброто за децата си. Като имат пари - нормално е да купуват неща на сина/дъщерята. Защо приемате това за нещо лошо? Понеже вие нямате, трябва и те да нямат?
И купуването на скъпи неща не е непременно водено от желание да си чешеш егото. Живее се един път, за това си взимай най-доброто, което можеш. Иначе какво - спестените пари в гроба ли ще ги носиш?

3oPuTy
12-27-2013, 19:58
Не, ти нямаш нужда от гримове, обеци, гердани и подобни дрънкулки! Имаш нужда от храна, от дрехи и обувки!
Сама казваш, че 400лв. е заплатата на майка ти, а може би и на баща ти. Е как очакваш тези хора да плащат сметки - ток, вода, телефон, телевизия, интернет, да купуват храна, учебници, да ти дават джобни (макар и по-оскъдни), да отделят за дрехи (за теб и за тях самите), а като за капак и да им остават за да си купуваш дрънкулки и скъпи телефони?!
А и за какво ти е този телефон?! За да не си по-назад от децата със заможни родители ли?! Ами ... Ако твоите приятели съдят за теб по джаджите и аксесоарите ти - ясно, колко са ти приятели.
Не забравяй, че родителите ти блъскат цял месец за има-няма 1000лв. (по твоите думи) ...

SHPAIdURmeN
12-27-2013, 21:42
Сърцераздирателно...

Родителите искат най-доброто за децата си. Като имат пари - нормално е да купуват неща на сина/дъщерята. Защо приемате това за нещо лошо? Понеже вие нямате, трябва и те да нямат?
И купуването на скъпи неща не е непременно водено от желание да си чешеш егото. Живее се един път, за това си взимай най-доброто, което можеш. Иначе какво - спестените пари в гроба ли ще ги носиш?

+

an7raks
12-28-2013, 10:11
Не си извинена, ще те помоля да напуснеш! :)

Hidayet
12-28-2013, 12:19
Имаш майка и баща, те не са ли предостатъчни, за да си щастлива? Съди по заплатите им, дали на тях им е лесно.. Нима очакваш да дадат една заплата, за да не изоставаш от колектива? Имаш какво да ядеш, не бъди толкова ограничена, спри да се оплакваш.