View Full Version : Вие как мислите ? Нормално ли е ?
sabrina.vladimirova.7
01-11-2014, 12:49
Здравейте.!!!! Моят въпрос е следният.....от скоро живея с прятелят си (от месец и нещо) имах здравословен проблем и се наложи да напусна работа.Сега сам малко зле парите имам доста фактури които ме чакат да платя,но в момента не разполагам с никакви пари .И тук идва момента в когпото се питам : Нормално ли е прятелят ми с когото живея да дава пари за всякакви глупости като например дрехи, цигари и други подобни,но да не иска да ми помогне със сметките |? Вие как мислите ?|
heartshapedbox
01-11-2014, 12:51
Той си изкарва парите, не можеш да му забраниш да си купува каквото си поиска.
Друг е въпроса, че според мен е правилно да помогне.
първо ще те попитам дали дава пари за дрехи, цигари и други подобни на теб или за него. Ако е за теб може да се приеме за нормално до някъде (не напълно), а ако са за него изобщо не е нормално.Вие живеете заедно и следователно ползвате, вода ток..телефон т.н заедно, така че трябва да плаща особено когато вижда, че ти нямаш възможност
Какво точно имаш предвид под "не иска"? Ти си го помолила и той е отказал или въобще не сте говорили за това. Повечето мъже ако не ги питаш директно, няма и да забележат, че имаш нужда от помощ.
Той знае ли, че не разполагаш с пари? Ако знае и ти е отказал, не е нормално, никак даже. Той не е длъжен с нищо пред теб, но въпреки всичко сте ДВОЙКА, която живее заедно, не просто съквартиранти.
sabrina.vladimirova.7
01-11-2014, 13:24
Той знае че нямам пари,зне и за сметките които имам да плашътам ... те не са малко ,аз знам че той не е длъжен да ги плаща ,но при наличието че аз знам че има пари ,и всеки ден ми казва ше ги платиме .....ше ги платиме... но не се случва нищо....дори ми даде срок от 2 седмици да започна работа .
TheBeliever
01-11-2014, 13:57
Казваш "имах" здравословен проблем. Сега имаш ли го? Нетрудоспособна ли си? Ако е така направила ли си нужните постъпления за получаването на някакви социални помощи?
Нормално е когато живеете заедно и единият има финансови затруднения другият да помогне. Не е нормално единият да лежи изцяло на гърба на другия, ако има физическата възможност да изкарва собствени доходи.
Не е длъжен да ти помага.
baby_baby
01-11-2014, 19:21
Тея пари с които плаща той ги е изкарал така че не можеш да му кажеш какво да прави с тях намери си работа
Говори с него. След като живееш при него е длъжен да се погрижи за теб в такъв момент.
SpiritInBlack
01-11-2014, 20:20
Не , не е нормално. При такова нива на обвързване се предполага съвместно използване на общия бюджет , в разумни граници.
Говори с него. След като живееш при него е длъжен да се погрижи за теб в такъв момент.
И защо?
Да кажеш, че е длъжен е прекалено. Въпрос на избор е, но лично аз, когато някога заживея с приятеля си, ще очаквам, че в труден момент ще мога да разчитам на подкрепата му, ако има възможност. И съответно ще важи обратното и за него - ако се случи да остане без работа и спестявания, винаги бих му дала пари стига да имам възможност. Винаги бих платила сметките и квартирата, примерно. Естествено, че това не може да продължи до безкрай, не бих го допуснала, ама ако е просто период, защо не?
valdesbg
01-11-2014, 22:30
По принцип няма нищо задължително на тоя свят. Всичко се прави на добра воля и щото има желание. В случая би било очаквано да не се държи като съквартирант а като твой близък човек. Ест че ако сте заедно и живеете е хубаво да си помагате.
Не не е нормално в твоята ситуация. Сядайте и обсъждайте общо бъдеще, където приходите и разходите са общи. Живеете ли заедно - аз и ти се стопяват в ние. Без условия, сметкаджийски истории и цепене на стотинката. Ако ли не - аз и ти продължават поотделно.
NeutralMilkHotel
01-11-2014, 22:38
Ако живееш в неговият апартамент, той ти купува храна, цигари, дрехи и плаща сметките около жилището (демек да се къпеш, да ти е топло, да имаш нет и светло като се стъмни и други екстри, които съм сигурна, че те кефят)...Как по-конкретно е длъжен да плаща И ТОВА, което ти се налага? Аз не разбрах фактурите свързани ли са със здравословният проблем...Но и да са не можеш да ми кажеш, че си сам-самичка на този свят и не си имала (и няма) други опции.
За това общото съжителство е нещо сериозно. И трябва да се обсъжда дори и да е около някакви екстремни условия...
Две мои връзки (и двете ми най-сериозни впрочем) са завършили с общо съжителство.
В първото имахме уговорка, че нищо няма да давам (беше добър период и за двама ни и не беше наложително) - съответно, ако ми беше напечено около някакъв доход не беше проблем да поискам. И нямаше такива филми като твоите, съответно. Виждаш ли - комуникацията е готино нещо. :)
Във втората обаче (лош период) нямаше такъв шанс. И не се сърдех, че няма дори за някакви фундаментални неща от които имам нужда. Нали така сме се разбрали, все пак и такива са били условията. Тогава се даваше, каквото има за общото благо. Няма аз, няма ти...Пак чисто и просто, без излишни филми.
Въобще не знам как си заживяла с някой без да си споделите очакванията и да определите как смятате да живеете...Все едно да подпишеш договор без да го прочетеш.
veilside88
01-12-2014, 12:46
Ако поема повечето разходи е нормално ! :)
И защо?
Защото е мъжът в къщата и като такъв се очаква да се грижи за жената до себе си, а не само да я ползва за неща, които са му угодни. В една връзка ако няма подкрепа (в трудни моменти) - то какъв е смисълът?
Хубаво можеш да си правиш с всеки.
Tsukuda_Hiroshi
01-13-2014, 01:48
Ако вече можеш да работиш - залавяй се за работа! Никой не е длъжен да те дондурика!
girlwithblueeyes
01-13-2014, 07:11
В случая никой не говори за дундуркане а за плащане на общи сметки . С тези си действия просто доказва колко го е грижа за тях двамата . Не е длъжен да я издържа нея но е длъжен на помага с плащенето на сметките вкъщи . Поговори с него все пак .
Не е ксазано, че са ОБЩИ сметките.
girlwithblueeyes
01-13-2014, 07:27
Не е но не е казано че не са общи .
Така че авторката да изясни
Защото е мъжът в къщата и като такъв се очаква да се грижи за жената до себе си, а не само да я ползва за неща, които са му угодни.
Това, което аз чета в твоите редове е - щом живее с мен и иска да прави секс и да яде домашна манджа, трябва да ме издържа. Все пак и моите услуги се заплащат.
Well... enough said.
Имам колежки,които живеят от години с мъже и дори не знаят партньора им колко изкарва.Според мен не е нормално.Ние имаме общ бюджет като всеки се съобразява колко да харчи.Имаше време,в което аз не работех и беше кофти,но никога не съм му казвала че не трябва да си купува той нещо и обратното-той да не се интересува от мен.Щом живее при теб трябва да плаща сметки.Или ако сметките са натрупани не по негова вина-например имаш много голяма сметка за телефона-поне да предложи да помогне.Не е нормално да не се включва.Поговорете.Явно не разбирате още какво е съвместно съжителство.
Tsukuda_Hiroshi
01-13-2014, 15:18
Ако става въпрос за ток, вода, интернет - които по принцип са общи, съгласен съм, че трябва да плаща докато авторката не може. Ама ако тя си стои у тях, а вече е добре, пък чака пича да й плаща телефона, поръчките от Ейвън (или Орифлейм) и да я хрантути - много сори, ама да си стяга задника и да хваща работа!
Друг е въпроса, ако все още здравословното й състояние не го позволява. Но тогава се предполага, че би трябвало да има болничен или нещо такова...