Влез

View Full Version : РАЗВОД

fifito19
02-16-2014, 18:11
Нашите са заедно от 15 години, аз съм на 16, тоест татко ми се води доведен баща. Истинският ми баща умря преди година. Имам малък брат на 13.
Ситуацията е следната:
Мама има проблеми с алкохола и почти всяка седмица прави мащабни сцени.
От друга страна тя е много любящ и добър човек, но не работи и се е отцепила от реалния съвременен свят, което я кара да изисква нереални отношения от нас. Визирам постоянно някой да се занимава с нея, постоянно да хвалим мизерното количество домашна работа, която върши, постоянно да бъде обгрижвана, да и се купува всичко от списъците, които пише, защото не излиза дори до магазина. Тя не работи, за да се грижи за нас, а отказва да върши голяма част от задълженията си на жена, защото има болки в ставите. Осъждам я за това, че отказва да живее като нормален човек, но после ще разберете за кое я подкрепям.
От друга страна тате работи на няколко места и е доста зает, което го затруднява да върви по свирката на мама денонощно. Изкарва огромна четирицифрена сума, но никога не ни стигат парите, заради лекарствата, цигарите, пиенето и сметките. Той се разпилява, флегматичен е и работи твърде бавно и хаотично, което му пилее времето наистина много. Никога не се прибира с желание у дома. Намръщен, злобен и раздразнителен. Нахвърля се на храната и след това заспива на масата, а когато му се направи забележка се оправдава с работата си и упреква мама, че не работи. Всъщност той не работи толкова много, просто наистина много бавно си върши нещата и винаги закъснява от мързел и ленивост. Та, на работното си място се стиска и се усмихва, но у дома се прибира и само се зъби на всички, които с нищо не сме му виновни. Добре, изморен е, ама нека да се усмихне поне и да е по-позитивен...
От друга страна мама отказва да готви и от две години само понякога прави обяд от сорта на ориз/картофи/супа. Сами си купуваме всичко. Тя прави така, защото тате се нахвърля веднага на храната и не говори с нея, не я зачита за живо същество, захърква докато уж водят разговор. Това + лошите му хигиенни навици + флегматичността му я изкарва от нерви. Питате защо въобще са заедно? Защото той има пари, а тя има две деца. Помислила е за нас и се е събрала с него, за да имаме бъдеще ние. И 10 години е търпяла всичките му мизерии, но в последно време нервите и не издържат. Като жена мога да я разбера, но като страничен наблюдател виждам, че тя твърде лесно се предава и започва да се жалва и да вика и да се отказва от готвенето и тн. ДЛЪЖНА Е КАТО ЖЕНА, щом не работи, поне да се грижи за чистотата и реда в дома, а тя буквално само стои пред компютъра по цял ден и овиква наред.
Но пък тате е още по-ужасен: когато започне да се води разговор, винаги започва да обижда и да наранява вербално. ВИНАГИ, дори и да няма нужда. Твърде груб е, не владее езика си и така лази по нервите на всеки и наранява силно, с когото говори. За него разговора се състои в това да повиши тон, да се озъби, да нарани и затапи, без да се вслуша в думите на другия. Понякога се прави, че слуша, но никога не чува и винаги си твърди своето, без дори бегъл опит за промяна.
И така, прибира се той, миризлив и намръщен, при нестабилната си емоционална и нервна жена, пльосва се и задрямва, а тя започва да повтаря неща, които той въобще не чува и продължава.
ПОВЯРВАЙТЕ МИ, ОТ ГОДИНИ ГОВОРЯ С ТЯХ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ, ДА СЕ ИЗСЛУШВАТ, ДА СЕ ПОСПРАТ МАЛКО И ДА ПРАВЯТ ВЗАИМНИ КОМПРОМИСИ... Това, което получавам е "Я не се обаждай, пикло със жълто около устата"
И сега искат да се развеждат. Аз завършвам, те са ми нужни повече от всякога. Брат ми е едва на 13, ще е ШОК за него. Но заедно са истински АД. Постоянно се дъвчат, буквално като диви зверове. А когато единият загуби спора, веднага идва при нас и започва да се кара с нас, за да има на кого да си изкара все пак нервите.
Помогнете ми! Какво да ги правя? Нито един от тях няма желание да се промени или поне да опита... НЕ ИСКАМЕ РАЗВОД С БРАТ МИ.

Kamikazeto
02-16-2014, 19:33
и двамата не са щастливи, т.е. най-вероятно ще има развод, нещо което може да помогне и на двамата. Брат ти всъщност син ли е на този баща или сте от един и същ? Защото ти си на 16, много скоро ще си самостоятелна а изглежда че майка ти трудно се справя с гледането на деца, ако може брат ти да отиде при баща ти..? Тежко е, не може да се отрече но няма как, не можеш да ги принудиш да останат, те най-вероятно вече се мразят. Ако има развод ще имате няколко трудни години и ако майка ти не се оправи ще трябва да й помагаш, но мисля че по някакъв начин трябва да й дадеш стимул, тя най-вероятно се крепи само заради теб и брат ти, само това й е останало. Късмет (:

fifito19
02-16-2014, 19:51
Брат ми, за разлика от мен, е син на този баща.
Да, аз съм на 16, може би и сама някак ще се оправя, но мама ще е съкрушена, ако ние се отделим от нея, обаче ще трябва, защото тате е човекът с доходите, а ние искаме да имаме добро бъдеще. Проблемът е, че самата тя трудно ще се издържа, а ние още по-трудно ще сдържаме нервите си, ако ни се наложи да живеем само с тате, без мама, която да ни подкрепя и защитава, когато той си изкарва кривото на нас.
А заедно, както казах, постоянно се карат и си викат, дори посягат един на друг. Съседите станаха луди от всичко това... Много ми е трудно да преценя каквото и да било, за това наистина благодаря за мненията и съветите

Kamikazeto
02-16-2014, 19:54
помоли ги да останат още малко време заедно или поне баща ти да помага на майка ти докато станеш на 18 и след това може би ти ще можеш да й помогнеш да си стъпи на краката. Никога не е късно, само трябва някакъв стимул (:

Juli19
02-17-2014, 10:03
Мен ако питаш, много по-добре ще е да се разведат. Така нещата ще са много по-спокойни. Може да останете при майка ви, а баща ви така или иначе ще ви плаща издръжка. Сигурно няма да е много голяма издръжката, но след като майка ти се успокой и вече няма да има такъв дразнител, нищо чудно да си стъпи на краката и да заживее нормален живот - да тръгне на работа и да си чисти там във вкъщи.

shmatarok
02-17-2014, 10:17
^Какво я спира сега да си намери работа? По думите на авторката изглежда, че жената не се приема за домакиня. В такъв случай да си потърси някаква чиновническа работа, щом имала проблеми със ставите и т.н.
Авторке, ако положението не е пред бой у вас, поговори с майка си , когато е трезва и се опитай да ѝ обясниш притесненията си. Защо не опитате да изненадате баща си по някакъв начин приятно, той все трябва да има почивен ден, направете нещо, което би могло да го усмихне - сгответе, изчистете. Тая работа може да я свършите и вие с брат ти, не само да чакате майка ви.

DeHu
02-17-2014, 11:09
Цялата работа ми прилича на загубена кауза.Майката я мързи да забърка една супа,а тука се говори за изненади.Не знам майка ти от колко време е в това състояние и по каква причина,но аз това не бих го изтърпяла и ден.За мен реакцията на баща ти е нещо напълно нормално и даже се държи съвсем адекватно,като се има предвид какво е длъжен да търпи.Раздялата при тях би раздвижила нещата и според мен е необходима,тъй като нито един от тях двамата, а изглежда и ти и брат ти,не сте щастливи.Майка ти като види,че не може да се държи като паразит,може и изведнъж да реши да се захване с някаква работа.

Dusty
02-17-2014, 17:06
Авторке, и аз не знам какво да те посъветвам .. Като че ли вече казаха доста работи, които могат да ти помогнат. Разбирам, че майка ти не се приема за домакиня, че е емоционално нестабилна, но все пак казваш че изпълнява някои от задълженията си. Опитай се да поговориш с нея, когато е по-спокойна. Да й обясниш притесненията си, да я помолиш да остане още малко с този човек, докато можеш сама да се оправяш и евентуално да помагаш на майка си. А баща ти по-добре ли се разбира с брат ти ? Ако отогорът е "да", можеш да го помолиш да поговори с него. А от това, което описваш, не мога да разбера - защо баща ти се е оженил за майка ти, като от това, което каза, не виждам да получава изгода или да я обича? Дано съм помогнала и късмет ! <3

anonymous682486
02-23-2014, 11:17
Тъга, тъга. Много тъжно. Мъка ми е не за майка ти и доведеният ти баща, а за теб и малкото ти братче. Ех, че безотговорни родители. Намери психиатър, който да помогне на майка ти!

anonymous708973
02-23-2014, 11:42
Разводът е най-доброто, което може да се случи в момента. Ще го преживееш.
А майка ти просто е това, което са много мъже в родината ни. Няма ли към кого да се обърнеш, за да й помогнеш? Към баба и дядо, към близки нейни братовчеди..?

LoupGarrou
02-24-2014, 19:01
Не знам какво да ти кажа - едва ли има нещо, което не си опитал/а, за което не си се сетил/а. Исках само да те поздравя за това, че се справяш и за начина ти на писане. Грижи се за брат ти, според мен ти си вече личност и ще се справиш. Брат ти е още малък и може да поеме грешен път, поради всичките тези неприятности, пубертетът е бурен и без такива проблеми, така че ти си единственият стабилен човек, който той има, надявам се, че се разбирате !