Влез

View Full Version : Отношения и брак - мнения?

Minwu
03-20-2014, 20:01
С една приятелка се интересуваме от тези неща. Какво е мнението на по-младите и по-възрастните по тези въпроси? Моля, който отговаря да напише пола и годините си. Благодаря на всички, които ще се включат. :)

- Какви са очакванията към мъжете и жените в нашето общество?
- Въз основа на вашия опит и виждане очертайте кои са основните роли(стереотипи), дейности на мъжа и жената: в семейството, в работата и т.н.
- Смятате ли, че има „мъжка” и „женска” работа? Дайте примери.
- Какво мислите за споделянето на семейните задължения между жената и мъжа, например при отглеждането на децата, работата в домакинството и т.н?
-Какво е вашето отношение и виждане към брака, съжителството без брак и семейството. Бракът и семейството–вчера и днес-има ли разлики? Какво е тяхното бъдеще според Вас?

Hilary_
03-21-2014, 07:14
Научих се вече да нямам кой знае какви очаквания към никой по простата причина, че не могат да ги покрият.
- Въз основа на вашия опит и виждане очертайте кои са основните роли(стереотипи), дейности на мъжа и жената: в семейството, в работата и т.н.
Нещата трябва да са взаимни. Не съм съгласна с "женските" задължения в дома като чистене, готвене, пране и пр. Прекалено много време губи една жена покрай тях и това се отразява на нея самата.
Стига да си добър в това, което правиш и да изпитваш удоволствие от работата си, какво значение има кой как я определя?
- Какво мислите за споделянето на семейните задължения между жената и мъжа, например при отглеждането на децата, работата в домакинството и т.н?
Мисля, че е задължително!
-Какво е вашето отношение и виждане към брака, съжителството без брак и семейството. Бракът и семейството–вчера и днес-има ли разлики? Какво е тяхното бъдеще според Вас?
Много пъти съм се изказвала по този въпрос и няма да го задълбавам отново. Накратко казано, в днешно време бракът, хората не се ценят достатъчно и при първата изникнала пречка, искат развод. Мъжете не са мъже на място, жените поевтиняха, а всички взети заедно - деградираха откъм акъл, ценности, възпитание и пр. Харесвам хубавите сватби и празненствата около тях, но не бих се омъжила по ред причини, които не смятам да пояснявам.

Жена, годините са ми 21

Justwickeds
03-21-2014, 07:48
С една приятелка се интересуваме от тези неща. Какво е мнението на по-младите и по-възрастните по тези въпроси? Моля, който отговаря да напише пола и годините си. Благодаря на всички, които ще се включат. :)

Мъж.Години: unknown.

1. Мъжете и жените? --> Ми... деа знам? Аз никакви нямам. Грам не ме интересува. Не само,че предпочитам свободните връзки...ами и плановете за бъдещето ми са коренно различни. Няма да го тълкувам това.
2. семейството: на жената и мъжа:--> взаимно да си помагат; да поддържат огнището,чисто и спретнато. Да е чисто в'къщи кат цяло. Да има и да се поддържат цветята из къщата.Да разделят грижите за челядта; в работата: всеки да е независим от другия; да си помагат отново взаимно; да инвестират ако съумеят в общ бизнес; В поддръжка на къщата (ремонт,ала бала): изцяло на мъжа,тъй като жената не бива да се претоварва; но ако тя реши: да помага, тъй да бъде; т.е. по нейно искане;
3.- Смятате ли, че има „мъжка” и „женска” работа? Дайте примери. --> да казах го по-горе,смятам,че е достатъчно. Но като цяло, "няма нещо такова".Една жена може да бъде повече мъж от мъжа, както и "обратното" :D. Изобщо - зависи от възпитанието,зависи от ценностите на рода и т.н. Има много фактори.Всичко зависи - от нас самите.
4.при отглеждането на децата, работата в домакинството и т.н? --> отново взаимни. Но ако рода е по-голям, е нужно - вуйчо,леля ,чичо,баби и т.н. --> да помагат винаги,когато могат. Работата в домакинството --> трябва да си помагат взаимно. Не трябва само ЕДИНИЯ ДА ЗНАЕ ,а другия да "си драпа макарите". За съжаление,това в България е често срещано явление! Ама... как се вика: "неволята учи!".
5.Какво е вашето отношение и виждане към брака, съжителството без брак и семейството. Бракът и семейството–вчера и днес-има ли разлики? Какво е тяхното бъдеще според Вас? ---> принципно се говори,че брака е свещен. Т.е. той не е само брак между мъжа и жената. Един вид, мъжа и жената имат сключен брак в името на "бог" или "някаква сила". Т.е. символиката на това е,че мъжа и жената трябва да се вземат,в името на нещо свято --> сякаш има връзка между - човек-небе-земя. Може и да има нещо подобно... знам ли?!? Аз нямам подобно отношение,но ми харесва този символизъм и радостното е,че все още е запазен И ДО ДНЕС! Въпреки,че много хора не си дават сметка. Аз "не че съм против" тези неща. Аз съм над тези неща и не ме касаят,не ме инртересува брака.Имам изцяло други планове,които за нищо на света няма да споделя с който и да е било. Какво е бъдещето според мен ли? Ми,докато има вяра,църква и по-горе описания символизъм...ще има и брак,и хора които ще се женят. Естествено нещата се променят - днес наблюдаваме как мъж и мъж,жена и жена - имат сключен брат. Това е поставено от основата на туй: без дискриминация. Да става каквото ще. Аз от тези неща,грам не се влияя.Поглеждам ги,присмивам им се и толкова.В крайна сметка,всеки решава за себе си.

Благодаря на автора за хубавия въпрос.

RapExotic
03-21-2014, 08:54
Очакванията ми са да се държи като дама, да е възпитана, да се самоуважава, да е открита с мен и да не ме лъже. Другите неща не са от голямо значение.

Ролите в последните години тотално се смесиха и объркаха. Все повече жени се опитват да се доказват в типично мъжки дейности и това до някъде измества мъжете. Мъжете пък от своя страна се изнежиха и някой дори кретенясаха. За последното мисля, че голяма вина носи отпадането на задължителната наборна военна служба. Относно работата мисля, че мъжете са по-добри в неща свързани с управление на различни дейности като: капитал, фирми, машини, проектантска дейност, физически труд .. Жените пък са по-добри в социалната сфера, комуникацията с хора, хомунитарни дейности, организация .. В семейството трябва да има някаква равнопоставеност, но същите неща, които споменах за работата важът и за семейството

Да. Представете си лелките в детската градина да бъдат заменени от "чичковци"? Или пък жена да работи като миньор?

Всяка жаба да си знае гьола. Звучи малко първосигнално, но ако няма някакъв ред в домакинството ще настъпи пълно объркване, което няма да е от полза на никой.

Бракът е нещо много хубаво, но не и в днешното общество. В това душевно болно общество бракът е превърнат просто в излишна бюрокрация и няма никаква реална стойност.

Мъж, 22

Cloud9
03-21-2014, 09:19
Какви са очакванията към мъжете и жените в нашето общество?- Очаквания в смисъл?Имам чувството че вече че се е приело че де що има хубаво момиче значи тя е лесна и тъпа.Но в общи линии се очаква жената да е едно от двете-1/многофункционален робот,който гледа 3 деца,работи и поддържа къща или 2/разбивачка на семейства ,ако е по-хубавка и лесна.Мъжете пък се очаква да носят прехраната вкъщи,да карат много скъпа кола и да могат да хвърлят салфетки по мацките в дискотеката.
- Въз основа на вашия опит и виждане очертайте кои са основните роли(стереотипи), дейности на мъжа и жената: в семейството, в работата и т.н.-май отговорих отгоре хаха
- Смятате ли, че има „мъжка” и „женска” работа? Дайте примери.-не смятам.но все пак е хубаво да се разпределят дейностите.В нашият дом се знае че банята аз я мия,а той поправя нещо ако се счупи.но не ми пречи аз да сменя крушката,а той да измие чиниите.
- Какво мислите за споделянето на семейните задължения между жената и мъжа, например при отглеждането на децата, работата в домакинството и т.н? -задължително е.Семейството е един отбор,който побеждава ако съумее да работи заедно.
-Какво е вашето отношение и виждане към брака, съжителството без брак и семейството. Бракът и семейството–вчера и днес-има ли разлики? Какво е тяхното бъдеще според Вас?-като бъдеща булка смятам че брака е нещо много хубаво.Не е задължително и напълно разбирам хората,които не се женят,но си отглеждат деца в мир и любов.В бъдеще се надявам брака да стане по-популярен и въпреки че един подпис не променя нищо е хубаво да се отбележи любовта на двама души с едно тържество в тесен семеен кръг.

жена,24 години

bloodyF
03-21-2014, 10:45
- Какви са очакванията към мъжете и жените в нашето общество? - очакванията са големи, аз лично не очаквам нищо от никого
- Въз основа на вашия опит и виждане очертайте кои са основните роли(стереотипи), дейности на мъжа и жената: в семейството, в работата и т.н.-жената с домакинската работа и децата да се занимава повече, но мъжа да помага я в чистене, готвене и т.н. ;равнопоставени да са, поне в моето семейство е така, не е едно време ,жената вече е по-еманципирана и няма как да не работи, за да е домакиня и да ходи по гъза на мъжа си, поне аз така разсъждавам
- Смятате ли, че има „мъжка” и „женска” работа? Дайте примери.-гримьорка, възпитателка в ясла/детска градина, миньор, монтьор, леличка в стол за хранене ;д
- Какво мислите за споделянето на семейните задължения между жената и мъжа, например при отглеждането на децата, работата в домакинството и т.н? -о, това е задължително, няма аз да тичам напред-назад всеки ден, а той да се подпира пред телевизора със салатата и ракията, трябва да се разпределя всичко
-Какво е вашето отношение и виждане към брака, съжителството без брак и семейството. Бракът и семейството–вчера и днес-има ли разлики? Какво е тяхното бъдеще според Вас-Има разлики преди-сега. Преди е бил много по-ценен, имало е спазвани традиции. Сега е по-скоро по желание на родителите в голяма част от случаите. Аз лично не държа на брака, но пък искам да се видя като булка, така че един ден бих искала да се оженим заради самата церемония, не заради това дали ще имаме лист хартия с три подписа и печат или не. След още няколко години и вече съвсем ще намалеят сватбите, стават все по-рядко и все повече хора залагат на съвместното съжителство.

Ж, 19

fUcKsMiLe
03-21-2014, 12:01
Всякакви са. Аз лично нямам очаквания, не съм привлечена от стереотипи като: жената готви и пере, мъжа работи и яде. Вярвам, че един мъж и една жена са еднакво равни, понякога едните превъзхождат другите, понякога обратното.

Основните дейности са това да има пари в къщата, да има ядене, да има любов и да има разбиране и уважение. Неща като жената днес ще чисти и готви, пък аз ще нацепя дървата, щото едното е женска, а другото мъжка работа, за мен не важат. Естествено ли е, ако една жена кара мъжа си да готви - ами да. Нормално ли е, когато една жена се занимава с ремонт на нещо? Според повечето хора - не, но за мен си е напълно нормално. Човек прави това, което може да прави, а не каквото му е дадено като стереотип, защото е мъж или жена. Доста ограничено мислене е това и често хора ми лазят по нервите с такива изказвания.

Казах вече.

Абсолютно нормално. Нито една жена има цяло денонощие да се справя с прищявките на другия, да не говорим за себе си, нито мъжа. Единия чисти, докато другия готви или си почива, после обратното. Няма такова нещо - ти прави това, аз няма да го правя, защото съм мъж/жена.

За брака съм, не харесвам живота на семейни начала/съжителство без брак за прекалено дълго време. За мен не е отживелица, въпреки че за доста млади, дори и на моята възраст, е.

Пол и години - в профила.

Minwu
03-22-2014, 06:57
Очаквах по прости и повърхностни отговори, но останах приятно изненадана. Благодаря на всички включили се :)

102
03-22-2014, 08:08
по-важният въпрос в случая е не какво мислите за брака, а дали некой ще се прежали да ви земе

Minwu
03-27-2014, 05:51
^ Да погледнем и от друга страна. Дали ще се прежалим да ни "вземат"?
Това звучи като "Да отидем до Каулфланд да си вземем някакъв шоколад". Отврат.

102
03-28-2014, 18:42
предпочитам шоколад пред теб

102
03-28-2014, 18:42
отврат

Minwu
03-29-2014, 15:43
Разбираемо.
В днешно време хората повече се притесняват за стомаха си, отколкото за отношенията си. :D

Difteen16
03-29-2014, 16:34
От една жена се очаква да бъда,толкова добра, колкото е мъжът до нея, да го подкрепя, ако тя е подкрепяна и разбирана и връзката да бъде градена на любов и разбирателство.
Разбиране, подкрепа, взаимопомощ и допълване във всички отношения
Не
Задължително е, но трябва да е разумно.
Лично аз държа на брака във всички отношения, и да, бракът се различава от това което е бил преди.
Много интересна тема :)
На 18 съм