PDA

View Full Version : Иторияя

evilgirl95
03-21-2014, 09:12
Здравейте! Имам няколко въпроса към тези, които са ходили на изпити по история в някой университет или са държали ДЗИ!

Първо, тъй като не ходя на никакви курсове, частни уроци и подобни, искам да зная когато се явя на изпит трябва ли да спазвам точно анотацията, която ми е зададена! Какво ще стане ако например имам Славяни и прабългари- култура, обичаи, разселване......., а аз напиша разселване, култура.. ще ми намалят ли оценката????
И второто нещо което искам да знам- ходих на пробна матура в моето училище и госпожата ми яко ме скастри, че пиша в мин. св. вр. Задължително ли е на матурата отворения въпрос да е в сег. историческо??? Защо по дяволите всички учебници са в мин. св?
Благодаря ви!

SHPAIdURmeN
03-21-2014, 10:36
иСССССССССССССССССССтория !

LoupGarrou
03-21-2014, 16:04
Първо кажи за кой университет става въпрос. В повечето случаи темите са си фиксирани. Асеневци има две формулировки, Симеон не се набляга на златния век, освен ако не изрично упоменато по някакъв начин в заглавието, преди е бил включван, защото изпитът е бил 5 часа (говоря за СУ). Славини и прабългари - пак маркираш, няма как да ги прескочиш, но не задълбаваш, поне в моите теми е така. НЕ се обясняваш за всяко едно общество и тн.

За времето - правилно ти е казала госпожата. Според правилата не е задължително да пишеш в сегашно историческо, но едно време е било задължително и има преподаватели, които си държат на него. Същото е и с изворите, не са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, както едно време, но смятам, че има хора, които много държат на тях ...

evilgirl95
03-21-2014, 16:49
Става въпрос за НВУ "Васил Левски" .. Таа точно какво имам предвид: Ако имам "Начало на организирано националноосвободително движение на българите (50-те – 60-те години на ХІХ в.)." и в анотацията ми е зададено първо да госворя за политически течения сред бг. емиграция, след това за Георги Раковски и след това за четите, а аз например първо говоря за Раковски а после за политическите течения и най-накрая за четите, т.е. ако ги разменя.. ще ми отрежат ли от оценката.. ако не е спазена последователността както в анотацията.

JohnnaLevine
03-27-2014, 14:08
На мен г-жата ми е обяснявала, че за изпит за университет трябва да си науча плана точно както е и да го запомня. Така, че е по-добре да си го следваш. (поне това ми е обяснено за СУ) А пък и си има причина авторите на помагалата да са написали темата в точно такава подредба.