View Full Version : Полимерна глина
ShtrudeL
03-27-2014, 15:47
Имам няколко въпроса към тези, които са работили с полимерна глина/моделин..
1.Проблем ли е, ако се изпича на повече градуси за по-малко време, защото копчето ми за градусите не работи. 8-) Или пък.. имам друго копче, което е от 1 до 4, та дали мога да пека на 2 примерно? 8-)
2. Има ли толкова голямо значение каква марка е? Знам, че ФИМО е най-най, но едно парче е около 4лв, а аз си намерих за 1,80, изглеждаща по същия начин, но на друга марка..
3. Мога ли да лакирам нещата след изпичането с какъвто и да е лак/гланц, или трябва да е специален? (не ми се вярва мф) Т.е. сигурно може, но какъв да е? Един колега ми каза, че мога да пробвам с някакъв за коли, ноо не разбирам.. 8-) Както и да питам в някоя железария.. Как мислите?
Ии това е май за сега.
изпичането е проблем, да, ако е на високи градуси, ще се напукат, защото би трябвало да се изсушат /около 120-150гр, за да не кажа 90, като целувките :D/, на висока температура и част от глината променя цвета си, което също е гадно
на външен вид не можеш особено да го оцениш, за добро свързване, изпичане и реален цвят имат други неща значение, не началната текстура, евентуално само по едрината на зрънцата можеш да сравняваш, което не е особено висок критерии
трябва да изчетеш на каква основа е оцветителят и да съобразиш, че за глина не трябва да използваш лакове на ацетонова и спиртна основа най-често
Dark horse
03-29-2014, 21:24
от доста време се занимавам с полимерна глина и даже съм в нещо като кръжог, в който се занимавам с такава..
по принцип си печа ''произведенията'' на 100 градуса за 30 мин. ; )
В кръжока получаваме какви ли не принадлежности за обработка на глината, то не бяха, машини за паста, брокати, точилки, макетни ножове, сенки (за очи) , поне 20 парчета глина, такива, които си променят цвета, такива, които светят в тъмното, такива, които блестят.... Винаги ползваме неща от FIMO, защото са най-качествени : )) Доволна съм и винаги ще ползвам тази глина, колкото до цените, наистина е скъпичко, но си струва. Имаше и една руска глина, която си копувах преди да ходя на кръжог и беше добра, но не може да се сравнява с FIMO. Пазя кутийката от руската, ако се интересуваш ще ти кажа името и т. н. .. Но вътре има всякакви цветове в кутийка, пак беше скъпо, но е по-евтино от FIMO.. Препоръчвам ти FIMO.. ;д
Имаме някакви специални лакове в кръжока, които ползваме преди изпичането, но те са в преподавателката и не мога да ти кажа какви са..
Ако имаш още въпроси, питай.. ; ))
Аз съм се запалила лятото да започна да правя и да ги пускам в продавалник :D Обаче май ще почна с обикновена глина, че нямам много опит с полимерната. Обикновената подходяща ли е за бижута?
ShtrudeL
03-31-2014, 09:58
ето първите ми опити, изпечени за около 3-4 минути на не знам какви градуси.. 8-)
http://img28.prodavalnik.com/images_prodavalnikcom/46699223_1_800x600.jpg
ShtrudeL
03-31-2014, 10:10
Кофтито е, че като я размачкам и става прекалено мека и леко лепкава, ако я задържам прекалено много и това да работиш с бяла глина си е ебати мъката.. всяко мини влакънце и прашинка се вижда, ако попадне..
Страхотни са ти обичките. Аз преди време бях пробвала, но наистина е голяма играчка да не попадат прашинки и ми мина мерака. Ся обаче може да се навия пак да пробвам. Ти каква глина си използвала и от къде си я поръчала (ако е поръчана, де)?
ShtrudeL
04-01-2014, 16:53
От Илиенци 8-) Магазинчето се казва 'Хела', глината също.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=678432902221636&set=pcb.678433035554956&type=1&relevant_count=2 8-)