PDA

View Full Version : Домакински задължения

Checksum
04-09-2014, 21:40
Чудно ми е според вас наистина ли жената не трябва да се грижи за домакинската работа в една къща? Напоследък срещам разни момиченца, които като си говорим гледат да изтъкнат тъкмо това... Според мен това е задължение на първо място на жената.

Al3ksandra
04-09-2014, 21:54
Здравей.
Както жената, така и мъжът трябва да полагат грижи за дома. Все пак и двамата живеят в него(говорим за брак или семейни начала).

one
04-09-2014, 22:07
А кое, според теб, е задължението на първо място на мъжа?

anonymous708973
04-09-2014, 22:28
Някои момиченца просто се оставят да бъдат афектирани лесно от мнението на някакви смешни типчета, отгледани в типично патриархално семейство... пардон, семейство на закостенели малоумници, в което е било нормално мъжът да пие ракия със салата, а жената да се чуди как да успее да направи всичко едновременно.

Истината е по средата. Един мъж рядко може да върти къща по начина, по който една жена може. Или поне такива са моите наблюдение. Но просто не е честно, ако и двамата работят по 8-10 часа и след това единият си почива, а другият да захваща домакинските задължения. Работа е и на двамата да поддържат общия дом уютен.

Не подкрепям разглезени пикли, които смятат, че "истинската жена" прехвърча между маникюристката и кафенцата с приятелки, но в никакъв случай не подкрепям идеята, че да пуснеш прахосмукачка или да сготвиш е "женска работа".

tireheb
04-09-2014, 23:46
иам чувството, че некой периодично пуска таа тема
ей тъй
for da lulz

DisappointedDreamer
04-10-2014, 04:40
Ай, много се дразня на такива теми.

Много ми е чудно защо задължението трябва да е на първо място на жената, ако и двамата работят Х на брой часове през деня, както Пантерката изтъкна. Обожавах, когато помолех брат ми да сгъне прането от простора, докато аз се вихрех с прахосмукачка, а яденето (приготвено от мен) къкреше на котлона, а той ми изтъкнеше - "аз ще сгъна само моите дрехи". Ъх? Като че ли аз чиста само моята половина от апартамента и готвя само за себе си.

Домакинските задължения включват пране, чистене и готвене. Първите две са хигиени навици, които и двата пола трябва имат. Не се делят на женски или мъжки. Последното - в кухнята съм срещала много повече мъже, които готвят страшно по-добре от жените. И все пак, там работата мисля, че трябва да се дели, за да няма сърдити после.

Абсолютно същото е и с гледането на децата. Не виждам нищо срамно в това таткото да смени памперса, ако майката липсва, или пък да го нахрани в 3 сутринта, ако майката е прекалено уморена. Или да го изведе на разходка, ако майката работи.

И все пак, авторе, ми е интересно да чуя тезата зад мнението ти.

xXxPETYAxXx
04-10-2014, 05:27
Чудно ми е според вас наистина ли жената не трябва да се грижи за домакинската работа в една къща? Напоследък срещам разни момиченца, които като си говорим гледат да изтъкнат тъкмо това...

Въй, ужас. Ако жената не върши домакинска работа, то каква "домакиня" е тя. Според мен също по-голямата част от домакинската работа подхожда повече на жената да я върши, но пък не и мъжът да не си мърда пръста. По-скоро някакво разпределение да има на нещата. Обаче има и такива девойки, чиито гаджета са на работа по 12 часа, обаче те не си мърдат пръста да свършат нещо в дома им, въпреки че нямат други задължения, за мен тези "жени" са мърли.

shmatarok
04-10-2014, 06:08
Подкрепям мненията на Пантерката и Дриймърката.

Ако бъдещият ми мъж/партньор или каквото и да е там, си мисли, че ще тръгна да въртя домакинство сама, при все, че работя на пълен работен ден, много е сбъркал. Нямам против да си разпределяме задълженията до някъде, ама да вървя след нечии задник като слугиня, да почвам да готвя от вратата или да съм дежурна с прахосмукачката, докато той седи и си клати краката пред тв или компютъра - няма да стане.

Но пък има го и другия случай - госпожички, които си мислят, че са хванали Господ за шлифера и не са длъжни да си мръднат пръста да помогнат малко.
Пресният пример - имам позната, която живее от 2 години с приятеля си в Лондон. За този период не е работила нито ден, не учи, общо взето по цял ден си стои вкъщи и гледа тв или седи на компютъра, ако си мислите, че чисти или готви... не. Приятелят ѝ я издържа, той осигурява храна и за двамата и за капак на всичко, тя дори не върши домакинска работа 8-) Не знам как я търпи, честно.

Violenza
04-10-2014, 06:32
Изключително сухо си задал темата. Очаквах(м) много повече.

Иначе съм съгласна, за мен това си е женска работа. Не бих оставила мъжа ми да чисти, да се пере, да се глади и т.н. Ако иска да приготви за ядене нещичко някой път, няма да имам против, но дотам. Мъжа си с прахосмукачка няма да гледам.
В момента обаче, в който опита това гласно да го вменява като вид естествен порядък, няма да е познал.

А високо еманципираните госпожички, за които е гордост това, че не могат да си перат гащите сами, камо ли една манджа да врътнат, дори не подлежат на коментар. Безполезни същества.

LadyDi
04-10-2014, 06:32
У дома е така: той готви, аз почиствам масата и съдовете. Той пуска прахосмукачка, аз забърсвам праха и плочките в коридора. Аз мия банята, той се грижи за котешката тоалетна. Аз разпределям прането, пускам пералнята и простирам, той го събира, сгъва и прибира. Всеки глади собствените си дрехи, освен ако не сме се успали. Тогава аз гладя и на двамата, докато той оправя леглото и събира лаптопите за работа. Леглото по принцип го оправя този, който стане последен сутрин, а вечер го приготвя този, на който първи му се доспи :cool: Обикновено аз съм тази, която ходи подире му и прибира дрехите, след като е успял да се съблече из цялата къща. Не ми пречи, просто е по-разхвърлян от мен.
Тези задължения не са писан закон и понякога се прехвърлят, променят и преразпределят. Но основно така се случват. Предполагам като се появи едно детенце, съвсем ще трябва да преразпределим териториите, за да може хем всичко да е свършено, хем никой да не е каталясал като труп накрая на деня.

anonymous708973
04-10-2014, 06:43
Не бих оставила мъжа ми да чисти, да се пере, да се глади и т.н. Ако иска да приготви за ядене нещичко някой път, няма да имам против, но дотам.

Аха.
Ти работиш от 8 до 6, той работи от 9 до 7. Прибирате се и двамата, той сяда на компютъра, ти готвиш. През уикенда ти ставаш да минеш с прахосмукачка, той съвсем безгласно сяда да чете новото издание на Autobild. Нали... съвсем кротичко и безгласно го очаква, значи всичко е наред?
Ужас.
Ако семейството е в някакъв период, в който той работи, а ти - не, разбира се, вероятно е нормално ти да поемаш по-голямата част от домакинските задължения, но иначе? Защо е нормално мъжът ти да живее като на хотел, докато ти си идваш от работа с ясното съзнание, че застъпваш втора смяна вкъщи един вид?

И кому е нужно? Още живее с мама и не се е научил как да пуска пералня или да си сготви ли?
А ако не живее с нея и се е научил, защо тези задължения автоматично се прехвърлят върху теб, въпреки че той знае как да ги прави?

Много се кефя на мъже, които не стоят пред пералнята с безпомощно изражение в стил "абе, дали ако си пусна белите гащи и сините тениски, ще се случи нещо?"

Сещам се за нещо интересно... обикновено вкъщи майка мие прозорците, защото иначе не е доволна от резултата 8-) Обаче отнема стабилна част от деня и не й е най-любимото нещо. Затова баща ми реши да го свърши вместо нея есента и... викна фирма да почисти. Много далновидно от негова страна 8-) На всички ни хареса колко бързо стана :D

Violenza
04-10-2014, 06:50
Кой е казал, че ще работя? :cool:

Не казвам да го очаква. Дори да е бил напълно самостоятелен преди да се задомим, пак ще искам аз да си се грижа за всичко вкъщи. Ама това не значи да съм болна (например) и чиниите да седят неизмити, а той да чака да оздравея.

shmatarok
04-10-2014, 06:51
Много се кефя на мъже, които не стоят пред пералнята с безпомощно изражение в стил "абе, дали ако си пусна белите гащи и сините тениски, ще се случи нещо?"

Съквартирантът ми в началото беше така. 8-)
А колко време му отне да научи кое е копчето, което отваря вратата на пералнята... Честно, понякога ми идва да го цапна с някой мокър парцал.

anonymous708973
04-10-2014, 06:57
О, добре, ясно. Не съм разбрала, че не искаш да работиш.

Обаче ако мислиш, че това ще го правиш всичкото сама 5-10 години, а той няма да го очаква и всяка вечер ще ти благодари за работата, която си свършила... безкрайно наивно е. Естествено е да го очаква, когато му го даваш наготово всеки път.
И не казвам, че има нещо лошо или грешно в това. Само казвам, че е напълно закономерно.

LadyDi
04-10-2014, 07:01
Сещам се за нещо интересно... обикновено вкъщи майка мие прозорците, защото иначе не е доволна от резултата 8-) Обаче отнема стабилна част от деня и не й е най-любимото нещо. Затова баща ми реши да го свърши вместо нея есента и... викна фирма да почисти. Много далновидно от негова страна 8-) На всички ни хареса колко бързо стана :D
Не е далновидно, а е много мило :) Намерил е начин хем вълкът да е сит, хем агнето цяло. Хем мама си е починала, хем е доволна от резултата :) Евала на татко ти.

xoxi
04-10-2014, 07:23
Аз пък въобще не признавам женска и мъжка работа, какво остава пък точно у дома. Работата си е работа, задълженията са си задължения и не е честно и правилно някой да върши всичко, само защото преди векове е било охарактеризирано като работа за неговия пол.
Кой ще свърши повече от домакинските задължения и как точно те ще са разделени между двамата (или ако говорим за семейство - между всички членове) зависи от много други фактори, но не и от половете.
Повечето от мъжете са в пъти по-немърливи и не толкова наблюдателни като жените. Не може да се очаква един мъж да свърши нещо у дома така, както една жена може да го направи. Но това не е извинение да си клати краката, докато жената хвърчи от стая в стая и няма минута време да поседне и да изпие една бира с мъже си, примерно.

Violenza
04-10-2014, 07:30
О, добре, ясно. Не съм разбрала, че не искаш да работиш.

Обаче ако мислиш, че това ще го правиш всичкото сама 5-10 години, а той няма да го очаква и всяка вечер ще ти благодари за работата, която си свършила... безкрайно наивно е. Естествено е да го очаква, когато му го даваш наготово всеки път.
И не казвам, че има нещо лошо или грешно в това. Само казвам, че е напълно закономерно.
Ох, това толкова ми звучи като синоним на "пускам му". Той се кефи там, пък аз горката видиш ли...

Не знам за колко тежка я приемате тази домакинска работа, но за мен не представлява никакъв проблем да я върша, аз и в момента го правя. В една връзка нямам никакво намерение да меря точно колко "давам наготово" и колко взимам. Това ми е изключително дребнаво. Да не говорим, че приятелят ми е толкова грижовно същество, че дори не ми е минавало през ума, че вършейки само аз домакинските задължения ще съм някакъв вид ощетена.

102
04-10-2014, 07:31
Вие пък тези дейности ги изкарахте направо квантова физика. Не можел да си пусне пералнята..? Ами това е леко срамно, според мен. Няма кой да измие прозорците..? Ами ти къде спиш, толкова ли е трудно за млад човек ? Другата пък не искала да гледа мъжа си с прахосмукачка, айде бе.. никой не може да ми забрани да смуча ! ;д Прави впечатление, независимо дали е момиче или момче в случая, ако не може да ги прави тези работи.

Violenza
04-10-2014, 07:35
Другата пък не искала да гледа мъжа си с прахосмукачка, айде бе.. никой не може да ми забрани да смуча ! ;д
Я не ми се изкарвай чистник точно пък ти. :cool:

xoxi
04-10-2014, 07:38
Не знам за колко тежка я приемате тази домакинска работа, но за мен не представлява никакъв проблем да я върша, аз и в момента го правя.

Тя домакинската работа не е тежка за вършене, но отношението към нея е по-важно.
И за мен не е проблем да си върша вкъщи всичко сама, защото ще съм сигурна, че всичко е свършено добре. Обаче има разлика между това аз да му кажа да не пипа нищо, защото имам времето и желанието аз да го свърша и това той категорично да ми заяви, че работата така или иначе си е моя и аз ще трябва да я свърша, пък независимо дали искам, мога или имам желание в момента.

Violenza
04-10-2014, 07:44
Тя домакинската работа не е тежка за вършене, но отношението към нея е по-важно.
И за мен не е проблем да си върша вкъщи всичко сама, защото ще съм сигурна, че всичко е свършено добре. Обаче има разлика между това аз да му кажа да не пипа нищо, защото имам времето и желанието аз да го свърша и това той категорично да ми заяви, че работата така или иначе си е моя и аз ще трябва да я свърша, пък независимо дали искам, мога или имам желание в момента.
Точно това се опитах да обясня малко по-горе.

MojoJojo88
04-10-2014, 08:17
Не знам, сигурно и аз съм отгледана в патриархално семейство, защото смятам, че домакинството е "работа" на жената, особено пък ако е от тези, дето не желаят да работят. Някак си ми е неприятно, когато мъжа ми ми се набута в кухнята и само ми пречи. Ако реши да сготви-ок, тогава аз не му се пречкам, но се случва рядко (и по-добре). Естествено, има разпределение на някои неща-той мие прозорците, бърше прах на високо и ми изнася легена с прането на терасата. Понякога, ако не съм имала време, го моля той да пусне една прахосмукачка. НО, като цяло това за мен (лично за мен) е моя работа и не ми е неприятно да я върша.

anonymous708973
04-10-2014, 08:42
Не знам за колко тежка я приемате тази домакинска работа, но за мен не представлява никакъв проблем да я върша, аз и в момента го правя.

Именно. За себе си.

Точно ти си казвала, че се наслаждаваш на свободата си да живееш сама, мисля, че даже беше направила коментар, че си егоист. Тогава не те разбрах, но сега, живеейки сама и нямайки нужда да се съобразявам с никого, абсолютно подкрепям.
Не си представям изведнъж на заживея с когото и да било и да започна да върша още повече неща. Да, банята е една, ама сега си чистя само моите батаци, не ми трябва лентяй, след когото да вървя и да чистя.

Не говорим за връзка тук. Точно това е проблемът. Домакинските задължения не са за "взимане и даване" в една връзка, а в едно съжителство. Това е огромната разлика. "Взима се и се дава" доверие, уважение и компромиси. Домакинските задължения влизат в категория "съжителство". Няма значение с кого живея. Така както със съквартирантката ми се редуваме да мием банята и да хвърляме боклука, така очаквам и с приятеля ми да е същото, когато заживеем заедно. Не би трябвало моята работа в домакинството да се увеличава, защото при мен живее още един човек. Аз друга работя нямам ли? На лекции не ходя ли? Не уча ли? Не ми се спи ли? Откъде-накъде трябва да се съглася да върша повече, защото живеем заедно?
Когато с една приятелка се събираме и аз направя вечеря за двете ни у тях, после тя мие чиниите. Когато тя и съквартирантите й правиха пролетното почистване (те са 8 човека), всички помагаха - едните чистиха с прахосмукачка, другите избърсаха шкафовете, трета група изпразни хладилниците и ги изчисти... Какво по-честно? Половото разделение е малоумно и остаряло мислене, хохи обясни защо.

Пак напомням - говоря за ситуация, в която и двамата липсваме от вкъщи приблизително еднакво време. В моето семейство майка ми доста години не работеше, докато поотраснем - тогава тя е вършила 90% от домакинската работа, за да може когато татко се прибере, да имаме семейно време заедно без да се налага да притичва между пералнята и простора или да трака с чинии в кухнята.

Подкрепям казаното от Лейди Ди, и на мен ми е много мило, като виждам такива жестове. Бащатко е много свестен човек, малко недосетлив, ама пък безкрайно грижовен и мил.

ААА, МОЖО ЖОЖО! Привет, добре дошла обратно!
Е, сега, за пречкането съм съгласна... когато аз готвя, може да ми помогне с рязането на зеленчуци, че ненавиждам да режа наситно всякакви простотии, но след това да не ми се врътка, докато аз съм там. Да отиде да свърши нещо друго или пък да стои на барплота да си говорим, а после да измие чиниите, примерно.

DisappointedDreamer
04-10-2014, 09:16
Не знам защо го определяте като женска работа. Мъжът преди да заживее в една къща с жена си, е живял някъде самостоятелно (било то с или без съквартиранти). Тогава кой е готвил? Кой му е прал дрехите? А кой е минавал с прахосмукачка?

Опитвам се да разбера логиката зад думите на Виоленца, но... за мен са си чисто и единствено хигиени навици, досущ като къпането и миенето на зъбите сутрин и вечер. Това, че единия пол не е имал възможност да работи/учи преди еди-колко-си-години и е трябвало да върши тази работа вкъщи, не означава, че тя може да се определи като 'женска'.

А всеки мъж, който се обижда, ако трябва да хване парцала и да избърше полиците от прах, или пък да пусне пране и после да го сгъне и прибере от простора... Еми, не е мъж.

Разбирам, обаче, че можеш да искаш да вършиш всичката работа. Нямам против това, всъщност евала ти, за което. Аз страшно се изморявах, когато се прибирах в 17-18, скапана от градския и глупостите в даскало, и трябва да подхващам всичко наново, докато брат ми клатеше крака пред компютъра. Нервите ми изпиваше. Брр.

Auriss
04-10-2014, 09:19
:cool: :cool:

yakuza_
04-10-2014, 09:34
Като почнете да слагате това пране :lol: Колко от вас перът на ръка?
Примерно в нас простира или майка ми или баща ми, зависи кой има време.
Майка ми чисти, баща ми хвърля боклука. Имаме съдомиялна, така че никой не мие чинии. Гладенето е - който първи тръгне да си глади нещо, глади и на останалите (обикновено това е майка ми, защото става първа). Готвенето е същата история който от 2-мата си е вкъщи. Ако няма никой и нищо за ядене, тогава вече аз си правя нещо за себе си. Дрехите си ги прибира всеки. Големи задължения, голямо нещо.
За мен няма нещо от сорта на - това е мъжка работа, това е женска. Това е РАБОТА, а работата е дете на дявола, сатанински ритуал, който да ни нарушава времето за слакване. Живей в мизерия, победи сатаната! Амин!

LadyDi
04-10-2014, 09:48
Мъжът преди да заживее в една къща с жена си, е живял някъде самостоятелно (било то с или без съквартиранти).
Aми... моят си го взех директно от мама му.

MojoJojo88
04-10-2014, 09:54
Aми... моят си го взех директно от мама му.

Мхм, и аз моя.
Ама то и другото го има-не знам, когато една жена стигне до момента да създаде семейство, да има деца и да си прекарва времето вкъщи, какво ще обяснява на мъжа си "а, прибра се от работа, чудесно. Сега сготви, измий чиниите, пусни пералня и изглади дрехите, защото това не е моя работа"?
Едно е да си помагате, друго е да тропкаш с краче и да обясняваш, че домакинската работа не е женска.
PinkPan7her, здравей :)

LadyDi
04-10-2014, 09:57
За мен няма нещо от сорта на - това е мъжка работа, това е женска. Това е РАБОТА, а работата е дете на дявола, сатанински ритуал, който да ни нарушава времето за слакване. Живей в мизерия, победи сатаната! Амин!

Амин!

Deadlock
04-10-2014, 11:05
Този въпрос не е ли заглъхнал вече...

Да градим общ дом означава да се грижим заедно за него и да влагаме любов в това. (Същото се отнася и за детенце.) Задачите се разпределят според това, на кой какво му е приятно, какво умее по-добре, как се чувства, колко време има. Когато единият се тормози за нещо, лошо му е, няма време, тогава другият поема повече. Това може да е и седмица, месец, повече време. Обстоятелства се менят. Важното е принципно и двамата да приемат за своя отговорността да си правят хубаво и уютно вкъщи.

Между другото, казвате, че ако единият не работи, то той трябва да върши домакинската работа. Само да вметна, че ако е безработен не по свое желание и активно си търси работа, е по-добре да насочи енергията си към това - да си изглади кандидатурата, да научи нещо ново, да пише хубави мотивационни писма. Да се превърне в домакиня, може всъщност да му се отрази негативно на самочувствието и по този начин на възможностите за нова работа. Мисълта ми е, не става въпрос винаги за това, кой има повече време. Става дума за грижа и за обич.

DisappointedDreamer
04-10-2014, 11:17
Мхм, и аз моя.
Ама то и другото го има-не знам, когато една жена стигне до момента да създаде семейство, да има деца и да си прекарва времето вкъщи, какво ще обяснява на мъжа си "а, прибра се от работа, чудесно. Сега сготви, измий чиниите, пусни пералня и изглади дрехите, защото това не е моя работа"?
Едно е да си помагате, друго е да тропкаш с краче и да обясняваш, че домакинската работа не е женска.
PinkPan7her, здравей :)

Оо, никой не твърди - "щом не е женска, значи е мъжка!".

Говорим просто за общо поделяне на домашните работи.

Violenza
04-10-2014, 14:38
Именно. За себе си.

Точно ти си казвала, че се наслаждаваш на свободата си да живееш сама, мисля, че даже беше направила коментар, че си егоист. Тогава не те разбрах, но сега, живеейки сама и нямайки нужда да се съобразявам с никого, абсолютно подкрепям.
Не си представям изведнъж на заживея с когото и да било и да започна да върша още повече неща. Да, банята е една, ама сега си чистя само моите батаци, не ми трябва лентяй, след когото да вървя и да чистя.

Винаги е било и ще бъде за себе си, независимо дали живея или не с някого.

Казвала съм го, така е. :) Но и на това времето му отмина(ва), приоритетите се пренареждат.
Не знам само защо мъжа го изкарваш някакъв вид... Прасе? :cool: Което едва ли не само върви и ръси трохи, оставя пътечки от чорапи и т.н. 2ма човека не значи двойно по-мръсно, стига да имат нормално изградени навици.

Не съм израснала в патриархално семейство, даже точно обратното. Но никога не съм виждала лошо в разделението на работата на мъжка и женска, специално за някои неща. А и, в крайна сметка, всеки да върши нещата както намери за добре. Аз специално в това отношение съм абсолютно педантична. Не е чисто, ако не съм го изчистила аз. И в този ред на мисли винаги съм държала да върша всичко сама и в името на собствения си комфорт.

babity
04-10-2014, 17:37
Изпитвам трудност да казвам доста неща. И не гушкам/милвам/целувам пред хора. Да му нарежа салата и да си върша домакинските задължения после на спокойствие за мен би било просто начин да си го обгрижа.
Много мразя като съм на гости да видя как домакинята не си зарежда масата просто 'щото да не изтърве мохабета, разбираш ли.
Като съм с моите котета, независимо че сме в дома на някой от тях, а не у нас, винаги гледам да има всичко за всички и почти винаги мия съдовете преди да си тръгнем (ако сме от последните де, не че им разгонвам гостите), а ако има, не дай си Боже, някакъв друг леш и него чистя.
Аз така си ги обичам бе...

Едит: Сетих се как миналото лято се съгласих на един уикенд в друг град с приятелката ми и секс играчката и. Тримцата в един апартамент. Станах първа, дозаличих к'вото беше останало от предната вечер, приготвих им закуска, ходих да им купя още капути и кат' нямаше вече какво да правя, му изпрах на прекрасника чорапите. Ня'а разправям после к'ви хвалби и благодарности бяха, та чак ръка ми целува. 8-)

an7raks
04-10-2014, 18:40
Здравей.
Както жената, така и мъжът трябва да полагат грижи за дома. Все пак и двамата живеят в него(говорим за брак или семейни начала).

Да, ама примерно мъжът да сменя крушките и да се занимава с ремонти, когато се налага, а жената да мие, пере и чисти.
Ама не можеш да очакваш от някакво момиче, дето сте заедно от 2 дни да ти мие, пере и чисти след гъза, много ясно...

tori
04-10-2014, 20:12
Винаги съм била много „за“ разделянето. Така съм свикнала, че в нас и тримата се впрягаме, кой с квото може, и тримата се оправяме мизерията, готвим, гладим и тям подобни. За мен е неразбираемо как ще се прибера след двудневна екскурзия на майната си, където всички ще са ме дърпали в опит да ме разкъсат, защото съм водач на групата, и ще заваря мивката зарината с мазни съдове, а моичкия два дни поред няма да е ставал от компютъра, щото е разработвал нова програма. Или пък аз ще се чудя откъде да я почна пък той ще седи и ще спи или ще ме ръчка да ходим към кревата. Аре не, а? Работата е работа и като такава трябва да се върши, при това колкото се може по-навреме. Аз в мизерия няма да потъвам, щото на някого му е слаб акъла да се сети, че трябва да ми помогне за нещо или поне да не ми я удвоява, айде. Купа с мизерните дрехи на земята се забравя, забравя се и пълната мивка, също така кабелаците и книгите с нам-кво за програмирането на всевъзможни места.
Както казах - да не ми помага по-се преживява някак си ама да вижда, че и аз се трепя наравно с него и все пак да ходи и да разхвърля, цапа и тям подобни, ми не. Не е познал тоя път.
Дори няма да споменавам как ще бягам с двеста от мъж, на когото му се струва обидно да хване прахосмукачката.
Ужасно много се радвам, че за сега приятеля ми не е показал подобни неща и всеки път като ходя у тях ако не подредено (щото и той като мен е почитател на подредения хаус), то поне е чисто и не намирам стари хранителни отпадъци по ъглите, потни тениски на земята и кални маратонки.

boriana_borislavova
04-10-2014, 20:15
Аз силно защитавам тезата че жената трябва да се гижи за дома и децата а мъжа за финансовото положение в семейството

LadyDi
04-10-2014, 20:22
Аз силно защитавам тезата че жената трябва да се гижи за дома и децата а мъжа за финансовото положение в семейството

добре, ама някой път като искаш да си купиш едни обувчици, а пък той ти каже 'е, нямаш ли вече достатъчно'... или искаш кутия цигари, ама той не е съгласен да пушиш...
аз много защитавам тезата, че и двамата трябва да допринасят за семейния бюджет и заедно да се грижат за домакинството и децата - всеки според силите, свободното време и способностите си

anonymous708973
04-10-2014, 20:23
Да, ама примерно мъжът да сменя крушките и да се занимава с ремонти, когато се налага, а жената да мие, пере и чисти.

Мъжът прави тук-таме, приблизително 3-4 пъти годишно, ремонти, а жената изпълнява ежедневните неща? Айде не.
Не знам каква представа имаш, но за изчистване на тристаен апартамент само с прахосмукачка, забърсване на пода и бърсане на прах си отиват 2-3 часа. И това е при условие, че не се губи време да се подрежда преди това, без да се мият фугите в коридора и т.н. Действието се случва два пъти седмично поне. Ако си на центъра в голям град - три пъти.
Банята - ако си много, много бърз - 30 минути. Да го сложим веднъж седмично.

Бейбиту, и аз съм така. Винаги като сме на гости или съм домакиня, отнасям безброй похвали и т.н., но го правя именно защото не го очакват от мен. Но няма начин да не го очакват, ако го правя 5 години без да кажа приказка. За това - от самото начало да сме наясно, че сме двама и сме партньори.

Виоленца, именно защото не би следвало двама човека да правят два пъти по-мръсно, няма да поемам неговата част от домакинската работа, която и без това е правил преди да заживеем заедно. Затова съм си казала - аз с мъж, който не е живял сам, няма да заживея. Да се отдели от мама, да се научи да се справя сам, да не ми яде само дюнери навън и тогава може и да повярвам, че тоя човек ще ми е партньор в живота, а не бреме.

102
04-10-2014, 20:50
бахти самочувствието майна

AnarchyBoy
04-10-2014, 20:50
Хмм ние с лайнто не живеем заедно още, но вече сме се разбрали и когато сме в единия или другия горе-долу спазваме някакъв порядък и сме се разбрали от сега как ще е..

Готви този, който се прибере пръв, другият мие чиниите.
Единият пуска прахосмукачка, другият забърсва прах и подрежда.
Единият пере, другият простира.
Веднъж седмично единият мие банята, другият изхвърля боклука, следващата седмица се сменяме.
Глади, който пръв стане, глади се и за двамата..

Според мен така е редно.. И да, преди да ме нападнете, че тя е малка и говоря несвързани глупости, и че няма как щото не живеем заедно, някои от нещата са се случвали доста често всъщност, а това лято тепърва предстои да се случват ежедневно. ;3

Идеята е да има разбирателство, да не говорим, че когато вършите задълженията в хармония и разбирателство, работата става не два, ами четири пъти по-бързо.

102
04-10-2014, 20:53
Сетих се как миналото лято се съгласих на един уикенд в друг град с приятелката ми и секс играчката и. Тримцата в един апартамент. Станах първа, дозаличих к'вото беше останало от предната вечер, приготвих им закуска, ходих да им купя още капути и кат' нямаше вече какво да правя, му изпрах на прекрасника чорапите. Ня'а разправям после к'ви хвалби и благодарности бяха, та чак ръка ми целува. 8-)

тва можеш да го превърнеш в професия

anonymous708973
04-10-2014, 21:21
Веднъж седмично единият мие банята, другият изхвърля боклука, следващата седмица се сменяме.

Ако наистина стане така, евала.

AnarchyBoy
04-10-2014, 21:23
Ако наистина стане така, евала.

Мда е учудващо за всички аз готвя. о.О :D
Дали е вкусно не знам, но за сега умрели няма.. ;д
Другите неща също ги правя, пък и имам мотивацията.. като я видя каква е сладка и да я оставя сама, е т'ва не е човешко, пък и после ще ме е срам да си поискам малко кревтна ласка. :oops: :D

LadyDi
04-10-2014, 21:25
Пикли и пикльовци, да не съм ви видяла повече да се солите другаде извън Кофата.
И не ме интересува кой е почнал.

anonymous708973
04-10-2014, 21:27
Че какво лошо има да му обяснява по телефона? Аз и рецепта бих му написала, ебати.
Важното е да има желание, не да ми вади тъпи мъжки логики как било женска работа.
Щом аз мога да искам от майка рецепта и тя да ми праща 2 страници уърд с описания за малоумни, защо аз да не му помогна на него?

И се надявам за последното да се шегуваш. Малко е грозно да се стига до такива сделки.

AnarchyBoy
04-10-2014, 21:32
Че какво лошо има да му обяснява по телефона? Аз и рецепта бих му написала, ебати.
Важното е да има желание, не да ми вади тъпи мъжки логики как било женска работа.
Щом аз мога да искам от майка рецепта и тя да ми праща 2 страници уърд с описания за малоумни, защо аз да не му помогна на него?

И се надявам за последното да се шегуваш. Малко е грозно да се стига до такива сделки.

Ебавка беше разбира се, но все пак е тъпо и двамата да работим и само тя да върши всичко, а и както казах, ако го правим с разбиране (а не единия да кара другия на сила) ще става мега бързо и няма да консумира почти никакво време.. Нищо не пречи като се приберем в 5-6 от работа, до 7 да оправим, после имаш време за разходка, вечеря, да се опънем на дивана пред телевизора, за кино дори, бе просто си има време, а има хора, които губят 2 часа дневно само в това да се карат кой какво да свърши.. 8-)
Пък това двойка с бебе и мъжа да оставя домакинската работа + грижите за бебето на жената не го разбирам, ама въобще даже.. :D Но разни хора, разни идеали..

anonymous708973
04-10-2014, 21:36
Едно време вуйчо ми канил баща ми да пият ракия и баща ми отговарял, че ще къпят бебето (моята скромна особа). И вуйчо ми казвал "какво ще ИМ къпеш бебето, те са 3 жени там".

Майка пък казва, че когато кака й (голямата братовчедка) си довела мъжа за първи път да го запознава с родата, разбрала, че - о, чудо - на един мъж не му падат ръцете, когато изхвърли боклука или когато отвори вратата за жена си. В село това било много иновативно.

AnarchyBoy
04-10-2014, 21:37
8-)

tori
04-10-2014, 21:48
Ибахмааму, чак да не са виждали мъж да изхвърля боклука... айде, преувеличено ми е някак. Колкото и сарказъм да има в това изречение, е очудваш ме.

anonymous708973
04-10-2014, 22:07
Има малко хиперболизиране, но имай предвид, че говорим за края на 80-те, примерно.
И понастоящем вуйчовците ми са си заклети couch potatoes като по книга - ракията и салатата от вратата плюс "ама махни ми се от телевизора, ма, чисти някъде другаде".

Hayashi
04-10-2014, 23:08
Като почнете да слагате това пране :lol: Колко от вас перът на ръка?
Примерно в нас простира или майка ми или баща ми, зависи кой има време.
Майка ми чисти, баща ми хвърля боклука. Имаме съдомиялна, така че никой не мие чинии. Гладенето е - който първи тръгне да си глади нещо, глади и на останалите (обикновено това е майка ми, защото става първа). Готвенето е същата история който от 2-мата си е вкъщи. Ако няма никой и нищо за ядене, тогава вече аз си правя нещо за себе си. Дрехите си ги прибира всеки. Големи задължения, голямо нещо.

Аз пера на ръка. Защото нито имам средствата, нито пък ми се ходи постоянно по гнусни публични перални.
Всичко си правя сама, къде по-успешно, къде по-малко. Очаквам същото и от партньора.
Мъж, който не може да се оправя сам и без мен защо ми е!?

Wednesday666
04-11-2014, 03:34
А какво правим, когато ти си била на работа + университет от 7 сутринта, прибираш се в 11 и казваш на мъжа, с когото живееш " би ли измил съдовете, защото съм прекалено уморена, а ще ставам в 5", а той, играейки на игра, ти казва " оф, не ми се занимава, толкова ли нямаш 5 минути да ги измиеш? ", тогава вече става обща работа, и то кофти момент се получава. Е, да, не ми го каза приятеля ми, каза ми го родител, който работи дори по-малко от мен. Така, че смятам, че в едни Нормални отношения трябва да има един взаимен консенсус по този въпрос. Може да не са точни уговорки, но когато има нещо за вършене, и двамата да полагат усилия, не само единият.

TheDevilInMe
04-11-2014, 05:57
Тъпо е да кажеш на мъжа ти или приятеля ти, ти ще свършиш на половина задълженията, щото разбираш ли така било редно и иначе не би било честно. Не очаквам мъжът ми да да стане перфектната ми замесничка, но е хубаво от време на време да се включва в задълженията, някакси прави добро впетатление помощта, когато си наистина прекалено уморен или болен. Моят човек обича да си мързелува, но винаги когато ми е било зле или съм била прекалено изтощена е вършел нещото вместо мен. Примерно, когато живеехме на квартира и нямаше пералня аз перях на ръка, а той изтискваше дрехите след мен, защото аз нямам нужната сила и прекалено ме заболяват ръцете. Много често е прал и дрехите на детето, да не говорим, че когато имах почти нулеви кулунарни умения, предимно той готвеше. Важното е да има хармнония и разбирателство, да си помагате и да влизате в положението на другия, да не очаквате прекалено много от партньора си, все пак и той е човек със своите слабости и лоши моменти.

3oPuTy
04-11-2014, 06:47
Не знам за другите, но аз лично не мога да си представя как мъжа ми ще стои и ще гледа телевизия докато аз пера, пускам прахосмукачка, готвя, мия и прочие ... :? А ако ме командироват някъде за няколко дни или отида на гости при родителите ми? Като се прибера ще заваря пълна мивка, куп мръсни дрехи и кутии от храна за вкъщи :lol: Това за мен не е мъж!
За щастие с моя сме си разпределили добре задълженията. Той готви, тъй като аз съм "безполезно същество" по думите на Violenza (:lol:), а аз се занимавам с почистването, миенето, прането, подреждането и прочие. Пазаруването е задължение и на двамата и най-често го правим заедно.

Между другото като споменах за купа мръсни дрехи се сетих за две случки с едно и също момче на 23год. :lol:
Септември бяхме на лекции и се хвалеше в квартирата (бяхме 5 човека на квартира тогава - аз, той, приятел и две колежки) как накарал приятелката си да отидат да живеят в баба му, защото има кой да им готви и чисти. Момата от няма на къде се съгласила (с уговорката, че ще е временно де). Скоро пича останал сам за около 10-тина дни. Към средата на периода вече имало огромен куп мръсни дрехи и от няма на къде ги сложил в един чувал за боклук, запалил колата и карал 10-тина километра за да ги занесе на майка си да ги изпере :lol:
Другия куриоз беше подобен ... Тъй като септември е топло момичетата си перяхме дрехите на ръка преди баня за да не се налага да чакаме да се съберат достатъчно за една пералня. За сметка на това същия пич след около 4-5 дена напълни пералнята само с негови дрехи и идва при нас леко раздразнен и казва "Айде де! Кога ще я пускате тази пералня? Нямам к'во да обличам вече ... До кога да ви чакам?" о.О Спогледахме се трите и му казахме да си я пусне сам. Казахме му кое как да направи ама горкия вика "Не мога!" :lol: Накрая си събра дрехите и се прибра до нашия град за да ги занесе на мама :lol:

RapExotic
04-11-2014, 08:02
Явно живеем в общество, в което жената се опитва да се изявява в типично мъжки дейности и очаква от мъжа да поема женските такива. После на въпросът ви "Къде изчезнаха истинските мъже?" бих отговорил: В кухнята, мият чинии.

Проблемът не е в това, че ние мъжете не можем сами да се изперем, да се изгладим, да оберем прахта.. Проблемът е по-скоро в това, че ролята на мъжа и жената в семейството се сливат и дори разменят понякога. В домакинството на една къща си има достатъчно мъжка работа, освен женската. За пример мога да дам ремонтите, поправянето на електрически уреди, водопровода, пренасянето на неща изискващи повече физическа сила, подръжката на семейният автомобил и др. . Вярно е, че тези неща се правят по-рядко, от колкото прането и готвенето, но са също толкова важни за домакинството. Точно за това съм на мнение, че и професиите могат да се делят на мъжки и женски. Като женските трябва да са така съобразени, че жената да има време и сили да върши къщната си работа. Съотвено ако един мъж работи 8 часа на ден тежък физически труд за, а една жена работи същото време като секретарка за кой би трябвало да върши домакенската работа вечер? Честно ли ще е да се разпределя по равно?

LadyDi
04-11-2014, 08:09
Точно за това съм на мнение, че и професиите могат да се делят на мъжки и женски. Като женските трябва да са така съобразени, че жената да има време и сили да върши къщната си работа.
http://media.tumblr.com/tumblr_ltsomig4fc1qmf6dp.gif

Violenza
04-11-2014, 08:29
Хайде, хайде, има си го този момент малко или много. За детегледачка се наема мъж също толкова трудно колкото за зидаро-мазач жена. Иначе в най-общия случай го няма вече това разделение, и по-добре.

тъй като аз съм "безполезно същество" по думите на Violenza (:lol:), а аз се занимавам с почистването, миенето, прането, подреждането и прочие. Пазаруването е задължение и на двамата и най-често го правим заедно.

http://static.fjcdn.com/pictures/Wanna+see+me+give+a+~+Spongebob_c31ae8_4028082.jpg
Я марш в първи клас да сричаш, че нещо си го пропуснала този момент ми се струва. Сега ако се припознаваш изцяло в написаното, си е твой проблем, но изглежда грешно си го интерпретирала.

LadyDi
04-11-2014, 08:38
Хайде, хайде, има си го този момент малко или много. За детегледачка се наема мъж също толкова трудно колкото за зидаро-мазач жена. Иначе в най-общия случай го няма вече това разделение, и по-добре.
По-скоро ме впечатли употребата на притежателно местоимение по отношение на къщната работа, отколкото разделението на мъжки и женски професии.
Но разни хора, разни идеали, предполагам :)
В интерес на истината, моето мнение е, че връзката/бракът между двама души е преди всичко партньорство. В тоя ред на мисли, не считам, че домакинската работа трябва да подлежи на разделение. Затова и никога не казвам, че той "ми помага у дома", защото у дома не е мое задължение, за да ми бъде помагано. Не сме теглили късмети кой ще полива цветята и кой ще изхвърля боклука. Изглежда ми мръсно? Почиствам си. Яде му се мусака? Готви си я. Има пране в пералнята, а аз тъкмо съм наредила картофите за белене? Е, той простира. Или бели. Каквото си избере. Ако накрая на деня той е по-изморен, аз поемам основната работа по приготвяне на вечеря и почистване на маса. Ако аз съм по-изморена, поема го той. Никога не сме се карали защо ти не вършиш това или аз онова. Нямаме задължения. Имаме общо домакинство. Тва е. Всичко останало е опит за доминиране на единия над другия. А при нас такива тарикатлъци не вървят. И при двамата.

Hayashi
04-11-2014, 08:40
Явно живеем в общество, в което жената се опитва да се изявява в типично мъжки дейности и очаква от мъжа да поема женските такива. После на въпросът ви "Къде изчезнаха истинските мъже?" бих отговорил: В кухнята, мият чинии.

Проблемът не е в това, че ние мъжете не можем сами да се изперем, да се изгладим, да оберем прахта.. Проблемът е по-скоро в това, че ролята на мъжа и жената в семейството се сливат и дори разменят понякога. В домакинството на една къща си има достатъчно мъжка работа, освен женската. За пример мога да дам ремонтите, поправянето на електрически уреди, водопровода, пренасянето на неща изискващи повече физическа сила, подръжката на семейният автомобил и др. . Вярно е, че тези неща се правят по-рядко, от колкото прането и готвенето, но са също толкова важни за домакинството. Точно за това съм на мнение, че и професиите могат да се делят на мъжки и женски. Като женските трябва да са така съобразени, че жената да има време и сили да върши къщната си работа. Съотвено ако един мъж работи 8 часа на ден тежък физически труд за, а една жена работи същото време като секретарка за кой би трябвало да върши домакенската работа вечер? Честно ли ще е да се разпределя по равно?

Повярвай ми, има и момичета, които си го правят всичкото това "мъжко" задължение съвсем сами. При двама родители инженери мога да си поправям доволно количество повредени неща, та не съм сигурна, че един мъж на моята възраст ще се справи по-добре. Само дето не мога да нося тежко по очевидни причини.

Хипотетично погледнато, аз съм студентка и партньора е студент и той, ако очаква когато се прибера след лекции да му чистя, готвя и пера, защото той е по-уморен, ще има да взема. Ако искам да си гледам дете, ще взема да си направя.

И това с мъжките и женските професии е такава тъпотия. Нашите и двамата работят в ТЕЦ, смените са им заедно по 12 часа. Къщната работа се разпределя между двамата сравнително по равно.

Edit: Подкрепям ЛейдиДи напълно

И един въпрос. А докато сте били студенти кой ви е готвил, мил и прал? Честно ли има още такива индивиди, които си ходят вкъщи мама да им пере?

klimatronik
04-11-2014, 09:11
: кирилицата е задължителна :

Violenza
04-11-2014, 09:14
Povreden hamerikanski narod:D
znachi@ otgovora e mnogo lesen= na koito mu se chisti = da si chisti= a tva v povecheto sluchai ste jenite = ot kuv zor da si podrejdam staqta kato ne mi pravi vpechatlenie?
Tova e/ a i povecheto momicheta chistqt s liubov i sami iskat da go pravqt
puk che ne moga da si vkliucha perialnqta pri polojenie che ima koi da mi q vkliuchi = kuv e problema = vinagi ima cheshma ili chistachka ili novi drehi = na koito ne mu oturva = da si my misli:)
Е виж с такъв тип мислене (или по-скоро липсата на такова) ще си умреш ерген със сигурност.

едит: авторът преди имаше много добри попадения в разни теми, още чакам да се включи тук.

klimatronik
04-11-2014, 09:27
Е виж с такъв тип мислене (или по-скоро липсата на такова) ще си умреш ерген със сигурност.

едит: авторът преди имаше много добри попадения в разни теми, още чакам да се включи тук.

: кирилицата е задължителна :

babity
04-11-2014, 09:34
тва можеш да го превърнеш в професия

Заличаването на следи или прането на чорапи? 8-)

Може и да е заради т'ва, че в момента си ми стига времето и за домакинство, и за всичко останало, но мен (ще) ме е срам да кажа на мъж (бил той гаджето ми или не) да измие чиниите. Някакси не усещам сериозна заплаха да ми паднат ръцете след две чинии, две вилици и две чаши +/- тава/тенджера.

MojoJojo88
04-11-2014, 09:49
Заличаването на следи или прането на чорапи? 8-)

Може и да е заради т'ва, че в момента си ми стига времето и за домакинство, и за всичко останало, но мен (ще) ме е срам да кажа на мъж (бил той гаджето ми или не) да измие чиниите. Някакси не усещам сериозна заплаха да ми паднат ръцете след две чинии, две вилици и две чаши +/- тава/тенджера.

А аз винаги съм се чудела на хората, които си оставят всичките мръсни чинии,чаши и прочее в умивалника и чакат да минат сто часа, за да ги измиеш. От малка съм научена на следното-наяждам се, ставам и си измивам посудата. Мисълта ми е, че не трупам нищо за "после" в умивалника.

LadyDi
04-11-2014, 09:55
klimatronik - един ден почивка, за да си припомни как се пише на родна азбука

Deadlock
04-11-2014, 10:09
babity, това грам не го разбирам. защо ще те е срам?

kalpazanka
04-11-2014, 10:12
Тая тема ме ковна :D

За прането- прала съм на ръка в студентските години, щото реших, че няма да муфтя никого за автоматична пералня. Чарщафи и одеала няма да ви казвам как се бистрят, още повече как се изцеждат... Ама нА, оцелях. Половинът искаше да пера и неговите, та го пратих набързо на майната му. Бях поела миенето на чинии, пазаруването, миенето на банята, хвърлянето на боклука, миенето на пода, бърсането на прах. Той през това време цъкаше игри на компа.
Издържах точно три години. Даже му бяха много, но не ми се занимаваше да местя багаж и да си търся ново място. Уроците си ги научих.

Чашата преля, като искаше да гладя покривките за маса. Е те тогава му заявих, че претенциите за гладена покривка и сребърни прибори трябва да отнесе към майка си.

Вкъщи /разбирайте при мама и тате/ задълженията се поделят и сме взаимнозаменяеми. Няма обидно, няма мъжка и женска работа. Така ще е един ден и в моето собствено семейство. Ако на някого не му изнася- вратата!

LadyDi
04-11-2014, 10:16

мен пък въобще не ме е срам

Deadlock
04-11-2014, 10:18
калпазанка, здрави нерви имаш ти.

Aubergene
04-11-2014, 10:45
Според мен пък доста ясно си личи кой живее с партньора си и кой просто си фантазира как си представя живота си. За съжаление, стигне ли се до съжителство се налагат доста компромиси. За мен собствено е изключително обидно да търча като слугиня из къщи, обаче мен неразборията доста повече ме дразни. В интерес на истината, ако чисти той (което се случва много по-рядко), той се справя много по-добре - раздига килими и т.н., което аз не правя всеки път, но пък наистина нямам нерви да го чакам да започне да се спъва в трохите, за да се сети да чисти. В много отношения аз съм даже по-разхвърляна от него, но се дразня повече, не издържам и си обирам чаршиите, докато неговите изпрани дрехи например могат да висят на простора с дни (защото след като веднъж ми каза, че не ги сгъвам както трябва, му теглих една и се зарекох да не му ги пипам повече). Той е един от феномените, които е живял сам години наред, пускал е пералня и е чистил, но общата пералня няма идея откъде се пуска, което за мен е просто невероятно. Друго нещо, което не сме успели да изясним е, че на него не му пречат неща, които на мен ми вадят очите и обратно. Уж при нас няма мъжка или женска работа, но просто имаме различни прагове на дразнение. Другото, което наистина не разбирам е, как, ако нещо го дразни, не го премести или оправи, вместо да се дразни, но да не прави абсолютно нищо.
При всички положения смятам, че общият дом е обща отговорност, като задачите следва да се разпределят. В действителност обаче, предпочитам през уикенда да го издебна да е някъде навън, за да оправя, без да се дразня, че той си клати краката пред телевизора...

LadyDi
04-11-2014, 10:55
При всички положения смятам, че общият дом е обща отговорност, като задачите следва да се разпределят. В действителност обаче, предпочитам през уикенда да го издебна да е някъде навън, за да оправя, без да се дразня, че той си клати краката пред телевизора...

Именно.
Само че въпросът е на какъв принцип си ги разпределяме - кой за каквото има време и с каквото се справя най-добре или "мъжка работа" - "женска работа".
Иначе съм съгласна с повечето неща, които казваш. И ние имаме различни прагове по отношение на това кой какво го дразни. И аз смятам, че се справям по-добре с почистването, но ми е хубаво, че когато ме види с парцала не ме пита "кажи с какво да ти помогна", ами директно хваща прахосмукачката. Освен ако няма нещо спешно за вършене, в които случаи ми казва: "изчакай ме еди-колко-си време и ще изчистим заедно". Естествено, че не го чакам, но самият факт, че смята чистенето колкото за моя, толкова и за собствена отговорност, е незаменим ;)

anonymous708973
04-11-2014, 11:23
Гледам тука някакви момченца си придават важност.
Абе, момко, вашите какви електроуреди купуват, че се развалят толкова често? Щото вкъщи я се развали нещо веднъж годишно, я не. Водопровода сам ли ще го оправиш? Щото по спомени имаше един човек, дето се наричаше водопроводчик и това му е работата.
Тежки неща колко често изнасяш? И кому е нужно?
Така както аз няма да викна потенциалния си мъж да слезе от третия етаж до магазина, за да вземе 10-литровата туба, а ще я взема аз, защото ми е по път и сега съм се сетила, така и не очаквам да ме чака да измия, изчистя, изпера и т.н.

Как не те е срам да сравняваш дейности, които, погледнати сумарно, я се случват веднъж месечно, я не, с нещо, което се върши всеки ден? Да се биеш в гърдите, че вършиш нещо от дъжд на вятър, пък не пипваш ежедневните задачи, е смешно. Все едно да оценям факта, че мъжът ми, който ми говори на "ма", "овца" и ме псува, ми подарява роза за рождения ден. Биг дийл.

Абе, един ден, ако имам възможност, чистачка два пъти съдмично и това е. Толкова ми е противно и губене на време да чистя, че нямам думи... И да простирам, пф. Вкъщи сме обмисляли тази възможност, обаче майка рече и отсече, че както аз съм се научила от малка да помагам и после поех задължението поне веднъж седмично (често и двата пъти) чистенето да е изцяло от мен, така и сестрата ще трябва да се учи. Тя също помага от малка, просто с други неща - зарежда и разтребва съдомиялната, бърше прах, слага масата и т.н.

Обаче е масово явление момченцата да се разглезват. На големи мъже майките им слагат и вдигат чинията, срамота е просто.

И чисто логически не го разбирам... защо аз да се бъхтя с всичко, щом нещата ще станат толкова по-бързо и приятно, ако и двамата се стегнем и за 2 часа овършеем, за да можем после да правим нещо приятно заедно?

Истината в стил Калпазанка: Вкъщи /разбирайте при мама и тате/ задълженията се поделят и сме взаимнозаменяеми. Няма обидно, няма мъжка и женска работа. Така ще е един ден и в моето собствено семейство. Ако на някого не му изнася- вратата!

babity
04-11-2014, 11:33

Т'ва си е моя работа. Не поддържам идеята, че ще си седя вкъщи да домакинствам и да изглеждам добре докато някой ме издържа, даже напротив, но ако не мога да си въртя домакинството сама, просто няма да се чувствам добре със себе си. Вярвам в мъжките и женските задължения. Вярвам, че до голяма степен уюта в един дом като усещането, което подредбата и обстановката ти създават, са женско задължение. Както той е длъжен да се грижи за колата ми, примерно. Може и да не мога да обясня ясно какво имам предвид, ама т'ва си ми е стереотип и така си процедирам за мен си. Може и да е защото както вече казах разполагам с времето, може и да се променя. Но кат' цяло обичам да правя сама всичко, което мога да направя сама, защото ще е както аз си го харесвам/съм свикнала. А ако разбера, че и на моя човек му е уютно - прекрасно!

MojoJojo88, по принцип и аз гледам да си измивам всичко веднага след хранене, ама като имам гости, ако започна да им събирам масата докато още ивента е в разгара си, е все едно ги приканвам да си ходят. Повечето пъти съм мъжка компания и като се нахранят събирам чиниите за основното и като им дойде градуса за мъжки приказки се оттеглям да поизмия к'вото се е освободило.

AliceSw
04-11-2014, 11:50
пфф, не разбирам половината хора тук...аз искрено ненавиждам да чистя, повече се дразня обаче, когато някой се мъчи и не може да се оправи, да не говорим, ако ми се бърка докато правя нещо...

като живееше сам, апартаментът беше малък и нов и се чистеше супер лесно, за час два се оправяше основно, за 10 минути с прахосмукачката. После се преместиха и живееше с още 2 момчета...изчистиха след първите 6 месеца и стана земетресение... :D
Сега е по-добре, чистя основно за час /под, прах, стъклени повърхности етц/. Това не значи, че като ме е нямало 5 дена не намирам купища кутии от храна, празни чаши, бутилки, фасове и адска мизерия. Аз ги оправям тези неща, на него май не му прави впечатление, той си използва само бюрото, там е горе долу добре. Той пуска пералня, аз простирам и сгъвам, той не може, но има претенции как кое да е сгънато. Дразня се, че очаква да знам кое къде стои, и там да го прибирам. Но пък не мога да отрека, че за нещата, които умее помага - готви, поправя каквото да е, сеща се за неща, които аз не бих изчистила ?!? Страхотен домакин е, не ми харесва, че очаква това от мен в неговия дом, където все пак не живея - не, че не се справям, но е странно. Баня никога не чистя, чинии не мия, ако не ми трябва нещо спешно. И все пак предпочитам аз да върша повечето неща, отколкото да се мъчим двамата. Пробвали сме известно време и ни отнема цял ден, което е оферта, щом аз мога да се справя за 1/10 от това време...

102
04-11-2014, 13:28
Ауе, тука ноо алфа женски, ве. =(

RapExotic
04-11-2014, 13:29
...Абе, момко, вашите какви електроуреди купуват, че се развалят толкова често? Щото вкъщи я се развали нещо веднъж годишно, я не. Водопровода сам ли ще го оправиш? Щото по спомени имаше един човек, дето се наричаше водопроводчик и това му е работата...

...Как не те е срам да сравняваш дейности, които, погледнати сумарно, я се случват веднъж месечно, я не, с нещо, което се върши всеки ден? Да се биеш в гърдите, че вършиш нещо от дъжд на вятър, пък не пипваш ежедневните задачи, е смешно. Все едно да оценям факта, че мъжът ми, който ми говори на "ма", "овца" и ме псува, ми подарява роза за рождения ден. Биг дийл...

Обаче е масово явление момченцата да се разглезват. На големи мъже майките им слагат и вдигат чинията, срамота е просто.

И чисто логически не го разбирам... защо аз да се бъхтя с всичко, щом нещата ще станат толкова по-бързо и приятно, ако и двамата се стегнем и за 2 часа овършеем, за да можем после да правим нещо приятно заедно?

Както споменах по-горе тези неща се правят по-рядко, но не са по-маловажни от останалите. Представи си да ти се развали нещо по автомобилът и да разчиташ на него и да се чудиш какво да правиш, а мъжът да знае как да го поправи за 2 минути? Или да трябва да се пренесе нещо което тежи 30-40кг. и да го буташ и влачиш половин час, след като мъжът ще го занесе за 5 минути. Вярно е, че на водопроводчика това му е работата, но по тази логика и на домашната прислужница работата и е да върши домакинската работа. Ако можеш да си го позволиш финансово и да имаш доверие на чужд човек, който да обикаля из апартамента ти спокойно може да отпадне спорът за разпределянето на къщната работа. Но тогава ще дойде въпросът как да разделите сумата, която ще и плащате.

Ако ти изкарваш 1000лв. на месец, а той 2000лв., обаче неговата работа е физически уморителна, а твойта не е пак ли ще е честно да казваш, че къщната работа трябва да се дели по равно? И това, че той допринася повече за семейния бюджет не е ли част от неговата свършена работа, с която подпомага домакинството? Защото по твойта логика ако всичко се дели по равно, то и бюджета трябва да се дели по същият начин. Тоест 2 х 1500лв., макар че ти не си си изработила тези 500лв.

Въпросът тук не опира до разглезване или мързел, а до йерархията в семейството или съжителствуването. Както когато те назначат в една фирма за служител, от теб не се изисква да поемаш ръководната работа на шефа или работата на хигиенистките, а се изисква да вършиш точно това за което си поставена там, така и в семейството трябва всеки да си знае задълженията и да ги изпълнява. За мен не е проблем да измия чиниите, да изпера или да пусна прахосмукачката, но трябва и момичето до мен да изпълнява своята функция щом съжителстваме заедно.

102
04-11-2014, 13:32
трябва и момичето до мен да изпълнява своята функция

правилно
перачка, гладачка, миячка и да ти се моли да я онождаш

anonymous708973
04-11-2014, 16:17
Въпросът тук не опира до разглезване или мързел, а до йерархията в семейството или съжителствуването. Както когато те назначат в една фирма за служител, от теб не се изисква да поемаш ръководната работа на шефа или работата на хигиенистките, а се изисква да вършиш точно това за което си поставена там, така и в семейството трябва всеки да си знае задълженията и да ги изпълнява. За мен не е проблем да измия чиниите, да изпера или да пусна прахосмукачката, но трябва и момичето до мен да изпълнява своята функция щом съжителстваме заедно.

Йерархия?! Сравняваш ми йерархия във фирма с някакво измислено превъзходство между партньори?! Йерархия в едно семейство, моето момче, има по направление деца-родители. Не по направление мъж-жена. Ако това твърдиш, просто изчезни.
ТИ говориш за функцията на МОМИЧЕТО, като през цялото време обясняваш, че това очевидно не е твоята?!

Не ми сравнявай с автомобил. Къщната работа е обща, защото е работата в КЪЩАТА, в която живееТЕ заедно.
Мъжете като цяло имат по-добри технически умения. Да разбираш от коли е същото като аз да разбирам от козметика. Имам някакви базови познания, но имам нужда от помощ при проблем. Ти ми оправяш колата, аз ти помагам да избереш козметика на майка си.
Съпоставка коли-домакинска работа... СЛАБО.

През цялото време говорих за разделяне на къщната работа при условие, че и двамата работят еднакво количество време. Естествено, че ако единият е бил в командировка и е изморен от път, е доста нелогично другият да го чака да се прибере и да изчистят заедно. Неслучайно дадох пример с моето семейство. Ама кой да чете.

Ясно си личи такива мъжленца в какви семейства сте расли... горките ви майки.
Забележката ти за "истинските" мъже, които очевидно не мият чинии, също не я изпуснах.

Ама кво се хабя, 102 ти го каза добре.

xoxi
04-11-2014, 16:41
RapExotic, имам чувството, че страшно подценяваш възможностите на една жена.
А пък и всичко свеждаш до физиката на двата пола.
Представи си обаче, че жената може да си свърши и "мъжката" работа? Не говоря да се чуди и мае кое как се прави по колата или да се изпоти с някакви си 30-40кг. за пренасяне. Тогава какво правим?
Ако някой ден тръгнеш с такава нагласа да живееш с партньорката си, бъди сигурен, че съвместното ви съжителство няма да трае дълго. Все пак ще живееш с човек, когото обичаш и с когото ще градите общо бъдеще, семейство и дом. В този тип взаимоотношения няма място за такива тънки сметки, разделение на домакинството, работата, парите и т.н.
Ако примерно ти работиш в офис и изкарваш минимум 2000лв. на месец, седейки цял ден пред компютъра, а тя цял ден се бъхта в някоя частна фирма за 300лв., пак ли ще използваш парите като причина да не пипнеш домакинска работа?! Айде, моля ти се.

LadyDi
04-11-2014, 16:48
правилно
перачка, гладачка, миячка и да ти се моли да я онождаш

:lol:

така, така

DisappointedDreamer
04-11-2014, 17:07

Ай, многоооо ми падна в очите с този си пост.

Не разбирам защо някой е по-мъж, ако вдига тежко и оправя изгорелите бушони в коридора веднъж на високосна година, отколкото такъв, който заедно с жена си се грижи за къщната работа вкъщи.

Много излагация в тая тема. Излагация и разочарование.

DisappointedDreamer
04-11-2014, 17:09

Ти сериозно ли?

Жената е поставена в семейството за какво по-точно? Момичето до теб да изпълнява своята функция? За какво съжителство и любов говорим изобщо.

Ужас. Потресена съм.

LadyDi
04-11-2014, 17:13
Ужас. Потресена съм.
Не се втрисай, душа.
Всяко действие има обратно по сила и посока противодействие. Младежът ще си намери майсторката.
А ако не я намери, ще намери точно такава каквато описва и когато тя си събере багажа на четвъртата година, ние ще му обясним защо.

tori
04-11-2014, 17:13
Отказвам да приема, че има толкова глупави изказвания в тая тема. Разочарова ме, Рапчо.

anonymous895156
04-11-2014, 17:18
...

Ох.

RapExotic
04-11-2014, 18:15
...

Никъде не съм споменавал за ПРЕВЪЗХОДСТВО на мъжът спрямо жената. Напротив, това което твърдя е, че трябва да има баланс между двамата. За това и смятам, че определени задължения се полагат на жената, а други на мъжа. Почти невъзможно е и двамата да работят еднакво натоварваща работа и еднакво количество време. 8 часа работа като складов работник (примерно) не се равняват на 8 часа продавачка в бакалия да кажем. При това условие според мен е логично жената да поеме домакинската работа. Разбира се, че ако има нужда мъжа може да се включи и да помогне, но не и това да му стане основно задължение. И под функцията на момичето имам в предвид точно това, че жените се справят по-добре с дадени дейности, а мъжете с други. Ако мъжа не може да готви трябва ли да го прави, само защото е негов ред и да оплеска нещата? Както и ако жената не разбира от нещо трябва ли да се захваща с него, само защото трябва да се дели работата между двамата? Виждала ли си мъж как чисти с прахосмукачка и обира прах? Трудно може да го направи така, както би го направила една жена, по простата причина, че жените имат свойството да обръщат по-голямо внимание на малките детайли. И в природата е така. Мъжкия индивид строи гнездото и отговаря за сигурността на семейството, а женската за изхранването и отглеждането на малките..

Но както и да е. Всеки си има право на мнение. За това не всеки може да бъде партньор с всеки.

...

Аз не подценявам възможностите на жените. Разбирам, че жената може да свърши "мъжката" работа, но с много повече усилия, както и мъжа може да свърши "женската", но много по-некачествено. Това не са тънки сметки, а факти. И в момента живея с партньорката си с точно тези убеждения и нямам проблеми в това отношение.
Примерът ти с офиса и частната фирма не е съвсем правилен, тъй като аз по-горе включих фактора "физически уморителна" работа в полза на мъжа. За това твърдя, че има мъжки и женски професии и женските трябва да са по-ненатоварващи. А реално ако аз изкарвам 2000+ лева на месец няма да позволя жена ми да работи тежка работа за 300лв.

LadyDi
04-11-2014, 18:21
Ако мъжа не може да готви трябва ли да го прави, само защото е негов ред и да оплеска нещата?
Аз не мога да готвя. Трябва ли да се мъча?

AnarchyBoy
04-11-2014, 18:23
Явно живееш в 19ти век или като наблюдявам мисленето ти за теб образование няма, всички са яки бачкатори, жената в бакалията, прибира се и прави салатка и слага ракия, за теб тежко изморения "дървар" или "хамал" сядаш на дивана, опъваш крачета на масата, храчиш се на пода, псуваш жената и сладко сладко си мезиш ракийката със салатка, а?.. ;3
Изумявам се, колко тъпо е това, твое изказване.. Да не говорим, че в живота - най-добрите готвачи винаги ,са мъже.. Но, както и да е, не желая да се конфронтирам с никой, според мен е тъпо обаче, да се правиш на големия "мъжкар" и да не изхвърлиш боклука или да не помогнеш на приятелката си, с едно нищо и ник'во простиране.. Мисля, че те е страх да не си повредиш маникюра.. В тая тема, женските са повече алфа от теб, смятай. ;С
От толкова зор да се изкараш алфа, се изкара путка.

tireheb
04-11-2014, 18:24

не, не трябва
секи прави квото е на ред да се прави
и съответно квото му идва по-отръки
деба сложнотията...

тва да си делите работата е все едно да си делите сметката в заведението
демек ТЪПО

AnarchyBoy
04-11-2014, 18:26
не, не трябва
деба сложнотията...

демек ТЪПО

А като и двамата можете да правите нещата еднакво добре? (Пример с готвенето, не е толкова сложно и двамата да могат да готвят.) А не е голяма философия да пуснеш пералня/прахосмукачка/ да изхвърлиш боклука/да простреш/да забършеш прах/ да сгънеш дрехи/ да изгладиш... Само за готвенето съм съгласен, другото трябва си шизофреник с три лоботомии зад гърба си, за да не можеш да ги направиш.

tireheb
04-11-2014, 18:28
е тъй де
като има да се хвърля боклук... ми, хвърляш боклука
кво почвате да го смятате
"миналата седмица аз хвърлях, сега е твой ред"
ебати простотиите
виждаш го, взимаш го, хвърлящ го

LadyDi
04-11-2014, 18:46
не, не трябва
деба сложнотията...

демек ТЪПО
аз съм съгласна с това

въпросът беше към RapExotic, а не към всички

TheDevilInMe
04-11-2014, 19:02
А какво правим, ако мъжът изведнъж остане безработен и цял ден си стои вкъщи. Пак ли се очаква жената като се прибере капнала от работа да почне да разтребва и да готви, докато мъжът си седи на компа, разцъквайки някаква игра ?

G3GaSa
04-11-2014, 19:03
Май аз съм единствения мъж от тук, който си пере/простира/глади/чисти/готви. ( в началото ми беше много трудно, но не хвърлих ютията )
Съгласен съм с @DisappointedDreamer: И аз бих помагал на жена си след време.
И най вече с @tireheb

tori
04-11-2014, 19:07
Виждала ли си мъж как чисти с прахосмукачка?
Аз лично съм наблюдавала такова явление. Грабвал ми е прахосмукачката от ръцете, щото съм била минала половината стаи и било негов ред сега. С такъв кеф го направи, че чак почна да си припява I want to break free и да си врътка дупето като Фреди от клипа на песента.
Баба и дядо са същата работа - и двамата са пенсионери, дядото си има собствен бизнес и бачка там, баба е сложно подвижна поради проблеми с краката, както и Джаксънова епилепсия. Сиреч освен, че не може да си върши нещата, които до преди две години е правила, тя изисква и малко по-специални грижи. Когато нас с майка и леля ни няма или нямаме възможност да слезем да им помогнем, дядо се хваща да чисти с прахосмукачка, да подрежда и раздига масата, мие чинии, следи дали си пие хапчетата, помага и да излезе на разходка, после я прибира от вън, когато се налага я къпе, оправя легла, налива Пате в тоалетната, (тва всичкото бая рядко му се случва де, но не го намира за обидно или нещо такова) даже боб е варил. А пък салати и мезета да почне да ти прави, ще си оближеш пръстите.
Или пък баща ми - всеки уикенд у бабини се излизва от пода до тавана, банята, тоалетната, шкафовете, Пере се дори и на баба инвалидната количка за съвсем лошите дни, сготвя се, двора се разчиства, измита, садят се цветя когато му е времето, столовете лятото всяка седмица се търкат със препарати и така нататък. Къф е проблема нас с майка като ни няма татито да помете терасите и да ги измие, да простре прането, да пусне другата пералня, да мине с прахосмукачка?
Питам: Защо има такива мъже, които не се чувстват ощетени като мият чиниите и бършат прах, не броят кой колко пари е вкарал и не им дреме кой ква работа работи? Щото даже и на продавачките в бакалията не им е лесно, да не говорим за секретарките, които искат или не трябва да вършат всякакви простотии, които не им влизат в задълженията И да търпят ужасното настроение на шефа си преди да си е глътнал кафето. С последното искам да кажа, че на никого не му е лесно и всеки си носи кръста, така че щом сме семейство, партньори, имаме дете - нещата за вършене вкъщи трябва да се делят. Не говоря за строго разделение тип аз готвя, моя мие чиниите, а за това, че докато единия прави едно, другия хваща друго и хоп - за два-три часа всичко е на шест. Ама трябва да се правим на големите мъже, щото...

AnarchyBoy
04-11-2014, 19:08
Май аз съм единствения мъж от тук, който си пере/простира/глади/чисти/готви. ( в началото ми беше много трудно, но не хвърлих ютията )
Съгласен съм с @DisappointedDreamer: И аз бих помагал на жена си след време.
И най вече с @tireheb

А бе хубаво е, че се самоизтъкваш така, ама не си единствен, спокойно у форума е пълно със първокурсници и завършили студенти, не мисля, е днешно време, има мъже на по 20 и кусур години, които още живеят с мама.. :D

Deadlock
04-11-2014, 19:09
Т'ва си е моя работа. Не поддържам идеята, че ще си седя вкъщи да домакинствам и да изглеждам добре докато някой ме издържа, даже напротив, но ако не мога да си въртя домакинството сама, просто няма да се чувствам добре със себе си. Вярвам в мъжките и женските задължения. Вярвам, че до голяма степен уюта в един дом като усещането, което подредбата и обстановката ти създават, са женско задължение. Както той е длъжен да се грижи за колата ми, примерно. Може и да не мога да обясня ясно какво имам предвид, ама т'ва си ми е стереотип и така си процедирам за мен си. Може и да е защото както вече казах разполагам с времето, може и да се променя. Но кат' цяло обичам да правя сама всичко, което мога да направя сама, защото ще е както аз си го харесвам/съм свикнала. А ако разбера, че и на моя човек му е уютно - прекрасно!

Доколкото разбрах, мислиш, че ако мъжът участва в домакинската работа, все едно се е наложило да го направи, защото ти не можеш да се справиш сама. Това поражда срам. Аз мисля, че поначало е задача и на двамата, тъй че не стои въпросът дали някой може или не може сам; няма нужда сам.

Но съм съгласна, че уютът се прави най-вече от жената, защото обикновено нея я бива с дребните детайли, да съчетае хубаво цветовете и елементите, да пипне, където трябва. Условие за този уют все пак са най-простото бърсане на прах и пускане на прахосмукачка, които всеки може да прави.

Напомни ми на една от най-близките ми приятелки. Тя все се грижи за другите, по събирания готви и поддържа ред, вирее най-добре в мъжка компания и е известна като "суперпечена" сред момчетата (но не супержелана). Предпочита връзките й с приятелите й да са като майка-дете и да ги задържа, защото имат нужда от нея, а не заради нея самата. Свързвам го със страх от отхвърляне. Напомни на нея, особено с историята за вилата. Нямам въобще поглед, че да правя паралели, ама може пък да има смисъл да го изкажа.

AnarchyBoy
04-11-2014, 19:12
Ама трябва да се правим на големите мъже, щото...
На РапЕкзотика, ще му се счупи маникюра или ще му избяга забавлението.

G3GaSa
04-11-2014, 19:16
@tori: Преувеличаваш мила.
@AnarchyBoy: http://www.teenproblem.net/forum/images/smilies/ay.gif

tori
04-11-2014, 19:18
@tori: Преувеличаваш мила.
Не, не мисля. Щом момче на 17-8 и двама маже на по 40+ и 65+ могат да го правят, защо не и някой друг? Ти като си переш, готвиш и чистиш да не би случайно да са ти окапали ръцете по пода?

RapExotic
04-11-2014, 19:19

Не. Съответно не готвите и си взимате храна от ресторанта.

Имам чувството, че повечето от вас не разбраха идеологията, която се опитах да изкажа. Вероятно защото изказа ми беше твърде остър и използвах понятия като "функция" и "йерархия". В общи линии не си мислете, че възприемам жената като "домашен робот" или същество по-нисшо от мъжа. В случая ставаше въпрос за чисто разпределение на задачите между една двойка, което няма нищо общо с чувствата между тях. Не смятам, че да помагаш на жената те прави по-малко "мъжкар", а напротив. Това е една от най-мъжките постъпки. От почти година живея с момиче, с което до сега не сме имали пререкания относно тези неща. Не твърдя, че мнението ми е най-правилно, но от наблюденията и малкият опит който имам го смятам за успешно. Нямам намерение да се изкарвам алфа във форумите, тъй като не отдавам голямо значение на мнения за мен от хора, които не познавам и не ме познават лично. Просто изказвам мнение.
Приятна вечер на всички.

DisappointedDreamer
04-11-2014, 19:23

.

LadyDi
04-11-2014, 19:23
Не смятам, че да помагаш на жената те прави по-малко "мъжкар", а напротив.
Ние имаме проблем само с това изречение ;)
Лошото е, че ти не разбираш защо.

tori
04-11-2014, 19:44

Имам чувството, че повечето от вас не разбраха идеологията, която се опитах да изкажа. Вероятно защото изказа ми беше твърде остър и използвах понятия като "функция" и "йерархия". В общи линии не си мислете, че възприемам жената като "домашен робот" или същество по-нисшо от мъжа. В случая ставаше въпрос за чисто разпределение на задачите между една двойка, което няма нищо общо с чувствата между тях. Не смятам, че да помагаш на жената те прави по-малко "мъжкар", а напротив. Това е една от най-мъжките постъпки. От почти година живея с момиче, с което до сега не сме имали пререкания относно тези неща. Не твърдя, че мнението ми е най-правилно, но от наблюденията и малкият опит който имам го смятам за успешно. Нямам намерение да се изкарвам алфа във форумите, тъй като не отдавам голямо значение на мнения за мен от хора, които не познавам и не ме познават лично. Просто изказвам мнение.
Приятна вечер на всички.

Ама много добре се измъкна. Я пак си погледни ВСИЧКИ мнения по темата и най-вече първото и последното. Противоречиш си и се пънеш като костилка за няма и нищо. Само и само след няколко си страници неща, които всеки трябва да може да прави, да се съгласиш с всички, че не е обидно или немъжко един мъж да си измие чинията като се нахрани. Говоря за момент, в който е сам вкъщи. Ми пък да няма тая чиния да плесеняса докато ме чака да се прибера, деба.

AnarchyBoy
04-11-2014, 19:53

bloodyF
04-11-2014, 20:24
Както аз ще работя, така и той.
Задълженията се делят. Ако аз не мога да готвя,а той може-той ще готви, аз ще мия чинии или обратното.
Вкъщи баща ми прави мусаката по-добре, затова когато се реши, че ще се готви мусака-той го прави. Следващият път майка ми готви. Имаме и съдомиялна, и пералня, не е голяма философия да метнеш 20 парцала на въжето, но майка го прави, защото си ги подрежда. Тя глади дрехите също така. Баща ми чисти с прахосмукачка и бърше прах когато има време. Детето си го гледа предимно майка ми, защото все пак някой трябва и да работи.
Жената в кухнята е също толкова отживелица за мен колкото и мъжът с ракията, салатата и ръката в панталоните, разплул се на дивана пред телевизора.
Много е тъпо да се хвалите с елементарни неща, като да си оправяте леглата, да можете да изпържите яйца или да си направите супа /най-често от готовите на Маги, нали/. Това са елементарни неща.
Когато като братовчед ми, на 8 години, можете да бъркате мъфини, тогава елате се хвалете. Не защото сте метнали едно одеяло върху леглото си или защото сте си измили зъбите преди лягане. 8-)

xXxPETYAxXx
04-12-2014, 10:15
О, Боже, какво значи "Не мога да готвя", всеки може да готви, ако поиска, това не е ядрена физика. Има си рецепти, всичко си е поробно описано, ако искаш, ще се научиш.
Аз пък донякъде съм като Violenza i babity, но не напълно. Не ми е приятно мъж да мие чинии, да минава с мопа, да чисти прозорци и т.н. Но пък от друга страна ходя в едни приятели (момче и момиче), всеки път като отида, момчето мие чинии, чаши, каквото има, защото е голям чистофайник и не може да търпи, докато момичето може да си ги остави и в мивката за няколко часа(не говорим за много мръсни, загорели, мазни тави и тигани, а почти чисти, но употребени съдове). Никога не съм си мислила, че момичето се излага по този начин - че оставя момчето да върши това, вместо нея, нито пък, че момчето е под чехъл щото мие чинии. Обаче аз не бих оставила приятеля си да мие чиниите, особено пък пред гости. Въпрос на личен избор е. В този ред на мисли - НЯМА правилно и неправилно положение, всяка двойка сама си решава как ще процедира по този въпрос и ЗА ТЯХ Е ПРАВИЛНО това, което ги удовлетворява и двамата!!!

Също пък за мъжката работа - еми, ок дори едни смотани слушалки да ми се развалят, не че не мога да си ги оправя, но нямам търпението да се занимавам с някакви кабелчета, те все ми се късат после и т.н. Оправям си ги, ама държат 1 ден и пак ги късам, щото не съм ги направила особено добре. Искам да се науча, да си чистя лаптопа сама, но ме е страх да го отворя... Сменяла съм бушони, удължител за душ, чистила съм тръбите под мивката - защото живея сама(без мъж). Е, да ама си признавам, че ако живеех с приятеля си, щях да очаквам той да прави тези неща, а не аз. По същата логика смятам за нормално едно момче да очаква приятелката му да поеме тази част, от домакинските задължения, която той възприема за женска.

girlwithblueeyes
04-14-2014, 08:51
Много са ми смешни някои изказвания в темата . Думичката помагам е ужасно дразнеща и избожда очите
За каква помощ става дума в край на сметка ?! Ако искам някой да ми ПОМАГА ще си наема чистачка и ще й плащам да ми помага в домакинството ама полвинката ми да излиза с номера че ми помагал ми звучи несериозно . Така както домът и всичко в него са общи така е и с домашните задължения .Миенето на чинии или готвенето или каквото и да е са най-нормални хигиенни навици независимо от пола .И всички тези деления на мъжки и женски задължения са ми от средновековието . Живея сама и съм страшно педантичен човек обичам да си чистя и въртя домакинството сама . Не обичам да ми се бъркат в работата и да ми се пречкат .Така както готвя и подреждам така и най-спокойно боядисвам и поправям разни неща .Приятелят ми също живее сам виждала съм го и да пере и да чисти и всички задължения заклемявани като женски . Даже може и да зашива разни неща за него подобни дейности не са нито срамни нито обидни.Също като мен ги намира за нормални и част от ежедневието на всеки човек . Крайно трагично е един мъж да се страхува че ще бъде по-малко такъв ако сготви вечерята или пусне прахосмокачка . Същото се отнася и ако една жена с пренебрежение поглежда съм боите за стени с убеждението че само мъжете боядисват .
И тези твърдения че домашният уют то създава основно жената са толкова странни и непонятни за мен .Домашният уют са създава и от двамата и от техните отношения . Ако домът е идеално подреден от жената но мъжът седи с дни по казината е доста отблъскваща и студена дори най-красиво подредената къща . Доверието, грижата и общото въртене на домакинството точно те създават домашният уют .
Израснала съм с възпитанието че задълженията на една жена се свеждат само до грижа за нея самата . Че кухнята е място само за нисши хора а пералня и разни електор уреди дори не съм длъжна да знам как се включват .
Но всичко се промени от момента в който заживях самостоятелно и ми се наложи да въртя домакинството сама . В един момент всички убеждения които имах в това отношение се обърнаха на 180 градуса . Вече не намирам за срамно да изчистя защото мразя всичко да е в кочина. Не намирам за низшо да сготвя нещо или да се изцапам малко . Просто защото самостоятелният живот учи на много ценни уроци ,които е хубаво човек да научи преди да заживее с някой друг . Спомням си преди в една тема как бях казала че искам да не правя нищо точно заради онези мои стари убеждения е сега разбирам какво ще опитвали да ми кажете . В момента в който останеш сам и ще чистиш и ще майсториш независимо дали си жена или мъж .

yakuza_
04-14-2014, 09:36
Значи искаш да кажеш, че приятеля ти е жената сред хората (ака мъжете) ?!
Има един лаф - Всяка жена да си знае гьола. Така че вместо да киснете в тая тема, отивайте да правите сандвичи.

LadyDi
04-14-2014, 10:01
Значи искаш да кажеш, че приятеля ти е жената сред хората (ака мъжете) ?!
Има един лаф - Всяка жена да си знае гьола. Така че вместо да киснете в тая тема, отивайте да правите сандвичи.

някой ден ще направя добро на всички и ще ти сготвя

yakuza_
04-14-2014, 10:44
някой ден ще направя добро на всички и ще ти сготвя

Не ям морски дарове, гъби, агнешко, заешко, както и не обичам мн лук или да е солено. Мерси!

LadyDi
04-14-2014, 10:45
добре :)

anonymous708973
04-14-2014, 12:50
Същото се отнася и ако една жена с пренебрежение поглежда съм боите за стени с убеждението че само мъжете боядисват .

Аааа, обичам да боядисвам! Ако някой има стени за боядисване, да свирка!!
Учителката ми по немски най-тактично беше споменала ни в клин, ни в ръкав, че ако спука гума, веднага ще викне мъжа си да я оправи. И аз я попитах "ами, ако мъжът е в командировка или е в града, но не може", тя каза, че щяла да остави колата, да се прибере с такси, нямало да вика пътни помощи и т.н., нито да се опита да я оправи сама, тя от такива работи не разбирала.
Мегакифленско ми се видя.

girlwithblueeyes
04-14-2014, 12:59
И после удолетворението от полученият резултат е страхотно:D
За съжаление не само само жените с подобни убеждения . А за учителката ти по немски без коментар просто . Дори да не разбира може да се поинтересува поне малко . Наскоро си купих нови дръжки за шкафчетата и си ги направих сама . Ако трябваше да чакам приятелят ми щяха да запреличат на нищо:D

Hayashi
04-14-2014, 13:08
Ама за гумата е различно. И аз да спукам гума и аз няма да мога да я сменя сама. Ще си стоя на пътя и ще махам за помощ. Гумата на нашият миниван тежи 20 кг, даже няма да мога да я извадя от багажника. Не виждам нищо срамно да помолиш за помощ когато е явно, че дори и да искаш няма как да се справиш сам.
При последният ми полет колко любезни мъже ми помогнаха да си кача багажа отгоре в багажното. Въпреки че беше само 11 кг, просто с моите 1.57 ми беше невъзможно да го вдигна толкова над главата си.

anonymous708973
04-14-2014, 13:09
О, не, не. Не говорим за това. Говорим за липса на желание дори да опиташ поради "върховния" аргумент, че си жена и "не е твоя работа".
И аз моля за помощ с багажа, защото е по-добре някой здрав пич да ми го качи, отколкото да се опитам сама и да го изтърва на нечия глава.

girlwithblueeyes
04-14-2014, 13:13
Аз сигурно съм ненормална защото и багажа не обичам да ми носят :D

102
04-14-2014, 17:31
че колко багаж има един леприкон ? едно гърненце със златце....

tori
04-14-2014, 18:37
Зависи колко е голямо гърнето. То не става да помъкнеш на дядо бидоня за кисело зеле.

anonymous708973
04-14-2014, 19:52

Ела да видиш приятелят ми как охкаше и пъшкаше, когато лятото отидохме на море заедно и настояваше да ми носи куфара :Д

LadyDi
04-14-2014, 19:56
Ела да видиш приятелят ми как охкаше и пъшкаше, когато лятото отидохме на море заедно и настояваше да ми носи куфара :Д

затуй си имам куфар на колелца - кеф ти да го дърпаш, кеф ти да го тикаш :)

anonymous708973
04-14-2014, 19:58
Оо, предвид, че баща ми пътува през целия си трудов стаж наляво-надясно, ние вкъщи сакове не признаваме, куфари без колелца нямаме. Обаче... като го качваш в кола или влак си е бая пъшкане :д

draid
04-14-2014, 20:08
Аааа да ги нямаме такива. Марш женурята в кухнята и да си стоят там ! Има вече един мъж с прахосмукачка дето умря от СПИН, та да ги нямаме такива.

Sieg Heil !

AnarchyBoy
04-14-2014, 20:15
:D

shmatarok
04-14-2014, 20:46
Аааа да ги нямаме такива. Марш женурята в кухнята и да си стоят там ! Има вече един мъж с прахосмукачка дето умря от СПИН, та да ги нямаме такива.

Sieg Heil !

I want to break freeeeee
от уроци и курсови :D

Майтап няма, да живеят мъжете, които се сещат да помагат с багажи. Аз точно по тоя въпрос като пътувам предпочитам да тъпча всичко в големия куфар и ръчния да ми е само лаптопа, че иначе е мъка, че иначе я някой се сети да помага, я не, и съм докарала мозъчно сътресение на някоя нещастна жертва. :)

Т'ва мнение излезе спам общо взето, ама веднъж ми е простено. 8-)

LadyDi
04-14-2014, 20:46
Майтап няма, да живеят мъжете, които се сещат да помагат с багажи. Аз точно по тоя въпрос като пътувам предпочитам да тъпча всичко в големия куфар и ръчния да ми е само лаптопа, че иначе е мъка, че иначе я има някой да се сети да помага, я не и съм докарала мозъчно сътресение на някоя нещастна жертва. :)

Затова хич и не чакам да ми предложи да ми помогне. Набутвам му всичко в ръцете и изчезвам :)

shmatarok
04-14-2014, 20:50
Затова хич и не чакам да ми предложи да ми помогне. Набутвам му всичко в ръцете и изчезвам :)

При мен на моменти смелостта ми никаква я няма, особено, ако срещу мен седи някой намръщен чичко, гледащ лошо. В такива случаи обикновено задръствам пътечката в самолета, докато някой се изнерви и помогне :D

draid
04-14-2014, 21:13
При мен на моменти смелостта ми никаква я няма, особено, ако срещу мен седи някой намръщен чичко, гледащ лошо. В такива случаи обикновено задръствам пътечката в самолета, докато някой се изнерви и помогне :D

В такъв случай му правиш мили очички и му казваш "чичо, чичо, ще може ли да ми помогнете с багажа"

И за да не е съвсем спам бих казал, че мъж който не може да се гледа (пере, глади, готви си и почиства след себе си) не е дорасъл да се нарича мъж. Дали обаче трябва мъжа да седи с престилка и прахосмукачка цял ден - твърдо не. Мъжа все пак си е мъж.

LadyDi
04-14-2014, 21:30
мен пък не ме е срам, когато не мога да направя нещо, да помоля да ми помогнат

ей го оня ден се мъчих да паркирам на едно усукано място, ем не става... гледам един седи отстрани и се хили
излизам си от колата и му казвам: вместо да ми се смееш, вземи ми помогни
ми помогна ми човека...

yakuza_
04-14-2014, 21:43
аз пък никога не искам помощ, ако не мога да го направя сам, го заебавам :D

LadyDi
04-14-2014, 21:44
да, то остана да оставя колата на средата на пътя

seek&destroy
04-14-2014, 22:09
Е то щото много сложно да си смениш гумата на колата, пък колко е тежка да не говорим... отиде маникюра, хернии, путки майни лоша работа

102
04-14-2014, 22:36
то вече мъжете с токчета са повече от жените

anonymous708973
04-14-2014, 23:25
Mnogo shte mi e interesno da gledam pincpanter kak si smenq ili probva bezpomoshtno smqnata na guma :D:D:D:D:D a ladi di di nqma se oturve ot men ;)

Гледала съм как става, не казвам, че ще е лесно, ама при всички положения мога да успея. Не виждам кое му е сложното в това да следваш последователност от няколко прости действия като отвиване на нормалните болтове + секретния, вдигане на крик, сваляне на гумата и т.н. Няма да е лесно, ама не е непосилно, нито е супертежко... Най-вероятно ще плувна в пот и ще съм цялата черна, но задачата ще е свършена. Неволята учи, нали знаеш.
Нямам търпение някой познат да спука гума и да мога да го приложа на практика.

102
04-14-2014, 23:28

не завиждам на познатите ти

anonymous708973
04-14-2014, 23:30
Добре де, това не прозвуча мило :д

102
04-14-2014, 23:34
кога ще са готови сандвичите

fenkaaa
04-15-2014, 01:30
Ние жените не сме робини, но все пак домакинската работа е повече женска, отколкото мъжка. Разбира се, всеки иска мъж, който да помага за това и онова, но повечето неща са си женска работа.

xoxi
04-15-2014, 06:24
мен пък не ме е срам, когато не мога да направя нещо, да помоля да ми помогнат

Срам и мен не ме е, но пък ми е страшно неприятно.
Израстнах в семейство, в което жената вършеше САМО домакинската работа, а мъжът пък разбираше от всичко - коли, ремонти, можеше да поправи абсолютно всичко. Винаги съм се чудила на майка ми, защо когато баща ми поправя бойлер, парно, кола, шкаф, тръби и т.н., тя не седи при него да се учи, а го търси отново следващия път той да поправя. Още тогава ми се видя много неудобно да разчиташ на друг за нещо, затова карах майка ми да ме учи как да свърша перфектно домакинската работа, а след това ходех при баща ми да ме учи и да поправям каквото се счупи или развали. Растях с желанието да се науча на всичко, за да мога да разчитам само на себе си. И сега ако нещо се развали в нас, аз или баща ми го почваме, майка ми отива в другата стая. И до ден днешен, ако имам нужда от нещо, предпочитам сама да си помогна, ако не мога, опитвам и се мъча, докато не стане, за да може следващия път да го направя по-бързо и да ми е по-лесно. Независимо дали говорим за някоя по-тежка и сложна работа или някое супер лесно домашно задължение.

SisiStrange
04-15-2014, 08:05
Нищо не възприемам като задължение САМО на жената. Зависи от моментните ни настроения, кой какво има да върши. Когато и двамата се приберем скапани, не виждам как аз ще сготвя, изчистя, измия, пусна пералня и простра, а в това време той ще релаксира пред компа. Хубавото е, че и той не го вижда. :Д Обикновено аз готвя (с изключение на това, че той прави 10 пъти по-хубави палачинки - със срам си го казвам :Д ), той мие чиниите и простира (защото мразя да простирам). То пък един велик мъж, ако не може да тръкне някоя тава без да му падне пениса на пода. :Д Ако му е останала много работа и има да седи с часове на компютъра, ама не за да цъка игрички, а за да работи, кротичко бих си вършила и абсолютно всичко. Същото отношение получавам 1-2 дена преди изпити.

ПП. Ако и двамата работят, а накрая жената се захване след работа с всичко това, как ще им остава време, което да си прекарат заедно? Да позяпат филм, да правят секс, да си обсъждат неща? Ако целият ти живот се превърне в битовизъм, то какъв живот въобще е това? И тоя мъж дето е сложен на дивана, пардон, на пиедестала, дали ще гледа с благодарност и възхищение на тая жена или за сравнително кратък период ще я възприеме като длъжна да прави всичко това и ще и се качи на главата?

//Ако само той работеше, да, нямаше да си лежа вкъщи да си правя педикюр, а щях да поема домакинската работа изцяло. Но като гледам около себе си, семействата, в които само мъжът работи са малко. Еманципация, хъх.

golemiq_korab_minava
04-15-2014, 15:34
Добре де, това не прозвуча мило :д
Искам да ми смениш гумите на камьона.
Госпожата ти е права.
Като си има кой да и свърши мъжката работа, за какво да се бъхти и излага на улицата?

anonymous708973
04-15-2014, 15:40
Ако мъжът й е в командировка или на среща по работа в града, какво правим?

Не карам камион, а не виждам какъв е чак толкова проблемът да се сменят гумите на лека кола? Да, пинкане ще е, тежко ще е, мръсно ще е, но едва ли е непосилно.

Не се правя на героиня и на много печена, ясно е, че ако сме двамата някъде и има да се носи тежко, няма да го нося аз, но когато няма кой да ти помогне, викаш неволята.

DisappointedDreamer
04-15-2014, 15:44

Да не ти е познат човек 8-)

LadyDi
04-15-2014, 15:48

Не карам камион, а не виждам какъв е чак толкова проблемът да се сменят гумите на лека кола? Да, пинкане ще е, тежко ще е, мръсно ще е, но едва ли е непосилно.

Не се правя на героиня и на много печена, ясно е, че ако сме двамата някъде и има да се носи тежко, няма да го нося аз, но когато няма кой да ти помогне, викаш неволята.

Ако е в командировка или на среща по работа в града, да не е единственият мъж, който познавам? :)
За мен би било непосилно да сменя гума, защото имам леки проблеми с кръста и не ми се рискува, особено ако има на кого да се обадя.

golemiq_korab_minava
04-15-2014, 15:51

Като е на важна командировка извън града ще извика някой негов приятел или когато се върне ще ти ги оправи.
Знам, че не твърдиш геройство, но преди малко коментари - едва ли не напсува жените, които не си сменят гумите сами. Има си някои етични правила първо НА всичко. И да, не отива на дама да се бъхти. Така че айде без обиди към тези, които разчитат на мъжко подкрепление.

anonymous708973
04-15-2014, 16:54
Ох, бе, явно аз не се изразих правилно. Беше само пример. Въпросната учителка е здрава и права жена, красива, харесвам я, просто съм останала с впечатлението, че е малко глезена и ме учуди изключителната сигурност, с която заяви, че каква била тя, че да сменя гума.
Естествено, че при проблеми с кръста няма да се напъваш. Естествено, че ако си нямаш понятие, ще викнеш приятел.

За Бога, с майка ми сме носили 10-литрови туби до третия етаж, защото баща ми е с херния и не трябва да вдига тежко. Естествено, че е до въпрос на обстоятелства. Просто ме убива аргументът "няма да го правя, щото съм жена".

Към пича с песента на Лили Иванова (или Силвия Кацарова?) - следващия път ела, моля те, да ми донесеш 10-15-килограмовата торба с покупки от Кауфланд до нас.

LadyDi
04-15-2014, 16:57
Силвия Кацарова :cool:

draid
04-15-2014, 18:19
Абе не се излагайте. Гума ще сменя и с риза и сако за 10 мин без да нацапам нищо, а ако имам ръкавици в колата и ръцете даже няма да си изцапам.

golemiq_korab_minava
04-15-2014, 19:32
Ох, бе, явно аз не се изразих правилно. Беше само пример. Въпросната учителка е здрава и права жена, красива, харесвам я, просто съм останала с впечатлението, че е малко глезена и ме учуди изключителната сигурност, с която заяви, че каква била тя, че да сменя гума.
Естествено, че при проблеми с кръста няма да се напъваш. Естествено, че ако си нямаш понятие, ще викнеш приятел.

За Бога, с майка ми сме носили 10-литрови туби до третия етаж, защото баща ми е с херния и не трябва да вдига тежко. Естествено, че е до въпрос на обстоятелства. Просто ме убива аргументът "няма да го правя, щото съм жена".

Към пича с песента на Лили Иванова (или Силвия Кацарова?) - следващия път ела, моля те, да ми донесеш 10-15-килограмовата торба с покупки от Кауфланд до нас.

Жената може да е изключителна добра домакиня. Да пере, глади, чисти, но просто да отказва да върши тежка работа, при положение, че има мъж. Майка ми също не е сменяла гума, ами много пъти ние сме тичали до другия край на града за тази работа. А в същото време в къщи мъжете дори сме за наказване, че не вършим достатъчно задължения. Има жени, и жени. В никакъв случаи обаче едни не са по-малко или повече ,,лигли'', заради такива примери.
Аз следващия път не само ще ти пренеса 10 15 торби шоколади, чипсове и дърфки от Кауфланда пеш до Германия, преплувайки Дунава и спускайки се от Алпите през снежна буря, ма и двете певици през рамо ще ти донеса и после те искам в торбата обратно и БГ-то. :Д

golemiq_korab_minava
04-15-2014, 19:36
Абе не се излагайте. Гума ще сменя и с риза и сако за 10 мин без да нацапам нищо, а ако имам ръкавици в колата и ръцете даже няма да си изцапам.
Какви 10 минути? За 1 минута с токчета са минималните условя за преминаването на теста :д
Щом с жени ще се мериш.

tori
04-15-2014, 19:45
Като си има кой да и свърши мъжката работа, за какво да се бъхти и излага на улицата?
Добре де, кое е излагане? Че се опитва да се справи И сама с каквото може? Погледни го от другата страна - женските искаме един мъж да може да прави основни неща като чистене с парцал/прахосмукачка и да не гледа в пералнята като полезно изкопаемо. Защо да е лошо един мъж да иска жена му да може да се оправя и сама с колата, а не да позвъни в един момент и да му изтърси „Мило, гумата на колата се спука и аз я заебах на еди-коя-си улица.“? По тоя начин стават двойни стандарти, нали всички сте против тях?

xoxi
04-15-2014, 19:51
Искам да питам просто от любопитство (пък и ако някой въобще обърне внимание):
Момичета, за вас какво е тежка работа? Питам в буквалния смисъл. Гледам повечето давате някакви примери с чанти, туби, гуми, багажи, за които на мен лично ми е странно да се търси мъжка помощ. Изключвам тези с проблеми, които не им позволяват да вдигат/пренасят по-тежки неща.

golemiq_korab_minava
04-15-2014, 20:00
Добре де, кое е излагане? Че се опитва да се справи И сама с каквото може? Погледни го от другата страна - женските искаме един мъж да може да прави основни неща като чистене с парцал/прахосмукачка и да не гледа в пералнята като полезно изкопаемо. Защо да е лошо един мъж да иска жена му да може да се оправя и сама с колата, а не да позвъни в един момент и да му изтърси „Мило, гумата на колата се спука и аз я заебах на еди-коя-си улица.“? По тоя начин стават двойни стандарти, нали всички сте против тях?
Жабо. Кефят ме бойните мацки. Но не ме четеш.
Първо.Трябва ли да карам жена, която не е по сменянето на гуми и не иска да го прави сама?
Второ - всяко семейство е различно в тези отношения.
Някои искат едно, други - не.
Основна работа в къщи,извършвана от мъжете, се смята за напълно нормално за едни пички, други предпочитат те да си вършат главната дейност
Разбира се при еднакви условия на съжителство от гледна точка на работата и условията - всеки трябва да се включва в клането.
Торенце, истината е обаче такава, че като надмине една средна възраст семейната двойка - в повечето случаи жената поема 80% от домакинството и всички се оплаквате, но няма кой да ви чуе е телевизора се увеличава. ;) ;д
Факт, ама в българските, а и не само, семейства - е така. Патриархално или не, винаги мъжете сме по-големи мързели в това отношение и не го правим качествено. Липсва ни това.

tori
04-15-2014, 20:27
Не казвам, че трябва да я караш да прави това, а че с този си пост поставяш нещата грешно. Би било хубаво един индивид да знае как да се справя със всякакви битовизми или поне да опитва - мъжът да си мие чиниите, а жената да може да паркира примерно.
Излагацията е да кажеш, че понеже си от женски пол, трябва да ръчкаш мъж си по магазините да ти мъкне дисагите със зарзават и кайма, а пък накрая да искаш да ти помага с еди-кво-си, щото нямало мъжка и женска работа. Пък като не е по сменянето на гуми - хубаво, нека да я зареже насред пътя, кво толкова? Ако така ще си запази женската гордост или квото е там - добре ама иначе... Де да знам, не ме кефи нещо. Окей, да поискаш помощ когато усещаш, че не можеш да направиш нещо, не е нещо лошо ама е хубаво поне да се опитваш да оправиш нещата или да предотвратиш евентуални спънки за по-нататъчното оправяне. Тоест да реагираш възможно най-адекватно като ти се спука гума, а не да ревнеш, че си жена. Не за нещо друго ами от гледна точка на това, че една жена-пич ще се почувства бая по-добре да опита да се оправи сама и да успее криво-ляво, а не само да остави нещата ей така, на епек посред кръстовище. Представи си следната ситуация. Живееш си с приятелката си, мирно, спокойно обаче един ден се прибираш и тя седи на тъмно с посинени очи и начупен нос, щото изгоряла крушката в коридора, пък тя била жена и не можела да се покендри да я смени и чака тебе. Няма ли да се запиташ за чий ти е тая, при все че не може д-то да си избърше сама?

Хохи, за тежка физическа работа бих сметнала поправяне на нещо; може би дори и местене на мебели; размъкване на неща, тежащи повече от половин Тори; ремонти из къщи (не крушката или фасунката, а зидаро-мазачески дейности, лепене на гипсо-картон и такиа красиви); сериозни ремонти по колата.

G3GaSa
04-15-2014, 20:33
http://youtu.be/swPt9HBRXuE

anonymous708973
04-15-2014, 20:34
Излагацията е да кажеш, че понеже си от женски пол, трябва да ръчкаш мъж си по магазините да ти мъкне дисагите със зарзават и кайма, а пък накрая да искаш да ти помага с еди-кво-си, щото нямало мъжка и женска работа.

ИМЕННО.
Тъп двоен стандарт е.

draid
04-15-2014, 20:37
^Тъп ама вие го създавате. Нещо като борбата за еманципация. То това женското е малко като "моето си е мое, ама чуждото е общо" ако мога да го транзитирам към темата.

anonymous708973
04-15-2014, 20:43
Не знам дали разбираш, ама защитаваме противоположната гледна точка в момента :д

Много би ми било неудобно да обяснявам как къщната работа е обща, ако съм тотално безпомощна да свърша нещо по-така.
Не знам, радвам се, когато някой ми показва нещо ново. Наскоро познат ме учеше на някакви хитринки с колата, които не владея, въпреки че съм шофьор. Радвам се на личностното израстване просто.
Опитвам се да бъда поне част от идеала си за жена, а именно такава, която може да е мила, нежна, прекрасна домакиня и да зарадва една тумба мъже с идеално изпечено месо и шоколадови мъфини, но в същото време не е напълно безпомощно създания, тресящо се на високите токчета и кършейки ръце, когато стане нещо неочаквано... или когато трябва да се поизцапа/понапъне малко.

Е, трябва да видите един опит да отворя буркан - от ония старите капачки с винт, дето уж трябва леко да се повдигнат с нож или лъжица. Е, нямаше кой да ми го отвори, добрах се до компота, ама много ми се смяха после.

Hayashi
04-15-2014, 20:43
Аз съм си докарала доста сериозно гръбначно изкривяване от мъкнене на 10 кг чанти с покупки. И всеки път докато се занеса до нас си мисля как точно това занимание въобще не отива на една млада дама, но уви няма кой да ме отмени. Виж, ако имах мъж до мен със сигурност щях да твърдя, че не е моя работа да се изгърбвам като кон.

golemiq_korab_minava
04-15-2014, 20:46
Тори, моят коментар беше насочен конкретно към Розавата пантера и примерите и със смяната на гума, защото се уточни неточно. Като е спукана гумата, разбира се, че ще е по-добре да се пробва. Тогава има опасност обаче и да преобърне колата, като се има в предвид женската логика. Същото е и с трудното паркиране на кола. Ако беше моя кола бих предпочел аз да си я оправя. 99% от леките катастрофи са по женска вина. Смяната на крушка и местенето на мебели пък не са нищо особено. Едно е да си принцеса, друго е искаш помощ.
Елементарните битовизми като миене на чинии могат да се вършат от мъжете, но жените ги заместват в тях. ;)

tori
04-15-2014, 20:47
Дрейд, я пак помисли кой го създава тоя тъп двоен стандарт? Щото едва ли не ние - момичетата от темата - ставаме алфи и ни се хилите на изказванията, а като отказваме да направим нещо по въпроса, излизаме пикли.

Едит:

Тори, моят коментар беше насочен конкретно към Розавата пантера и примерите и със смяната на гума, защото се уточни неточно. Като е спукана гумата, разбира се, че ще е по-добре да се пробва. Тогава има опасност обаче и да преобърне колата, като се има в предвид женската логика. Същото е и с трудното паркиране на кола. Ако беше моя кола бих предпочел аз да си я оправя. 99% от леките катастрофи са по женска вина. Смяната на крушка и местенето на мебели пък не са нищо особено. Едно е да си принцеса, друго е искаш помощ.
Елементарните битовизми като миене на чинии могат да се вършат от мъжете, но жените ги заместват в тях. ;)
Може коментара ти и към Господ да е насочен, аз обичам да се бъркам където не ми е работа и да изказвам мнение, все тая дали е искано. Окей, има опасност да не направи нещо като хората ама нали като една мацка е станала шАфьор, трябва да знае и как да се оправя в рискови ситуации. Криво-ляво, пак казвам. С изрядна кола и баба ми може ама непредвиденото не пита мъж ли си, жена ли си и ква ти е логиката.
За другото - не казвам, че ми е много сложно да преместя кафяната масичка от едната стая в другата, посредством бутане, дърпане, вдигане, а че има неща, които сам човек и да иска, няма как да ги направи. Там е и врътката - да си знаеш способностите и да не се изсилваш. Вярно - аз още не съм шофьор, но по никой начин няма да си зарежа колата някъде, щото гумата била спукана и не ми било работа. Със сигурност ще вземам частни уроци от дядо (с това се занимава) как да оправя бакиите и да стигна където трябва, а не да оставям неразборията. При мъжете е същото - като си хванал да си вариш макарони, трябва да можеш и да си миеш чинии, тави и тям подобни. Ако не можеш да го направиш - ми недей да вариш макарони и да караш кола.

anonymous708973
04-15-2014, 20:50
Ужасно е с тия торби, ама... нямаме избор. Няма да ходя да пазарувам всеки ден.
Можеш да пробваш да пазаруваш с раница, така ти се разпределя товара поравно между раменете!

Това е гениална идея... която тъкмо ми хрумна! Хах, тъкмо днес мъкнах 10-15 кила на рамо и... пак е по-добре с чанта отколкото с найлоновите торби. Следващия път - с раница.

G3GaSa
04-15-2014, 20:54
Ако и в секса я карате така, мажа да прави всичко а вие да стоите като паметници, съжалявам ама не трябва да е така.

golemiq_korab_minava
04-15-2014, 20:55
Виж, ако имах мъж до мен със сигурност щях да твърдя, че не е моя работа да се изгърбвам като кон.

до тук темата за мен свърши, съгласен съм.

draid
04-15-2014, 21:04
Дрейд, я пак помисли кой го създава тоя тъп двоен стандарт? Щото едва ли не ние - момичетата от темата - ставаме алфи и ни се хилите на изказванията, а като отказваме да направим нещо по въпроса, излизаме пикли.

Сами си го правите. Хем искате да сте равни, хем това и онова било мъжка работа. Щом искате равенство, то това означава равенство във всичко. Какво се оплаквате тогава?

golemiq_korab_minava
04-15-2014, 21:06

Едит:

Може коментара ти и към Господ да е насочен, аз обичам да се бъркам където не ми е работа и да изказвам мнение, все тая дали е искано. Окей, има опасност да не направи нещо като хората ама нали като една мацка е станала шАфьор, трябва да знае и как да се оправя в рискови ситуации. Криво-ляво, пак казвам. С изрядна кола и баба ми може ама непредвиденото не пита мъж ли си, жена ли си и ква ти е логиката.
За другото - не казвам, че ми е много сложно да преместя кафяната масичка от едната стая в другата, посредством бутане, дърпане, вдигане, а че има неща, които сам човек и да иска, няма как да ги направи. Там е и врътката - да си знаеш способностите и да не се изсилваш. Вярно - аз още не съм шофьор, но по никой начин няма да си зарежа колата някъде, щото гумата била спукана и не ми било работа. Със сигурност ще вземам частни уроци от дядо (с това се занимава) как да оправя бакиите и да стигна където трябва, а не да оставям неразборията. При мъжете е същото - като си хванал да си вариш макарони, трябва да можеш и да си миеш чинии, тави и тям подобни. Ако не можеш да го направиш - ми недей да вариш макарони и да караш кола.

тори малка си
като пораснеш и си имаш мъж който да те оправя ще мислиш по друг начин

tori
04-15-2014, 21:16
Сами си го правите. Хем искате да сте равни, хем това и онова било мъжка работа. Щом искате равенство, то това означава равенство във всичко. Какво се оплаквате тогава?
Не мисля, че разбра какво искам да кажа. Аз точно това казвам - че равенството трябва да е равенство, а не компромиси от едната и другата гледна точка. Пантерата нагоре обясни точно това.

Не знам дали разбираш, ама защитаваме противоположната гледна точка в момента :д

Малка съм, верно е. Не твърдя обратното. Само казвам, че няма да чакам тоя и оня да ми оправя гумата, щото иначе няма как да изисквам от него да си измие чинията. Някак нечестно ми е.
Пък мъжо ми си ме гледа много добре, че даже и ме прегрижва - едва наскоро успях да го свикна да не ми взема раницата след даскало, наред със своята, щото съм била момиче.

golemiq_korab_minava
04-15-2014, 21:32
Аз си мислих, че нежния пол не иска да си цапа ръцете и да си разглобява кръста, само и само, за да не измие някоя чиния в повече :Д
За мен това е грешно.

tori
04-15-2014, 21:38
Не е заради едната чиния в повече, а за това, че не трябва да чакаш някого, щото не било твоя работа, а да опиташ да оправиш нещата самичък и навреме. Пък и е нечестно - как така аз да го викам постоянно като направя беля, а да очаквам той да си чисти след себе си? Не става, нечестно е. Равенството е нещо сложно за разбиране.

golemiq_korab_minava
04-15-2014, 21:44
ако някой си мисли ,че някога е имало или ще има равенство :D ..

tori
04-15-2014, 21:47
Те точно тия тъпи двойни стандарти не позволяват равенство. Щото едно време жените са се борили за панталони и гласуване, били са доволни и на тва, а подобни често срещани ситуации от бита и изказвания в нашето съвремие, ебават майката на всичко.

golemiq_korab_minava
04-15-2014, 21:55
Те точно тия тъпи двойни стандарти не позволяват равенство. Щото едно време жените са се борили за панталони и гласуване, били са доволни и на тва, а подобни често срещани ситуации от бита и изказвания в нашето съвремие, ебават майката на всичко.

А какво лошо има да му чистиш в къщи, а той да те гони за гумите и гафовете?
ПС: Нашето съвремие е толкова осакатено, безморално и бездуховно, заблудено, че няма да спорим.
Докато има и съществуват по-тежки форми на физическа умора - ще има двойни стандарти.
Доколкото за миналото? Рицарите са отдавали към жените много повече чест и достойнство отколкото днес.

shmatarok
04-15-2014, 21:55
Ужасно е с тия торби, ама... нямаме избор. Няма да ходя да пазарувам всеки ден.
Можеш да пробваш да пазаруваш с раница, така ти се разпределя товара поравно между раменете!

Аз си пазарувам онлайн. Че и отстъпка ми правят. :)

tori
04-15-2014, 22:31
А какво лошо има да му чистиш в къщи, а той да те гони за гумите и гафовете?
ПС: Нашето съвремие е толкова осакатено, безморално и бездуховно, заблудено, че няма да спорим.
Докато има и съществуват по-тежки форми на физическа умора - ще има двойни стандарти.
Доколкото за миналото? Рицарите са отдавали към жените много повече чест и достойнство отколкото днес.
Няма лошо да му чистя ама не се виждам така. Не се харесвам така. Няма да моля никого да ми оправя бакиите, само за да чеша нечие его, щото видиш ли, било работа на мъжа да се занимава с колата. Няма да му мъркам, щото завися от него или нещо такоа, сорЕ.
Аз съм човек, той също и като такива очаквам и двамата да не подбираме кое каква работа било според обществото. Освен това не е задължително мъж да разбира от коли, както и жена да може да готви.

anonymous708973
04-15-2014, 22:58
Няма да му мъркам, щото завися от него или нещо такоа, сорЕ.

АМИН!!

Иначе с второто не съм съгласна - поне малко от малко да разбира от коли, не да ни остави колата на пътя и идея да си няма какво е. Това ми е като жена да не може една елементарна манджа да завърти (да, и аз следвам рецепти за неща като мусака, ама ми се получава муцка пък). Просто... не е задължително, ама... нали. :д
Не ми скачайте, личен възглед ми е.

102
04-15-2014, 23:07
какво има за ядене ?

tori
04-15-2014, 23:26
АМИН!!

Иначе с второто не съм съгласна - поне малко от малко да разбира от коли, не да ни остави колата на пътя и идея да си няма какво е. Това ми е като жена да не може една елементарна манджа да завърти (да, и аз следвам рецепти за неща като мусака, ама ми се получава муцка пък). Просто... не е задължително, ама... нали. :д
Не ми скачайте, личен възглед ми е.
На някои хора нещата не им се отдават, предпочитам ако не мога да готвя и съм осъзнала това след пожар в кухнята, да „дам“ само ол инклузив без мусаката.

Едит: Беше ми приятно да си приказваме ама отивам да споря с леглото. До утре ви.

anonymous708973
04-15-2014, 23:36
Няма "не ми се отдава", има "не съм опитала достатъчно".
Аз не правих разлика между задушаване и запържване и не виждах как, по дяволите, мога да добавя вода в съд, в който има олио, без да изпръскам света. Точно по тази причина ми се е случвало да пръска ТОЛКОВА силно от тигана, че да го махам от котлона с... въдица. Стоейки на метър и половина разстояние.

Следвам си рецепти и с течение на времето придобих усет за нещата. Все още се дразня на майка ми на указанията "печене на око", но задобрявам стабилно. Мусаката ми се получи перфектно на третия път, мисля. Все още имам склонност да правя заливката прекалено тежка, но това са бели кусури на фона на неумението на някои хора да си изпържат яйца.

Както задобряваш в спорта, така задобряваш и в кухнята - с практика, само мерак да имаш :)

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 05:08
Няма лошо да му чистя ама не се виждам така. Не се харесвам така. Няма да моля никого да ми оправя бакиите, само за да чеша нечие его, щото видиш ли, било работа на мъжа да се занимава с колата. Няма да му мъркам, щото завися от него или нещо такоа, сорЕ.
Аз съм човек, той също и като такива очаквам и двамата да не подбираме кое каква работа било според обществото. Освен това не е задължително мъж да разбира от коли, както и жена да може да готви.
Соре, ама жените не сте създадени за някои работи, имате фина кожа, фини мускули и характер и никога в историята не сте участвали в тежката работа или сраженията.
Искате да сте мъже, но не става. - Забравих на кой философ бяха тези думи, ще ги учите 12-ти клас..

kalpazanka
04-16-2014, 07:59
затуй си имам куфар на колелца - кеф ти да го дърпаш, кеф ти да го тикаш :)
И аз си взех такъв ^_^

Амин!

tori
04-16-2014, 08:08
Аз не правих разлика между задушаване и запържване и не виждах как, по дяволите, мога да добавя вода в съд, в който има олио, без да изпръскам света. Точно по тази причина ми се е случвало да пръска ТОЛКОВА силно от тигана, че да го махам от котлона с... въдица. Стоейки на метър и половина разстояние.

Следвам си рецепти и с течение на времето придобих усет за нещата. Все още се дразня на майка ми на указанията "печене на око", но задобрявам стабилно. Мусаката ми се получи перфектно на третия път, мисля. Все още имам склонност да правя заливката прекалено тежка, но това са бели кусури на фона на неумението на някои хора да си изпържат яйца.

Както задобряваш в спорта, така задобряваш и в кухнята - с практика, само мерак да имаш :)
И все пак понякога се получават ужасни бели в кухнята.

Соре, ама жените не сте създадени за някои работи, имате фина кожа, фини мускули и характер и никога в историята не сте участвали в тежката работа или сраженията.
Искате да сте мъже, но не става. - Забравих на кой философ бяха тези думи, ще ги учите 12-ти клас..
Не казвам, че (трябва да) можем всичко, а че трябва да опитваме да правим всичко възможно, за да оправим бъркотията. В това се корени и целия спор от моя страна - като стане нещо непредвидено, то не пита жена ли си или мъж, каква ти е логиката, мускулите, кожата, характера. Не говоря за сражения - военните работи са толкова далече от мен, говоря за обикновени, ежедневни неща, дето се случват на всички. Всеки има нужда от храна, чисти дрехи и да не диша прахта във въздуха. Всеки има нужда да се придвижи от точка А до точка Б.

Hilary_
04-16-2014, 08:57
... Според мен това е задължение на първо място на жената.
Дано са по - малко мислещите като теб.
За тая работа на хората им плащат, а вършейки се от жената не само, че е безплатно, ами и неоценено.
И ако това й е основен приоритет в живота пази Боже ..

seek&destroy
04-16-2014, 09:00
Е, добре де, мамка му! Какви пък чак толкова бели могат да станат?!
Признавам вкъщи и аз не готвя, но когато ми дойде музата или пък просто се налага (майка ми я няма, тате абсурд да влезе в кухнята) това означава ли, че и тримата с брат ми трябва да седим гладни, защото на мен "Не ми се отдава", що за оправдание? Да, не ги знам манджите наизуст и не мога да сготвя нещо на око, ако не съм прочела точно рецептата в някоя книга или най-вече интернет. Винаги следвам прецизно кое, как и колко и нещата искат не искат се получават. Да, случвало ми се е директно да изхвърля манджата от котлона, прецакала съм някой и друг продукт,похабила съм малко енергия, но следващия път вече знам къде съм сбъркала и постепенно нещата се усъвършенстват.
Въпросът отново опира до желанието, и все пак важно е разбирателството в едно семейство, щом така сте решили и ви е добре значи няма проблем, дори прекрасно, но да излизаш с евтини оправдания е глупаво и смешно.

tori
04-16-2014, 09:23
Ми не е оправдание, просто като знаеш, че ще се изгориш, ще запалиш нещо, ще разлееш голямо количество течност по прекрасния турски килим на мамето, ще изгориш нещо И си разбрала това заради хиляда и сто неуспешни опита - ми не се хващаш. Сандвичи има, Хепита, Събуей и така нататък бързи хранения, баничарници бол... Макар да искаме да умеем всичко, понякога нещата не стават и трябва да си знаем границите на супер геройство.
В своя защита ще кажа, че мога да готвя, обичам да експериментирам и се хващам да направя неща, дето и майка не се хваща - не се оправдавам сама пред себе си, че съм саката. Само казвам, че понякога нещата не се получават и не е нужно да правиш все едно и също, тъпчейки тъпо и упорито на едно място и неуспявайки, и да се надяваш на нов резултат.

anonymous708973
04-16-2014, 09:36
Каза лафа грешно, защото изпусна важната част с начина.
Лафът е: Само глупаците продължават да правят едно и също нещо по ЕДИН И СЪЩИ НАЧИН и да се надяват на нов резултат.

Ами, няма да е по един и същи начин. Няма да е една и съща манджа дори.
Ще питаш майка си. Ако тя се изнервя да ти обяснява или по някаква причина не можеш да й схванеш, ще питаш опитни приятелки или техните майки. В тази връзка имам още един любим лаф, според който се опитвам да живея - "Ако искаш, търсиш начини; ако не искаш - причини."

Просто... ако "супергеройството" е да се осмелиш да сготвиш нещо... в този живот има далеч по-сложни неща, не знам. Аз не бих си сложила сама границата на прага на кухнята.

Не се хващай за "ти" формата, не се обръщам специално към теб, говоря по принцип.

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 10:11
И все пак понякога се получават ужасни бели в кухнята.

Не казвам, че (трябва да) можем всичко, а че трябва да опитваме да правим всичко възможно, за да оправим бъркотията. В това се корени и целия спор от моя страна - като стане нещо непредвидено, то не пита жена ли си или мъж, каква ти е логиката, мускулите, кожата, характера. Не говоря за сражения - военните работи са толкова далече от мен, говоря за обикновени, ежедневни неща, дето се случват на всички. Всеки има нужда от храна, чисти дрехи и да не диша прахта във въздуха. Всеки има нужда да се придвижи от точка А до точка Б.

И все пак, ако имаш мъж, който може да ти я свърши много по-добре работата, а ти не си много на ясно с нея - не винаги е добре да се пробваш, защото има риск от допълнително влошаване. Това е все едно да влезеш в калта с късата поличка и да буташ закъсалата кола, само защото така си решила, мислейки си, че защото има малка вероятност да успееш, ти трябва да се пробваш на всяка цена, за да не притесниш мъжо си.
Щом си толкова далеч от военни сражения, би могла да оставяш някои по-големи терзания в други ръце, нали?
Двойните стандарти вие ги пъхате с това, че се опитвате да приписвате някои типично мъжки черти в своя страна.

tori
04-16-2014, 10:12
Перифразирах - тъпото и упорито тъпкане на едно място означава точно по един и същи начин. Като си решил да вариш макароните със олио/зехтин във водата, за да не залепват, и го правиш всеки един път във всякакви ястия със паста, това Е тъпо и упорито тъпчене на едно и също място. После се чудиш що са ти много мазни или не стават като на Еди-кой-си, сменяш подправки, зеленчуци, вида кайма/месо и така нататък, надявайки се тоя път да са точно като на въпросния Еди-кой-си, но те все пак не стават. Защо ли?
Не казвам, че е геройство да готвиш. Опитай да прочетеш пак изречението - „трябва да си знаем границите на супер геройство.“, не съм използвала думата в тоя контекст. Използвах я със огромно количество сарказъм, щото да си преценяваш възможностите не е никак лошо.

Едит:

И все пак, ако имаш мъж, който може да ти я свърши много по-добре работата, а ти не си много на ясно с нея - не винаги е добре да се пробваш, защото има риск от допълнително влошаване. Това е все едно да влезеш в калта с късата поличка и да буташ закъсалата кола, само защото така си решила, мислейки си, че защото има малка вероятност да успееш, ти трябва да се пробваш на всяка цена, за да не притесниш мъжо си.
Щом си толкова далеч от военни сражения, би могла да оставяш някои по-големи терзания в други ръце, нали?
Двойните стандарти вие ги пъхате с това, че се опитвате да отмествате някои типично мъжки черти в своя страна.
Понякога се получава така, че колата се разваля по пътя и една жена е сама. Дай пък да седна посред пътя в колата и да го чакам да дойде да ме прибере, щото имам мъж и не е нужно да го правя. Ми то ако стане така и звънна на татито (щото моя не разбира от коли и даже книжка не иска), той ще ме нахрани и ще каже да се науча самичка да се оправям. Няма да излезе от работа, да хукне при мен да ме прибира и да ми оправя колата. Да се опитваш да успяваш сам не е намесване на мъжки черти в характера, не разбирам защо го приемаш така.

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 10:15
И недей си някои да те види, та да тръгнат клюките как ти си била самотна жена или мъжо ти е безотговорен. Точно така започват да говорят тъпите хора.

tori
04-16-2014, 10:19
И кво като говорят? Ако слушаш кво ти говорят хората, от затвора няма да излезеш.

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 10:20
сами се набутвате да върши мръсните работи.

tori
04-16-2014, 10:24
Защо да се набутваме? Да няма да седя часове наред на разклона за Каспичан със спукана гума, само за да чакам някого да ми помогне, щото после хората говорят или не било женска работа или съм щяла да се оцапам или да си начупя ноктите.

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 10:24
И кво като говорят? Ако слушаш кво ти говорят хората, от затвора няма да излезеш.

Добре е да се абстрахираш от някои приказки, но в голяма степен обществото е такова, че се задължаваш на някои неща в името на него, косвени или преки. Иначе ставаш аутсайдер.
И точно на мен не ми обяснявай какво ми говорят хората, че аз ако ги слушах както повечето хора, до ся щях да съм в неизлечима депресия.

LadyDi
04-16-2014, 10:25
И точно на мен не ми обяснявай какво ми говорят хората, че аз ако ги слушах както повечето хора, до ся щях да съм в неизлечима депресия.
Консумирай домашна лютеница, приготвена със зехтин и айран с хималайска сол. Никога повече няма да си депресиран.

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 10:28
Защо да се набутваме? Да няма да седя часове наред на разклона за Каспичан със спукана гума, само за да чакам някого да ми помогне, щото после хората говорят или не било женска работа или съм щяла да се оцапам или да си начупя ноктите.

виж, ако си в неизбежно състояние , да, тук съм съгласен.
Но в градски, където няма да ти се налага да чакаш часове - няма нищо срамно някой друг да ти я смени. А за хората още си малка за да го разбереш . Масата хора са гадни, да, но съжителстваш с тях, водиш връзки и тнт.

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 10:31
Консумирай домашна лютеница, приготвена със зехтин и айран с хималайска сол. Никога повече няма да си депресиран.

Аз съм над тези неща :D Бзк, бе, погрешно разбра.

LadyDi
04-16-2014, 10:33
Аз съм над тези неща :D Бзк, бе, погрешно разбра.

Добре разбрах. Беше шега :)

Справка тук -> http://www.teenproblem.net/forum/showthread.php/564218-%D0%94%D0%B0-%D0%B2%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE

tori
04-16-2014, 10:36
Мислех, че говорим точно за моменти, минаващи в графа „неизбежно състояние“, ясно е, че при наличието на всевъзможни сервизи из града, няма да хукна да си сменям гумата сама, а ще извикам хора, дето го бачкат тва от цифра години.
За другото - точно аз бях от тия, дето слушат хората кво говорят и направих адските простотии заради това. Повече - никога. Особено пък за такава глупост, че видиш ли, ако си сменя сама гумата, ще изляза самотна в очите на непознат(и).

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 10:36
Ще те Банна, много спамиш. :D
tori, те всеки има глава на раменете си, но е добре и малко прикритост, (ако мога да го нарека) да проявяваме. За другото си оформяме хора, приятели, компании, близки до душа и разбирателство, които вече наистина са една много малка цифра от общата маса, с която всеки ден обменяме контакти, събирания и тнт. този 1% хора може да ти бъде опората.
Това не означава, че нямаш отговорност и грижа за останалите. Наречи ги чужди или всякакви, но от които зависи работата ти и много други неща.
А за сервизите... ще ти оберат парите.
Разчита се първо на семейството - мъжо ти най-вече...

LadyDi
04-16-2014, 10:38
е... и на най-добрите им е позволено да се отклонят понякога :cool:

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 10:54
Значи за другите не може, а за теб става? Пропаганда? Конспирация? МАФИЯ. оставкаа!! ;д
Трябва ви наказание с калпазанка ..

LadyDi
04-16-2014, 10:59
Значи за другите не може, а за теб става? Пропаганда? Конспирация? МАФИЯ. оставкаа!! ;д

млък, че ако ставаше така, както казваш, половината форум да е паднал заради спам
дори ти в момента спамиш, за да ми кажеш, че аз спамя
като се има предвид, че не си модератор, по-добре ползвай бутона за докладване на мнение, иначе попадаш в същата ситуация ;)

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 11:05
Моля ти сее, сприи, извинявай любоффф, повече няма да правя така, прости ми, санувах те снощи на латински яроглифи, бяха много красиви и благодаря за прекрасния спомен, който ти остави у форума миии, но недей повече;( ;( :( Латинския е прекрасен език
Добре де, спирам, щом така отчетливо ми се помоли :).

LadyDi
04-16-2014, 11:07
можеше поне да го напишеш без правописни грешки... аз не ги допускам :(

tori
04-16-2014, 11:20
А за сервизите... ще ти оберат парите.
Разчита се първо на семейството - мъжо ти най-вече...
Ами ако не разбира от коли, няма го или има неотложни задължения? Щели да ми оберат парите. Ми те и лекарите ти искат сумати и пари за еди-ква операция ама искаш или не, няма да се хванеш сам да си я направиш, нали?

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 11:27
ми една гума като не може да ти смени, ми айде и да не си готвите щото не разбирате, ми всеки ден на ресторант?
като не разбира вече е друго. от мухата слон.. стига, че лайдито пак ми е набрала заради правописните грешки този път ;д

LadyDi
04-16-2014, 11:27
стига, че лайдито пак ми е набрала заради правописните грешки този път ;д
твоите не ме бъркат
само онези, дето ми ги приписваш

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 11:31
Твоите не ме бъркат.
Само онези, дето ми ги приписваш.

Грешките са поправими ^ :)

102
04-16-2014, 12:17
попитай майка ти и баща ти дали са на същото мнение

tori
04-16-2014, 12:40
ми една гума като не може да ти смени, ми айде и да не си готвите щото не разбирате, ми всеки ден на ресторант?
като не разбира вече е друго. от мухата слон.. стига, че лайдито пак ми е набрала заради правописните грешки този път ;д
Ама той моя не разбира въобще нищо от коли. Както казах - даже книжка не иска да изкарва. Отделно дето гуми не се пукат всеки ден, но пък всеки ден се готви. Примерите нямат много общо.

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 13:13
Ама той моя не разбира въобще нищо от коли. Както казах - даже книжка не иска да изкарва. Отделно дето гуми не се пукат всеки ден, но пък всеки ден се готви. Примерите нямат много общо.

хихиХЕ. Гуми се пукат доста често, а операции за смяна на сърце не толкова .
Много банален пример.
То кат не разбира от смяна на гуми па ще вземе се научи. Пак проличава детско мислене. И аз нямам кола, обаче на 18 , 20 години без превозно средство е едно, обаче после ти е наложено, освен ако нямаш частен шофьор.. Кво, ще ми ходиш с автобуса и костюма на работа?
И аз не разбирам от коли и двигатели, не съм шофьор, но колата е важна предвижване за от точка А, до т. Б.
Е и?
Всеки ден се готви, да? А по-хубаво ли е да ти изземат парите за 1 в месеца?
Но не! Ти няма да се обадиш на никой, само мимиченце ще отидеш при някой техник и те като те видят така.. вместо да се обадиш мъжо ти да те вземе и да отидете заедно..
Не си искала да ангажираш никой?
Мъжът нали за тва е мъж? Да ти помогне с мъжката си намеса където и да е, да има познания във мъжките свери, а и не само - във всичко. Да може да те защити.

102 Ходи и се цапни.

tori
04-16-2014, 13:38
Тва ти казвам, бе Климбо - представи си да го няма в града или да не може да излезе от работа. Дай пък да го викам за щяло и нещяло да тича с мен до сервиза? За кво съм му като не мога и дупиту да си обърша без него?! Пък кво като не разбира и не иска кола? Не може да ходи на работа с колеги? Майка ми и тя отказва да започне курсовете, предпочита да дава по 40 лева на колега и така да ходят. Избори - много.
Извинявай, ти ми сравняваш готвенето и ресторанта с пукането на гуми, не разбирам защо се пънеш.

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 14:02
Тва ти казвам, бе Климбо - представи си да го няма в града или да не може да излезе от работа. Дай пък да го викам за щяло и нещяло да тича с мен до сервиза? За кво съм му като не мога и дупиту да си обърша без него?! Пък кво като не разбира и не иска кола? Не може да ходи на работа с колеги? Майка ми и тя отказва да започне курсовете, предпочита да дава по 40 лева на колега и така да ходят. Избори - много.
Извинявай, ти ми сравняваш готвенето и ресторанта с пукането на гуми, не разбирам защо се пънеш.

Простено ти е. ;д
Какво разбираш за щяло и нещяло?
Никой не ти казва, че не можеш сама да се оправиш, но вероятността (особено в България) да те излъжат в тоя сервиз не е малка. Освен това парите ви са общи като семейна двойка. Много по-добре ще е първо да се консултираш с него. Че той може да се обади на приятел за тази проста му гума, ако ти не успееш.
Но принципно сама жена не се остава. Това е правило.
Както сама не бива да се разхождаш по улиците нощно време ( а и дневно в някои квартали ) .
За работата е твърде относително.
Не изключвам, че възможно да ходиш на работа по безброй начини, но не винаги и не за всяка позиция е така. Не можеш да си вечно зависим от някои друг. Изникват допълнителни задачи. В много работи се иска обикаляне.
Плюс това, много важно за младите е изграждането на име. Тук отново идва ангажимента към изискванията на обществото и системата. Хората масово се преценяват и по колите в една степен.
Ще вземе утре да си търси работа, че ще започнат проблемите от липсата на кола..
-Защо закъсня бе? -Ми автобус нямало до там... Неудобно е просто. Ще търси колеги да го карат ли?
И не на последно, но важно уточнение е, че има и съществуващо деление при мъжете и жените дори в работата.
Според статистиката е факт, че мъжете масово получават или се настаняват на различни позиции и успяват да изкарат повече пари. Не знам защо се получава така.
Вероятно се дължи на факта, че жената е съгласна да работи едно нещо за по-малко пари, А основната и задача да е в къщи и най-вече - отглеждането на децата. Защото тази грижа доста дълго я тегли с години назад от развитието в кариерата си... Но всичко е според зависи..

kalpazanka
04-16-2014, 16:31

Я пак?!

Вероятно се дължи на факта, че жената е съгласна да работи едно нещо за по-малко пари, А основната и задача да е в къщи и най-вече - отглеждането на децата. Защото тази грижа доста дълго я тегли с години назад от развитието в кариерата си... Но всичко е според зависи..

Дърпа я назад, защото работодателите НЕ ИСКАТ подчинени във фертилна възраст- или ще вземат да забременеят, или ще отсъстват от работа заради боледуване на децата.

tori
04-16-2014, 16:57
Простено ти е. ;д
Какво разбираш за щяло и нещяло?
Никой не ти казва, че не можеш сама да се оправиш, но вероятността (особено в България) да те излъжат в тоя сервиз не е малка. Освен това парите ви са общи като семейна двойка. Много по-добре ще е първо да се консултираш с него. Че той може да се обади на приятел за тази проста му гума, ако ти не успееш.
Но принципно сама жена не се остава. Това е правило.
Както сама не бива да се разхождаш по улиците нощно време ( а и дневно в някои квартали ) .
За работата е твърде относително.
Не изключвам, че възможно да ходиш на работа по безброй начини, но не винаги и не за всяка позиция е така. Не можеш да си вечно зависим от някои друг. Изникват допълнителни задачи. В много работи се иска обикаляне.
Плюс това, много важно за младите е изграждането на име. Тук отново идва ангажимента към изискванията на обществото и системата. Хората масово се преценяват и по колите в една степен.
Ще вземе утре да си търси работа, че ще започнат проблемите от липсата на кола..
-Защо закъсня бе? -Ми автобус нямало до там... Неудобно е просто. Ще търси колеги да го карат ли?
И не на последно, но важно уточнение е, че има и съществуващо деление при мъжете и жените дори в работата.
Според статистиката е факт, че мъжете масово получават или се настаняват на различни позиции и успяват да изкарат повече пари. Не знам защо се получава така.
Има вероятност да ме излъжат и в магазина за козметика, в кварталните бакалии, Кауфланд, Билла, CBA, Пени и, кажи-речи, навсякъде по касите. Дай да не влизам да пазарувам никъде сама и да си го влача след мен. Освен това могат да излъжат човек, който никога през плет не е виждал гума и не знае цените как вървят, ще извиняваш аз имам откъде да черпя опит ТОЧНО в гумите. Той както пет пари не дава за колите, не разбира и не го интересува, и да му се обадя, има да седи и да гледа тъпо. Все едно да ми се обади и да каже, че са му се скъсали чорапите.
С това, че не се оставяла жена сама пак не съм съгласна. Кво, на въженце ли ще си се държим? Ибасиму, дали случайно може да ме отмени и в бъркането по дупките, случайно така да не ме излъже някой и нещо? Има закон за деца до десет ли, дванайсет години без надзор, минах го тоя период преди - да кажем - шест или осем години.
Пък работата е друга врътка. Там не ми е работа да говоря още.

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 17:33
оФ с женско не се спори.. дА, добРе права си. айде :Д
На важенце и с наморник. ;) и не се впрягай.

ПС: Нищо чудно, че жените в някои страни ги държат из късо.
Че вие още малко и пола ще искате да сменяме :д

kalpazanka
04-16-2014, 18:11
Аз бих ти препоръчала вместо форум
http://knigite.net/store/userfiles/productimages/product_2224.jpg

golemiq_korab_minava
04-16-2014, 18:15
http://diploma.bg/picture/article/picture/5791.jpg
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSyYHlDxsymJm2dqAmOaVCdugCscsU7d b5QUhmeRMzk_hMpyM1Vlg

tori
04-16-2014, 18:22
оФ с женско не се спори.. дА, добРе права си. айде :Д
По-точно с радио точка и Тори не се спори.

102
07-31-2014, 09:01
Хмм ние с лайнто не живеем заедно още, но вече сме се разбрали и когато сме в единия или другия горе-долу спазваме някакъв порядък и сме се разбрали от сега как ще е..

Според мен така е редно.. И да, преди да ме нападнете, че тя е малка и говоря несвързани глупости, и че няма как щото не живеем заедно, някои от нещата са се случвали доста често всъщност, а това лято тепърва предстои да се случват ежедневно. ;3

Идеята е да има разбирателство, да не говорим, че когато вършите задълженията в хармония и разбирателство, работата става не два, ами четири пъти по-бързо.

ахахахахха алолололололо