PDA

View Full Version : Пътуване със самолет!

Anonimka_99
06-04-2014, 13:15
Здравейте! На 14 години съм и на 10 Август ще пътувам за Франкфурт с Bulgaria Air, като ще тръгнем с майка ми и баща ми от летище София. Трябва да сме два часа преди полета, за да имаме време и да се поотъпчем преди излитане. Говаря за един кроасан, кафе и цигара за родителите хах.

Четох много теми в Интернет относно "процедурата". И имам предвид като отидеш на летището "процедурите", през които минаваш и тем подобни като серминали, chek-in и въобще всичко, което трябва да направиш преди да се качиш в самолета.
Вече съм запозната. Тъй като за първи път ще пътувам съм си притеснена. Та въпросът ми е за течностите. Не трябва да имаме течности в ръчния багаж, не точно, че не трябва, а по-точно, че не трябва да са повече от 100мл. Водата ако се купи от летището - 500мл. и могат да ни пуснат в самолета, нали става???? Ако някой е пътувал може да разкаже своите изживявания и съвети, който ще ми бъдат полезни или просто ще е хубаво да съм информирана. Каквото и да е напишете го...
И вторият ми въпрос ако някой може да ми обясни местата в самолета как се намират. Имам предвид буквичките като - A B C D E F G... То стюардесите ти казват, ама искам да съм информирана и ми се иска да знам мястото си като разположение... Нашите места са F D C, като само ни ги казаха и де уточниха кой, на кое място е.

...Rammstein...
06-04-2014, 14:23
Значи водата трябва да я изпиеш преди самолета, а относно течностите в багажа,който ще дадеш да чекират(куфар) можеш да носиш течности. Аз също не бях наясно как точно да са 100мл, но в куфара имах даже повече и нямаше проблем. В ръчния багаж не може да носиш течности и остри предмети(пила,пинсети и т.н.)

anonymous708973
06-04-2014, 15:42
Нали си с родители, защо се притесняваш?
Водата, която купуваш след чекирането на ръчния багаж, можеш да си я качиш в самолета, да.
Храна можеш да носиш в ръчния без проблем, но никакви дезодоранти, пинсети, парфюми и т.н. Влез в сайта на компанията, там има описано всичко - включително и неща, които не си представяш, че ще се сетиш да носиш. На мен са ми правили проблем за шишенце с 20 мл зехтин вътре, което си носех в козметичната чантичка за триене на грим. Ама май бяха Луфтханза. С BulgariaAir целият персонал е български, няма страшно.

За да улесниш чек-ин-а, дръж си документите под ръка, не слагай бижута, часовници, обувки с връзки, колани и т.н. Ако носиш лаптоп, той се слага отделно и се вади от чантата.
Чантата за ръчен багаж трябва да е съобразена с размерите, посочени на сайта. Можеш да си сложиш в джоба един сгъваем метър, ако се наложи да се разправяш, но дълбоко ме съмнява. BulgariaAir като цяло не правят проблеми.

Местата в самолета започват от носа - близо до пилота. Местата са 6 в редичка - 3 отляво на пътечката и 3 отдясно. Всяка редичка си има номер. Мисля, че A и F се падат до прозорците, но не съм сигурна. Или са те, или C и D. Ще ги видиш, няма шанс да се объркаш.
При излитане и кацане може да ти заглъхнат ушите или да те заболят, трябва да преглътнеш няколко пъти и се оправя.
В началото има инструктаж какво се прави в случай на авария - ще ви обяснят за предпазните колани, кислородните маски и т.н.

Двата часа преди полета не са за поотъпкване, а за да имаш време да се чекираш. Заключи си куфара за всеки случай.
В зависимост от мястото, на което е спрял самолета, може да ви закарат до там с автобус. Същото важи и за кацането.
Като кацнете и влезете на летището, стой с родителите си, Франкфурт е гигантско летище, но въпреки това няма никакъв шанс да се объркате! Има указания за посоките, трябва да минете през паспортна служба, след което излизате и търсите лентите за багаж, на всяка пише номерът на полета, по това ще се ориентирате къде да чакате. Там може и половин час да отиде, зависи колко бързо разтоварват багажа. :)

an7raks
06-04-2014, 16:10
Местата са 6 в редичка - 3 отляво на пътечката и 3 отдясно.

Не е задължително...

Nonetheless
06-04-2014, 16:16
Щом си с вашите, нямай грижи.

Франкфурт е гигантско летище, но въпреки това няма никакъв шанс да се объркате!

Абе баш никакъв шанс не е много точно, спомням си преди 3-4 години за пръв път пътувах сам, точно за Франкфурт, по едно време гледам Gepaeckausgabe-то надясно, направо и наляво. Викам си, че всичките до едно и също място ще ме отведат. Да, да, ама не съвсем.

Golemiqmalyk123
06-05-2014, 10:19
Вашите ще се оправят, ти просто присъствай

bloodyF
06-05-2014, 11:15
Виж какво ти е написала Пантерката.
Иначе с едно не съм съгласна-точно на летище Франкфурт има огромен шанс да се изгубите, особено ако не говорите немски или английски. Затова питайте и се ориентирайте внимателно. (:

Anonimka_99
06-06-2014, 20:34
То брата на дядо ми живее в Германия и ще ни чака на летището и мисля, че ще се оправим. Та относно за поотъпкването - не съм обяснила точно, имах предвид, че след като се оправим с чекиране и тем подобни да ни остане време и за поотъпкване. МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ТОЧНИТЕ ОТГОВОРИ! Всъщност ни казаха с кои самолети ще пътуваме(забравих ги) и ни козаха, че на отиване сме с по две седалки отстрани, а на връщане с по три.

draid
06-07-2014, 22:25
Ооо да летището във Франкфурт е голямо. Второто по големина в Европа ако не ме лъже паметта, а тя рядко ме лъже. Няма за какво да се притесняваш след като си с вашите.

DoubleDMG
06-14-2014, 20:03
Горе на местата са написани числата и са номерирани,баси аз като пътувах за Москва , ми беше голям филм,не знаех к'во става.. Водата можеш да си я купиш от летището , след като си минала проверките и няма да ти направят проблем дори да си с 500 М.л. , в самолета предлагат храна,чай,сок,кафе ... Лично аз не ядох абс. нищо там,пих 2 кафета в първия полет,в втория полет който беше до Санкт-Петербург , не предлагаха нищо,защото полета беше 1 час (Не международен).

Същото се случи,когато се върнах в БГ ..Понякога забраняват храните които си носите , за да изкарат пари стюардесите...

Съвет : Пий кафе преди да тръгнеш,при това доста силно кафе,защото ти обещавам , че поне 1 седмица , ще вадиш кръв от нослето си заради налягането в самолета..

Anonimka_99
06-15-2014, 20:28
Благодаря за съвета DoubleDMG, но аз кафе не пия. Мисля да дъвча дъвка и си разбрахме местоположението на местата. Впрочем аз бях най-информираната в семейството и трябваше да обеснявам някои неща на родителите...

Mozzela
06-16-2014, 09:11
ако не ме лъже паметта, а тя рядко ме лъже.

Изкара