Влез

View Full Version : За вегетарианството

Страници : 1 [2] 3

golemiq_korab_minava
06-08-2014, 21:39
И до сега никой не ми отговори, ако изчезне животновдъствтото, кво ши ядем зимата :D :D
ps без мазнини, не става, ще ни е студено.

Oldschool
06-09-2014, 06:15
Форумни размисли за вегетарианството - безценна тема.

ОР
06-09-2014, 06:47
На щрудела и трябва един здрав кур.

yakuza_
06-09-2014, 07:02
на мачока явно е омекнал ;/

skatew
06-09-2014, 08:02
Вчера гледах по анимал планет, как един лъв искаше да изяде едно такова (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/37/Westafrikanisches_Stachelschwein.jpg/240px-Westafrikanisches_Stachelschwein.jpg), всеки момент очаквах отнякъде да изскочи greenpeace или нещо от сорта, да обяснят на лъва как прави нещо лошо, че вместо това може да пасе.

А ако всички хора започнем да се храним с трева, убием всички хищни животни (копелетата не искат да се учат да пасът), то в крайна сметка, кой ще яде тревопасните животни? Тревата няма ли да свърши в един момент? Кога последно видяхте дива крава? Аз мисля, че никога. Тъпо е, че повечето от вас дори не са виждали крава на разстояние по-малко от 2 метра (нямам идея дали има такива неща в зоопарковете), а всеки тръгнал да обяснява, как кравата имала чувства едва ли не, била влюбена, ама тя чакала бебе, бащата бил краваря. Като ви е толкова мило за кравите, телетата (вярвам, че повечето не правите и разликата между крава и теле, освен ако не ви кажат кое какво е), кокошките, прасетата, овцете, защо не ги вземете да си ги гледате вкъщи?
хахахахахах

skatew
06-09-2014, 08:04
ного сте ентелегентни

socareless
06-09-2014, 09:05
ного сте ентелегентни

сигурно е тъпо да не можеш да формулираш нещо по-адекватно от тва,което да подкрепи тезата ти

draid
06-09-2014, 09:17
спрете да викате на делфините и китовете риби :lol:

Извинявам се не съм искал да прозвучи, така все едно са риби. Имах предвид не ги ебе за рибите, а само за бозайниците за това и ги сложих там китовете и делфините.

Личи си колко разбираш от хранителни вещества. Живея предимно на салати, особено в сесия. Само дето салата далеч не значи "маруля". В салатите ми винаги присъства един от следните елементи - нарязано пилешко, сварени яйца, сирене, риба - тон, херинга или пушена сьомга. ВИНАГИ. Гладна не съм останала. Достатъчно съм енергична, за да уча по 10 часа на ден.
И не ми говори за мазнини, да тъпча пържоли далеч не е единственият начин да си ги добавям, а по никакъв начин дори не се класифицира като близко до здравословен, Бога ми. Мазнините ми идват от зехтина, ядките и авокадото, без които не оставам.

А това, което дава най-много енергия за най-кратко време, са бързите въглехидрати, впрочем ;)

Ама разбира се и аз ям предимно салати с нарязани вътре пържоли, яйца, сирене и половин кило зехтин. Ама от салатата ли ти идват мазнините ??? Става да ядеш ядки, полезно е стига да са сурови, ама е доста скъпо начинание при положение че 200гр сурови бадеми/кашу струват колкото 1кг месо. Все още не виждам да си дала едно адекватно мнение, защо не трябва да се яде месо.

Пробвай да копаеш по 10ч на ден и ще видим колко си енергична. Ако си мислиш, че ученето е нещо което хаби много енергия много ти здраве.

skatew
06-09-2014, 09:21
сигурно е тъпо да не можеш да формулираш нещо по-адекватно от тва,което да подкрепи тезата ти
:D тъпичко е, да

an7raks
06-09-2014, 09:48
В салатите ми винаги присъства един от следните елементи - нарязано пилешко, сварени яйца, сирене, риба - тон, херинга или пушена сьомга. ВИНАГИ. Гладна не съм останала. Достатъчно съм енергична, за да уча по 10 часа на ден.
И не ми говори за мазнини, да тъпча пържоли далеч не е единственият начин да си ги добавям, а по никакъв начин дори не се класифицира като близко до здравословен, Бога ми. Мазнините ми идват от зехтина, ядките и авокадото, без които не оставам.

А това, което дава най-много енергия за най-кратко време, са бързите въглехидрати, впрочем ;)
В моята салата редовно присъстват кебапчета, кюфтета, пържоли, суджук и картофи... Пълен съм с енергия за 2 тренировки на ден... Явно картофите дават бая енергия...
Разлика между мазнината в зехтина и тази от пържолата правиш ли? Вярно и двете трудно се перат, ама има и разлики...
Като сме тръгнали да даваме статии от произволни сайтове... http://zdraveifitnes.bg/visoko-mazninna-dieta-polezni-maznini/

mayaaa
06-09-2014, 12:04
А бе, всички само говорите, че ние сме гледали с надсмешка на вегетарианците или нещо друго от тоя сорт... А в темата съм видяла горе-долу адекватни мнения единствено от Пантерката и Митко (изключваме факта, че тезите му са подкрепени с плоски статии от веган сайтове), а другите мнения са високомерни, едва ли не, като тези на skatew, а за модераторските права на Щрудела вече споменах. Или напишете смислени мнения, или не пишете нищо, защото е много лесно да напишете няк'ва random простотия и после да кажете "Не си заслужава да си губя времето с теб"... Ооооок...

yakuza_
06-09-2014, 12:08
всички знаем първите и думи след като стана модератор - моге ли да исплюя

skatew
06-09-2014, 12:37
аз съм писал в други теми за това, даже и тук 1 коментар имах сериозен; ма като ви гледам вие к'во пишете как очаквате сериозни мнения от моя страна :д

Oldschool
06-09-2014, 12:46
Отдавна ми мина мерака да давам смислени мнения по темата, когато отсрещната страна е израснала с определено и втълпено мнение, а не са готови да приемат нито един довод. :)

Общо взето финала е, че човек сам си прави избора - вегетарианството може да бъде полезно, но и опасно, защото не всичко е просто "спирам да ям месо", ами в това колко ти е разнообразна диетата, защото не върви само с пържени картофи, шопска салата и пици със сирена. ;)

И да, като цяло не си заслужава да си губи човек времето в което да "оборва" мнения за мазнини, витамини и всички други вещества, които не можели да се набяват по друг начин, ако не е в някоя препечена, почти кремирана пържола или кюфтета със съмнителен състав и произход, които май са по-подходящи за вегетарианска джънк диета. :)

draid
06-09-2014, 15:35
Бъркате се. Никой не твърди, че не може да се живее без месо. Защо обаче да се лишавам от нещо което обичам, да тъпча двойно по-големи количества други храни повечето от които са крайно скъпи и не се намират във всеки магазин ???

mayaaa аз подкрепих тезата си защо смятам, че трябва да се яде месо още в първият си коментар, обаче до сега не съм видял нищо от противоположната страна освен "горките животни", "от месото се дебелее", "от месото се умира" Все още чакам да ми кажете, защо аджеба трябва да не се яде месо. И не се опитвайте с това, че човек не е хищник. Да, не е хищник. Човека е всеяден, организма е така "сътворен" и пригоден, че да може да ядем практически всичко, от кучешко до водорасли.

skatew
06-09-2014, 15:58
Бъркате се. Никой не твърди, че не може да се живее без месо. Защо обаче да се лишавам от нещо което обичам, да тъпча двойно по-големи количества други храни повечето от които са крайно скъпи и не се намират във всеки магазин ???

Това вече си е до човека. Аз примерно след като се запознах повече със самото животновъдство започнах да гледам по друг начин на месото и реално ми стана гадно да го ям. След това вече започвах да проучвам какви са плюсовете и минусите от вегетарианството.

Moneyweather
06-09-2014, 16:07
food chain, mane

anonymous708973
06-09-2014, 16:09
Отдавна ми мина мерака да давам смислени мнения по темата, когато отсрещната страна е израснала с определено и втълпено мнение, а не са готови да приемат нито един довод. :)

Общо взето финала е, че човек сам си прави избора - вегетарианството може да бъде полезно, но и опасно, защото не всичко е просто "спирам да ям месо", ами в това колко ти е разнообразна диетата, защото не върви само с пържени картофи, шопска салата и пици със сирена. ;)

И да, като цяло не си заслужава да си губи човек времето в което да "оборва" мнения за мазнини, витамини и всички други вещества, които не можели да се набяват по друг начин, ако не е в някоя препечена, почти кремирана пържола или кюфтета със съмнителен състав и произход, които май са по-подходящи за вегетарианска джънк диета. :)

Именно :)

diksi
06-09-2014, 16:26
който иска да се храни с тревки - да се храни
няма да прогресира ама к

ОР
06-09-2014, 18:48
е тай

anonymous908491
06-10-2014, 14:22
Това вече си е до човека. Аз примерно след като се запознах повече със самото животновъдство започнах да гледам по друг начин на месото и реално ми стана гадно да го ям. След това вече започвах да проучвам какви са плюсовете и минусите от вегетарианството.

Запознай се и с отглеждането на зарзават, тогава ще ти се наложи да ръфаш камъни или да фотосинезираш.

А в темата съм видяла горе-долу адекватни мнения единствено от Пантерката

Носиш ли гащи или ти пречат на работата ?

skatew
06-11-2014, 06:47
Запознай се и с отглеждането на зарзават, тогава ще ти се наложи да ръфаш камъни или да фотосинезираш.

изтърка се тва с измъчването на растенията, а ако наистина го мислиш, по-добре да та праят на фураж

yakuza_
06-11-2014, 07:34
Явно ти е трудно да схванеш, че има предвид как се отглеждат плодовете и зеленчуците.

CrazyLittleThing
06-17-2014, 21:03
За всички, според които "щом ви е жал за животните, тогава спрете да ядете и растения".
1, как изобщо може да сравнявате един морков с човек или животинче ? Естествено, че вторите две имат много повече общи неща помежду си, а сравнението с растенията е просто абсурдно.
2, ако приемем, че хората и животните изпитват болката на 100%, то едно растение "изпитва" едва 10% от нея. Все още ли мислите, че е все тая дали ще убиеш животно или растение ?

Независимо дали ядеш месо, винаги можеш да се храниш здравословно, или не. Това не зависи от факта дали се храниш с месо, а от много други фактори. Може да си месоядно и да се храниш ужасно нездравословно, както и да не ядеш месо, но да спазваш добър хранителен режим и да си в отлично здраве.
Също така не мога да разбера защо толкова задълбавате в темата за първите хора. Така или иначе няма как да знаем със сигурност как точно са се хранели, а и не мисля, че има голямо значение. Минало е ...хм, известно време оттогава и адски много неща са се променили. Не виждам защо да не настъпят промени и в храненето ( това в случай, че са били месоядни, защото има най-различни теории ).

fire_magic
06-17-2014, 21:12
2, ако приемем, че хората и животните изпитват болката на 100%, то едно растение "изпитва" едва 10% от нея.
това как го реши ?

CrazyLittleThing
06-17-2014, 21:15
^^ Статии от списания и интернет, проучвания и тн.

socareless
06-17-2014, 21:46
zvuchi mnogo dostoverno

socareless
06-17-2014, 21:47
vednaga povqrvah

fire_magic
06-17-2014, 21:52
и 0.01% болка да изпитва все пак го убиваме, нали? :(

anonymous895156
06-18-2014, 04:38
Растенията не изпитват никаква болка, защото нямат централна нервна система.

an7raks
06-18-2014, 11:50
това как го реши ?

Била е растение в предишния си живот...

golemiq_korab_minava
06-18-2014, 12:00
Растенията не изпитват никаква болка, защото нямат централна нервна система.

Това, че нямат централна невна система не означава, че са неудошевени предмети. Те са устроени по по-различен начин, но въпреки това, като всички живи същества - изпитват усещане, за да могат да се защитят, да оцелеят.
По какво се различава растителната клетка от животинската и какви са приликите?
Всъщносто ние много си приличаме с растенията.
Растението отделя ненужни секрети от жлезисти тъкани -вътрешно и външно.
Ние също.
Някои хищни имат и стомашни сокове, които не се различават от тези при човека.

Растителния цвят има женски полови органи и мъжки.
Растението се движи и насочва към благоприятните за него условия (светлина, вода) и тнт.

draid
06-18-2014, 13:13
За всички, според които "щом ви е жал за животните, тогава спрете да ядете и растения".
1, как изобщо може да сравнявате един морков с човек или животинче ? Естествено, че вторите две имат много повече общи неща помежду си, а сравнението с растенията е просто абсурдно.
2, ако приемем, че хората и животните изпитват болката на 100%, то едно растение "изпитва" едва 10% от нея. Все още ли мислите, че е все тая дали ще убиеш животно или растение ?

Независимо дали ядеш месо, винаги можеш да се храниш здравословно, или не. Това не зависи от факта дали се храниш с месо, а от много други фактори. Може да си месоядно и да се храниш ужасно нездравословно, както и да не ядеш месо, но да спазваш добър хранителен режим и да си в отлично здраве.
Също така не мога да разбера защо толкова задълбавате в темата за първите хора. Така или иначе няма как да знаем със сигурност как точно са се хранели, а и не мисля, че има голямо значение. Минало е ...хм, известно време оттогава и адски много неща са се променили. Не виждам защо да не настъпят промени и в храненето ( това в случай, че са били месоядни, защото има най-различни теории ).

Болката не е никакъв фактор. Както човека, така и животното и всяко нещо с централна нервна система може да се убие без дори да разбере. Сега ще Ви кажа и нещо за убиването на животни което явно не знаете. Когато се убива животно, то не трябва да разбира това и още по-малко да изпитва страх, защото ако го убиеш мъчително или причинявайки му "страхова невроза" месото се прецаква.

Да растенията не са като нас, нито като животните. И все пак е крайно лицемерно да се отнасяте пренебрежително към нещо което реално не познаваме достатъчно. Както някой хора се отнасят пренебрежително към животните и вие ги упреквате, че независимо от това, че хората са по висш организъм не им дава право да тъпчат всичко. Обаче това го имате само за животните нали ? А растенията ? Какво по-голямо право в тая логика да живее има едно куче от едно кокиче ? Лицемерни хора сте, казах ви го вече.

golemiq_korab_minava
06-18-2014, 13:29
Болката не е никакъв фактор. Както човека, така и животното и всяко нещо с централна нервна система може да се убие без дори да разбере. Сега ще Ви кажа и нещо за убиването на животни което явно не знаете. Когато се убива животно, то не трябва да разбира това и още по-малко да изпитва страх, защото ако го убиеш мъчително или причинявайки му "страхова невроза" месото се прецаква.

Да растенията не са като нас, нито като животните. И все пак е крайно лицемерно да се отнасяте пренебрежително към нещо което реално не познаваме достатъчно. Както някой хора се отнасят пренебрежително към животните и вие ги упреквате, че независимо от това, че хората са по висш организъм не им дава право да тъпчат всичко. Обаче това го имате само за животните нали ? А растенията ? Какво по-голямо право в тая логика да живее има едно куче от едно кокиче ? Лицемерни хора сте, казах ви го вече.

Да, но ние като сме на върха на хранителната верига, благодарение на технологиченото превъзходство и разума, макар че първобитните хора далеч не са били центъра на света - трябва ли да унищожаваме всичко, което ни хрумне. Магарето ще може да изяде кокичето, защото е по-силно и голямо, но то няма повреди на хранителната верига. Докато човека каквото и друго животно реши да регулира - всичко пропада. Защото методите ни са различни.
Да добавя за растенията. Те не всички са беззащитни. Има отровни, бодливи, със здрави обвивки. Всичко това са предпоставки, че се приспособяват, не са безразлични към неприятели и нашественици.

an7raks
06-18-2014, 16:58
Да, но ние като сме на върха на хранителната верига, благодарение на технологиченото превъзходство и разума, макар че първобитните хора далеч не са били центъра на света - трябва ли да унищожаваме всичко, което ни хрумне. Магарето ще може да изяде кокичето, защото е по-силно и голямо, но то няма повреди на хранителната верига. Докато човека каквото и друго животно реши да регулира - всичко пропада. Защото методите ни са различни.
Да добавя за растенията. Те не всички са беззащитни. Има отровни, бодливи, със здрави обвивки. Всичко това са предпоставки, че се приспособяват, не са безразлични към неприятели и нашественици.

Какво може да пропадне от това да гледам 3 прасета и 5 овце и да ги заколя, когато огладнея?

socareless
06-18-2014, 17:15
Какво може да пропадне от това да гледам 3 прасета и 5 овце и да ги заколя, когато огладнея?

холестерола ти ;D

an7raks
06-18-2014, 17:22
холестерола ти ;D

Ама той подскача, не пропада... :D

golemiq_korab_minava
06-18-2014, 17:26

животът ни днес не зависи от 3 прасета и 5 овце. пък и ти сам не ги отглеждаш ти.
Идеята беше друга. Че за всичко до което се докоснем и се опитаме да го контролираме в природата - го унищожаваме. И огромните мега-заводи, в които се оглеждат прасенца, и земеделието ни дори е в пряка и косвена вреда, защото начините и методите ни, които сме измислили и които прилагаме - са извън природните закони.

an7raks
06-18-2014, 17:29
животът ни днес не зависи от 3 прасета и 5 овце. пък и ти сам не ги отглеждаш ти.
Идеята беше друга. Че за всичко до което се докоснем и се опитаме да го контролираме в природата - го унищожаваме. И огромните мега-заводи, в които се оглеждат прасенца, и земеделието ни дори е в пряка и косвена вреда, защото начините и методите ни, които сме измислили и които прилагаме - са извън природните закони.
Да, но нали осъзнаваш, че ако живеем изцяло "природосъобразно" и се откажем от блага като петрола, за няколко години ще останем 1млрд на Земята, а не 7...

socareless
06-18-2014, 17:34
Ама той подскача, не пропада... :D

образно казано -.-

golemiq_korab_minava
06-18-2014, 17:34
Да, но нали осъзнаваш, че ако живеем изцяло "природосъобразно" и се откажем от блага като петрола, за няколко години ще останем 1млрд на Земята, а не 7...

Защо? Ще останем 1 милиард, заради човешката ни алчност ;) Ще останем, но ще оцелеем.
Докато сега не е сигурно дали няма да се издокараме до самоунищожение.

an7raks
06-18-2014, 17:38
Защо? Ще останем 1 милиард, заради човешката ни алчност ;) Ще останем, но ще оцелеем.
Докато сега не е сигурно дали няма да се издокараме до самоунищожение.
Аре виж как се е изменяло населението с техническия прогрес и тогава да спорим! Какво? Ще обработваш цяла Добруджа на ръка? И колко трябва да ти струва хляба? Ще се придвижваш с кораби, движени от роби между континентите? Ще строиш жилища от камък и дърво? Айде да не си говорим глупости!

socareless
06-18-2014, 17:38
петролът ще свърши, въпрос на време е,така че не го мислете него

an7raks
06-18-2014, 17:40
петролът ще свърши, въпрос на време е,така че не го мислете него

Има газ за поне още век... Да не говорим, че има още неразработени находища... Има ядрена енергия...

skatew
06-18-2014, 17:42
Реално няма какво да направим за това. Човечеството е като един вирус за земята и няма как да просъществуваме, когато сме толкова много. Би било най-добре да сме 1 млрд (че и по-малко ) и да живеем природосъобразно ма тоя кон не само уйде в реката ма и се е удавил отдавна.
По темата - много пъти гледах какво сте писали и тръгвах да подкрепям и аз избора си да не ям месо, но винаги се спирах защото реално няма смисъл от такива спорове. Всеки сам си решава за него си. Аз се чувствам по-добре откакто не ям месо; радвам се, че не съм част от промишленото животновъдство с насока за месо и не си тъпча организма с боклуци. :)

socareless
06-18-2014, 17:44
тва не променя факта, че петрола участва във всеки един етап, от почти всяко едно производство

an7raks
06-18-2014, 17:45
Реално няма какво да направим за това. Човечеството е като един вирус за земята и няма как да просъществуваме, когато сме толкова много. Би било най-добре да сме 1 млрд (че и по-малко ) и да живеем природосъобразно ма тоя кон не само уйде в реката ма и се е удавил отдавна.
По темата - много пъти гледах какво сте писали и тръгвах да подкрепям и аз избора си да не ям месо, но винаги се спирах защото реално няма смисъл от такива спорове. Всеки сам си решава за него си. Аз се чувствам по-добре откакто не ям месо; радвам се, че не съм част от промишленото животновъдство с насока за месо и не си тъпча организма с боклуци. :)

Ок, вирус сме, съгласен съм! Ти съгласен ли си най-близките ти да измрат, а ти да гладуваш и да живееш в мизерия, за да й е по-добре на Земята?
Нямаш си и на идея с колко боклуци се тъпчеш и колко е обвързано земеделието с животновъдството...

an7raks
06-18-2014, 17:46
тва не променя факта, че петрола участва във всеки един етап, от почти всяко едно производство
Вече се прави пластмаса от царевица... Няма се плашиш! ;)

golemiq_korab_minava
Аре виж как се е изменяло населението с техническия прогрес и тогава да спорим! Какво? Ще обработваш цяла Добруджа на ръка? И колко трябва да ти струва хляба? Ще се придвижваш с кораби, движени от роби между континентите? Ще строиш жилища от камък и дърво? Айде да не си говорим глупости!
Еми ко искаш да ми кажеш, че тези хора са живеели по-зле от нас, според техните представи за живот и самосъзнанието им за времето си?
Тези кораби, за които ми спомена са в прогреса на развитието на цивилизацията.
И по време на дядо ти цяла Добруджа на ръка се обработваше, всички селяни имаха работа.
Пределно ми е ясно, че няма да се връща никой назад във времето да живее, но това не изключва, че ние тотално пропадаме от другата страна. Ако ми казжеш как може да еволюираме, като всяко следващо поколение забравя наученото от предишното. Не мисля, че ще се оправим ;) Всички говорим , ама няма никой не е измислил природосъобразна машина , която да върви с хармония с Еволюцията. ;) А познай до къде ще стигнем ;0

socareless
. Би било най-добре да сме 1 млрд (че и по-малко ) и да живеем природосъобразно ма тоя кон не само уйде в реката ма и се е удавил отдавна.

кой те излъга, че ще си от живеещите

skatew
06-18-2014, 17:49
Вие пък веднага се чудите за к'во да се хванете :Д.

Антракса - не съм съгласен никой да измира; прочети пак какво съм написал - "би било добре" "коня уйде" хаха ;)
горното мнение не знам има ли смисъл да го коментирам; не съм казвал, че ще съм от живеещите, под живеем имам впредвид хората като цяло

an7raks
06-18-2014, 17:54
Еми ко искаш да ми кажеш, че тези хора са живеели по-зле от нас, според техните представи за живот и самосъзнанието им за времето си?
Тези кораби, за които ми спомена са в прогреса на развитието на цивилизацията.
И по време на дядо ти цяла Добруджа на ръка се обработваше, всички селяни имаха работа.
Пределно ми е ясно, че няма да се връща никой назад във времето да живее, но това не изключва, че ние тотално пропадаме от другата страна. Ако ми казжеш как може да еволюираме, като всяко следващо поколение забравя наученото от предишното. Не мисля, че ще се оправим ;) Всички говорим , ама няма никой не е измислил природосъобразна машина , която да върви с хармония с Еволюцията. ;) А познай до къде ще стигнем ;0
Да, живеели са меко казано зле... Точно дядо ми ми е разправял как масово хората са правили по 6-7 деца с идеята, че ще оцелеят 2-3, както и ставало обикновено...
С какво ще идеш до щатите, ако поискаш? С какво ще си доставиш портокали и банани, когато ти се доядат? Как ще идеш до град на другия край на България? Една седмица път на камила?
През времената преди индустриализацията хората са съществували, не са живели. Повечето се раждат и умират в селото си без да знаят какво има отатък хоризонта. Ти съгласен ли си на такъв живот? Аз щото не съм.

golemiq_korab_minava
06-18-2014, 18:05
Да, живеели са меко казано зле... Точно дядо ми ми е разправял как масово хората са правили по 6-7 деца с идеята, че ще оцелеят 2-3, както и ставало обикновено...
С какво ще идеш до щатите, ако поискаш? С какво ще си доставиш портокали и банани, когато ти се доядат? Как ще идеш до град на другия край на България? Една седмица път на камила?
През времената преди индустриализацията хората са съществували, не са живели. Повечето се раждат и умират в селото си без да знаят какво има отатък хоризонта. Ти съгласен ли си на такъв живот? Аз щото не съм.
Ххахаха Май не забиваш.
Всичко е въпрос на лична нагласа и самосъзнание. Едно цигане като се роди в циганската махала, си остава цигане, за него това е нормалния живот.
Тоест, няма как хората преди да са се чувствали зле за неща, които не са знаели, че съществуват. Та до и днес най-намазания човек може да се вижда като ,,зле живеещ'' за някоя галактическа раса.
А в същност живота винаги е предлагал много добри и лоши моменти, на чувства, омраза ,любов, облекчение, красота и тнт.
И пътеществията на изследователите по пътя на коприната, или в откритието на нови контитнетни са били много по-вълнуващи и впечатляващи. Днес за за кво се борим? Че кат влезеш в гугал земя и си проучил света, много скучно става.
И колко са милиардите живееещи в бедност.
Хайде по време на дядо ми е направил 2 деца и двете са оцелели. Той е бил единственото дете хайде бе. Само до преди 30-40 години всеки селянин е ходил да жъне на ръка!

skatew
06-18-2014, 18:08
Несъмнено има много плюсове от модернизацията, но има и много минуси.
Има няколко възможни изхода от ситуацията според мен - Да се развием още като цивилизация докато все още можем да черпим ресурси от планетата ни и когато дойде времето, когато изцедим всичко да се преместим на друга планета; веднъж направим ли го това можем да започнем да покоряваме космоса.
- Най-вероятното според мен - отново, както няколко пъти вече е ставало през ''живота'' на земята да стане апокалипсис и да измрем, давайки път след милиони години други организми да просъществуват и да се развият.
- Да открием и да използваме неизчерпаеми ресурси и да се развием дотолкова, че да успеем да запазим относителната хармония на земята;

При всеки случай ако просъществуваме още няколко стотин години, имайки впредвид темпото, с което "еволюираме", ще се стигне до момент, когато ще населяваме the outter space

skatew
06-18-2014, 18:08
Ххахаха Май не забиваш.
Всичко е въпрос на лична нагласа и самосъзнание. Едно цигане като се роди в циганската махала, си остава цигане, за него това е нормалния живот.
Тоест, няма как хората преди да са се чувствали зле за неща, които не са знаели, че съществуват. Та до и днес най-намазания човек може да се вижда като ,,зле живеещ'' за някоя галактическа раса.
А в същност живота винаги е предлагал много добри и лоши моменти, на чувства, омраза ,любов, облекчение, красота и тнт.
И пътеществията на изследователите по пътя на коприната, или в откритието на нови контитнетни са били много по-вълнуващи и впечатляващи. Днес за за кво се борим? Че кат влезеш в гугал земя и си проучил света, много скучно става.
Хайде по време на дядо ми е направил 2 деца и двете са оцелели. Той е бил единственото дете хайде бе. Само до преди 30-40 години всеки селянин е ходил да жъне на ръка!

напълно съм съгласен

an7raks
06-18-2014, 18:10
Ххахаха Май не забиваш.
ОК, изнеси се в някое село и започни да живееш така. Недей да пращаш децата си на училище и други такива простотии, пращай ги на полето. Живей без техника за 1 месец, после опитай да си изкараш прехраната само от земята без машини и препарати за 1 година. На бас, че няма и 1 месец да оцъкаш. Като те напече на жътва, ще се прибереш и ще набичиш климатика и ще си кажеш "Ибал съм му!". Откажи се от медицината! Ходи по шамани и живей 60 години! Без пенсия!
Защо не го направиш? Покажи ми! Убеди ме, че този начин на живот е добър!

golemiq_korab_minava
06-18-2014, 18:32
ОК, изнеси се в някое село и започни да живееш така. Недей да пращаш децата си на училище и други такива простотии, пращай ги на полето. Живей без техника за 1 месец, после опитай да си изкараш прехраната само от земята без машини и препарати за 1 година. На бас, че няма и 1 месец да оцъкаш. Като те напече на жътва, ще се прибереш и ще набичиш климатика и ще си кажеш "Ибал съм му!". Откажи се от медицината! Ходи по шамани и живей 60 години! Без пенсия!
Защо не го направиш? Покажи ми! Убеди ме, че този начин на живот е добър!

Още не си вдянал...
Ако аз и ти се бяхме родили по онуйй временце, щеше да живеем без много да ни пука.
Днес ние сме отрасали в друга среда. Няма как да прескочиш от едната в другата.
Ми то и сега има живеещи индианци в тайгата. Знаят за цивилизацията, ама не искат да напускат родните си места и племена. (по-голямата част). И сега има много руснаци в Сибир живеещи само от лов в гората, пък на 100 км от тях има големи градове. Е ба му, луди ли са според теб?
И не малко са случаите, когато бели хора решават да заживеят в дивото по природен начин.
А колко са тези, които са се изклекували природосъобразно в Индия от монаси..
Пък примера с жътвата беше адски тъп, без да го коментар. Ти осъзнаваш ли, че когато си в пригодено общество, хора и система пригодени към определени условия за живот, където всички са като едно семейство, кошер, е едно, а сам - съвсем различно?
Да, аз по подобен спокоен начин искам да живея.

golemiq_korab_minava
06-18-2014, 18:33
Несъмнено има много плюсове от модернизацията, но има и много минуси.
Има няколко възможни изхода от ситуацията според мен - Да се развием още като цивилизация докато все още можем да черпим ресурси от планетата ни и когато дойде времето, когато изцедим всичко да се преместим на друга планета; веднъж направим ли го това можем да започнем да покоряваме космоса.
- Най-вероятното според мен - отново, както няколко пъти вече е ставало през ''живота'' на земята да стане апокалипсис и да измрем, давайки път след милиони години други организми да просъществуват и да се развият.
- Да открием и да използваме неизчерпаеми ресурси и да се развием дотолкова, че да успеем да запазим относителната хармония на земята;

При всеки случай ако просъществуваме още няколко стотин години, имайки впредвид темпото, с което "еволюираме", ще се стигне до момент, когато ще населяваме the outter space

докато и другата планета не я оправим :Д

Auriss
06-18-2014, 18:57
Ти осъзнаваш ли, че
а ти осъзнаваш ли, че са измирали от глад и болести масово ?
Какъв спокоен живот като от един грип или най-обикновено порязване можеш да дадеш фира ;/
Много спокойно е да ти умре детето или майка ти да я ухапе змия / нападне някакво животно.

А неизчерпаеми източници на енергия вече има. Остава единствено да намерим начин да се придвижваме на големи разстояния без да ползваме петрол. В моментът, в който някой намери начин да подкара пътнически самолет на електричество, ще ни приключат проблемите.
Другият основен проблем е населението, което според различни прогнози ще продължи да се увеличава в Азия, а за капак се очаква и бум в Африка. 10 милиарда до 2050 беше консенсусът ако не греша. От друга страна в икономически развитите държави прирастът е близък до 0. В някаква перфектна ситуация ще го докараме до 2100, ще намерим заместител на петрола и човечеството ще си живурка в рая, за който климатроник си мечтае. А ще си има и медицина, и компютри като +.

Може би ;3

an7raks
06-18-2014, 18:58
Като не искаш да ми дадеш личен пример, за чии ми лаеш?! Какво ме агитираш за природосъобразен живот, като ти самият не си вярваш?

golemiq_korab_minava
06-18-2014, 21:03
а ти осъзнаваш ли, че са измирали от глад и болести масово ?
Какъв спокоен живот като от един грип или най-обикновено порязване можеш да дадеш фира ;/
Много спокойно е да ти умре детето или майка ти да я ухапе змия / нападне някакво животно.

А неизчерпаеми източници на енергия вече има. Остава единствено да намерим начин да се придвижваме на големи разстояния без да ползваме петрол. В моментът, в който някой намери начин да подкара пътнически самолет на електричество, ще ни приключат проблемите.
Другият основен проблем е населението, което според различни прогнози ще продължи да се увеличава в Азия, а за капак се очаква и бум в Африка. 10 милиарда до 2050 беше консенсусът ако не греша. От друга страна в икономически развитите държави прирастът е близък до 0. В някаква перфектна ситуация ще го докараме до 2100, ще намерим заместител на петрола и човечеството ще си живурка в рая, за който климатроник си мечтае. А ще си има и медицина, и компютри като +.

Може би ;3
Измирали са от болести и това е било един вид прието. Като при животните.
Кажи ми един екологичен източник за добиване на енергия и веднага мога да ти изкарам и с какво вреди.

Ще измислят самолет на електричество, то и сега са измисленни такива технологии, но не се прилагат поради много причини. Твърде късно ще е. Днес много неща можеш да правим, ама йоок. мне. Щото и днес горите не трябва да се изсичат, ама циганите ги секат за пари и всички компании работят с тях. ;) Разбирате ли, че докато се наложат в целия свят тея нови мерки - ще е късно? Та те ледовете ще се разтопят, ще залеят градовете, но ние още няма да си променим ежедневието, до последно . ;)
И недейте ме обвинявайте. Това, че споделям истината, не означава си мисля хаха , че някой ще започне да живее като в 19 век хаха. такава ни е съдбата ;) Като се замисля, динозаврите колко лесно са изчезнали.. Еми и ние на там сме тръгнали. Ако не успеем да измислим как да пречистваме атмосферата ни. ама не само това е достатъчно. Като ми говорите за епидемии, вижте великте сили как ни водят към война. Никой не се интересува от друго. Колко са облъчените, колко още ще има от радиация ;)

an7raks
06-18-2014, 21:13
Измирали са от болести и това е било един вид прието. Като при животните.

Значи да видим дали съм разбрал... Ако се създаде режим, където всички хора от дадена страна да бъдат роби на една малка група господари, то и това ще се приеме след един век и няма да прави впечатление на никого? Или, пък, периодично да се изпращат на разстрел час от населението също би било приемливо?
Животните са животни, защото нямат способността да разсъждават, те нямат съзнание. Ние хората винаги се стремим към по-добро, това е причината да вървим напред и да се развиваме.

golemiq_korab_minava
06-18-2014, 21:22
Значи да видим дали съм разбрал... Ако се създаде режим, където всички хора от дадена страна да бъдат роби на една малка група господари, то и това ще се приеме след един век и няма да прави впечатление на никого? Или, пък, периодично да се изпращат на разстрел час от населението също би било приемливо?
Животните са животни, защото нямат способността да разсъждават, те нямат съзнание. Ние хората винаги се стремим към по-добро, това е причината да вървим напред и да се развиваме.

ама ти четеш ли ме?
казах точно това, че е невъзможно да се връщаме назад (освен ако извънземните не ни посетят)
такава ни е природата, така сме създадени , всички сме различни и всяко следващо поколение има нов макар и не много по-различен начин на мислене, но.. опитът и връзката по между поколенията се губи и грешките се повтарят. Затова и войните и нищо няма да спре, защото просто бъдещетото поколение забравя и няма опит. Трябва всеки сам да стигне до ръба, до безисходица, както в един филм (денят в който земята спря да се върти) за да се осъзнае и да започне действително да работи както трябва, а не воден от егоизма.. но късно ще е ;)
ЗА другото съм съгласен с теориите на скатев

golemiq_korab_minava
06-18-2014, 21:25
и животните имат съзнание и разсъждават но не като нас с тълковен речник, ами по по-примитивен начин.. ние можем да разсъждаваме, щот сме измислили думи, имаме словоред. я си предсатави без да разбираш нито дума , да можеш да разсъждаваш? Така са повечето животни, макар че и те си имат език, няккои от тях и то много сложен като китовете и са много умни ;)

an7raks
06-18-2014, 21:33
и животните имат съзнание и разсъждават но не като нас с тълковен речник, ами по по-примитивен начин.. ние можем да разсъждаваме, щот сме измислили думи, имаме словоред. я си предсатави без да разбираш нито дума , да можеш да разсъждаваш? Така са повечето животни, макар че и те си имат език, няккои от тях и то много сложен като китовете и са много умни ;)
Да, китовете са всъщност малки човечета в свръхмодерни подводници...

draid
06-18-2014, 23:01
Айдеее тука пак тонове фантасмагории и утопии. Какви са тия живеения сред природата бе. Вие не може да изкарате 1 час без компютър или телефон, щели природосъобразно да живеят. Изобщо си нямате на идея какво е постигнала техниката в момента, ако си мислите, че сме много зависими от нефта направо ми се плаче за вас. Петрола е изгоден бизнес, за това се използва масово. Възобновяеми източници колкото щеш, вземете прочетете малко. Прочетете за водородните клетки, прочетете за ядрения синтез и за още тонове научни разработки. Щели да останат да живеят 1млр човека, абе вие вярвате ли си или само вятър си правите на устите ? Тука има хора с потресаващо назадничаво мислене дето се опитват да вървят срещу прогреса. Еволюцията върви нагоре не надолу. Има технически прогрес, не регрес и това е правило което не подлежи на тълкуване.

Тука много се навъдиха хора дето изобщо не знаят какво е физическа работа, по цял ден висят по кафетата и пред компютъра и после обясняват как имали енергия да учат по 10ч, как не им трябвало друго или как едно време хората са живеели добре. Много ми се иска тия многознайковци да идат да копаят някъде по полето цял ден на ръка, да ги пече 40 градуса жега, да им станат целите ръце в мазоли и да не могат да пипнат нищо, а после да им дадат една салата от маруля, че да им осигури необходимата енергия за да продължат. Много ми е интересно как пък не съм видял един дебел селски утруден човек, сигурно се хранят много природосъобразно, не ядат месо (какво остава за сланина), не барват хляб и ядат само ядки и салати.

Иска ми се и да видя и какво ще ядете като се махне петрола и като не замърсяваме. Ще карате на картофи и хляб, та ушите ще ви пукат. Хората могат да седим на земята достатъчно дълго, че като вече няма какво да се прави тук да можем да се махнем. Забравете ги тия фантастични сценарии как до 20г няма да има какво да се яде или няма да останат ресурси. Природни ресурси има толкова много, че няма накъде, да не говорим, че и в близките планети се намират, че и дори на луната.

Auriss
06-19-2014, 04:30
Изобщо си нямате на идея какво е постигнала техниката в момента, ако си мислите, че сме много зависими от нефта направо ми се плаче за вас. Петрола е изгоден бизнес, за това се използва масово
Принципно съм съгласен с останалата част от поста ти, но тук не те разбрах какво се опитваш да кажеш.
Познанията ми по икономика са близки до никакви, но все пак си мисля, че огромна част от нещата, които си купуваме, идват от Азия. Без петрол как точно ще ги докарат до нас ? Тирове, кораби и самолети на какво се движат ?
А ядрения синтез от колко десетилетия вече го обещават ;/ ...

Природни ресурси има толкова много, че няма накъде
И това тука беше малко неточно. Прост пример - Китайци от вече 2 години май внасят храна от Южна Америка, където впрочем се изсичат огромни площи за да се ползват за земеделие под предлога, че е за местните, а реалността е, че угоени предприемачи съсъпват природата, за да изхранват 1млрд души в Азия. 1 млрд души, които иначе гарантирано щяха да измрат от глад, тъй като почвите им вече не са подходящи за отглеждане на каквото и да било и има недостиг на питейна вода.
Разбира се, не съм бил там да го видя, че да го твърдя с пълна убеденост, но в един курс на вашингтонския университет, качен в курсера, ги коментираха тези неща.

Не е като да е много хубаво положението.

Aeternal
06-19-2014, 05:40
Кур за природата. Противоприродно е да не я съсипваме.

an7raks
06-19-2014, 05:43
Изобщо си нямате на идея какво е постигнала техниката в момента, ако си мислите, че сме много зависими от нефта направо ми се плаче за вас. Петрола е изгоден бизнес, за това се използва масово. Възобновяеми източници колкото щеш, вземете прочетете малко. Прочетете за водородните клетки, прочетете за ядрения синтез и за още тонове научни разработки. Щели да останат да живеят 1млр човека, абе вие вярвате ли си или само вятър си правите на устите ? Тука има хора с потресаващо назадничаво мислене дето се опитват да вървят срещу прогреса. Еволюцията върви нагоре не надолу. Има технически прогрес, не регрес и това е правило което не подлежи на тълкуване.

И какво е постигнала техниката? Два пъти по-скъп ток от ВЕИ, електромобили, които карат по 200км и после трябва да се зареждат, а струват една камара пари + че акумулаторите са консуматив, струващ колкото колата, водородни клетки с КПД по-малко от 50%, ядрен синтез, който изисква милиарди вложения, за да му се подсигурят условия и все още няма действаща централа...
Много сме си зависими от петрола... Щом той свърши/няма да е след 20г/, ще стане нещо страшно, ако не се открие друг евтин заместител. Щото сещаш ли се с колко ще скочи хляба, ако тракторите са електрически, а тока за тях и за заводите идва от ВЕИ? И какво, като се появи силен вятър и спрат перките, ще стоим на тъмно?
За мен, бъдещето е в АЕЦ и евентуално, ако измислят някаква по-евтина инсталация за термоядрен синтез... Но проблема с транспорта си остава....

skatew
06-19-2014, 06:31
те нямат съзнание.
Това, че не могат да разсъждават (въпреки, че е доказано, че някои животни могат), не означава, че нямат съзнание. Животните имат съзнание!
Цитирам от интернет; когато съм в клиниката мога да ти снимам и специална статия за това от едно ветеринарно списание "Липсата на неокортекс не лишава един организъм от възможността да изпитва афективни състояни .Доказателствата показват, че животните имат невро-анатомия, невро-химия и невро-физиологични субстрати на състояния на съзнанието, заедно с възможността за показване на умишлено поведение.
Следователно, доказателствата показват, че хората не са единствените, които имат неврологичните основи, които генерират съзнание. Животните, включително всички бозайници и птици, както и много други същества, като октоподите, също притежават тези неврологичните основи."
А иначе - не си разбрал. Ако се създаде такова нещо със сигурност ще прави впечатление на хората, защото познават живота, който живеем в момента. Но тогава хората не са и подозирали, че може друго яче и затова са се примирявали, та дори са били щастливи с животите, които живеят.

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 07:00
И какво е постигнала техниката? Два пъти по-скъп ток от ВЕИ, електромобили, които карат по 200км и после трябва да се зареждат, а струват една камара пари + че акумулаторите са консуматив, струващ колкото колата, водородни клетки с КПД по-малко от 50%, ядрен синтез, който изисква милиарди вложения, за да му се подсигурят условия и все още няма действаща централа...
Много сме си зависими от петрола... Щом той свърши/няма да е след 20г/, ще стане нещо страшно, ако не се открие друг евтин заместител. Щото сещаш ли се с колко ще скочи хляба, ако тракторите са електрически, а тока за тях и за заводите идва от ВЕИ? И какво, като се появи силен вятър и спрат перките, ще стоим на тъмно?
За мен, бъдещето е в АЕЦ и евентуално, ако измислят някаква по-евтина инсталация за термоядрен синтез... Но проблема с транспорта си остава....

Аз мисля, че са измислили машини на самозахранване, коли, които са изгодни, но не се прилагат, защото производството, което се крепи на петрола - ще се съсипе и милиарди от конкуренцията ще фалират.. За това много по бавно и постепенно влагат подобни инвестиции, но до 20 години доста нови неща ще се създадат. Учените от сега предвиждат свършването на петрола и Америка не случайно запечатва своите си кладенци. Като дойде момента, ще започне някаква криза, но новите технологии ще бъдат приложени. Няма как само на петрола да се дължи технологията. Винаги ще се намери заместител в противен случай.

А draid и той както винаги не е прочел нито един коментар, но пише..
Не, няма планетата достатъчно ресурси. Изчислено е, че ако всички живеехме като американци - ще ни са необходими 6 планети. А проблемът с недостига на храна и вода е много голям. От замърсените води и избитите риби - морските дарове с такава степен намаляват, че всички са застрашени от избиване. И нашето море преди е нямало нищо общо. Сега рибите ги няма първо, а второ - са се научили да се пазят. Като се гмурнеш под водата преди 30 години е можело да видиш риби, които са те забелязвали, но не са бягали, защото за тях не си бил заплаха. Но когато масово се започнало избиването им с харпун - рибите просто се научили да бягат и крият много бързо. Така е и с животните на сушата. Не че са изчезнали напълно, но се крият и пазят вече много добре и излизат само привечер. Не е било някога така ;)

yakuza_
06-19-2014, 07:13
Във вбокс има един филм, какво ще стане ако изчезне петрола. Има био горива, далеч няма да изчезнем и да се върнем към живота от 18-19 век.

Сега рибите ги няма първо, а второ - са се научили да се пазят. Като се гмурнеш под водата преди 30 години е можело да видиш риби, които са те забелязвали, но не са бягали, защото за тях не си бил заплаха. Но когато масово се започнало избиването им с харпун - рибите просто се научили да бягат и крият много бързо. Така е и с животните на сушата. Не че са изчезнали напълно, но се крият и пазят вече много добре и излизат само привечер. Не е било някога така
хахаххахаххахахаххахахаха това просто беше пързаляне по ръба на простотията

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 07:20
че беше отколоняване от темата, да, но не и простотия. Точно така е. Животните се приспособяват и научават на някои неща, за да оцелеят. Когато известно време се гърми всяка сърна от пътя с колата... се наплашват и повече не се показват на пътя. Така до днес и с рибитие и с дивеча се случва изменение.
Други диви животни пък, научили, че няма опасност да живеят и не се стрелят в близост до хората, защото нашите градове разрастват неумоверно много на територия и поглъщат ареалите на много видове... заживяват в непосредствена близост до жилищни квартали в градинките..
В морската ако знаеш колко дивечови пътеки има, както и видри из между буните живеят ;)

DarkTemplar
06-19-2014, 07:21
Това за рибите е епично. :D :D

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 07:26
еми това е да сте градски, много неща ви обягват. аз поне като млад ловец съм отделял време за да научкам някои неща, а и познавам хора и риболовци, с много дългогодишен опит зад себе се, които знаят как е защо ;)

yakuza_
06-19-2014, 07:28
Градски :lol: каквито неща съм правил през живота си, не си ги виждал.
Да не стане като оня път, дето се обясняваше нещо за носене на тухли, а се оказа, че през живота си не си носил такива.

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 07:34
Градски :lol: каквито неща съм правил, през живота си не си ги виждал.
Да не стане като оня път, дето се обясняваше нещо за носене на тухли, а се оказа, че през живота си не си носил такива.
ама не е въпрос до това..
то има и много диви селяни, ама без грам образование по някои теми свързани с природата, защото не ги интерсува и не са природолюбители. Овчаря си приема работата, без много много да размишлява.
Така и с много псевдо селянчета ливци- бракониери, дето ходят да избиват квото видят без да мислят, без да се интересуват, без да разсъждават.
или земеделци, които сеят там квото имат, без да имат агрономически знания, а ако имат ги интересува само печалбата.
Едно е да искаш да видиш и да научиш, друго е да живееш на село. :)

skatew
06-19-2014, 07:51
Точно така е. Оцеляват тези, които имат страх от хората.

DarkTemplar
06-19-2014, 07:55
еми това е да сте градски, много неща ви обягват. аз поне като млад ловец съм отделял време за да научкам някои неща, а и познавам хора и риболовци, с много дългогодишен опит зад себе се, които знаят как е защо ;)
Корабе, не се излагай, масовото използване на харпун е наложено преди много повече от 30 г., а рибите обикновено бягат от човека (или ловеца) заради инстинкт, а не заради родова памет (каквато те нямат). НЕ знам кой ти ги разправя тези бабини деветини, но понякога твърдиш изумителни глупости и се чудя как самият ти си вярваш.

yakuza_
06-19-2014, 07:58
Разговор между 2 пасажа риби - Бягайте! Идва човек! АААаааааааааа спокойно, акула е.

an7raks
06-19-2014, 08:00
Аз мисля, че са измислили машини на самозахранване
Това е работа на илюминантите, извънземните и още нещо... :lol:
Това за разсъждаващите животни, изобщо няма да го коментирам...
Якудза, интересувал ли си се как се правят био горива, на каква цена са и колко земя е необходима, за да се създаде достатъчно гориво за цялото население при сегашното потребление?

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 08:13
Корабе, не се излагай, масовото използване на харпун е наложено преди много повече от 30 г., а рибите обикновено бягат от човека (или ловеца) заради инстинкт, а не заради родова памет (каквато те нямат). НЕ знам кой ти ги разправя тези бабини деветини, но понякога твърдиш изумителни глупости и се чудя как самият ти си вярваш.

Първия харпунджия в България беше мой приятел, чичо.. По онова време харпуни не са се правили. Той си беше изработил собственоръчно като дете харпун, защото е бил видял от някое кино неща подобно на хапун.. та след първата уловена риба - всички рибари са поискали от него този харпун. ;) Та полека-лека и други хора започнали да си правят харпуни, докато не излязали на пазара и не станало масово КОГАТО ЗАПОЧНАЛИ ДА РЕКЛАМИРАТ ФАБРИКАНТИ. Та рибите имат памет и това е доказано. Щом имат памент, защо да нямат и родова, под форамата изменчив инстинкт? Някои риби не само имат памет, ами и доста добра памент. ;) Те също се учат от грешките си. Та когато започва масовото им избиване, те се научават за поколения напред. Иначе да не бяха оцелели още преди да се появи човечеството, избивани от други хищници и природни явления. И не знам според теб как в центъра на Берлил в градината им, където не се избиват животните като при нас - бродят мащабни стада диви свине и ако ги примамиш - идват да ядат направо до теб? И как Лосове в Аляска изяждат цветята на хората и градините им в многохиляден град, където се разхождат безприпядствено сред бездобните котки и кучета на улицата? И всичко това и в Япония, и в много европейски и американски градове, защото не се страхуват от хората, а пък все диви животни?
Как диви лисици бродят из сметище - и буквално ядат от ръка на човек в Америка? А при нас, когато са гладни през зимата правят същото нашите лисици? Че като седиш с пърче месо - лисицата буквално идва да те гледа и я храниш на 1 метър разтояние от теб?

yakuza_
06-19-2014, 08:13
Това е работа на илюминантите, извънземните и още нещо... :lol:
Якудза, интересувал ли си се как се правят био горива, на каква цена са и колко земя е необходима, за да се създаде достатъчно гориво за цялото население при сегашното потребление?

http://vbox7.com/play:9354afac

изгледай филма, вярвам че е правен от хора, които са се интересували в пъти повече от всички в тая тема заедно

yakuza_
06-19-2014, 08:18
Spearfishing with poles (harpoons) was widespread in palaeolithic times.[1] Cosquer cave in Southern France contains cave art over 16,000 years old, including drawings of seals which appear to have been harpooned.

Случайно чичо ти да е рязал глави, за да убива безсмъртни?

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 08:26
Случайно чичо ти да е рязал глави, за да убива безсмъртни?

Хайде без обиди. В България е нямало харпуни. Нито въдици помнят старите хора. И без обиди, че нито можеш да се ставняваш с такъв достоен човек, нито нищо. Беше известна личност. Аз спирам да пиша в тая тема.

DarkTemplar
06-19-2014, 08:28
Не се подигравай с човека, чийто чичо е Откривателят на харпуна.

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 08:29
Не се подигравай с човека, чийто чичо е Откривателят на харпуна.

и не беше мой чичо
олигофрени смешни.

Ewok
06-19-2014, 08:41
Първия харпунджия в България беше мой приятел, чичо.. По онова време харпуни не са се правили. Той си беше изработил собственоръчно като дете харпун, защото е бил видял от някое кино неща подобно на хапун.. та след първата уловена риба - всички рибари са поискали от него този харпун. ;)

:razz:

skatew
06-19-2014, 08:42

и по-добре ;)

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 08:43
явно не трябваше да разказвам подобни истории в този скалъфен форум .. Щото има мноого запознати с това, ама кел файда, народа е стадо.

an7raks
06-19-2014, 08:45
http://vbox7.com/play:9354afac

изгледай филма, вярвам че е правен от хора, които са се интересували в пъти повече от всички в тая тема заедно

Филма съм го гледал... Виж какво става в края на тази част, която си дал...
Ето, че се връщаме десетилетия назад... http://vbox7.com/play:73ccae81&start=1037
Ето и за колите... http://vbox7.com/play:73ccae81&start=1122
Ето и за приноса на петрола... http://vbox7.com/play:73ccae81&start=1203

an7raks
06-19-2014, 08:47
и по-добре ;)

Да, явно някои от вас дават домашните си на кучето да ги пише...

DarkTemplar
06-19-2014, 08:50
How it's made: Харпуна на чичото на golemiq_korab_minava.

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 08:52

оо колко си просто, има ли смисъл с теб да говоря! :Д

Верно искаш си отмъщаваш за политическите ти изцепки и издънки в другите теми, за които от всякъде те разрких, ама не можеим ;)

an7raks
06-19-2014, 08:56
Всъщност, чичото на кораба е бил шеф на масоните и един от най-могъщите конспиратори. Харпуна е замислен за изхранване на световното население, но корпоративните копелета са обучили рибите да се пазят и крият...

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 08:59
И не знам според теб как в центъра на Берлил в градината им, където не се избиват животните като при нас - бродят мащабни стада диви свине и ако ги примамиш - идват да ядат направо до теб? И как Лосове в Аляска изяждат цветята на хората и градините им в многохиляден град, където се разхождат безприпядствено сред бездобните котки и кучета на улицата? И всичко това и в Япония, и в много европейски и американски градове, защото не се страхуват от хората, а пък все диви животни?
Как диви лисици бродят из сметище - и буквално ядат от ръка на човек в Америка? А при нас, когато са гладни през зимата правят същото нашите лисици? Че като седиш с пърче месо - лисицата буквално идва да те гледа и я храниш на 1 метър разтояние от теб?
Все пак си чакам отговора за инстинкитите тук. хаха

an7raks
06-19-2014, 09:02
Все пак си чакам отговора за инстинкитите тук. хаха

Отговора е, че животните нямат какво да ядат. Хабитатите им се стесняват до толкова, че са принудени да си търсят храната другаде. В градовете има лесна храна...

DarkTemplar
06-19-2014, 09:04
оо колко си просто, има ли смисъл с теб да говоря! :Д

Верно искаш си отмъщаваш за политическите ти изцепки и издънки в другите теми, за които от всякъде те разрких, ама не можеим ;)
Не, просто ми е кеф да иронизирам глупостите, които бръщолевиш постоянно. :D

Не съм достоен за компанията на изтъкнат човек като теб, все пак си племенник на виден откривател, който вероятно е носител на Нобелова награда.

Auriss
06-19-2014, 09:07
АХАХАХАХАХАХАХАХ ХАУХАУХУА ХАУХ УАХ УАХУАХХАХАХАХА :cool:

Климатроник, пак те приканвам - отдели 1-2 следобеда и го изгледай това от край до край https://www.youtube.com/watch?v=bc7ZMDRbF2s

Гарантирам ти, че ще се познаеш в характера на този индивид. Хем си тъп, хем си арогантен, хем си мислиш, че другите нищо не знаят, а ти си много просветен.
Изключително жалък си. Дразнещо жалък и неграмотен.

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 09:08
Отговора е, че животните нямат какво да ядат. Хабитатите им се стесняват до толкова, че са принудени да си търсят храната другаде. В градовете има лесна храна...

Е нали инстинктът не им го позволяваше? Що при нас не идват? Защото там не се страхуват елени да се движат из между хората, а тук се страхуват и дори в селата не влизат?

skatew
06-19-2014, 09:08
Да, явно някои от вас дават домашните си на кучето да ги пише...
това к'во общо има със съзнанието ще ми обЕсниш ли? пхахах

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 09:10
Не, просто ми е кеф да иронизирам глупостите, които бръщолевиш постоянно. :D

Не съм достоен за компанията на изтъкнат човек като теб, все пак си племенник на виден откривател, който вероятно е носител на Нобелова награда.

А не знам. Със си гурност не е бил като хората от парламента, които почиташ. ;)

skatew
Радвам се, че не познавам толкова ограничени хора, колкото някои от вас ;д

yakuza_
Ама той не му бил чичо, а приятел на който вика чичо ;/
Случайно съдия да те е питал "покаже на мечето, къде те докосва чичкото"?

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 09:11
АХАХАХАХАХАХАХАХ ХАУХАУХУА ХАУХ УАХ УАХУАХХАХАХАХА :cool:

Климатроник, пак те приканвам - отдели 1-2 следобеда и го изгледай това от край до край https://www.youtube.com/watch?v=bc7ZMDRbF2s

Гарантирам ти, че ще се познаеш в характера на този индивид. Хем си тъп, хем си арогантен, хем си мислиш, че другите нищо не знаят, а ти си много просветен.
Изключително жалък си. Дразнещо жалък и неграмотен.

Пази боже, сляпо да прогледа.

an7raks
06-19-2014, 09:12
Е нали инстинктът не им го позволяваше? Що при нас не идват? Защото там не се страхуват елени да се движат из между хората, а тук се страхуват и дори в селата не влизат?

Кое не им позволява? Като са гладни да идат на друго място да ядат? Щото при нас няма животни... Избивани са безконтролно и продължават. Като има 10 елена, мястото и ресурсите в гората им стига.
За елени, не знам, ама мечки си слизат редовно в балканските градчета... Даже и хора си похапват...

an7raks
06-19-2014, 09:14
това к'во общо има със съзнанието ще ми обЕсниш ли? пхахах

Не, явно няма смисъл... ;)

skatew
06-19-2014, 09:17
Не, явно няма смисъл... ;)
ахахаха брат говориш абсолютни глупости аз не мога да повярвам, че продължаваш да си държиш на тях :DDD

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 09:17
Кое не им позволява? Като са гладни да идат на друго място да ядат? Щото при нас няма животни... Избивани са безконтролно и продължават. Като има 10 елена, мястото и ресурсите в гората им стига.
За елени, не знам, ама мечки си слизат редовно в балканските градчета... Даже и хора си похапват...
хахахахха Не само са избити. Ами и наплашени ;) Що мечката също се страхува от хората, но веднъж научи ли се, че няма страшно, става стръвница и вдигат цялата планина да я преследват и да я убият, щото напада всеки срещнат иначе?
Спред теб животните не изпитват страх, ами само инстинкит хаха :Д
Напротив, има достатъчно диви прасета и животни, но са се научили да се крият и да бягат, защото при нас ги избиваме. Айде да се сменим с американците, да видиш как и там ще започнат да бягат.

skatew
06-19-2014, 09:18
Даже и хора си похапват...
:D:D

skatew
06-19-2014, 09:20
Брат сериозно, преди да говориш за това какво изпитват животните и как нямат съзнания и са само на инстинкти проучи... Изграждат се условни рефлекси от 1, 2, 3+ ниво, колкото по-високо ниво са условните рефлекси, толкова по-голям умствен капацитет има животното/човека.
А за съзнанието - това, че животните имат е нещо доказано! Не можеш току така да отричаш доказани неща.

an7raks
06-19-2014, 09:30
Това че кучето се научава да си търси храната в купичката, не значи, че разсъждава и има съзнание...

an7raks
06-19-2014, 09:33
хахахахха Не само са избити. Ами и наплашени ;) Що мечката също се страхува от хората, но веднъж научи ли се, че няма страшно, става стръвница и вдигат цялата планина да я преследват и да я убият, щото напада всеки срещнат иначе?
Спред теб животните не изпитват страх, ами само инстинкит хаха :Д
Напротив, има достатъчно диви прасета и животни, но са се научили да се крият и да бягат, защото при нас ги избиваме. Айде да се сменим с американците, да видиш как и там ще започнат да бягат.
"Става стръвница", щото е намерила лесна храна.
Изпитват страх, това е част от инстинкта за самосъхранение... На мишката не й е нужно да се научава да бяга от котката, щото докато се научи, вече ще е нахранила Пухчо...

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 09:33
Това че кучето се научава да си търси храната в купичката, не значи, че разсъждава и има съзнание...

да, то дори не е гладно :Д :Д

Много малко пространство имат в Аляска, че ходят в градовете. :Д
http://37.139.80.10/Velosipednoe/2010.08%20Alaska/Alaska_files/image003.jpg

http://vbox7.com/play:f41f0365&start=2

DarkTemplar
06-19-2014, 09:40
Ама той не му бил чичо, а приятел на който вика чичо ;/
Случайно съдия да те е питал "покаже на мечето, къде те докосва чичкото"?
Верно, че беше така.

Корабе, въпросния твой приятел случайно да се казва Владо Кузов?

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 09:41
"Става стръвница", щото е намерила лесна храна.
Изпитват страх, това е част от инстинкта за самосъхранение... На мишката не й е нужно да се научава да бяга от котката, щото докато се научи, вече ще е нахранила Пухчо...

хаххаахахахаха.... За това младите лъвове при лов само седят и гледат, за да се учат и не участват във важните битки. Както и му носят на малкото вълче отначало мъртви трупове и след това живи, за да се научи да яде живо месо и да се бие. А след това не става водач на глудтницата от първия ден, и винаги за най-лесното се захваща най в страни. Тоест родителското обучение е най-важното.

an7raks
06-19-2014, 09:45
хаххаахахахаха.... За това младите лъвове при лов само седят и гледат, за да се учат и не участват във важните битки. Както и му носят на малкото вълче отначало мъртви трупове и след това живи, за да се научи да яде живо месо и да се бие. А след това не става водач на глудтницата от първия ден, и винаги за най-лесното се захваща най в страни.
И? Казах ти, могат да се научат на "номера", но не могат да разсъждават. Отнема хиляди години, за да научат нов "номер" и то обикновено случайно.

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 09:45
ОО КОЛКО СЪМ ПРОСТ

--

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 09:49
И? Казах ти, могат да се научат на "номера", но не могат да разсъждават. Отнема хиляди години, за да научат нов "номер" и то обикновено случайно.
:Д :Д :Д що така мислиш? научават толкова, колкото им е достатъчно. за сега не се научиха да се крият и да бягат от хората у нас толкова бавно, че чак хиляди години. За 50 години някъде се научиха да се пазят от много наши ,,методи'', или поне да се страхуват много. А на Запад не е така, защото не ги избиват ;) Хайде да не се връщаме пак ;)

an7raks
06-19-2014, 09:58
:Д :Д :Д що така мислиш? научават толкова, колкото им е достатъчно. за сега се научиха да се крият от и да бягат от хората у нас толкова бавно, че чак хиляди години. За 50 години някъде се научиха да се пазят от много наши ,,методи'', или поне да се страхуват много. А на Запад не е така, защото не ги избиват ;) Хайде да не се връщаме пак ;)
Хора има от няколко хиляди години... От толкова се занимават и с лов... Това, че сме ги избили и просто ги няма, не значи че са започнали да се пазят повече от преди...
Сещам се преди години по пътя за село почти всеки път виждахме я сърна, я лисица... Щом аз си го спомням, значи е било преди 12-13 години... Преди това също се е ловило, щото има ловно дружество основано през комунизма още. Само че тогава се е контролирало всичко, а сега всеки ненормалник си щъка с пушката и трепе наред и то за кеф, не за храна... Сега просто няма толкова животни...

Бай дъ уей... Миналото лято видях една сърничка на 3-4км от селото... Бях с колелото, а сърничката си стоеше съвсем спокойно в шубраците до пътя и ме гледаше... Явно не е ходила на горско училище за животни...

yakuza_
06-19-2014, 09:59
Забрави го запада, за Русия разкажи. Живял си там толкова години (макар и не физически).

skatew
06-19-2014, 10:05
Най-простия пример за това, че животното има съзнание - един папагал да кажем познава отражението си в огледалото. Не знам що за идиот трябва да си, за да твърдиш такива глупости

an7raks
06-19-2014, 10:07
Най-простия пример за това, че животното има съзнание - един папагал да кажем познава отражението си в огледалото. Не знам що за идиот трябва да си, за да твърдиш такива глупости

Мдаа, осъзнават го... Даже една котка си оформяше мустака... http://www.youtube.com/watch?v=kG_QhttG6jo

skatew
06-19-2014, 10:13
Аз котка ли казах бе, мейн? Папагала е по-интелигентен от котката, това не значи, че и тя няма съзнание. Ах как нямам търпение да отида в клиниката и да ти снимам статията, че да млъкнеш накрая ;д

an7raks
06-19-2014, 10:16
Аз котка ли казах бе, мейн? Папагала е по-интелигентен от котката, това не значи, че и тя няма съзнание. Ах как нямам търпение да отида в клиниката и да ти снимам статията, че да млъкнеш накрая ;д

Айде, опитай се да не ми говориш като негър!
Несъмнено животните имат съзнание. Предполагам, че си имат някаква си тяхна цивилизация, за което не подозираме, но ни контролира...

yakuza_
06-19-2014, 10:18
http://megavselena.com/i-reche-naukata-lipsata-na-syznanie-pri-zhivotnite/

не мисля, че и учените са решили категорично, така че всеки от вас, ще е прав за себе си

skatew
06-19-2014, 10:25
Хахаха сега за друго се хвана, като негър ти говоря? Я се стЕгай :D

Опит с едно шимпанзе - То си е в клетката; В един съд, наподобяващ дълбока чаша, слагат любима за маймуната храна /не помня точно какво беше/. Тя няма как да бръкне там и да си ги вземе. Маймуната сяда и започва да мисли; след няколко минути си отпива от водата, отива над чашата и изплюва водата вътре. Това го прави няколко пъти, докато нивото на водата не се качи достатъчно, че маймуната да успее да стигне храната.
https://www.youtube.com/watch?v=c36UNSoJenI виж и това клипче с язовеца.

Това ако не е доказателство за съзнание у животните не знам кое би било ;)

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 10:28
Хора има от няколко хиляди години... От толкова се занимават и с лов... Това, че сме ги избили и просто ги няма, не значи че са започнали да се пазят повече от преди...
Сещам се преди години по пътя за село почти всеки път виждахме я сърна, я лисица... Щом аз си го спомням, значи е било преди 12-13 години... Преди това също се е ловило, щото има ловно дружество основано през комунизма още. Само че тогава се е контролирало всичко, а сега всеки ненормалник си щъка с пушката и трепе наред и то за кеф, не за храна... Сега просто няма толкова животни...

Бай дъ уей... Миналото лято видях една сърничка на 3-4км от селото... Бях с колелото, а сърничката си стоеше съвсем спокойно в шубраците до пътя и ме гледаше... Явно не е ходила на горско училище за животни...

Ама останалите сърнични днес що мислиш, че не се показват на пътя? А преди като не са се избивали в такъв мащаб и не са се гърмели от колите - е можело да видиш цели стада, така както днес е в Германия и животните им е все тая, заека си паси пред автомагистралата и не му пука, че го гледат хиляди хора, щото знае, че никой няма го гръмне.

Ewok
06-19-2014, 10:30
Не знам дали не е тренирано, но това е супер яко https://www.youtube.com/watch?v=HiWPogX6cHs

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 10:32

И моето куче отначало се стресна като се видя в огледалото, но после научи, че това е огледало.
http://www.videoclip.bg/watch?v=23990&start=0:02
И котка имахме, която гледа телевизия.

skatew
06-19-2014, 10:33
Не знам дали не е тренирано, но това е супер яко https://www.youtube.com/watch?v=HiWPogX6cHsоще едно доказателство за съзнание, за протичане на мисловна дейност.

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 10:41
http://vbox7.com/play:552ee45b&start=3

http://www.videoclip.bg/watch/243837

А не сте ли наблюдавали бездомните кучета как пресичат на зелено?
Познавам едно бездомно дето го хранят в едно село и като бяхме на разхода с тамушните деца , кучето винаги с нас, за да ни пази. Като наближи някаква опасност- веднага излиза от преде ни, като преминава опастността назаде - то ни изчаква и отива отзаде ни, а когато се разделихме с децата - то продължи с тях, защото те са по-малките. ..

socareless
06-19-2014, 11:00
taq tema stava vse po-skandalna ;d ewala

draid
06-19-2014, 18:34
Принципно съм съгласен с останалата част от поста ти, но тук не те разбрах какво се опитваш да кажеш.
Познанията ми по икономика са близки до никакви, но все пак си мисля, че огромна част от нещата, които си купуваме, идват от Азия. Без петрол как точно ще ги докарат до нас ? Тирове, кораби и самолети на какво се движат ?
А ядрения синтез от колко десетилетия вече го обещават ;/ ...

И това тука беше малко неточно. Прост пример - Китайци от вече 2 години май внасят храна от Южна Америка, където впрочем се изсичат огромни площи за да се ползват за земеделие под предлога, че е за местните, а реалността е, че угоени предприемачи съсъпват природата, за да изхранват 1млрд души в Азия. 1 млрд души, които иначе гарантирано щяха да измрат от глад, тъй като почвите им вече не са подходящи за отглеждане на каквото и да било и има недостиг на питейна вода.
Разбира се, не съм бил там да го видя, че да го твърдя с пълна убеденост, но в един курс на вашингтонския университет, качен в курсера, ги коментираха тези неща.

Не е като да е много хубаво положението.

Петрола не е единственият начин за задвижване на коли, кораби, тирове и т.н. Ядреният синтез се бави, но няма и изгода да се бърза с него, то е като петрола.

Храна вече може да се синтезира по чисто химичен път, в близко бъдеще това няма да бъде никакъв проблем.

Това, че всичко е скъпо и т.н. е в резултат на изгодата от нефта, но това не значи че човечеството е зависимо от него. Големите корпорации нямат интерес на пазара да има кола с която да не даваш достатъчно парички. Технологиите са много напреднали, наистина много. Каква част стига до нас е съвсем др въпрос.

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 18:38
драйд, виж какви наводнения заляха Сърбия? Кога мислиш, че ще се включат в експлоатация тези нови технолии, щом все остават винаги неизгодни? А за ветреогенератори не ми говор. Не са екологични. ;) Та още известно време ще се изпускат милиарди тонове горива в атмосферата, ще се секат вековните гори от мафията, срещу която никой не се бори успешно и вълната ще ни залее ;) А преди това може да решат още една ядрена война да си спретнат.

Auriss
06-19-2014, 18:43
още една ;д ?

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 18:53
през студената война толкова много ядрени опити е имало, че тогавашното поколение е кръстено на радиацията.

айде при нас стана потоп кат в Сърбия..

anonymous895156
06-19-2014, 18:57
през студената война толкова много ядрени опити е имало, че тогавашното поколение е кръстено на радиацията.

айде при нас стана потоп кат в Сърбия..

айде, апокалипсисът е тук, какво ще правим :!: :?:

an7raks
06-19-2014, 19:00
Това, че всичко е скъпо и т.н. е в резултат на изгодата от нефта, но това не значи че човечеството е зависимо от него.

Напротив! Просто за създаването на 1 литър био гориво се иска много повече енергия, труд и земеделска земя, отколкото за 1 литър нафта. Тази земеделска земя, от друга страна, се обработва с машини, искащи гориво, пръска се с препарати, искащи енергия за производството им, не на последно място е факта, че винаги ще има години без реколта, което ще значи изключително нестабилни цени... Сещаш се какво друго поскъпва заедно с горивата...ВСИЧКО.

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 19:00
нищо не може да се направи, ще плуваме с рибите ;)

golemiq_korab_minava
06-19-2014, 19:04
Напротив! Просто за създаването на 1 литър био гориво се иска много повече енергия, труд и земеделска земя, отколкото за 1 литър нафта. Тази земеделска земя, от друга страна, се обработва с машини, искащи гориво, пръска се с препарати, искащи енергия за производството им, не на последно място е факта, че винаги ще има години без реколта, което ще значи изключително нестабилни цени... Сещаш се какво друго поскъпва заедно с горивата...ВСИЧКО.
смята се , че не всичко е на горива и двигатели вътрешно горене и компаниите днес ще фалират. нямат изгода ;)

Aeternal
06-19-2014, 19:04
Голям праз, боли я природата за радиация и ядрени войни. Нищо й няма.

an7raks
06-19-2014, 19:08
още една ;д ?

Мен тая сутрин ме беше запушил един галфон от другия вход... Утре мисля да си спретна една малка ядрена бомбичка...

draid
06-19-2014, 19:29

Ама аз изобщо не говоря за био горива.

DoubleDMG
06-21-2014, 04:01
shtrudelche,a ti kolko pyti na den akash mamo?

Aeternal
06-30-2014, 05:31
Щърудел направи ли си котето вегетарианец?
http://ebafka.com/lol/282

Всъщност, ей ся се сетих, че бих изял котка, стига да има кой да я сготви.

skatew
07-23-2014, 11:17
http://www.iflscience.com/environment/new-study-says-beef-10x-more-damaging-environment-chicken-pork-or-dairy-foods

Да си знаете

heartshapedbox
07-24-2014, 07:51
Пф, прецаках си веганството и минах на вегетарианство отново.
Яд ме е. Скоро пак.

ShtrudeL
07-24-2014, 18:21
Пф, прецаках си веганството и минах на вегетарианство отново.
Яд ме е. Скоро пак.

How?

И изобщо как си успявала да.. веганстваш до сега? I mean.. с какво заменяш всичко?

draid
07-24-2014, 18:42
How?

И изобщо как си успявала да.. веганстваш до сега? I mean.. с какво заменяш всичко?

С други боклуци като соево мляко и т.н. щуротии. Веганството е най-голямата глупост на земята.

anonymous908491
07-24-2014, 19:01
How?

с какво заменяш всичко?

Шишарки, жълъди и всичко, което падне на земята.

anonymous895156
07-24-2014, 19:23
С други боклуци като соево мляко и т.н. щуротии. Веганството е най-голямата глупост на земята.

Защо да са боклуци?

darkPaladin
07-24-2014, 20:06
Не, няма да спорим кой е 'за', кой 'против', а за това до колко правилни или не, или.. реални са аргументите, които всеки дава. До сега не се е намерил някой (освен този, заради който правя темата), който да ме убеди и да ми даде сериозни аргументи защо аз трябва да ям месо. Кучешките зъби, 'човека е хищник', 'на мене не ми достига тоя и оня витамин', 'не можеш да живееш без мръвка' и т.н. други шитни, за мен не са аргументи, а оправдания, но както и да е.
Въпросния човек, с който спорех ми излезе със следните аргументи: "Кокошките (както и останалите животни, които ядете) съществуват само защото ние съществуваме и ако не ги ядем, няма и да ги произвеждаме, следователно ще станат изчезващ вид и в един момент съвсем няма да ги има, така че ако обичаш животните, трябва да ги ядеш!" или някаква такава тъмня, върху която се замислих и на която не можех да отговоря и се почувствах тъпа. И все пак мисля, че не е прав. Та?
не си гладна

нямаш си работа

имаш ли си гадже?

jango0o
07-24-2014, 20:30
негърски да сте яли?

heartshapedbox
07-25-2014, 07:11
How?

Не е толкова сложно, ако имаш време да си готвиш. проблемът идва, ако си гладен някъде навън, ако си на път или нещо подобно. Аз веганствах 2-3 месеца, не е много. Хапваш повече ядки, бобови, плодове и зеленчуци и всичко е шест. Мъчеше ме само липсата на шоколадови сладкориики, но има и черни шоколади без мляко, което си е оферта.

Соево мляко избягвам, соята не е особено полезна. Правя си домашно бадемово мляко, става лесно и е адски вкусно, поне на мен ми харесва много. Глупост или не, чувствах се много по-добре, докато спазвах веган режим. Пак казвам, съдя по себе си, не казвам, че бих го препоръчала на всеки. Според мен може да се пробва и да се види как реагира организма на дадения човек, то тялото ти си казва какво му се яде. :)

draid
07-25-2014, 09:26
И какво ти беше физическото натоварване през това време ? Ти знаеш ли един активно живеещ мъж какви количества ядки, etc трябва да яде за да има сила ? Да не говорим, че веганството е крайност, а никоя крайност не е добра за здравето. Не разбирам кой ви промива мозъка да се ограничавате така. Едно е да не ти харесва да ядеш месо, или яйца и т.н. ама целенасочено да се ограничаваш като ти се яде е пълна глупост.

heartshapedbox
07-25-2014, 09:54
Ами различно, честно казано. Първият месец, месец и малко беше натоварването от работа, тоест 10 часа стоене права + мъкнене на чували с дрехи насам-натам. Останалото време беше пътуване с 25+ кг. самар, което пак не е малко. За втория период не мога да ти кажа примерно меню, но когато ходех на работа похапките ми бяха структурирани спрямо почивките и мога да дам конкретен пример:

Закуска-08:00- пълнозърнеста филийка с тахан и мед + чай или смути (с бадемово мляко)
Междинно-11:00- плод
Обяд-01:00-голяма салата (задължително с някакви семена вътре)
Междинно 2- 16:30- ядки/мъфин + кафе
Вечеря-21:30- салата + нещо домашно сготвено

С това хранене не се чувствах гладна по никое време на деня. По едно време започнах да се уморявам по-бързо и се замислих дали не е от храненето, но в последствие осъзнах, че беше от пиене на много малко вода.

Не го намирам за крайност, стига да си набавяш всичко необходимо. Аз също съм твърдо против да се ограничаваш от това, което ти се яде-това е чисто и просто вървене срещу себе си и организма си, дори срещу природата ако щеш. Както казах и в горния пост, трябва да слушаме сигналите, които тялото ни ни изпраща. :)

ShtrudeL
07-25-2014, 18:01
ооох как ми се приядоха орехи с мед и сякви други ядки и сушени плодове с мляко и канела ама чеееее

Fisherman
07-25-2014, 18:04
искам да попитам вегетарианците,каква е главната причина за решението им да спрат да консумират месо,жал ви е за животните ли?

skatew
07-25-2014, 18:19
искам да попитам вегетарианците,каква е главната причина за решението им да спрат да консумират месо,жал ви е за животните ли?
Това беше главната причина поради която спрях да ям месо.
Преди да спра да го ям започнах да се интересувам на кои храни трябва да наблягам повече и как да се храня пълноценно.
Сега са минали около 2 години откакто спрях да ям месо, чувствам се много добре и смятам, че когато човек стане вегетарианец той започва повече да следи с какво се храни и оттам следва, че живее по-здравословно. Във едно вегетарианско/веганско меню ги няма всичките хамбургери, дюнери и тем подобни лайна.
Активно си тренирам и си имам прогрес, преди бях 82-3 килограма с не малко мазнини и откакто спрях да ям месо изчистих много и заедно с това качвам малко по малко. В момента съм 90 килограма с по-малко мазнини от преди.

Fisherman
07-25-2014, 19:07
Как така ти е жал за животното,но не и за растението?И двете са с клетъчен строеж.Как избираш да ядеш едните клетки а другите не?

draid
07-25-2014, 19:13
Аз ще ти кажа най-често срещаният им довод. Растенията нямат ЦНС.

Auriss
07-25-2014, 19:27
то по тая логика и фишера става за ядене

ReguL
07-25-2014, 19:36
първо бих го проверил за необичайни съединения

golemiq_korab_minava
07-25-2014, 19:40
Мухаха А сега докато ядете прясна маруля си представете живите й клетки как пищят и се разпадат.. по зъбите ви се пукат мембрани, клетъчни стени, вакуоли и изтичат течности, а други залепват безпомощно на езика ви и умират! ! ! :D

anonymous895156
07-25-2014, 19:45

:lol:

an7raks
07-25-2014, 19:47
Мухаха А сега докато ядете прясна маруля си представете живите й клетки как пищят и се разпадат.. по зъбите ви се пукат мембрани, клетъчни стени, вакуоли и изтичат течности, а други залепват безпомощно на езика ви и умират! ! ! :D

За това, марулята се дава на кокошките, които вършат тази гадна работа, а аз ям пилешки пържоли, представяйки си колко са сочни и крехки...

darkPaladin
07-25-2014, 19:48
кво ви е жал за животните след като не ги убивате вие

и според вас като спрете да ядете месо по-малко ли ще ги колят?

идете обяснете на някой дето яде веднъж седмично тия неща

anonymous895156
07-25-2014, 19:49
кво ви е жал за животните след като не ги убивате вие

и според вас като спрете да ядете месо по-малко ли ще ги колят?

идете обяснете на някой дето яде веднъж седмично тия неща

ЛОЛ

Fisherman
07-25-2014, 20:06
първо бих го проверил за необичайни съединения

къде в подвижната ти биохимична лаборатория ли?

golemiq_korab_minava
07-25-2014, 20:06
За това, марулята се дава на кокошките, които вършат тази гадна работа, а аз ям пилешки пържоли, представяйки си колко са сочни и крехки...

те па са от изпечени, зомбирани клетки,, направо все едно ядееш негър :Д

Fisherman
07-25-2014, 20:08

по тая логика баща ти работи в кремиковци

jango0o
07-25-2014, 20:09
те па са от изпечени, зомбирани клетки,, направо все едно ядееш негър :Д

ще ми ядете черния мазен орган който е с разшиерини вени и мазоли а главичката му е голяма колкото детска ръчичка хванала портокал

наричам го хуй

golemiq_korab_minava
07-25-2014, 20:16
пххХХхахааха, негърското трупче - изпечената клетка изцвили от болка :Д :Д

Fisherman
07-25-2014, 20:38
http://x2.fjcdn.com/thumbnails/comments/5232269+_199c242fab431a3f21f01c807b12006e.gif

SHPAIdURmeN
07-25-2014, 20:40
:razz: Ебахси Темата :lol:

horacio
07-25-2014, 22:08
С тия истории да не ядете месо, за да не се убиват животни направо си измивате ръцете... за да има някаква промяна трябва половината от населението на Земята да спре да яде месо, за да се смали произвеждането му... има си кланници, всеки ден навсякъде по света се прави месо и си се продава по магазините, а това дали ще си купиш или не няма абсолютно никакво значение за никого... (Може и да греша разбира се, затова ако някой знае дали реално има някакъв ефект върху производството, чел е статистики и прочие, нека ме просветли :> ) в Индия има едни 70% вегетарианци и все пак са си от водещите в износа на месо... :? вегетарианството с какво помага на животните? i am confused...

draid
07-25-2014, 22:15
С нищо. Помага за вътрешно успокоение сиреч лицемерие спрямо себе си.

anonymous708973
07-25-2014, 22:19
Нееем, лицемерие е да казваш как само ти нищо няма да промениш, затова дай да не се опитваме.
Малко като "ми що да не си хвърлям цигарата на земята, всички го правят".

horacio
07-25-2014, 22:24
Нееем, лицемерие е да казваш как само ти нищо няма да промениш, затова дай да не се опитваме.
Малко като "ми що да не си хвърлям цигарата на земята, всички го правят". Това да си хвърляш боклуците е въпрос на възпитание и е съвсем друга тема. :)

draid
07-25-2014, 22:27
Малко като "ми що да не си хвърлям цигарата на земята, всички го правят".

Недей така бе душа. Аз съм последният който смята, че не може да промениш нещо самостоятелно. Просто аз не намирам за проблемно да ям месо, а повечето хора го отказват за да могат да знаят, че те не ядат убити животни.

anonymous895156
07-25-2014, 22:41
в Индия има едни 70% вегетарианци и все пак са си от водещите в износа на месо... :?

бейбе

в световен мащаб около 10% от хората са вегетарианци, което действително е неблагоприятно за месната индустрия.
питаш с какво вегетарианството на хората помага на животните?
недоумявам защо намирате за лицемерно да даваш всичко от себе си за благородна кауза, в която вярваш. лицемерни са всички онези момиченца и момченца, които смело критикуват производителите на месо и крайно неблагоприятните за животните условия в кланиците, обявяват се за премахването им и т.н., но не сядат да вечерят без телешка пържола
корупцията в България също не може да бъде спряна, това значи ли, че като отказваш да й се поддадеш и искаш да живееш почтено, си лицемер, който просто си измива ръцете, за да му е чиста съвестта?

anonymous895156
07-25-2014, 22:43
С нищо. Помага за вътрешно успокоение сиреч лицемерие спрямо себе си.

всяко наше действие е продиктувано от желанието ни да постигнем вътрешно успокоение и удовлетворение

Fisherman
07-25-2014, 22:51
всяко наше действие е продиктувано от желанието ни да постигнем вътрешно успокоение и удовлетворение

това е дефиницията за егоизъм,явно си гей егоист

anonymous895156
07-25-2014, 22:54
хедонизъм*, всъщност го разбирай както искаш

Fisherman
07-25-2014, 22:55
всъщност

anonymous895156
07-25-2014, 22:56
и евреин лололо

horacio
07-25-2014, 23:06
износ или внос пак си се произвежда месо...
и да ви имам сравненията... корупцията е друг въпрос, човек не бута и не приема пари ако си има някакви принципи, не с идеята да спаси света. Подобни проблеми имат закони срещу тях, независимо дали има полза от тях или не, месопроисводството е нещо много, МНОГО по-различно изобщо няма място за сравнение.

поради тези причини бих спряла да ям месо http://www.zemianazaem.com/archives/117 , частта със спирането на избиването на животни ми се струва невъзможна ;д

anonymous895156
07-25-2014, 23:12
износ или внос пак си се произвежда месо...
и да ви имам сравненията... корупцията е друг въпрос, човек не бута и не приема пари ако си има някакви принципи, не с идеята да спаси света. Подобни проблеми имат закони срещу тях, независимо дали има полза от тях или не, месопроисводството е нещо много, МНОГО по-различно изобщо няма място за сравнение.

произвежда се, щото дебелаците с четири байпаса в макдоналдс трябва да имат какво мазно да нагъват
в твоето съзнание. в моето, както и в това на останалите вегетарианци, вегани и т.н., корупцията и убийството са напълно съизмерими понятия. всеки живее според собствените си виждания за морал и етика и често е трудно да разбереш чуждата гледна точка, понеже си заслепен от своята собствена, виждаш единственото плюсовете й и само минусите на мирогледите на другите, но това е естествено и нормално.
защо не можеш да приемеш, че тези

някакви принципи

могат да включват и нежеланието да причиняваш болка?

skatew
07-25-2014, 23:17
кур

Auriss
07-25-2014, 23:21
курацио

anonymous895156
07-25-2014, 23:24
horacio, качи снимка как ядеш сметана

Fisherman
07-25-2014, 23:32
horacio, качи снимка как ядеш сметана

лош опит да изглеждаш хетеросексуален

anonymous895156
07-25-2014, 23:33
лош опит да изглеждаш хетеросексуален

сравнително сполучлив опит да скриеш, че си прикрит хомосексуалист

horacio
07-25-2014, 23:40
произвежда се, щото дебелаците с четири байпаса в макдоналдс трябва да имат какво мазно да нагъват
в твоето съзнание. в моето, както и в това на останалите вегетарианци, вегани и т.н., корупцията и убийството са напълно съизмерими понятия. всеки живее според собствените си виждания за морал и етика и често е трудно да разбереш чуждата гледна точка, понеже си заслепен от своята собствена, виждаш единственото плюсовете й и само минусите на мирогледите на другите, но това е естествено и нормално.
защо не можеш да приемеш, че тези

могат да включват и нежеланието да причиняваш болка?
разбира се, че не искам да причинявам болка, аз обожавам животни... по-мили са ми от хората.
За да стана вегетарианка, трябва всички в къщи да станат вегетарианци... или ще си направят някаква хубава манджичка от тип мусака, супа топчета, пилешко с картофи, а аз ще седя в ъгъла и ще си ръфам моркова, защото има някаква вероятност да не убият кравата Пенка утре, да, ама не баш. Като заживея сама, може и да го направя, засега не съм способна. Пробвала съм с диети/режими, не става с толкова много изкушения. XD

Auriss
07-25-2014, 23:46
начи кво излиза че е тъпо вегетарианството 'щото ти си лакома праска ?

102
07-25-2014, 23:47
лакома праска <3
звучи сладко и секси едновременно

horacio
07-25-2014, 23:56
що пък реши, че съм дебела?
тичам, преди ходих на фитнес, и затова исках да правя режим, за да стана мистър мускул, но не можах, защото нямах възможност да си набавям това, което ми трябва ^^

а и никъде не съм казала, че вегетарианството тъпо, казвам, че не ми е по силите
тъпо е да не ядете месо, за да не се убиват животни, нещо, което никога няма да стане...
винаги съм се възхищавала на хората, които се хранят здравосовно, аз не съм от тези и толкоз

102
07-25-2014, 23:59
ти си отдавна изгубената дъщеря на искра фидосова

102
07-26-2014, 00:00
баща ти е моби дик

102
07-26-2014, 00:00
дъмбо ти е брат

anonymous895156
07-26-2014, 00:05
хорацио пак е скачала с парашут

http://i.imgur.com/Gh2Aa.jpg

horacio
07-26-2014, 00:05
y u do dis? ;(

horacio
07-26-2014, 00:06
поне съм оставила нещо след себе си :D

102
07-26-2014, 00:07
не искам да знам кво ти е лайното

anonymous895156
07-26-2014, 00:08
ще ти викам мадам максим

horacio
07-26-2014, 00:09
бих ти го снимала, но ще станем прекалено интимни : <

102
07-26-2014, 00:13
бих ти го снимала, но ще станем прекалено интимни : <

приятно ти е
дебелата берта

anonymous895156
07-26-2014, 00:15
horacio so fat her patronus is a cake

horacio
07-26-2014, 00:18
https://31.media.tumblr.com/f3f910511a7af66b488a24145e23fe76/tumblr_n8gl79H4vs1tcb6yuo1_500.gif
ко викаш?
не мога да чуя, прекалено шумно дъвча : >

meh, хайде лека нощ ^.^

102
07-26-2014, 00:18
ахахахаххахахахххахааахах дъдли дърсли е брат близнак на хорацио

102
07-26-2014, 00:19
meh, хайде лека нощ ^.^

лека брат

Fisherman
07-26-2014, 09:31
поне съм оставила нещо след себе си :D

и митко е оставил

http://www.pleasegodno.com/uploads/toilet-shit4.jpg

draid
07-26-2014, 09:48
Абе не усещате ли малко поне, че прекалявате. В желанието да се правите на много интересни ставате за смях вие тримата. Насирате всяка тема с глупави коментар и спам. Наистина ли сте толкова ограничени и изпростявате до такава степен ? Нямате ли поне малко достойнство и възпитание ?

102
07-26-2014, 09:59
боли те кора че немаш никаква колтора

Fisherman
07-26-2014, 10:25
Абе не усещате ли малко поне, че прекалявате. В желанието да се правите на много интересни ставате за смях вие тримата. Насирате всяка тема с глупави коментар и спам. Наистина ли сте толкова ограничени и изпростявате до такава степен ? Нямате ли поне малко достойнство и възпитание ?

глупаците заслужават да бъдат смазвани с простотия 24/7

anonymous908491
07-26-2014, 10:29
и митко е оставил

Мисля си, че русокоска като дойде, ще те прати във ваканция за още три дни

SHPAIdURmeN
07-26-2014, 11:02

Mдааа и сега само остава да изчакаме оправданията. :D

anonymous708973
07-26-2014, 12:05
лакома праска <3
звучи сладко и секси едновременно

8-)
Убиваш ме понякога.

Хорацио, надявам се това с ръфането на моркова да беше пример, защото наистина не проумявам защо хората с това идентифицират вегетарианската храна. Интересното е, че когато не ядеш месо и наистина имаш желание да ядеш разнообразно (защото много вегетарианци просто нагъват повече картофи и ориз, от което няма никаква полза), ти се отварят нови кулинарни хоризонти :)

tireheb
07-26-2014, 12:25
всеки живее според собствените си виждания за морал и етика и често е трудно да разбереш чуждата гледна точка, понеже си заслепен от своята собствена, виждаш единственото плюсовете й и само минусите на мирогледите на другите, но това е естествено и нормално.

ти като те чета не си по-различен, просто е другата страна
единственото, което казваш, са някъв МОРАЛ и ЕТИКА (недефинирани)

anonymous895156
07-26-2014, 12:29
ти като те чета не си по-различен, просто е другата страна
единственото, което казваш, са някъв МОРАЛ и ЕТИКА (недефинирани)

и?

tireheb
07-26-2014, 12:30
ми не виждам по ква логика си позволяваш да даваш акъл, като ти в твоите разсъждения си същият кон с капаци, просто гледаш на другата страна.

anonymous895156
07-26-2014, 12:33
ако не си забелязал, разглеждам непристрастно и двете гледни точки и опровергавам безпочвените обвинения към подбудите на хората да отказват месото
както и да е, ценя мнението ти

tireheb
07-26-2014, 12:34
да, опровергаваш ги като хвърляш също толкова безпочвени обвинения към хората, които ядат месо

както и да е, разцъквайте

anonymous895156
07-26-2014, 12:35
да, опровергаваш ги като хвърляш също толкова безпочвени обвинения към хората, които ядат месо

цитирай

tireheb
07-26-2014, 12:39
постът ти, част от който съм цитирал в първия си коментар, си е обида и обвинение. имплицитни.

както и да е. не съм си пил още кафето, не ми се спори.

anonymous895156
07-26-2014, 12:42

май съм засегнал някого :с

tireheb
07-26-2014, 12:44
в случая не, но би могъл. на тва му се вика ad hominem и като цяло е тъпо. значи, че немаш акъл за нещо повече
:S

anonymous895156
07-26-2014, 12:52
странно е да ми го казват хора, които обикновено се стремят да печелят спорове от такова естество с общи приказки, вместо да водят продуктивен дебат
не виждам с какво констатацията, че заради макдоналдс се избиват милиони животни, е нападка срещу нечия личност

tireheb
07-26-2014, 13:00
"дебелаците с четири байпаса" ако не е нападка срещу нечия личност..
не виждам нищо странно да ти го каже който и да е, след като е факт

и не знам как "обикновено" се стремя да "печеля спор", след като аз в тоя форум спор не съм водил. понякога пиша 2-3 коментара, ама нямам време и нерви да водя цялостен спор, който би отнел по 50 поста и от двете страни, ако не броим и включвания от трети страни. (ок, време имам, ама нерви верно нямам).

KumchoValcho
07-26-2014, 13:03
фанатичните вегани са по-досадни и от циганите и педерасите, поне те не ми досаждат докато ям вкусна пържола

KumchoValcho
07-26-2014, 13:04
и митко е оставил

http://www.pleasegodno.com/uploads/toilet-shit4.jpgмайка ти стара мн си прост бе

anonymous895156
07-26-2014, 13:06
"дебелаците с четири байпаса" ако не е нападка срещу нечия личност..

по-скоро циничен език

не виждам нищо странно да ти го каже който и да е, след като е факт

кое е факт, че нежеланието ми да съм част от процес на убийства е нещо лошо или погрешно?

tireheb
07-26-2014, 13:09
кое е факт, че нежеланието ми да съм част от процес на убийства е нещо лошо или погрешно?

че в случая подкрепяш тезата си чрез директна атака към личността на тези, които стоят зад противоположна теза (смятам, че е логически обосновано да допуснем, че "дебелаците с четири байпаса" не са вегетарианци)
не извъртай

anonymous895156
07-26-2014, 13:13
че в случая подкрепяш тезата си чрез директна атака към личността на тези, които стоят зад противоположна теза (смятам, че е логически обосновано да допуснем, че "дебелаците с четири байпаса" не са вегетарианци)
не извъртай

не е така. дори да допуснем, че съм отправил атака към някого, тя е към тези, които разхищават месото и заради които огромни площи земеделска земя се използват за храна на крави, вместо на хора
не знам кой извърта в случая

tireheb
07-26-2014, 13:17
не е така. дори да допуснем, че съм отправил атака към някого, тя е към тези, които разхищават месото и заради които огромни площи земеделска земя се използват за храна на крави, вместо на хора
не знам кой извърта в случая

о, съжалявам, моя грешка, значи
просто не съм успял да видя как с "дебелаците с 4 байпаса, които ядат в макдоналдс" ти всъщност си имал предвид тези, заради които земеделската земя се използва за животновъдство.

anonymous895156
07-26-2014, 13:18
човешко е да се греши

Fisherman
07-26-2014, 14:42
странно е да ми го казват хора, които обикновено се стремят да печелят спорове от такова естество с общи приказки, вместо да водят продуктивен дебат
не виждам с какво констатацията, че заради макдоналдс се избиват милиони животни, е нападка срещу нечия личност

води продуктивен дебат на 14 и няма приятели

Auriss
07-26-2014, 18:46
виси в лапешки форум да сипва на 14 годишни

AnarchyBoy
07-26-2014, 19:01
:lol:

Fisherman
07-26-2014, 20:47
виси в лапешки форум да сипва на 14 годишни

живее с майка си и е на преклонна възраст,но не виси в лапешки форум

Fisherman
07-26-2014, 20:48
никой не ти е виновен,че имаш хемороиди и димитър е различен

Fisherman
07-26-2014, 20:50
тъпак с проблемна простата

Auriss
07-26-2014, 20:53
живее с майка си и е на преклонна възраст,но не виси в лапешки форум

на мама къщата в бояна на мама аптеката на мама кинтите за семесъра

Fisherman
07-26-2014, 21:00
на мама къщата в бояна на мама аптеката на мама кинтите за семесъра

на мама родопското одеало,на мама правеца от 86та ,на мама сервиза от сватбата,на мама кинтите за кърпички да си бърше спермите от клавиатурата

Fisherman
07-26-2014, 21:00
на мама 43 годишния пройдоха

Auriss
07-26-2014, 21:01
я не бачкам на 20 и кусур що имам много за учене и 11к мнения в тийна

Fisherman
07-26-2014, 21:03
не ти и на 70 няма да бачкаш,Господ го е наказал горкия атеист

мнения ше направя и 90к само гледай,не ми отнема 15 мин мислене за да отговоря на някой бавноразиващ се

Auriss
07-26-2014, 21:05
на мама девственото влязло да се жалва в тийна кви са му коври колежките

defender
07-26-2014, 21:07
бреее, тука се обиждат за бачкане,

поне кажете майките ви хубави ли са.