View Full Version : ИСКАМ КУЧЕ!
nanayoana
06-29-2014, 09:15
Здравейте.От доста време искам малко кученце,порода йоркширски териер.Преди две-три седмици майка ми,ми каза,че има шанс да ми го купи,ако ѝ покажа колко съм отговорна.В продължение на тези две-три седмици чистех целия апартамент,миех чиниии,изхвърлях боклука и какво ли още не.Майка ми ме похвали,обаче каза,че още не е сигурна дали ще ми го купи и винаги когато я питам казва "незнам"...какво ли не съм правила,за да го получа-молих ѝ се,показах ѝ,че съм отговорна,дори съм сметнала разходите на месец за кучето,но тя винаги казва,че незнае дали ще ми го купи.Знам,че кучето изисква огромни грижи,но съм сигурна,че ще се справя.
Моля ви,посъветвайте ме какво още да направя,за да я обедя. :)
ShtrudeL
06-29-2014, 09:33
Ако си способна да ставаш всяка сутрин в 06:00, за да го разхождаш, после да му миеш/подсушаваш лапите преди да влезе (всяка сутрин, а и като цяло след всяко прибиране отново вкъщи, защото няма да го разхождаш само по веднъж на ден), да чистиш косми по няколко пъти в седмицата, да го ваксинираш/обезпаразитяваш когато трябва, разходи за храна всеки месец и т.н.. давай.. бъди по-настоятелна.
Продължавай в същия дух.
Интересно ми е обаче, как сметна разходите и колко ти излязоха? Защото и аз си мислех, че знам колко пари ще ми трябват на месец за котката, но не е съвсем така. Понякога ми излиза 10 пъти по-евтино, друг път 20 пъти по-скъпо от сумата, която си мислех, че ще ми стига. Хубаво е да имаш някаква представа за парите, но пък винаги трябва да си в готовност да дадеш и много повече пари, ако се наложи... примерно при ветеринаря.
спрете да викате на тия неща кучета, това прилича на ония ръкавици за прах, като изкл факта, че ако си завра ръката в него, ще го пръсна
ShtrudeL
06-29-2014, 11:54
Продължавай в същия дух.
Интересно ми е обаче, как сметна разходите и колко ти излязоха? Защото и аз си мислех, че знам колко пари ще ми трябват на месец за котката, но не е съвсем така. Понякога ми излиза 10 пъти по-евтино, друг път 20 пъти по-скъпо от сумата, която си мислех, че ще ми стига. Хубаво е да имаш някаква представа за парите, но пък винаги трябва да си в готовност да дадеш и много повече пари, ако се наложи... примерно при ветеринаря.
На месец за котката ти трябват 5-6лв за тоалетна, около толкова, или 10-15 за храна (суха) и тваЙ г/д. Ако й взимаш и паучове по ~60ст..
За кучетата май е по-скъпичко. ^
Chimairah
06-29-2014, 14:08
Ако искаш куче, трябва да знаеш ,че като е бебе пишка и ака навсякъде.. и освен това.. тамън когато изчистиш едната работа, е свършилп другата... и не е само това... като бях малка винаги дъм искала куче и сега като го взех, рзбрах, че не е никак лесно... и за куче, особено в началото летят мн пари.. 2 ваксини по 20 и една 30лв, един път на два месеца въттешно обезпаразитяване, даже при бебетата кучета се препоръчва по 1 път месечно докато наеършат годинка, 3лв на 5кг тегло; външно обезпаразитяване -8лв на 10кг тегло,минимумът за външното ти е 5лв като цена... (освен ако не ползваш каишки,които са меко казано неефективни) ... храната сухата мен ми ляга 25лв на месец в момента, по-нататък започва да яде и повече. Пауча ти е 1,50 консервата, която стига за 2-3 дни... говоря ти за г-д сносни,но евтини храни.... все пак не искаш да си отровиш кучето.... а ако го караш на месо с ориз и хляб, ще ти легне по-скъпо, защото месото не трябва да е мазно, а е скъпичко...
Отделно каишки,гребени,лакомства за дресировка, купички,глупости... изобщо не е евтино...
И всеки ден трябва да се разхожда,отделно ръфа всичко, включително и теб... яде чорапи,чехли, гълта всичко,когатп е без надзор... много от нещата се превъзпитават, много си остават- все пак е куче, не човек....
Много си помисли дали ще можеш да се справиш с всичко! Аз си давам сметка, е ако бях по-малка няма никакъе шанс да се бях справила....
Chimairah
06-29-2014, 14:11
Иии йоркшира е всичко,но не и куче !! :lol:
golemiq_korab_minava
06-29-2014, 16:45
то добре, че като е малко пишка и ръфа чехли на всякъде, но ако не го обучиш, възпиташ правилно, няма бързо да се ,,укроти'' .. Най-малкия проблем е разхождането.. Не е задължително толкова рано да го разхождаш, но 2 пъти на ден трябва, ако искаш да се развива нормално, за да израсховда енергия и да не цапа в къщи.. Ако го лигавиш и не прилагаш правилни методи, каквито са описани в някои книги за обучение - ще имаш проблеми. И запомни, кучето много повече ще слуша и ще се подчинява на главата на семейството, шефа на глутницата... тоест, баща ти, ии майка ти.
anonymous708973
06-29-2014, 17:12
Йоркширът е безумно претенциозно животно. На тая планета не съществува куче от тая порода, което да се подчинява на стопаните си. То командва теб, не ти него. Манипулира те адски хитричко. Тук да не ми възразяват хора, които нямат йоркишири. Който има - знае идеално за какво говоря 8-)
Капризно е към ядене, мрази да е сам, не знае колко мизерно малък е и скача на бой на големи кучета, трябва да го пазиш от всичко, дори от улични котки. Косми не падат, ама това ти е най-малкият проблем.
Не е подходяща порода, за да го гледаш само ти. Цялото семейство трябва да е намесено. Ако толкова искаш куче, настоявай за по-непретенциозна порода.
От чисто любопитство - как го избра?
На месец за котката ти трябват 5-6лв за тоалетна, около толкова, или 10-15 за храна (суха) и тваЙ г/д. Ако й взимаш и паучове по ~60ст..
Да, да... и аз си правех такива смешни сметки преди да си взема котка. 4 години я гледам вече и разходите са много повече от предвидените, както и нейните потребности. А пък и моето желание да я глезя най-редовно се оказа доста голямо.
Отглеждането на куче определено е по-скъпо!
anonymous895156
06-29-2014, 22:03
как пък точно реши да е йоркширски териер
nanayoana
06-30-2014, 09:02
Имам много свободно време и мога да му отделя целият си ден.Знам,че ще има големи разходи.
Ако изобщо го купим ще бъде от развъдник и първоначално съм отделила доста пари за купички,играчки,каишка,пре арати и още сто неща.Живея сама с майка си в голям апартамент дори може би ще има една отделна стая само за кучето където да му стоят всички неща....и без това цял ден се чудя какво да правя сама и мога съм навън с него почти целия ден.Иначе за ветеринар нямам проблеми,защото леля ми работи като ветеринар и кабинетът ѝ се намира на две пресечки от нас.Искам да попитам,ако някой от вас знае,дали от развъдника от когото го купим ще ни дадът някаква информация за отглеждането му?изчетох доста в интернет за породата,но все пак...:)
anonymous708973
06-30-2014, 16:19
Я ми кажи - ти колко си представяш, че струва кучето? И кои са легитимираните развъдници за йоркита?
също така - Окей, сега си свободна. А след 10 години също ли ще можеш да му отделяш целия си ден?
Йоркширът е куче за СЕМЕЙСТВО, не за отделен човек.
Mischeto
06-30-2014, 16:52
Йоркшира струва около 500лв.,а и като си на у-ще,университет или работа как ше му отделиш цял ден?Защо не дойдеш у вас с някоя приятел/ка с куче,за да видят колко е сладко и да им се прииска куче :д?
aaster23
06-30-2014, 16:54
Не четем мисли... Аз лично никога не бих дал толкова много пари за куче, което е 1-2 педи... Дори и да ти го вземат, в най-скоро време ще си хванеш някой батко ... Тогава кучето ще е купено, ама като нямаш време да му отделяш, за какво ти е.... Та според мен, си вземи един хамстер и си го гледай там...
BlackEyedPeas
06-30-2014, 16:58
Не разбирам защо иначе не помагаш в къщата, а го правиш само когато ти скимне, че искаш някаква прищявка? То и заради това не искат да ти взимат, защото явно са наясно колко и ще "помагаш" да му чистим. Всички (айде повечето), когато искат домашен любимец, после даже не го поглеждат, а го зарязват родителите му да го гледат и да му чистят.
golemiq_korab_minava
06-30-2014, 19:28
,а и като си на у-ще,университет или работа как ше му отделиш цял ден?
за какво трябва да му отделя цял ден като е на училище?
anonymous708973
06-30-2014, 20:39
Йоркшира струва около 500лв.,
По-скоро два пъти повече.
Трябва да има някого във вас винаги, йоркширчетата са много тъжни, когато са сами.
golemiq_korab_minava
06-30-2014, 20:55
Трябва да има някого във вас винаги, йоркширчетата са много тъжни, когато са сами.
;D da, a pampersi i kuchegledachka задължителни ли са?
спрете да викате на тия неща кучета, това прилича на ония ръкавици за прах, като изкл факта, че ако си завра ръката в него, ще го пръсна
Кучето си е куче независимо от породата, цвета на козината, външният вид и това колко е тежко. -__-
По темата: Аз имам йоркширски териер, на 3 години.. Да го разхождаш, къпеш, храниш, водиш на ветеринар и т. н. си е отговорна работа.. Препоръчвам ти в никакъв случай, ако все пак си купиш да не го взимаш от зоо магазин!! От развъдник препоръчват по принцип хората да се взима, но е супер скъпо. Ние го взехме от една жена, която го продаваше на далеч по-ниска цена от тази, на която кучето се дава от развъдника. Верно като останат сами е сапунен сериал и някои са супер страхливи, а други супер нахални :ДД Не пускат козина, което е добре.. НО щом майка ти така овърта.. не мисля, че много ѝ е до куче.. Гледа май да избегне тая тема с това "Не знам" и т. н. ..
nanayoana
07-02-2014, 07:47
Майка ми се съгласи за кучето.Тази събота отиваме да го вземем от легитимиран развъдник на име "Made in measure kennel”.Кучето ми няма да остава само.Винаги когато излизаме за по-фълго ще го оставям на баба ми,която живее в моя град.Когато живях с баща сме имали куче-пекинез и също съм съм грижила за него...така ще се грижа и за това ваканцията и когато съм на училище имам много свободно време,което ще отделя на кучето.
Какви са тия цени ??? Гледаме 2 котки, храната на месец е около 35-40 лв, тоалетната е 8лв пакета ако не се лъжа и се сменя на 1 макс 2 седмици. Та грубата сметка излиза, че на месец са поне 60лв разход. Цената изцяло зависи от това от къде е взето кучето и за какво ще се "ползва" съответно дали искаш родословие или не и т.н. Едни приятели продаваха за по 400лв наскоро. Ако е от развъдник с всички необходими документи разбира се цените са доста по-високи.
Недей да подхождаш безотговорно, защото кученцето си става член на семейството. Тази порода не ми е любима, защото не ми прилича хич на куче, но всяко животно иска грижа, а точно това, да не говорим.
Моя близка имаше няколко такива (не едновременно, последователно във времето) и много ги обичаше, но полагаше страшно много грижи. И тия кученца все боледуваха... какво ли не. Една приятелка също искаше да си вземе такова, ама мини. И тя от това се оплаква, колко пари давала за лекарства и тн.
Малките породи винаги са по-претенциозни. Аз имам питбул, който не може да се сравни с малко кученце, не е капризен, но като си помисля колко грижи изисква, как и той понякога боледува, как ако щеш му се забоде трън в лапата и големи ядове брахме... не си мисли, че кучето е само за гушкане и разходка вечер в парка.
Според мен кучето замества социалните контакти.
igaydarov
07-08-2014, 21:13
Според мен кучето замества социалните контакти.
покрай кучето се създават много нови социални контакти, а други пък се усилват.
аз имам мини пинчер на 7 месеца и първите месеци не са шега работа, сам го отглеждам и не мисля че кучето е за самостоятелно отглеждане от хлапе.