View Full Version : Кандидатстван след 12ти клас..?
sramejlivkaa
07-03-2014, 13:02
Таа тази година ще съм 10ти клас и не ми остава много да размишлявм. Бих искала да попитам кои оценки ще са нужни за да с кандидатства в чужбина? Смисъл всички оценки от дипломата ли се гледат или само оценки по определени предмети в зависимост от специалността? И отделно предполагам се държи изпит по предмети с които ще се кандидатства. Искат ли се сертификати за езици и т.н.?
Благодаря предварително! :)
Сега ще бъдеш десети клас и не ти остава много до кандидатстването?
UnkNoWn12
07-03-2014, 13:32
CoNviCt, авторката е казала, че няма време за размисъл, не че не и остава време до кандидатстването. И да, хубаво е човек от рано да реши къде и какво иска, тъй като в зависимост от специалността трябва да се "стяга" по определени предмети, за чужбина да се захване здраво с английския и т.н.
"Чужбина" е доста обширно понятие. Определени държави и университети имат различни критерии. Ще се опитам да ти отговоря на въпросите възможно най-генерално. Общият ти успех от дипломата ще играе роля със сигурност, вече в зависимост от специалността може да ти искат оценки по даден предмет, а също и определен хорариум.
Като цяло, не се държат изпити като в бг унитата (изключение са САЩ, където искат SAT и медицина и право в Англия, където се държат специални изпити). Навсякъде обаче се иска мотивационно писмо, което ти е един вид най-важната част от кандидатстването. В някои унита се провеждат и интервюта.
Единственият изпит, който ще ти се наложи да държиш е такъв по език - IELTS, TOEFL или CAE по английски или TestDaf и разни други, за които не съм много запознат, ако ще учиш в немскоговоряща страна.
Надявам се да стана по-ясно, ако имаш други въпроси - давай. :)
sramejlivkaa
07-03-2014, 14:21
Сега ще бъдеш десети клас и не ти остава много до кандидатстването?
Кога да почна да го мисля като вече съм станала 12ти клас и съм натрупала 3ки по всичко?
sramejlivkaa
07-03-2014, 14:37
CoNviCt, авторката е казала, че няма време за размисъл, не че не и остава време до кандидатстването. И да, хубаво е човек от рано да реши къде и какво иска, тъй като в зависимост от специалността трябва да се "стяга" по определени предмети, за чужбина да се захване здраво с английския и т.н.
"Чужбина" е доста обширно понятие. Определени държави и университети имат различни критерии. Ще се опитам да ти отговоря на въпросите възможно най-генерално. Общият ти успех от дипломата ще играе роля със сигурност, вече в зависимост от специалността може да ти искат оценки по даден предмет, а също и определен хорариум.
Като цяло, не се държат изпити като в бг унитата (изключение са САЩ, където искат SAT и медицина и право в Англия, където се държат специални изпити). Навсякъде обаче се иска мотивационно писмо, което ти е един вид най-важната част от кандидатстването. В някои унита се провеждат и интервюта.
Единственият изпит, който ще ти се наложи да държиш е такъв по език - IELTS, TOEFL или CAE по английски или TestDaf и разни други, за които не съм много запознат, ако ще учиш в немскоговоряща страна.
Благадаря много за подробното обяснение. :)
sramejlivkaa
07-03-2014, 14:41
Благадаря много за подробното обяснение. :) Значи навсякъде се иска сертификат по английски език, независимо от езика на който се геовори?
UnkNoWn12
07-03-2014, 14:57
Ами ако образованието ти е на английски, на тях не им трябва да знаеш езика, на който се говори. Да попитам - ти имаш ли определена държава в предвид?
sramejlivkaa
07-03-2014, 15:17
Ами ако образованието ти е на английски, на тях не им трябва да знаеш езика, на който се говори. Да попитам - ти имаш ли определена държава в предвид?
Ами искам да следвам зъботехника в Анталия, Турция. Може да ви прозвучи смешно, но ..
golemiq_korab_minava
07-03-2014, 16:13
Важен е сертификата. Всяка държава и университети имат различни изисквания. Разглеждай университети, намери си някой, разочи го по-добре, можеш да отидеш някое лято да го посетиш, има време. Имам една приятелка, която е следвала за зъботехник, но в България ти трябват доста пари, за да си отвориш собствен кабинент най-добре. Щото иначе има голяма вероятност да завиживееш в Турция, да се ожениш там и тнт. ;д
UnkNoWn12
07-03-2014, 16:20
Ами искам да следвам зъботехника в Анталия, Турция. Може да ви прозвучи смешно, но ..
Няма за какво да ни е смешно, дори напротив - медицината в Турция се развива на доста високо ниво. Друг е въпроса, че за там не мога да ти помогна ни най-малко, просто нямам никаква информация. Ако образованието е на английски, при всички положения ще ти трябва сертификат.
sramejlivkaa
07-03-2014, 17:07
Мисля, че не е на английски даже тука си набелязах един университет и ще разуча за подробности. Благодаря ви за съветите. :)