PDA

View Full Version : професионална гимназия или соу след 8ми клас? (Варна)



shizzmynizz
07-07-2014, 18:01
Здравейте всички! Та както се подразбира от заглавието става въпрос за кандидатстване след 8-ми клас. Чудя се кое е по-добре да уча в професионална гимназия или в СОУ? Знам, че повечето ще кажат, че е по-добре в професионална гимназия, но проблемът е, че от тези, които са останали след 8-ми клас не ми харесва нито една. Изборите са межди тоха - готвач, гимназията по текстил и моден дизайн - фризьорство\маникюр\педикю р, химията - контрол на качеството и безопасност на храни и напитки и още едно училище със специалност счетоводител. По принцип всичките ми познати, които са се насочили към едно от тези училища или мислят да работят нещо свързано с това или да следват нещо в тази област. За разлика от тях аз не искам нито да работя нито да следвам нещо свързано с изброените специалности. От друга страна пък за СОУ-тата не се чуват много добри неща. От тях само две училища имат прием след 8-ми клас - СОУ "Найден Геров" и СОУ "Димчо Дебелянов" профил технологичен - информационни технологии. Всеки, които попитам ми дава различен съвет. Едни казват, че е по-добре да отида в СОУ и след това да реша какво да следвам, други, че е по-добре в професионална гимназия, за да изляза с професия и после пак да си избера какво да следвам, трети, че ако отида в професионална гимназия придобивам умения в дадена област и после ако реша да следвам трябва да е нещо свързано със специалността, за да надграждам дадените умения(нещо което не искам). Друго, което също взимам под сериозно внимание е това че в професионалните гимназии има практики. От 10-ти клас имат по два часа седмично ( и лятото също) и в зависимост от специалността се ходи по-различни ресторанти, фризьорски салони, заводи и т.н., А наистина не мисля, че ще издържа да ходя по такива практики. Съжалявам за дългия разказ и много ще съм Ви благодарна за някой компетентен съвет

ameli
07-07-2014, 19:56
Защо не влезеш в езикова, ХГ, ПМГ - не са им толкова високи баловете там. Иначе от изброеното от теб аз бих предпочела проф.г.

YSMF
07-07-2014, 19:59
След 8 клас трудно ще влезе в тези, които си предложила.

shizzmynizz
07-07-2014, 21:01
В езиковите няма прием след 8ми клас и няма как да стане дори с приравнителни изпити да вляза.Специално ходих в РИО-Варна за да питам дали няма някакъв шанс и от там бяха категорични че няма как да стане.Нито за езиковите нито за ХГ или ПМГ.Единствените които имат прием след 8ми клас са тези които изброих в горния си пост и не няма да е никак трудно да вляза в тях защото вече съм приета във всяко едно от тях на едни от първите места.Сега остана само да реша и да се запиша, но като вече обяснях не мога да избера в кое е по добре да вляза професионална гимназия или соу?

Getyourfreakon
07-07-2014, 21:23
В химиятa aко влезеш ще стaнеш нaй-умния. Инaче кaкво ти се отдaвa и кое би училс желaние?