PDA

View Full Version : Трудно решение..

wasch0
07-17-2014, 10:53
Здравейте!
Знам, че много хора пускат подобни теми, но наистина съм затруднена с вземането на решение и бих искала да чуя мненията ви.
Отгледана съм с книги. Още като дете играчките ми не бяха кукли, а книги. Знаех всяка страница наизуст и създавах впечатлението, че ги чета още на четиригодишна възраст. Та, обичам книгите, обичам езиците, обичам писането.
НО се страхувам, че реализацията е минимална.
В момента уча в ПМГ - химия и биология. Химията също обожавам, с биологията долу-горе се разбираме.
Всички около мен ми казват, че българското здравеопазване не е на ниво. Съветват ме хубаво да мисля преди да реша каквото и да било. Още не съм започвала с разработката на темите и настина съм много закъсняла, но знам, че съм оправна и ако започна нещо, не го оставям недовършено. Въпросът е, че всеки ден съм с различно мнение - ту се захващам с биологията, ту започвам анализи на произведения, ту прелиствам английски четива на високо ниво, търсейки някоя непозната дума за научаване. Другото, което ме кара да се замисля е - всеки може да научи език, не е кой знае какво, докато за медицината ти трябва истински хъс, желание, мноого учене, търпение..
Според вас кое е по-доброто решение - да се побъркам от учене и да успея или да се заема с нещо много по-приятно за мен и да живея с минимални доходи?
П.П. Сега ще бъда 11 клас.

marilyn
07-17-2014, 11:23
Ако не избереш медицина, не означава, че ще живееш с минимални доходи. :D

Да си лекар, за мен е призвание. Не всеки става за това. Оставяме на страна гадните гледки, просто ако си лекар трябва да си много всеотдаен. Освен това си е доста трудно, изискват се много усилия за да влезеш да учиш медицина, а после и да завършиш. Ако искаш да кандидатстваш медицина, само заради добрата реализация, недей. Няма смисъл да захващаш такава професия, ако не ти допада.

Помисли си какво искаш да правиш, с какво искаш да се занимаваш.

angelche3
07-17-2014, 11:31
Аз научих повечето английски без изобщо да сия правя труда. Не съм отварял речник през живота си, аз го научих докато играх една онлайн игра. Понеже най-популярният език е английски там всички хора пишат на английски. Когато си правиш труда да научиш нещо го научаваш по бавно, а когато го правиш с удоволствие го научаваш по бързо. :) Иначе браво на теб образовай се на макс продължавай в същия дух! Пожелавам ти успех.

Devilsplaymate
07-17-2014, 17:04
Аз не ти схванах мисълта. Дилемата ти е медицина или език? Или биология/химия?
Както знаеш, медицината не е чак толкова трудна за влизане специалност, а по-скоро за излизане. Плюс това цял живот учиш, и както по-горе казаха - призвание е. Или го имаш в теб, или не. Имам няколко познати, които учат медицина в момента, не е като да не са доволни, но всички ще специализират навън. Това е проблема - за специализацията. Много разход в обучението и то почти само теоритично. Практически - почти нищо не ги оставят да свършат. Не е като в "Анатомията на Грей" например, да помагат, докато лекторите обясняват нещо - главно с теория ги занимават, докато накрая не ги пуснат в морето да плуват сами. Не знам този метод доколко е добър. Така са ми обяснявали преди време де, не знам доколко е вярно :D.
А за езиците - има специалност Биология и английски език в СУ, но е с педагогическа насоченост, и не знам това доколко те устройва.

RapExotic
07-17-2014, 18:15
Имаш две години да решиш с какво искаш да се занимаваш. През това време със сигурност ще си промениш решението поне няколко пъти. Във всеки случай направи това, което на теб ти харесва повече, а не това, което някой ти казва или смяташ за доходоносно. От всяко едно нещо, което знаеш и можеш има начин да печелиш пари, стига да си достатъчно упорит.

gabito_gabs
07-17-2014, 19:36
Учи образованието е важно.

Тамии ..^^
07-26-2014, 23:57
Щом се чудиш и усещаш, че може и да не ти хареса значи не си за медицина. Запиши Българска филология, там има много обогатяване на общата култура, учене на езици (1 курс учиш руски, латински, древногръцки. Втори курс трябва да си избереш един славянски език (полски, сръбски етц.) и яко четене на книги. По думите ти би трябвало да ти хареса. :) В СУ, разбира се. Специалността ти е в главната сграда, не в някой скапан забутан филиал.

UnkNoWn12
07-27-2014, 18:59
Тами, ако запише филология, за мен българската е може би най-лошия възможен избор от гледна точка на реализация. Запиши Арабистика, Китаистика - неща, които се търсят, а са редки.

Тамии ..^^
07-28-2014, 21:28
Тами, ако запише филология, за мен българската е може би най-лошия възможен избор от гледна точка на реализация. Запиши Арабистика, Китаистика - неща, които се търсят, а са редки.

Тя българската филология си е достатъчно рядка, в България почти никой не я учи. И българската филология се търси доста, и НЕ, НЕ САМО ЗА УЧИТЕЛИ.

UnkNoWn12
07-29-2014, 11:25
Напротив - лично аз имам от класа си само двама човека дето записаха българска филология, защото не ги приеха каквото искаха. Също така, аз поне на прима виста не се сещам за нещо друго освен учител или в най-добрия случай лектор в някой университет.

Не, че не уважавам българските език и култура, но когато става въпрос за бъдещето ти е добре да се избере нещо търсено, интересно за теб и добре платено.