View Full Version : Икономика с или без чужд език?
mimonte2
07-28-2014, 16:42
Здравейте, според вас, наистина ли е толкова важно, икономика да се учи с професионален чужд език? Ако уча без език, това лошо ли ще бъде?
Винаги е по-добре с език ;)
mimonte2
07-28-2014, 17:08
Да, но ако е с език трябва да уча редовно примерно в София (защото няма задочно), а това ще ми бъде трудно от финансова гледна точка. Затова питам, дали е наистина толкова важно и решаващо за успешната реализация с икономика.
RapExotic
07-28-2014, 18:45
Важно е, защото икономиката винаги е свързана с международни отношения, четене на различни договори и документи на чужд език и работа с чужди фирми. Без език ще ти е много трудно в някой ситуации.
UnkNoWn12
07-29-2014, 17:26
На някои места и чистач/ка да си, пак ти искат език. Прави си сметката в толкова активна и международна сфера като икономиката и бизнеса дали е по-хубаво с или без език.
MsMiracle
07-29-2014, 17:32
Езикът никога не е минус. Не го забравяй.
mimonte2
07-30-2014, 09:29
Да, знам, но имам друго предвид. Аз английски на някакво ниво си го знам, но не знам английския за специалността си, тоест- бизнес английски. В задочното във Варна може да се изучава бизнес английски като факултативна дисциплина, но не знам дали тези дисциплини се вписват някъде, че си ги завършил. Това може ли да се сравнява с изучаването на езика редовно в СУ, например? Освен това, ако се обучавам самостоятелно и изуча бизнес езика, то това, че го няма в дипломата ми ще бъде ли проблем?
anonymous708973
07-30-2014, 10:27
Свестен икономист без език няма да станеш. Добре си се насочил.
Сега... един съвет от мен - дипломата ти е отправна точка. Това е! Останалите квалификации и изкарани курсове, каквито на запад, например, се спукват да взимат, се записват в автобиографията ти и се използват за опорни точки при писането на мотивационни писма.
Записвай икономика с език и допълнително бизнес етика и комуникация, нещо от сорта. Звучи все едно е бла-бла, но те научава на т.нар. софт скилс, които са изключително търсени и ценени.
mimonte2
07-30-2014, 10:56
Значи ти ме съветваш да следвам в СУ, редовно обучение, така ли? Ако в дипломата си нямам завършен език(както ще бъде,ако съм в ИУ-Варна), това няма да бъде добре, нали?
UnkNoWn12
07-30-2014, 11:23
Да, няма да бъде добре. Защото после ще ти се наложи да ходиш на частни уроци я по английски, я по немски.
mimonte2
07-30-2014, 12:27
Във Варна мога да изучавам чужд език факултативно, това няма ли да бъде достатъчно, ако го уча усилено или няма как да замени задължителното учене на английски в специалността(както е в СУ)?
anonymous708973
07-30-2014, 13:45
Мисля, че като вземеш предвид всички фактори, най-добре е да запишеш във Варна, да учиш чужд език факултативно, пък евентуално друг език на курс :)
mimonte2
07-30-2014, 16:15
PinkPan7her, ти си първата, която ми казва нещо такова :D Пропуснах да кажа специалностите- за СУ е "Икономика и финанси с английски език", като трябва да държиш изпит или матура по английски, за да влезеш. В ИУ-Варна съм се насочил към "Финанси", без чужд език, защото ще карам задочно. Тук искам да те питам нещо, а ако някой друг може също да отгговори, ще съм му благодарен- ако уча задочно, ще мога ли да запиша факултативен чужд език? Чувал съм, че на тях трябва да ходиш на място няколко пъти в седмицата, но аз няма как да ходя, защото ще бъда в задочно обучение и нямам възможност.
Винаги чуждия език отваря още една врата. :smile: