View Full Version : Лична карта
joanapetrowa
08-25-2014, 08:05
Значи искаме да ходим по чужбина и въпросът ми е дали може да извадим лична карта ако нямам 14 години .. След няколко месеца правя 14 и дали ще има проблем ?
nIkEnCeTy_bE
08-25-2014, 08:07
Я, обясни по - подробно. Ако си с родители, може без, мисля. Ако не си, може с декларация от родителите, че те пускам или с паспорт. Защо не питаш в МВР?
joanapetrowa
08-25-2014, 09:09
Ами аз ще съм с родители ,но миналата година ходихме до Сърбия и ни върнаха на границата защото съм без документи ... И разпитахме и ни казаха ,че трябва или лична карта или паспорт. И ако може направо лична карта да извадим защото догодина и до нея ще стигнем ?
nIkEnCeTy_bE
08-25-2014, 09:11
Мисля, че не може по - рано да се изкара лична карта. Трябва си на годините. А пък за паспорт, мисля, че там може. По - добре питай. Иначе от нашите съседки, сърбите са най - гадни и винаги се заяждат.
joanapetrowa
08-25-2014, 09:33
Мерси ! :)
Мен също ме интересува, дали може да се изкара лична карта, да речем един месец по-рано. Моля те, ако случайно ще питаш в МВР, пиши един коментар. :)
Първия паспорт е безплатен, по-добре си изкарай.А лична карта неможеш преди да си станал на 14
Kitty Bloom
08-27-2014, 13:50
Задължително трябва да имате навършени 14, даже да пътуваш една седмица преди това, пак не можеш да си изкараш лична карта :/
blackeagle
08-28-2014, 17:49
За лична карта, трябва да навършиш 14. Иначе можеш да пътуваш и с международен паспорт. А ако пътуваш само с единия от родителите си, ти трябва нотариално заверено разрешение от двамата родители, че можеш да пътуваш зад граница.
P.S. Първият паспорт/ако нямаш/ се издава за най-малко месец. :)
Justya99
08-28-2014, 17:57
Аз ходих на 6 години в чужбина с родителите ми и бях само с паспорт до навършване на 14 год.
Smrazqvashta
08-29-2014, 07:54
Не може да си изкарате документ за самоличност без да сте навършили необходимите години.
Варианта е само с паспорт, дори и 1 ден да остава преди да навършите 14 години!
aleksandra74
09-06-2014, 17:50
Това, че са те върнали на границата си е пълно невежество от страна на родителите ти. Трябва да си извадиш паспорт, ако ще пътуваш извън страната, щом още нямаш 14. Друг вариант освен този няма. Освен това се чака месец докато ти издадат паспорта.
prosto_chovek
09-13-2014, 12:45
Ми сърбите първо не са в ЕС. Лична карта предполагам, че можеш да си изкараш и на 14, ама може и да бъркам. Международен паспорт всеки може да си извади на всякаква възраст, включително и домашен любимец, мисля, че така минават децата на туристите и бебетата в количките. И трябва нотариално заверен документ, че те пускат, обаче мисля, че това важи само ако пътуваш с единия родител и трябва съгласието да е от другия. Бе най - добре ги питай в МВР, отиваш в близкото районно и така. Или в паспортни служби.
Даже ето ти направо да си прочетеш: http://www.mfa.bg/pages/49/index.html
baby_baby
09-23-2014, 21:06
Не може без лична карта
Извади си паспорт, лична карта мисля, че няма да можеш. Ако пътуваш само с единия от родителите ти, трябва декларация, заверена при нотариус.
galaxy29
09-26-2014, 01:54
снимаха един бебчо за паспорт, последния път като ходих :д
Йеп,лична карта преди навършени 14,няма да можеш да си изкараш.
Също така с нея можеш да пътуваш само и единствено в ЕС,за други държави ще ти трябва паспорт.
joanapetrowa
09-26-2014, 16:57
Мен също ме интересува, дали може да се изкара лична карта, да речем един месец по-рано. Моля те, ако случайно ще питаш в МВР, пиши един коментар. :)
Ходих в МВР и казаха ,че не може .. Извадих си паспорт и всичко мина добре ... :)