PDA

View Full Version : Колко взима митницата ?

muhatacece
09-10-2014, 00:40
Здравейте. Сестра ми си поръча телефон от чужбина и днес пристигна, но въпроса е колко пари трябва да си приготви, за да си вземе телефона от митницата ? Бях чел за стоки над 30 лв взимали 40 ?
Телефона е 150 $ Светнете ме малко

yakuza_
09-10-2014, 05:35
Трябвало е да каже да пишат стойност на пратката 8$ и че е подарък и нямаше да плаща.

AngelBelchev
09-10-2014, 06:45
Към 20-ина процента ще ти вземат ако пратката идва от страна, която не е членка на ЕС. Ако е от ЕС, няма да плащаш нищо.

muhatacece
09-10-2014, 15:39
Току що разбрах, че не е в митницата, а в районна поща .. Нещо за пощата ?

AngelBelchev
09-10-2014, 15:46
е значи нищо няма да ти вземат

SpiritInBlack
09-10-2014, 16:06
Глупости. В случая пощата ще действа като митница за теб. От там ще си вземеш продукта , но не и безплатно. Щом е от САЩ ,ще платиш ДДС със сигурност , което е 20 % върху представената стойност на фактурата. Границата , под която не се плаща мито , е различна за отделните стоки, но при телефон за тая маркирана сума и да има мито , няма да е голямо. Около/под 50 лв. ще е освобождаването

AngelBelchev
09-10-2014, 16:19
Вече така ли е? В смисъл преди не беше, това го казвам абсолютно категорично, защото дълго време се занимавах с търговия в ибей и съм пращал и получавал пратки по пощата със стотици. Преди беше - ако имам покана да ида до митницата, значи е за да плащам. Ако обаче поканата е от пощата - никога не съм плащал нищо макар обявената стойност да е надхвърляла с доста 50лв.

draid
09-10-2014, 18:55
Зависи за кой град става въпрос. Може и пощата да играе ролята на митница ако градчето е малко.

Auriss
09-10-2014, 19:32
Вече така ли е? В смисъл преди не беше, това го казвам абсолютно категорично, защото дълго време се занимавах с търговия в ибей и съм пращал и получавал пратки по пощата със стотици. Преди беше - ако имам покана да ида до митницата, значи е за да плащам. Ако обаче поканата е от пощата - никога не съм плащал нищо макар обявената стойност да е надхвърляла с доста 50лв.
Потвърждавам - и аз поръчвал немалко пъти от САЩ и единствено като са ме разхождали до митницата в Сточна гара ми се е налагало да плащам ДДС.

Мито не дължиш за телефони и компютърни компоненти, та на 150$ ДДС-то ще ти е към 50 лева.

muhatacece
09-10-2014, 20:42
Той човек е платил доставката, тъй като пишеше, че е free shipping. Много точни хора .