View Full Version : Външна котка
LoveInfect
09-13-2014, 09:14
Привет,
От малка искам котка, всъщност от както се помня, но родителите ми всеки път казваха не въпреки че имаме къща с градина и аз вече бях спряла да ги питам. Но наскоро на една моя приятелка й се родиха котенца, станаха на месец и една седмица и тя дава 3 от тях. Даже направи брошури и аз като видях снимката направо се влюбих в едно рижаво котенце <3
Вчера проведох сериозен разговор и ми дадоха да взема котето при условие че ще бъде навън. Направо не повярвах. Та проблемът ми е следният: не знам как се гледа котка. На двора имаме дървена барака и ми се струва че ще идеално място за нея, като пробием дупка във вратата.
Имам много въпроси като, трябва ли да купя котешка тоалетна ако котката е навън, или ще се научи ли да хваща мишки?
Също така чух, че първоначално ще й е мъчно за майка си и ме е страх да я оставя навън първите нощи. Защото тъй като ще е сама със сигурност ще бъде доста уплашена. Моля, дайте ми съвети и ми кажете според вас какво трябва да правя.
Съжалявам ако има грешки :)
muhatacece
09-13-2014, 09:28
Лоша идея да е сама . За бпга тва е котла, мислиш , че няма да избяга ? Ей такова малко, на няколко месеца ми го блъснаха, щото не седи в двора, но пък дядо ми има котка на години и не напуска двора, баба ми също ама нейния котарак е уличен. През ноща обикаля улиците и се връща за деня, но малка котка в открит двор-не
prosto_chovek
09-13-2014, 12:49
Накарай ги да си вземеш вътрешна котка, тия външните не са работа.
Вътрешна котка, външна котка, много ми е смешно като ги определяте така. :D
Докато е малко трябва да го гледаш вътре, според мен. Иначе като го вземеш, заведи го на ветеринар, за да го ваксинират и обезпаразитят. Консултирай се с ветеринаря какво точно да му даваш за ядене или питай някой познат, който гледа котки.
Малко коте на вън не се гледа. Като порасне може да го пускаш да си обикаля навън и да не е постоянно вътре, да си ходи до тоалетна навън и т.н. Ако смяташ да гледаш котка на двора, по-добре изобщо не си вземай, това не е куче.
to the Sun
09-20-2014, 18:11
Аз имам две " външни " котета (малки) . За през нощта ги слагайте във висок кашон. Коно пораснат малко ще се нуждаят от повече пространство. Ние ги заградихме с ограда от стари картони или кашони. Можете до го пускате навън, за да играе и тича, но ттрябва да има някой около него, за да не ходи там кадето не трябва. Относно ваксирането ние не сме ваксинирали нашите само сме ги обезпаразитили .Консултирайте се с ветеринар за да ви каже метода на обезпаразитяване или ваксиниране.Ако ги къпете не мокрете ушите в никакъв случай.
Горе-долу това е ако имаш въпроси или сам пропуснала нещо кажи ми.
Тамии ..^^
09-21-2014, 22:58
Аз имам две " външни " котета (малки) . За през нощта ги слагайте във висок кашон. Коно пораснат малко ще се нуждаят от повече пространство. Ние ги заградихме с ограда от стари картони или кашони. Можете до го пускате навън, за да играе и тича, но ттрябва да има някой около него, за да не ходи там кадето не трябва. Относно ваксирането ние не сме ваксинирали нашите само сме ги обезпаразитили .Консултирайте се с ветеринар за да ви каже метода на обезпаразитяване или ваксиниране.Ако ги къпете не мокрете ушите в никакъв случай.
Горе-долу това е ако имаш въпроси или сам пропуснала нещо кажи ми.
Горките котки! Как ще ги заграждате с кашони бе?
to the Sun
09-22-2014, 20:02
Извинявай обаче им беше много добре.
И не може да оставиш малки котета сами да щъкат из двора и дори и в съседските дворове в които има по две до пет големи кучета (съседите ни са направо кучкарник) ами ако излязат на улицата и случайно ги сгази кола.
Такаче по-добре заградени с кашони отколкото да са в опасност. Да знаеш отгледах си ги големи котаци станаха.
Тамии ..^^
09-22-2014, 21:17
Ок, радвам се, че ако не друго, то поне са живи и здрави.
xXxPETYAxXx
09-23-2014, 12:12
На село имаме не една такава котка, а няколко. Само че, докато са малки сме ги гледали вътре, след като пораснат до време в което започват много да шават вече отиват в една външна постройка, т.е. пак са в стая, не директно навън. Те започват сами да си излизат когато и за колкото време поискат от това помещение. След време като пораснат вече стоят предимно навън. Зимата, когато е студено пак си ходят там. Котешка тоалетна не взимаме за селските котки, те си вършат работата в почвата. Ваксини също не им поставяме. Наскоро умряха 2 котенца, защото близали антифриз, който капел от колата - е срещу това и ваксина не би помогнала. Абе, гледането на селска котка и на домашна котка няма нищо общо. Тук имам домашен, ваксини, паспорти, тоалетни, специални храни...съвсем друго си е. А, пропуснах да кажа, че нашите котки на село по принцип уж са с цел да ловят мишките, но все пак им даваме котешка храна, хляб, месо. Не сме ги оставили само на мишки и гущери.
Другото много важно нещо е на каква улица живееш. Там където са нашите котки е много тиха улица и почти няма движение, а дори да мине някой кара много бавно(пътя не позволява да се кара бързо). Баба ми обаче живее на улица, на която всички карат много бързо и общо взето доста котки ѝ прегазиха. Ако живееш в оживена улица по-добре не си вземай малко коте.
Също така, ако тези въпросните котета са породисти - не го вземайте. Породисто животно не се гледа като улична превъзходна.