Влез

View Full Version : Супер храни



ShtrudeL
09-23-2014, 13:18
Хайде в тази тема да си говорим за супер храните като спирулина, хлорела, елда, чиа, киноа и т.н. :) В какво ги употребяваме, накисване, покълване и всичко в този ред на мисли.

Ще постна инфо за повечето известни, вие ако имате какво да добавите - направете го. :)




Спирулина са плаващи, влакнести цианобактерии (синьозелени водорасли), които растат естествено в тропичните и субтропините езера с високо pH и висока концентрация на карбонати и бикарбонати. Употребяват се като храна или добавка.

От векове Ацтеките са се хранели със Спирулина. По най-старите данни, те са растяли в езерото Текскоко и са били отглеждани и продавани за храна. Първата фабрика за придобиване на Спирулина е основавна през 70-те години. През последните години Спирулината се е превърнала в много популярна храна, одобрена от Food and Drug Administration (Агенция за лекарствени средства и храни в САЩ), World Health Organization (Световната Здравна Организация) и други медицински организации и е призната за здравословна храна.

Спирулината е особено богата на протеини, витамини и минерали. Съдържа особено много лизин, цистеин, метионин, фенилаланин, треонин - важни (незаменими) аминокиселини, които могат да бъдат набавени само с храната. Също така е богат източник на витамин B12. Има значително по-високо съдържание на желязо от спанака, както и значително по-високо съдържание на бета-каротен от моркова. Цялостният комплекс от нутриенти е превъзходен за възстановяване след тежко боледуване или тежко физическо натоварване, при следкръвоизливни анемии, недобро развитие при децата и разнородни проблеми на напредналата възраст.

През вековете Спирулината се е приемала като храна под различна форма в различните краища на света. Съставът и е основно протеинов и се смила лесно. Съдържа минерали, витамини, есенциални мастни киселини (вкл. DHA, която е много ценна за вегани, тъй като почти не се съдържа в други растителни продукти) и антиоксиданти, които не съществуват като комбинация в нито една друга храна – животинска или растителна.

Спирулината помага при предотвратяване на гастроентерологични (стомашночревни) разстройства, като обогатява чревната флора (Лактобацилус и Бифидус). Позната е и с намаляването на риска от инфекция с Eschericha Coli и Canrdida Albicans. Благотворната чревна флора подобрява абсорбирането на храните, предпазва от запек и автоинтоксикация и е основа за стабилно здраве. Благодарение на мастните киселини, спомага за намаляване на холестерола. Съдържа антиоксидантни съставки, които изчистват високо реактивните свободни радикали, за които се счита, че водят до редица дегеративни отклонения и рак.

Спирулината е богат източник на калий, съдържа и калций, хром, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен, натрий и цинк.

В състава и има редица пигменти (chlorophyll-a, xanthophyll, beta-carotene, echinenone, myxoxanthophyll, zeaxanthin, canthaxanthin, diatoxanthin, 3-hydroxyechinenone, beta-cryptoxanthin, oscillaxanthin, phycobiliproteins c-phycocyanin and allophycocyanin – хлорофил, ксантофил, бета-каротен, ехиненон, миксоксантофил, зеаксантин, кантаксантин, диатоксантин, 3-хиспоксиехиненон, бета-криптоксантин, осцилаксантин, фикобилипротеини, с-фикоцианин и алофикоцианин). Те, от една страна, имат висока антиоксидантна активност, а от друга – пряко имуностимулиращо действие.

Ако за първи път приемате спирулина, опитайте с малко количество. Например по една лъжичка за целия ден, за да я усетите, вкусите и установите как ви действа. Понякога настъпват очистителни процеси (възможно е да ходите по-често до тоалетна). Ако не обичате аромата на водорасли (някои наши приятели не харесват силния мирис на хлорела и спирулина), а пък искате да пробвате, смесвайте ги с голямо количество ароматни шейкове, или пък намерете такава на таблетки с по-малки разфасовки. Четете упътванията и гледайте да нямат слепващи агенти и пълнители от рода на магензиев стеарат и разни други "есктри".

http://zemianazaem.com/images/spirulina.jpg

ShtrudeL
09-23-2014, 13:19
Хлорелата е едноклетъчно, зелено водорасло, част от семейство Chlorophyta. То е със сферична форма и размер от 2 до 10 μm диаметър. Хлорелата има несмилаема нишковидна обвивка, зад която се крият хранителните й съставки. Сушената хлорела съдържа около 45% протеини, 20% мазнини, 20% въглехидртати, 5% фибри и 10% минерали и витамини. Поради високия и протеинов състав, тя е предпочитан хранителен източник за много хора. Богата е на бета-каротин, витамини от групата В, вит. Е и С, магнезий, натрий, калций, цинк, желязо, ДНК и РНК, както и ензими като хлорофилаза и пепсин.
Почистване на кръвта и снабдяване с кислород
Благодарение на съдържанието на фибри, които се свързват с тежките метали и пестицидите, хлорелата служи за изхвърляне на метаболичните отпадъци от организма. За правилното функциониране на тялото ни е нужно чисто кръвообръщение, богато на червени кръвни телца, които служат за пренос на кислород. Хлорелата, също така, е богата на хлорофил, който от своя страна е много подобен на хемоглобина. Хемоглобинът е протеин в червените кръвни телца, който пренася кислород до важни органи на тялото ни. Единствената разлика между хлорофила и хемоглобина е магнезиевата молекула в ядрото на хлорфила, за разлика от молекулата желязо в това на хемоглобина. Съдържанието на Магнезий е изключително важно за сърдечния ритъм. Също така, хлорофилът помага за образуването на червени кръвни телца и се препоръчва при анемия.
Подобряване на храносмилането
Поради съдържанието на храносмилателни ензими хлорофилаза и пепсин, Хлорелата подобрява храносмилането и спомага при запек.
Балансиране на киселинността
Хлорелата също е алкална храна, която подпомага балансирането на рН в организма. За тялото ни е изключително важно да бъде поддържан неутрален PH баланс (около 7.2-7.4). За жалост повечето хора се хранят ежедневно и основно с топлинно обработена храна, fast food и безалкохолни напитки (с PH около 2.7) като това води до дисбаланс в стойностите на PH. Киселинната среда води до редица заболявания, неприсъщи за алкалната.

Хлорелата предпазва от сърдечни заболявания, намалява кръвното налягане и холестерола, забавя процеса на стареене.

http://befit.bg/mag/wp-content/uploads/2014/01/Chlorella.jpg

ShtrudeL
09-23-2014, 13:22
Чиата (Salvia Hispanica) е високо енергийна храна, известна като „храната за бягане”. Тя е най-богатият растителен източник на омега-3 есенциални мастни киселини, както и линолеинова киселина. Прибавянето само на 2 с.л. чиа семена на ден в храната, дава приблизително: 7 г фибри, 4 г протеин, 205 мг калций и 5 г Омега-3. Чиа енергизира, дава повече сила и намалява апетита. Препоръчваме 2 с.л. на ден накисната или смляна чиа - това прави семената богати на ензими (накиснатите семена приемат желеобразна форма). Приемането на чиа, която не е смляна или накисната не е препоръчително, защото може да раздразни стомаха.

Употреба:
Можете да я смесвате с вода, сок, ядково мляко. Да я добавяте към сутрешното мюсли или овесени ядки, салати или друг тип храна по ваш избор.

http://seeds-chia.com/wp-content/uploads/2012/05/105976380_WEB_GLAVNAIA_01.jpg
-----------------------------------------------------------------------------------



Киноата е царицата на зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност, липсата на глутен и е идеална за всички, които са алергични към него.

В тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Семената на растението са богати на белтъчини - 16,2%. Някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Освен на белтъчини семената са ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна.
Употреба:

Преди употреба зърната трябва да се измият добре под течаща вода. Варят се като ориза – заливат се с вода в съотношение 1:2 и след като водата кипне, се оставят на слаб огън 15-20 минути. При варене киноа увеличава своя обем 4 пъти, като в средата зърното става прозрачно, а около него се образува малко кръгче. Всички рецепти с ориз, кускус или булгур могат да се приготвят и с киноа. Mоже да се консумира и под формата на кълнове, като за целта е необходимо да бъде накисната във вода приблизително 12 часа.

http://static.framar.bg/snimki/hranene/framar_kinoa.jpg

ShtrudeL
09-23-2014, 13:25
Елда

• Елдата намалява нивото на холестерола и риска от сърдечни заболявания. Богата е на микроелементи и лекарите я ценят поради високото й съдържание на рутин - вещество, което укрепва съдовата стена и намалява риска от увреждания.
• Елдата увеличава мускулната сила и издръжливост, поради тази причина е изключително ценна за спортуващите.
• Елдата подхранва кожата, косата и ноктите, благодарение на запаса от желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др.
• Елдата помага за забавяне процесите на стареене, поради богатото й съдържание на флавоноиди.
Нещо повече :
В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис!
Състав:
Витамините от група В, лизинът и метионинът в елдата са повече отколкото в останалите зърнени храни. Голямото количество желязо, което съдържа тази култура, позволява елдата или “гречката”, както я наричат руснаците, да се използва за лечение на анемия. В състава на елдата влизат и органични киселини - лимонова, малеинова, ябълкова, както и голяма доза фолиева киселина, която стимулира кръвообразуването, повишава издръжливостта и съпротивителните сили на организма към много болести.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSEuDlY1HvSqh5I13Xc5ZPo0NS7xPdW5 BOvboZtx__PAv5Dzf8M

Hayashi
09-23-2014, 15:57
Не знам дали е по-притеснително, че изчетох всичко това или, че всичко ми говори доста... включително и пигментите. :D
Първите две ме заинтересуваха доста. Къде мога да ги намеря и кои са най-добрите начини за консумиране?

ShtrudeL
09-23-2014, 20:07
Първите две аз лично поне ще си ги поръчам от zoya.bg, иначе съм виждала спирулина и в аптеките под формата на таблетки, но мисля, че най-добре е да се консумира под формата на прах. Може да си слагаш в смуутита, може и просто да я разтвориш с вода. За други ястия предполагам също може.
А много ми се иска да пробвам кюфтенца от елда да направя ^_^

anonymous708973
09-24-2014, 12:14
Ям киноа и чия аз :)
Можи да си потърся втората зеленийка, че да си оправя храносмилането малко :)

ShtrudeL
09-24-2014, 17:00
някакви рецептички да предложиш с тях? :33 За салати - ясно, а друго? :33

anonymous708973
09-24-2014, 17:11
Че то само салатите са неограничен брой :д Не ти препоръчвам да готвиш с киноа вместо с ориз, леко небюджетно излиза :д
Чията си я накисвах през нощта с бадемово мляко и го ядях за закуска + някакъв плод.

ShtrudeL
09-26-2014, 19:33
ей ме
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t31.0-8/10680087_815572585131385_3200281650388101917_o.jpg