View Full Version : Мога ли да отпиша баща си като родител?
Здравейте, това е нещо, което обмислям от много време и ме тормози. Родителите ми никога не са женили, но баща ми ме е припознал като негова дъщеря, когато съм се родила. Когато бях на пет нашите се разделиха, защото баща ми е алкохолик, финансовите ни възможности бяха много малки, майка едвам събираше пари, за да има с какво да ме нахрани, а той харчеше всичко по кръчмите. Той не плаща издръжка, но това ми е най-малкия проблем. В продължение на седем години го виждах един път годишно, а от три години насам нямам никаква връзка с него, тъй като за него е много по-важно да се напие като пор, пред това да види собствената си дъщеря, а аз чак тогава го осъзнах, защото до преди това бях малка и не разбирах особено какво се случва. Миналата зима ми се обади на рождения ми ден, първо ми честити и после успя да го съсипе. Слава богу от както а мама се изнесохме сме много по-добре и физически и психически и финансово и във всякакви възможни аспекти, които може да се сетите. Отдавна съм отписала този мъж от живота си, но бих искала да го отпиша и по документи и изобщо вече да нямам абсолютно нищо общо с него. Също бих искала да сменя и фамилията си, защото се срамувам от нея, но не зная дали това е възможно. Също не съм споменавала на майка ми досега за тези неща и не зная как да подходя най-деликатно. Моля ви дайте ми някакви съвети и ако някой знае дали е възможно да се случи и ако да как, бих била изключително благодарна да сподели с мен.
Просто поговори с майкати как седят нещата и че искаш да си смениш фамилията и ако и тя е на същото мнение за нега какво и твоето,мисля че няма да има никакъв проплем да си смениш фамилията,но доколкото да го премахнеш като документи и подобни не мисля,че може да се случи,все пак нали трябва да пише някакво име на полето за баща в актати за раждане :Д успех все пак
Предполагам, че можеш да смениш фамилията си. Но не вярвам да можеш да го отпишеш като родител от акта за раждане.
Благодаря ви. Аз говорих с майка ми днес и тя каза същото, а за сменянето на името каза, че трябвало чрез съдебен иск и тн., но не каза нищо, което да отказва, даже напротив, мисля че ме подкрепи в това.
anonymous708973
10-06-2014, 22:18
Със сигурност е възможно да смениш и бащиното, и фамилното име. За съжаление обаче, не знам как. Сигурно имате познат адвокат, консултирайте се :)
prosto_chovek
10-07-2014, 19:07
Можеш да се отречеш от него като баща, обявява се в Държавен вестник.
anonymous708973
10-07-2014, 19:51
Хахаха, това беше редовната заплаха на нашите! :ДДД
Ако си пълнолетна мисля,че може. Прочети в нета, има материали по този въпрос.
Но ми е интересно чие име ще е на бащиното? ;д
prosto_chovek
10-08-2014, 07:11
Ако си пълнолетна мисля,че може. Прочети в нета, има материали по този въпрос.
Но ми е интересно чие име ще е на бащиното? ;д
Едно момче не си познава бащата и презимето му е майчиното.
Едно момче не си познава бащата и презимето му е майчиното.
Аха, ясно. :)