PDA

View Full Version : Кой е по-значим и полезен за обществото и защо?

golemiq_korab_minava
10-14-2014, 18:20
Първи случай:
1) Инженер докторант, работи в международна фирма на управителска позиция с висока заплата. Ежегодно издава научни трудове и иновации.
2) Един добър готвач от фурна, в която всеки ден пазарите. Добър и позитивен човек към всички, готов винаги за помощ. Беден, изтощен, без високо образование, но един от малкото, които може да задоволи апетита ви качествено във вашия район на преживяване.

С други думи, въпросът ми е... Кои неща определят кой с колко или повече е полезен за нацията от другия? Парите, интелекта, нито едното?!
Науката и технологичното развитие действително помагат ли на всички хора да живеят добре, или само на определена част?
Пример: - Земеделието се автоматизира, машините заместват човешките ресурси. Безработицата нараства.
Защо се уважават толкова много великите учени, тласнали света към нови измерения? Ами Херушима и Нагазаки?

Auriss
10-14-2014, 19:02
Хирошима *

По-значим ; вариант 1.
По-полезен в частния случай (т.е. за теб, 'щото си купуваш хляб от него) - вариант 2.

Ще ти отговоря с въпрос. Кой е по-значим и полезен за обществото - готвачът от т.2 или някой от онези, открили начини да елиминират смъртоносни заболявания с ваксинации, лекарства етц.

Т'ва ако гледаш на тях като на активи, естествено. Поотделно животът и достойнството на всеки човек би трябвало в главата ти да са от първостепенна важност, независимо от професия етц етц.

Но ако към земята се беше запътил астероид, какви хора щеше да спасяваш ? Лекарят и инженерът ще се научат да готвят - може да не добре колкото нашия пекар, но достатъчно. Студено и гадно звучи, но това е положението.

golemiq_korab_minava
10-14-2014, 19:21
Отново не мога да преценя.
Ако ги нямаше ракетните специалисти, спасили човечеството от метеорита - всички биха загинали.
Но, ако ги нямаше готвачите, чистачите, хората на труда... нямаше дори да се стигне до възможността докторите да могат да извършват операциите, нямаше да има условия един инженер да открие каквото и да е, което да задоволява потребностите на другите хора. Представи си болница без обслужващ персонал. Е, как биха се справили професорите? Как въобще без помощта на по-младите и неопитни биха извършили операция?
Кой ще пакетира лекарствата?
Какъв завод би съществувал?
Кой ще седи по цял ден да обслужва фирмата ти?

Auriss
10-14-2014, 19:52
Ама аз пак казвам ,че не можеш по този начин да ги категоризираш. Естествено, че няма "по-важни" в мирни времена, когато хората са спокойни и свободни да си живеят живота както намерят за добре.
Ако все пак индиректно питаш защо едните стоят 'по-високо' в социалната йерархия и се радват на по-високи заплати и тн - просто защото е много по-трудно да станеш лекар, отколкото обслужващ персонал. Това не означава, че трябва да те е срам, че почистваш масите, примерно, но последствията са, че от едните има страшно малко, а от другите в излишък. Оттам и разликата в заплащането - търсене / предлагане а-у знаеш историята.

// политическа вметка ;д - затова е и хубаво това, което се прави от ЕС 'насилствено' - ако не греша, някаква цел от поне 50% от населението да е с висше образование беше поставена като основен минимум. До 50г. като нищо всеки ще е с университетска диплома, а на университета ще се гледа както на средното училище днес. Тогава вече може и да си имаме хубавата форма на социализъм - виж скандинавските държави ;д

defender
10-14-2014, 20:04
С други думи, въпросът ми е... Кои неща определят кой с колко или повече е полезен за нацията от другия? Парите, интелекта, нито едното?!

доброто намерение, това е.

ако нямаш добро намерение и добра воля, то и учен да си ще е за зло.

може би затова ще ни съди и Господ, нито за интелекта, нито за богатството, а за намеренията.

golemiq_korab_minava
10-14-2014, 20:05
Съгласен съм, че едните се трупат в излишък и са повече. Добре че е така, защото иначе биха изчезнали и умрели от глад.
Не съм съгласен обаче в разликата на трудността. За един интелигентен човек е много по ,,лесно'' и приятно по цял ден да чете книга, а ако го пратиш при циганите да чупи камъни - той не само физически няма да издържи, ами и ще изпадне в психично болно състояние и голяма депресия. Няма да може просто да я върши тази работа, винаги ще се проваля, заради липса на желание и сръчност, пъргавост, взимане на бързи първосигнални решения. Би се залял с киселина и осакатил.

Лично аз не мога да си представя да кисна в един склад по цял ден и да не правя нищо, а за много хора това е желана работа, ако ги задоволява с някакви пари..

И от тази гледна точка мисля, че не бива ниско класифицираната работа да е по-малко възнаграждавана.....
Съвсем отделен въпрос е, че за безделниците, които НЕ работят не трябва се плаща.

Auriss
10-14-2014, 20:24
може би не трябва, но има много повече хора, които можеш да наемеш да вършат нискоквалифициран труд => стойността му пада.
точно както можеш да спориш, че желязото е по-ценно от златото ;)

an7raks
10-15-2014, 11:15
Ами Херушима и Нагазаки?

Айнщайн не е искал ядрена война, а евтин енергиен източник...
Всъщност, дори и да е съзнавал какво върши, то пак е било добро за по-голямата част от света и е спестило доста животи на едната страна.
Няма такова нещо като "полезен за обществото". Винаги за едни ще си полезен, а за други - безполезен или дори вреден. В този смисъл, инженерите и лекарите са полезни за много по-голям кръг от хора, отколкото твоя готвач. Щото един инженер създава /примерно/ процесор, който се използва от 1 000 000 човека, а твоя готвач храни някакви има-няма 500 души.
Инженера може да измисли как да троши пъти повече камъни за пъти по-малко време от циганина с чука.
Ее, кой е по-полезен? Инженера може да си изчисти масата и сам, ама чистачката не може да създаде машината.

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 15:17
Машината, създадена от инженера ще троши каманите и 10 000 циганина ще останат без хляб. Тоест, инженера ще е вреден в този случай..
Ако чистачката взима пари колкото теб, ти недоволен ли ще си и защо?

anonymous895156
10-15-2014, 15:38
Машината, създадена от инженера ще троши каманите и 10 000 циганина ще останат без хляб.

после ще си намерят нова работа и ще запълнят дупките и нуждата от евтина работна ръка в други сектори, какъв ужас
ако "няма работъ" в родното им място и те не се изнесат другаде в търсене на такава, а вегетират на социални помощи и ядат обилно само покрай избори в село Ханко Брат, те са виновни за положението, в което са се озовали, не инженерът или ангела меркел. вярно е, че българите обичаме да обвиняваме другите за собствените си житейски несгоди, но това е прекалено дори за нашия стандарт
а защо трябва чистачката да взима колкото него?

defender
10-15-2014, 16:13
после ще си намерят нова работа и ще запълнят дупките и нуждата от евтина работна ръка в други сектори, какъв ужас
ако "няма работъ" в родното им място и те не се изнесат другаде в търсене на такава, а вегетират на социални помощи и ядат обилно само покрай избори в село Ханко Брат, те са виновни за положението, в което са се озовали, не инженерът или ангела меркел. вярно е, че българите обичаме да обвиняваме другите за собствените си житейски несгоди, но това е прекалено дори за нашия стандарт

защо бе митак, защо бе, защо го правиш, кажи ми, защо се опитваш да баламосваш, това не е природно, не е,

не я разбирам тая логика.

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 16:28
А защо да не взима колкото него?

defender
10-15-2014, 16:34
абе дори и да не взима колкото него, ама може ли заради машина, да оставиш човек, който иска да се труди, да умре ве.
Ми ще направиш машината така, че хем да помага, хем да не оставя човека без работа и без насъщния.

ПП: дори и работодателя така да печели по-малко, ми кво от това, за кво са му толкона пари, в гроба ли ще носиш, баси фантастиката е тая болна алчност.

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 16:40
не бе, то е ясно, че механизацията измества човешкия труд... и поставя хиляди в неудобно положение.. но ми е любопитно да видя как мислят хората, за чистачката и кое ги кара да искат тя да получава по-малко?

defender
10-15-2014, 16:43
като митко изгони циганина от работа, циганина ще отиде и ще ме открадне колата за да може да яде.

единия го прави от алчност, циганина го прави от нужда да яде.
ми циганина е май по-психически здравия в случая.

anonymous895156
10-15-2014, 17:18
прогресът никога не е бил удобен на всички
"Нека гинат слабите и уродливите! Трябва дори да им се помага да гинат." Ницшето <3

защо пък алчността да е порок? кои сте вие, че да съдите алчните хора и да лепите етикети? и кой е вързал ръцете на циганина или на който и да е друг нискоквалифициран бачкатор, да не би да не му е предоставена възможност да се преквалифицира за нещо различно от цепене на дърва или да започне свой собствен бизнес например? ако не си доволен от положението си, работи, за да излезеш от него, с търсене на оправдания и мрънкане по форуми няма да стигнеш далеч. финансовата стабилност на всеки човек е негова отговорност, не на хилъри клинтън и приятели

А защо да не взима колкото него?

понеже няма никаква логика, естественият ход на нещата е такъв, пазарната икономика е такава. това че на теб не ти е проблем и дори би ти носило извратено удоволствие да работиш като научен сътрудник в НАСА и да получаваш колкото леличката, която мие входа, само защото твоят светоглед е по-различен от този на останалите хора и ценностите ти са много по-възвишени, не означава, че някой е длъжен да се съобразява с теб изобщо. противно е. като толкова искаш, дарявай си заплатата на някой център за умствено изостанали и фотосинтезирай

an7raks
10-15-2014, 17:19
Машината, създадена от инженера ще троши каманите и 10 000 циганина ще останат без хляб. Тоест, инженера ще е вреден в този случай..
Ако чистачката взима пари колкото теб, ти недоволен ли ще си и защо?
Ще е вреден за тези 10 000, но ще е полезен за 100 000, които ще ползват по-евтина стока...
Не, ако бях някакъв голям инженер/лекар/етц, нямаше да ми е проблем чистачката да взима колкото мен. Проблем щеше да ми е аз да взимам колкото нея...

an7raks
10-15-2014, 17:20
това не е природно, не е,

ТОВА НЕ Е БИБЛЕЙСКО!
:lol:
Много си е природно даже... Неспособните да ловуват, умират от глад...

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 17:27
"Нека гинат слабите и уродливите! Трябва дори да им се помага да гинат." Ницшето <3

защо пък алчността да е порок? кои сте вие, че да съдите алчните хора и да лепите етикети? и кой е вързал ръцете на циганина или на който и да е друг нискоквалифициран бачкатор, да не би да не му е предоставена възможност да се преквалифицира за нещо различно от цепене на дърва или да започне свой собствен бизнес например? ако не си доволен от положението си, работи, за да излезеш от него, с търсене на оправдания и мрънкане по форуми няма да стигнеш далеч. финансовата стабилност на всеки човек е негова отговорност, не на хилъри клинтън и приятели

понеже няма никаква логика, естественият ход на нещата е такъв, пазарната икономика е такава. това че на теб не ти е проблем и дори би ти носило извратено удоволствие да работиш като научен сътрудник в НАСА и да получаваш колкото леличката, която мие входа, само защото твоят светоглед е по-различен от този на останалите хора и ценностите ти са много по-възвишени, не означава, че някой е длъжен да се съобразява с теб изобщо. противно е. като толкова искаш, дарявай си заплатата на някой център за умствено изостанали и фотосинтезирай
Това, че ти живееш по американските правила на капитализма и не смяташ алчността за порок означава, че ти директно се водиш по правилата останалите овце в стадото.
Алчността погубва човечеството. :)
Системата днес, утре може да се промени. :)
Към втората част на коментара. Не налагам никакъв светоглед за леличките. Но един леличка каквото и да прави, не може да стане съдружник на НАСА. Само болен мозък може да пее, че ръцете й не били вързани. Ръцете не, но умствените качества -да.

an7raks
10-15-2014, 17:28
Между другото, климатик, ти, ако беше арендатор, щеше ли да наемеш 5000 души да ти работят земята със сърпове и плугове?

an7raks
10-15-2014, 17:33
Това, че ти живееш по американските правила на капитализма и не смяташ алчността за порок означава, че ти директно се водиш по правилата останалите овце в стадото.
Алчността погубва човечеството. :)
Системата днес, утре може да се промени. :)
Към втората част на коментара. Не налагам никакъв светоглед за леличките. Но един леличка каквото и да прави, не може да стане съдружник на НАСА. Само болен мозък може да пее, че ръцете й не били вързани. Ръцете не, но умствените качества -да.

Ако всички живеят еднакво, независимо от професията и социалния си статус, никой няма да има стимул да се развива... Никой няма да иска да учи за инженер или лекар.
едит: Ти и дефендъра сте точно толкова алчни, колкото и всички други хора... Просто сте идея по-лицемерни...

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 17:34
Ще е вреден за тези 10 000, но ще е полезен за 100 000, които ще ползват по-евтина стока...
Не, ако бях някакъв голям инженер/лекар/етц, нямаше да ми е проблем чистачката да взима колкото мен. Проблем щеше да ми е аз да взимам колкото нея...

Действителността показва друго. Примерът със земеделието вече го дадох. Дори продукция се е свила до няколко вида определени за агротехниката.
Не във всички случаи, но не винаги е полезно за повече в глобален мащаб, а само на пръв поглед е така, защото хората и преди са живеели без удобства, но за всички е имало прехрана.

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 17:35
Между другото, климатик, ти, ако беше арендатор, щеше ли да наемеш 5000 души да ти работят земята със сърпове и плугове?
Ако имаше възможност - щях, не виждам проблем. Само че в действителност това е почти невъзможно да го направя и накрая ще съм на пълна загуба. И въпреки това 5000 човека ще ми е малко трудно да открия за копане..

defender
10-15-2014, 17:35
защо пък алчността да е порок? кои сте вие, че да съдите алчните хора и да лепите етикети?

ми не осъждам, просто си разсъждавам.

аз лично не знам кои е по-здрав и по-силен и кой е по-слаб и по-болен, дали богатя, но алчен или бедния, които не е лачен, а нужното за живот.

освен това алчния имайки грубо материално богатство и сила, го използва над бедния.
тва си е груба материална сила. А не психическо здраве.

ти пък що съдиш природата кой е по-силен бедния или алчния и двете са аномалии, но едната е материална , другата психическа.

Да не говорим, че често точно богатия и алчния е причината да има бедни, а не защото те са мързеливи.

an7raks
10-15-2014, 17:37
Преди хората са живеели в пъти под съвременния праг на бедността... Дори един просяк на центъра на София изкарва повече от прадядо ти преди 100 години.

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 17:38
Ако всички живеят еднакво, независимо от професията и социалния си статус, никой няма да има стимул да се развива... Никой няма да иска да учи за инженер или лекар.
едит: Ти и дефендъра сте точно толкова алчни, колкото и всички други хора... Просто сте идея по-лицемерни...
И как го реши това?

an7raks
10-15-2014, 17:39
Ако имаше възможност - щях, не виждам проблем. Само че в действителност това е почти невъзможно да го направя и накрая ще съм на пълна загуба. И въпреки това 5000 човека ще ми е малко трудно да открия за копане..
Акото нали знаеш, че цапа и мирише? Какво като си на загуба, бе? Нали не си алчен, ще дръпнеш някой друг кредит... Ще рекламираш продукцията си с това, че си НЕАЛЧЕН...

an7raks
10-15-2014, 17:40
И как го реши това?

Проста логика, която очевадно ти липсва... Няма защо да се катеря на палмата, за да си взема банан, ако има някой горе, който ми подава банани на готово...

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 17:42
Преди хората са живеели в пъти под съвременния праг на бедността... Дори един просяк на центъра на София изкарва повече от прадядо ти преди 100 години.

Смисъл? Преди 10 000 години хората са ловували, прехранвали и въобще не са знаели за материален свят.. Е и?

an7raks
10-15-2014, 17:46
Смисъл? Преди 10 000 години хората са ловували, прехранвали и въобще не са знаели за материален свят.. Е и?
:lol: Сигурно лова е духовен свят... По-скоро не са знаели какво е духовен свят, щото са се борили за храната си, която си е чисто материална...
Според твоята логика, защо човечеството е еволюирало, ако тогава всички са били равни и е царяло пълно щастие? Слабите/недъгавите/грозните/глупавите винаги са измирали или в най-добрият случай не са успявали да си предадат гените. Така е било, така и ще бъде, въпреки опитите за създаване на изкуствено равенство...

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 17:46
Акото нали знаеш, че цапа и мирише? Какво като си на загуба, бе? Нали не си алчен, ще дръпнеш някой друг кредит... Ще рекламираш продукцията си с това, че си НЕАЛЧЕН...
Я дай пак, че нищо не разбирам. Аз не съм Бог или държавен глава, че да мога да направя такова нещо, дори да имам 100 000хил дка земя. И все пак, аз нямам и 1 дка, че да знам какво бих направил и как е възможно да обработя 100 хиляди дка с 5000 цигани. Това е голяма организация и ако измисля начин и навия хора - ''верни приятели'' , за да успея - защо да не го направя?

defender
10-15-2014, 17:47

ми аз не мисля, че това е заслуга на богати и алчните просто те от алчност си създават система в която да се чувстват богове, защото алчността вече до там избива, че те искат да са като богове в обществото, но това става за сметка на нещастието на останалите.

Цял народ да робува и мизерува за да може някои алчняк да се задоволи алчността си да се чувствал бог.

an7raks
10-15-2014, 17:48
Ми, работи и си купи земя, бе! Много лесно да даваш акъл как някой да разпределя неговите си блага, а ти да се оправдаваш, че нямаш... Това имах предвид, като казах, че при подобна система липсва стимул за развитие.

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 17:49
Проста логика, която очевадно ти липсва... Няма защо да се катеря на палмата, за да си взема банан, ако има някой горе, който ми подава банани на готово...
Няма връзка. Никой няма да ти даде ябълката, ако не си я изработиш. И от тази гледна точка, ти ще можеш да стигнеш до НАСА и да си сбъднеш мечтите само с работа.

an7raks
10-15-2014, 17:51
ми аз не мисля, че това е заслуга на богати и алчните просто те от алчност си създават система в която да се чувстват богове, защото алчността вече до там избива, че те искат да са като богове, но това става за сметка на нещастието на останалите.

Цял народ да робува и мизерува за да може някои алчняк да се задоволи алчността си да се чувствал бог.

Ако овцете нямат пастир, по-добре ли ще живеят?

an7raks
10-15-2014, 17:53
Няма връзка. Никой няма да ти даде ябълката, ако не си я изработиш. И от тази гледна точка, ти ще можеш да стигнеш до НАСА и да си сбъднеш мечтите само с работа.

Ти нямаш връзка...
Защо ми е да стигам до НАСА, ако ще живея добре, колкото хората там?

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 17:53
:lol: Сигурно лова е духовен свят... По-скоро не са знаели какво е духовен свят, щото са се борили за храната си, която си е чисто материална...
Според твоята логика, защо човечеството е еволюирало, ако тогава всички са били равни и е царяло пълно щастие? Слабите/недъгавите/грозните/глупавите винаги са измирали или в най-добрият случай не са успявали да си предадат гените. Така е било, така и ще бъде, въпреки опитите за създаване на изкуствено равенство...
Чакай малко. Къде съм казвал, че тогава всички са били равни и духовно извисени? Никога е нямало пълно равенство, но паричното и материалното е различно.

an7raks
10-15-2014, 17:56
Чакай малко. Къде съм казвал, че тогава всички са били равни и духовно извисени? Никога е нямало пълно равенство, но паричното и материалното е различно.
Ми, постоянно даваш примери със светлото минало, когато хората са били диви и щастливи...

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 17:56
Ми, работи и си купи земя, бе! Много лесно да даваш акъл как някой да разпределя неговите си блага, а ти да се оправдаваш, че нямаш... Това имах предвид, като казах, че при подобна система липсва стимул за развитие.

Аз не искам да държа 100 хиляди дка и да ги дъвча само за моя изгода, защото земята е обща.

an7raks
10-15-2014, 17:58
Пхахахах :lol:
За пореден път, явно няма смисъл...

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 17:58
Ти нямаш връзка...
Защо ми е да стигам до НАСА, ако ще живея добре, колкото хората там?

Защото ще ти се налага да миеш чиниите, ай хаха. И защото не всичко е пари. Ти за парите ли живееш ? Няма да можеш да се качиш никога на совалката, за това.

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 18:00
Ми, постоянно даваш примери със светлото минало, когато хората са били диви и щастливи...
за тяхното съзнание животът им се е възприемал за НАПЪЛНО НОРМАЛЕН..

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 18:04
Пхахахах :lol:
За пореден път, явно няма смисъл...

Знаеш ти избираш варианта да печелиш на макс като оставяш хората в глад, само защото закона го позволява?

Има много милиардери тръгнали по този път, които живеят в напълно свой измислен свят..

an7raks
10-15-2014, 18:58
И защото не всичко е пари. Ти за парите ли живееш ? Няма да можеш да се качиш никога на совалката, за това.

Нищо не е пари, но всичко се купува с тях... Ако имаш достатъчно пари, ще се качиш и на совалка... Да не говорим, че 0.0001% от работещите за НАСА са летели на совалки...

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 19:02
И какво общо има , че сега всичко се купува? Ако всички имат определен брой пари (примерно) - нямаше да се купува.

an7raks
10-15-2014, 19:10
Ако не можеш да си купиш нищо, пак няма да е налице равенство... Пак инженера ще си направи/примерно/ трактор и ще си живее живота по-добре от масата...

an7raks
10-15-2014, 19:14
Ако можеше поне малко да мислиш, щеше да се досетиш, че хората са създали тази система, защото тя е в полза на всички... За някой по-малка, за други по-голяма, но за всички. Ако я няма тази система, всеки щеше да използва само това, което може да създаде, а то обикновено не е много...

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 19:19
Инженера няма да получава повече от хлебаря, но ще се развива в професията си и ще стига да открития - заслужено, а не чрез покупка.

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 19:22
Когато инженера сподели полученото с останалите - автоматично повдига и собственото си благополучие.

an7raks
10-15-2014, 19:24
И как се купуват открития? Нали той го е измислил, от кого да го купи? :lol:
Пак ще получава повече от хлебаря, щото той може да не си купува хляб, а да си го прави. Може, дори, да си направи машина, която да му прави хляб, докато той чука жената на хлебаря...

an7raks
10-15-2014, 19:27
Когато инженера сподели полученото с останалите - автоматично повдига и собственото си благополучие.

Според какви изчисления се получава тази житейска теорема?

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 19:30
И как се купуват открития? Нали той го е измислил, от кого да го купи? :lol:
Пак ще получава повече от хлебаря, щото той може да не си купува хляб, а да си го прави. Може, дори, да си направи машина, която да му прави хляб, докато той чука жената на хлебаря...

Не може, защото полицията ще го вкара в затвора.

Е, когато откритието бъде реализирано в полза на масата - ти също ще сполучиш.
Идеята на цялата еволюция от клетката до нас е да предаваме информацията на останалите.

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 19:31
Според какви изчисления се получава тази житейска теорема?
духовни от Северна Корея :D виж, че е възможно

an7raks
10-15-2014, 19:38
И що да го вкарва в затвора? Щото е нещо повече от теб?
Когато бъде реализирано в полза на масата, хлебаря пак ще остане без работа, а жена му ще се премести окончателно при инженера...
Идеята на еволюцията е живота да се приспособява към средата на живот, не някви морални бози.
Северна Корея е пример точно за мизерстващ народ и богат елит...

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 20:04
Защо хлебаря да бъде ощетен. Не забравяй, че всички взимат еднакви заплати. И е нарушение да злоупотребяваш по какъвто и да е начин.
Виж, то няма идеален вариант. Винаги ще има ощетени и недоволни. Там е работата, че според мен трябва количеството на недоволните да се намали. А в капитализма предпоставките са за още по-голямо влошаване.
21 век е наречен века на технологичното развитие , ерата на високите технологии. И за това най-голямото оръжие за оцеляване е образованието . А който изостава - не може да смогне. Скоро ще бъде изместен от роботи..
Системата в Северна Корея показва една направо крайно религиозна убедителност у народа им, която дори не можем да си представим. А при нас какво е? смесица.....

Всичко си има граници... Според мен те трябва да се поставят и демокрацията, за да не стават такива огромни разлики между богати и бедни в крайност...

golemiq_korab_minava
10-15-2014, 20:07
Да си има един определен праг на това, което може да получаваш и да ползваш за собствени нужди..

defender
10-15-2014, 20:33
защо пък алчността да е порок?

Прогрес в психично или физическо отклонение не е прогрес, а регрес.
Както и прогрес в алчността не е прогрес, нито пък прогрес в бедността не е прогрес.

Дори и хищното животно като си хапне и като се наяде и оставя излишното на другите, а не яде докато деградира физически.
Кажи ми едно диво животно (не домашно), което да има свръхтегло от алчност или пък вместо една хралупа където живее да има 5-6 хралупи от алчност, а пък друго животно от неговия вид за сметка на това да няма и една.
Тва в природата нещо май го няма.

JDeel
10-15-2014, 21:51
Първи случай:
1) Инженер докторант, работи в международна фирма на управителска позиция с висока заплата. Ежегодно издава научни трудове и иновации.
2) Един добър готвач от фурна, в която всеки ден пазарите. Добър и позитивен човек към всички, готов винаги за помощ. Беден, изтощен, без високо образование, но един от малкото, които може да задоволи апетита ви качествено във вашия район на преживяване.

Науката и технологичното развитие действително помагат ли на всички хора да живеят добре, или само на определена част?
Пример: - Земеделието се автоматизира, машините заместват човешките ресурси. Безработицата нараства.
Защо се уважават толкова много великите учени, тласнали света към нови измерения? Ами Херушима и Нагазаки?

Някой ден, но не сега, храната и подслона за всички хора на планетата ще са безплатни, но за това се иска друг начин на мислене и организация. Иначе хората правят, и винаги са правили любимите си неща и за без пари. В един момент и мързела доскучава :)

Auriss
10-15-2014, 21:57
^как ве, дай на дифендИ да разпределя хорското имущество да видиш какъв рай ще настане ;)

defender
10-15-2014, 22:10
Прогреса ще разпределя имуществото, но обществото трябва да има правилна представа за прогрес и за регрес, и да не ги обърква. Просто пазара има объркани ценности.

Водещо при пазара трябва да психичното здраве (душата), а не парите, парите след това.

ПП: Продадеш ли си душата на парите, най-много да получиш невроза, например алчност.
А бедния продаде ли си душата на парите, най-много да получи сигурно стрес.

Сега какво ще кажете за едно невероятно общество от стресираци и алчняци.
Суууупер природно, а?!

Приятно щастие.

anonymous908491
10-15-2014, 23:58
хахаха, тъпаците съществуват, за да са полезни за обществото, масова заблуда е, че другите имат правото да преценяват действията ти

an7raks
10-16-2014, 08:30
Ефенди, корабе, хванете се, изкарайте пари, па ги раздавайте колкото си искате, много лесно да каниш гости у съседа...
Каквато и система да се измисли, винаги ще има изоставащи... И изоставащите няма да са интелигентните и учените, а отново ще са необразованите и неумеещите да се приспособяват.
Ако се върнем към измисленото минало, дето кораба толкова възхвалява, трябва да измрат милиони или дори милиарди хора, защото без техниката, тези които сега са бедни, тогава ще са мъртви.
Корабе, бягай в Северна корея, щом ти харесва... Тъкмо няма да ни тормозиш с логиките си, щото няма да имаш интернет...

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 09:21
Антраксе, ти си от тези бавноразвиващите се, щом още не зацепваш примера с миналото. Никой не те изпраща да живееш в средновековието или да правим строя на Корея. ;)

Дарения правят много богати, но не могат да променят системата, защото алчните са в хиляди пъти повече. Парите променят хората и както съм казвал винаги, за да преуспееш финансово до високите части на пирамидата или трябва да си гении, или да си тарикат, който да го интересува само от себе си, твърд и безчувствен, студенокръвен, който не му дреме за другите хора толкова много в този капитализъм, ами целта му да са само парите и пазарите. За това много душевно добри хора просто не могат да забогатеят и не стават за предприемачи.

Имам един въпрос към теб.

Ако работиш желаната работа, която си постигнал с много труд, получаваш 3000 лв на месец. В същото време заради кризата две чистачки получават по 280 лв чисто и работят от сутрин до вечер,гледат деца.. И ако от твоята заплата извадим 1000 лв. И станат 2000. А на чистачките прибавим по 500 , за да станат поне 780, пък ако ли не и 1280 , ти толкова недоволен у умрял ли ще станеш?!

an7raks
10-16-2014, 09:26
Антраксе, ти си от тези бавноразвиващите се, щом още не зацепваш примера с миналото. Никой не те изпраща да живееш в средновековието или да правим строя на Корея. ;)

Дарения правят много богати, но не могат да променят системата, защото алчните са в хиляди пъти повече. Парите променят хората както съм казвал винаги, за да преуспееш финансово до високите части на пирамидата или трябва да си гении, или да си тарикат, който да го интересува само от себе си, твърд и безчувствен, студенокръвен, който не му дреме за другите хора толкова много в този капитализъм, ами целта му да са само парите и пазарите. За това много душевно добри хора просто не могат да забогатеят и не стават за предприемачи.

Имам един въпрос към теб.

Ако работиш желаната работа, която си постигнал с много труд, получаваш 3000 лв на месец. В същото време заради кризата две чистачката получават по 280 лв чисто и работят от сутрин до вечер,гледат деца.. И ако от твоята заплата извадим 1000 лв. И станат 2000. А на чистачките прибавим по 500 , за да станат поне 780, пък ако ли не и 1280 , ти толкова недоволен у умрял ли ще станеш?!
Защо да не могат "душевно добрите" да са гении? Може да не могат да са тарикати, но гении могат да са.
Ако чистачката дойде и ми каже "Трябва да ми дадеш 500лв от заплатата си!", ще я изритам като мръсно коте. Бих и дал, ако и когато аз преценя, но не бих позволил някой да ми казва как да разпределям моите си блага.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 09:35
Казах гении или в повечето случаи тарикати, хора без съвест (като политиците) и всички, които водят война в бизнес сферата.
А гениите са 1 на 1 000 000 000.

Ае стига ве. От кога работодателите дават на чистачките половината си заплата? Има ли такъв случай въобще? Чистачката, ако чака теб - ще умре.. Ако зависеше от теб, пак щеше да умре.

За това, не чистачката ще те моли на колене, ами СИСТЕМАТА ще ти заповяда.

И не ми отговори, дали ще съжаляваш толкова много, ако 1000 лв отидат при непознатите чистачки?
Иначе то е ясно, че не хиляди, ами милиони стискат парите си здраво и никога няма да направят отстъпка .

Това го има описано още преди 200 години в много разкази като Мамино детенце и чорбаджиите..

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 09:39
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369722 добра идея, умни министри имат.

an7raks
10-16-2014, 09:44
Под "гении" имах предвид онези, които си вършат работата съвестно и една идея по-добре от останалите... Не са 1 на милион, много са, но на теб ти е по-лесно да удариш един ключ по S-класата, без дори да се замислиш, че тоя човек може да си е скъсал задника от работа за нея.
Точно това ме дразни! Не може системата да бъде управлявана от слабите. Не може антилопата да заповяда на Лъва да яде по-малко.
ОТГОВАРЯМ ТИ С КАПСЛОК, ЩОТО ЯВНО НЕ ВИЖДАШ!
ДА, ЩЕ СЪЖАЛЯВАМ, АКО НЯКОЙ ДОЙДЕ И МИ ГИ ВЗЕМЕ ТЕЯ 1000 ЛВ БЕЗ ДА МЕ ПИТА! АКО И КОГАТО РЕША, ЩЕ Й ДАМ НА ЧИСТАЧКАТА. ТЯ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗИСКВА КАКВОТО И ДА БИЛО, ЗАЩОТО ВИНАГИ МОГА ДА СИ НАМЕРЯ ДРУГА.

an7raks
10-16-2014, 09:47
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369722 добра идея, умни министри имат.

Ако не забеляза, предстоят му избори на човека... :lol:
Тея са грабили златото, диамантите и нефта на негрите в продължение на стотици години... Имат достатъчно, че им е все тая...

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 09:54
Под "гении" имах предвид онези, които си вършат работата съвестно и една идея по-добре от останалите... .

Не означава това ,,гении'' , а кадърност, интелигентност. Точно тези, които карат S класата са хора с качества, ама на МАФИОТИ. Един нормален и добър човек няма да си купи кола за 1 милион и да се джитка по разпитите пътища на града като се фука пред останалите. 99% тези коли които ги гледаш са на едни мошеници ,които правят мръсни сделки.
А повечето гении, такива, за които имаш предвид - са из между масата и дори не са много богати. Може дори и бедни да са.
И това не означава, че НЕ МОГАТ, ами че МОРАЛЪТ им не го позволява. Защото не се водят по парите.

Мен няма да ми е жал пък, ако знам че тези 1000 лв ще отидат действително за нуждаещи се или за проекти, а няма да се окрадат...

an7raks
10-16-2014, 10:10
Не означава това ,,гении'' , а кадърност, интелигентност. Точно тези, които карат S класата са хора с качества, ама на МАФИОТИ. Един нормален и добър човек няма да си купи кола за 1 милион и да се джитка по разпитите пътища на града като се фука пред останалите. 99% тези коли които ги гледаш са на едни мошеници ,които правят мръсни сделки.
А повечето гении, такива, за които имаш предвид - са из между масата и дори не са много богати. Може дори и бедни да са.
И това не означава, че НЕ МОГАТ, ами че МОРАЛЪТ им не го позволява. Защото не се водят по парите.

Мен няма да ми е жал пък, ако знам че тези 1000 лв ще отидат действително за нуждаещи се или за проекти, а няма да се окрадат...

Пак вадиш някакви логики от 1001 нощ...
Защо да не си взема? Примерно, съм уникален заварчик... Взимам скъпо, но си върша работата, както много малко други хора могат. Защо да не карам и самолет, ако съм си ги изкарал тея пари?

an7raks
10-16-2014, 10:11
Защо да не ми го позволява моралът, след като на никого нищо лошо не съм направил?

an7raks
10-16-2014, 10:23
ако човек опита малко от истинското щастие, просто да го преживее за няколко минути и край, парите за тях веднага ще отида на второ място, ей така от само себе си.

Има масов пропаганда за почитане на лъжливо щастие. Хората най-много страдат от масово неразбиране на самите себе си.
Ми, ако за мен истинското щастие е да си хвъркам с S класата с 300 по бойковата магистрала, слушайки AC/DC? Или ти ще ми кажеш, че това няма да ми донесе душевен оргазъм?

an7raks
10-16-2014, 10:25
И, ефенди, щом и бедните могат да са по-истински щастливи от богатите, защо богатите да им развалят щастието, давайки им пари?

defender
10-16-2014, 10:30
Ми, ако за мен истинското щастие е да си хвъркам с S класата с 300 по бойковата магистрала, слушайки AC/DC? Или ти ще ми кажеш, че това няма да ми донесе душевен оргазъм?

Ми щом ти е донесъл душевен оргазъм, защо продължаваш да си алчен, явно тоя оргазъм е лъжлив и на празен ход, лъжливо форсиране, опит са самозалъгване на себе си за щастие.
Ако си намерил душевния оргазъм, спираш да си алчен. Схващаш.

Иначе продължаваш да си си неуравновесено парче.

ПП: Всъщност май алчността си е нещо подобно на вампиризъм към другите.

defender
10-16-2014, 10:30
И, ефенди, щом и бедните могат да са по-истински щастливи от богатите, защо богатите да им развалят щастието, давайки им пари?

Ми може да не им даваш пари, а просто да не им пречиш с алчността си, като си наложиш някаква мярка, след която започва душевно израждане - това вече е и душевен прогрес, така материалния и душевния прогрес не се самоизключват, а се допълват - това вече е цялостен прогрес.

JDeel
10-16-2014, 11:40

Ооо, а колко пари харчат пушачите дори за ден, а ако тези пари се използваха за нуждаещите се или за проекти?

Ако държавата искаше да помага на нуждаещите се, щеше да го направи така или иначе, но явно не иска, така че е оставила тоя проблем да се решава от единични бройки граждани.

defender
10-16-2014, 11:44
Това на аватара ти ли си, малко ми приличаш на Надал :)

честно

JDeel
10-16-2014, 11:51
Това на аватара ти ли си, малко ми приличаш на Надал :)

честно

Аз съм, и не приличам на Надал :) По-вероятно е всеки с по-дълга коса да ти прилича на Надал :)

defender
10-16-2014, 11:57
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQOUc7isRN0sVhVu2ptyzovVr192O1K-n39HRp5iYnxK8UIeXfn

Да бе, абе ти си Надал ве, само тука шампоана ти е друг.
Кажи кво става в Испания, има ли готини гаджета и караш ли си С-класата по центъра? - това Антракса го пита.

JDeel
10-16-2014, 12:28
Да, и аз като видя група войничета с голи глави и не мога да намеря разликата :D Не бива да съдиш по един силно орязан тъмбнейл. Отделно не харесвам Мерцедеси ;)

an7raks
10-16-2014, 14:50
Ти като получиш веднъж оргазъм, отказваш ли се от секса?
Не ми отговори и на това...

Едит: тва е към ефендито.

defender
10-16-2014, 14:57
Ти като получиш веднъж оргазъм, отказваш ли се от секса?
Не ми отговори и на това...

Едит: тва е към ефендито.

Ами секса добро нещо, но не той е определящ за това да се чувства психически добре и уравновесен, нямам алчна зависимост от него, че да губя психическото си здраве и разсъдък или да карама хора да страда заради това да си задоволя психическото отклонение. Ако има секс добре, ако няма ми добре.

отговорил съм ти на онова:

an7raks
10-16-2014, 15:01
Ама не ми казваш с какво ти вреди някой, че е открил нещо, за което никой друг не се е сетил и го продава?
Ти ако искаш си купуваш Мерцедес, нали? Производителя не те ощетява по никакъв начин с това, че продава колите си за 150 хилки... Който иска и може, ще си го купи, който не може, ще си кара корсичката.

defender
10-16-2014, 15:06
към ефендито.

викай ми Кичка Бодурова,

баси интелигента

an7raks
10-16-2014, 15:08
Не псувай, НЕ Е БИБЛЕЙСКО!

defender
10-16-2014, 15:10
НЕ Е БИБЛЕЙСКО!

Да бе, така е, не е нормално

an7raks
10-16-2014, 15:13
А така, покажи малко смирение пред Създателя си!

defender
10-16-2014, 15:15
доообре, това означва алчняците да се лекуват, не да ми дават акъл.

defender
10-16-2014, 15:22
Антракс, що се заяждаш ве..
Виждал ли си моята S класа.

an7raks
10-16-2014, 15:27
Не се заяждам... Дразнещо е да обяснявате кой какво трябвало да прави, при положение, че самите вие не го правите. Вие говорите как някой си трябвало да дава от своето, а вие не давате от вашето. Или моето си е мое, чуждото е общо? Щом имате по 20лв на месец за интернет, значи можете да ги давате тези 20лв на нуждаещи се... Все пак, интернета е лукс и не е жизнено необходим.

defender
10-16-2014, 15:32
Не се заяждам... Дразнещо е да обяснявате кой

Ми такова ми е мнението, какво искаш, да се цензурирам и да се изказвам как на тебе ще ти се хареса ли, така ли.

Демокрация ли какво, каква е тая цензура, ти си като Комсомолски секретар ве.

an7raks
10-16-2014, 15:36
Недей рева сякаш съм ти настъпил клитора, ве, отговори ми на въпроса!

defender
10-16-2014, 15:40
кефиш ли се последното мнение в темата винаги да е твое. ми аз не се кефя.

айде, сега като не ти отговоря (щото на тази тема за даването съм говорил и не ми се занимава повтарям бълвоч от обяснения) кажи, че си ме затапил, като последно мнение.

ПП: Изчезвам. :*

an7raks
10-16-2014, 15:42
Повече се кефя как не си в състояние да си защитиш адекватно тезата... :)

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 16:00
Не се заяждам... Дразнещо е да обяснявате кой какво трябвало да прави, при положение, че самите вие не го правите. Вие говорите как някой си трябвало да дава от своето, а вие не давате от вашето. Или моето си е мое, чуждото е общо? Щом имате по 20лв на месец за интернет, значи можете да ги давате тези 20лв на нуждаещи се... Все пак, интернета е лукс и не е жизнено необходим.

Ми не е въпроса ние да даваме всичко, за да живеем в нищета. Нито те караме теб. Системата така или иначе няма да се промени, а само ще станем за посмешище на някои хора. Бай Иван отново ще прибира всичко за себе си и няма да му дреме за другите.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 16:03
Пак вадиш някакви логики от 1001 нощ...
Защо да не си взема? Примерно, съм уникален заварчик... Взимам скъпо, но си върша работата, както много малко други хора могат. Защо да не карам и самолет, ако съм си ги изкарал тея пари?

Ще можеш. Тогава колата ще струва по-евтина и всички ще могат.

an7raks
10-16-2014, 16:04
Ми не е въпроса ние да даваме всичко, за да живеем в нищета. Нито те караме теб. Системата така или иначе няма да се промени, а само ще станем за посмешище на някои хора. Бай Иван отново ще прибира всичко за себе си и няма да му дреме за другите.
За теб интернетът всичко ли е? Щом можеш да даваш акъл на някого да се лиши от S класата си, значи ти можеш да се лишиш от интернета си.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 16:05
Защо да не ми го позволява моралът, след като на никого нищо лошо не съм направил?
По горе обясних защо. В повечето случаи, за да преуспееш - трябва да водиш гадна политика за голяма част от хората, което те прави безморален въшльо.. Иначе ще си на заплата от 500 лв.

an7raks
10-16-2014, 16:05
Ще можеш. Тогава колата ще струва по-евтина и всички ще могат.

Ко каза, ко?

an7raks
10-16-2014, 16:09
По горе обясних защо. В повечето случаи, за да преуспееш - трябва да водиш гадна политика за голяма част от хората, което те прави безморален въшльо.. Иначе ще си на заплата от 500 лв.

Значи си безморален въшльо, ако можеш нещо повече от останалите и се възползваш от това?

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 16:12
За теб интернетът всичко ли е? Щом можеш да даваш акъл на някого да се лиши от S класата си, значи ти можеш да се лишиш от интернета си.

Интернета ми е много. Освен да ''отпочивам'' го използвам за информирам, да уча, да следя новините и времето, да комуникирам с колеги и тнт.

S класата е едно удобство, което не незаменимо и можеш съвсем спокойно да я смениш с друга.
Не че без интернет е невъзможно, но ще ми се налага да плащам за компютърна зала. Той е като телефона. Никой няма да те търси за работа с писма и гълъби.
Това са жизнено важни неща за всички хора в 21-ви век, ако искат да водят нормален живот и са широко достъпни, а S класата е газария.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 16:14
Значи си безморален въшльо, ако можеш нещо повече от останалите и се възползваш от това?

И какво повече ще можеш? На хората над теб не им пука.

an7raks
Че нали имаш телефон за комуникация? Има библиотеки за информация.
Никоя друга кола няма да ти осигури комфорта на S класата => няма аналог.

golemiq_korab_minava
Ко каза, ко?

Ами ще се произвеждат на една цена.

an7raks
10-16-2014, 16:15
И какво повече ще можеш? На хората над теб не им пука.

Ама и на мен няма да ми пука за хората над мен... Те ще си гледат техните си шашми, аз ще си гледам моя си занаят и ще гледам да ставам все по-добър и по-добър в него.

an7raks
10-16-2014, 16:15
Ами ще се произвеждат на една цена.

Как ще произведеш S класа на цената на голф?

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 16:17
Че нали имаш телефон за комуникация? Има библиотеки за информация.
Никоя друга кола няма да ти осигури комфорта на S класата => няма аналог.

Много си зле. Ако беше по-малко важен от телефона, нямаше на всякъде да търсят компютърна грамотност. Интернета е свързан и с работата.

Комфорта по нашите пътища може само летяща кола да ти осигури.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 16:18
Ама и на мен няма да ми пука за хората над мен... Те ще си гледат техните си шашми, аз ще си гледам моя си занаят и ще гледам да ставам все по-добър и по-добър в него.

И ще ти дават не повече от 500 лв :)

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 16:19
Как ще произведеш S класа на цената на голф?
Няма просо да съществува, няма да се произвежда и ти няма да знаеш за нея. :)

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 16:21
А за циганите - спиране на социални помощи, - създаване на трудови лагери (за пари), създаване на задължителни трудови лагери (за престъпници от затвора) , връщане на казармите и редовните войски за охрана на трудовите лагери!

an7raks
10-16-2014, 16:21
Ще "ми дават" колкото си заработя... Никой няма да спре хората да идват при мен за поръчки...

Много си зле. Ако беше по-малко важен от телефона, нямаше на всякъде да търсят компютърна грамотност. Интернета е свързан и с работата.

Комфорта по нашите пътища може само летяща кола да ти осигури.
Я ми кажи ти каква работа си вършиш с интернета?
Да ти кажа, последната S класа е много близко до летящата кола откъм возия... ;)

an7raks
10-16-2014, 16:23
Няма просо да съществува, няма да се произвежда и ти няма да знаеш за нея. :)

Хахахахахахахахахаххахххх ахааахахахахах
Не, кажи ми, че не си толкова спрял и се базикаш!
Ти не искаш всички да са богати, а всички да са бедни...

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 16:27
Ще "ми дават" колкото си заработя... Никой няма да спре хората да идват при мен за поръчки...

Я ми кажи ти каква работа си вършиш с интернета?
Да ти кажа, последната S класа е много близко до летящата кола откъм возия... ;)
ХАХХАХАХАХ Защото твоите поръчки ще се са уникални баце и няма да имаш конкуренция хахахаха И какво реши да произвеждаш ?
Моята работа в интернет е свързана с образованието ми и комуникацията. Други хора буквално работят с интернет в сайтове и тнт.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 16:27
Хахахахахахахахахаххахххх ахааахахахахах
Не, кажи ми, че не си толкова спрял и се базикаш!
Ти не искаш всички да са богати, а всички да са бедни...

И голфа не те задоволява?

an7raks
10-16-2014, 16:33
Не, не ме задоволява... Това е като с жените... Всички имат дупки, ама ти не искаш да си с дебеланата Берта, а с изваяната Марийка, нали?

ХАХХАХАХАХ Защото твоите поръчки ще се са уникални баце и няма да имаш конкуренция хахахаха И какво реши да произвеждаш ?
Моята работа в интернет е свързана с образованието ми и комуникацията. Други хора буквално работят с интернет в сайтове и тнт.
Да, в някоя от другите теми ти споменах за стругаря във Виница... Човека взима почти двойно на останалите, но е факир... Съответно всеки, който има нещо сериозно за правене, ходи при него.
За комуникация си имаш телефон, а за образованието - библиотека... библиотеките не те ли задоволяват?

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 16:50
Колко взима този стугар, да отида да го видя? Сигурно ще е някой шейх.
Тез дето взимат, ама взимат ти казвам, в повечето случай достигат до ушите на онези от тим, които им взима работата. ;)

Така значи. В библиотеката няма всичко.
Има нещо като поща, презентации и квото се сетиш. не всичко е телефон.
Интернета е за всеки, който иска да се развива в днешно време.
И ако не беше така, щеше да стурва 2000 лв, не 20.
А това, че ти си си наумил, че без еС класа не може да се живее удобно и трябва ако имаме пари да се купуват все нови коли, а старите да се трупат на сметищата.. е твой проблем. Доказваш, че си изцяло зависим от материалното и не можеш да живееш добре без него. След 200 години ще има някой като теб, който ще сравнява нашите шейхове, които за него ще живеят толкова окапано, че няма на къде.

an7raks
10-16-2014, 16:59
Не, не е "шеих", но си живее доста прилично бих казал...
Я ми кажи едно нещо, дето да го няма в библиотеките, а да го има в интернет!
Естествено, че S класата е по-удобна от голфа... Естествено, че последната S класа ще е по-добра от предпоследната в повечето аспекти... Естествено, че ще се стремиш към най-доброто и в това няма нищо лошо...

an7raks
10-16-2014, 17:06
Не ме разбирай погрешно... Аз нямам нищо против това чистачката да взима дори повече от мен, но просто е неестествено и няма как да се задържи дълго време... Мен не ме интересува кой как си разпределя парите или как ги е спечелил, стига да не ми пречи моята работа да върви...
едит: Хахах, не, не от мен, а от някой, занимаващ се с това, с което искам да се занимавам аз когато завърша... Още съм никой... :D

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 17:11
Има лошо за природата :D.
Значи трябва последната да караш, а по възможност и да не си се раждал преди последната да излезнала на пазара, защото като умреш ще има много по-хубави?
В библиотеката много неща няма и трябва да се поръчват от майната си за много пари.
В интернет има доста полезна информация и много хора за обмен на същата.
Дай и тока да не си плащаме. Дай и телефона, защото можем да отидем пеш. Дай да и бъбрека си продадем.
хахахах Недей да сравняваш последната еС класа с интернета, смешно е!
20 лв няма да помогнат на никого съществено, пък и 100000, ако е единичен случай, а не МАСОВ.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 17:14
Не ме разбирай погрешно... Аз нямам нищо против това чистачката да взима дори повече от мен, но просто е неестествено и няма как да се задържи дълго време... Мен не ме интересува кой как си разпределя парите или как ги е спечелил, стига да не ми пречи моята работа да върви...
едит: Хахах, не, не от мен, а от някой, занимаващ се с това, с което искам да се занимавам аз когато завърша... Още съм никой... :D

Монопололните мега големи фирми ще те притискат с по-изгодни цени и ти ще фалираш. Така е с млекопроизводителите. Млякото се продава на стотинки и всички дребни собственици фалират. А един човек обира хиляди. Изнася продукцията за чужбина, забогатява, а народа гладува.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 17:15
И стругаря предполагам, че може да кара еС класа и лети със самолети- частни?

an7raks
10-16-2014, 17:18
За ква природа е лошо, ве, новите коли замърсяват пъти по-малко от дъртите кошници, дето караме...
Кажи ми какво ти е затрябвало, а го няма в библиотеката... Освен ФБ и тийнпроблем...
Не, смешно е как бягаш от отговорност и не стоиш с действия зад думите си... За да стане масово едно нещо, трябва от някъде някой да го започне...

an7raks
10-16-2014, 17:20
И стругаря предполагам, че може да кара еС класа и лети със самолети- частни?

Не, ама до преди 2 години караше E класа от 2009-та... Сега не го знам какво кара...

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 17:22
За ква природа е лошо, ве, новите коли замърсяват пъти по-малко от дъртите кошници, дето караме...
Кажи ми какво ти е затрябвало, а го няма в библиотеката... Освен ФБ и тийнпроблем...
Не, смешно е как бягаш от отговорност и не стоиш с действия зад думите си... За да стане масово едно нещо, трябва от някъде някой да го започне...

Все едно димитар като стана вегетариянец, заради животните и някой го последва?
Все едно оня дядо Добри като дарява нещо, някой го последва?
Все едно като затвориха казармата, някой отиде доброволно и всички го последвахме?
В библиотеката далеч няма почти нищо, а нещото се изчерпва, а другото е с пари! И книгите са на по 20 години.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 17:22
Не, ама до преди 2 години караше E класа от 2009-та... Сега не го знам какво кара...

Проститутки и дрога.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 17:23
Като народа е беден, няма как да му продаваш всевъзможни скъпотии.

an7raks
10-16-2014, 17:29
Все едно димитар като стана вегетариянец, заради животните и някой го последва?
Все едно оня дядо Добри като дарява нещо, някой го последва?
Все едно като затвориха казармата, някой отиде доброволно и всички го последвахме?
В библиотеката далеч няма почти нищо, а нещото се изчерпва, а другото е с пари! И книгите са на по 20 години.

Ами, който е на твоето мнение, ще те последва, който не е-няма... Никой няма право да казва на останалите какво да правят със заработеното от тях!
Ти сигурно през живота си не си стъпвал в библиотека, бе! Има абсолютно всичко! В библиотеката на техническия има всичко за всички специалности... Да, не става с няколко клика и трябва да си вдигнеш задника от стола, но го има.

an7raks
10-16-2014, 17:29
Като народа е беден, няма как да му продаваш всевъзможни скъпотии.

Кажи го на тези от Епъл и майкрософт!

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 17:54
Ами, който е на твоето мнение, ще те последва, който не е-няма... Никой няма право да казва на останалите какво да правят със заработеното от тях!
Ти сигурно през живота си не си стъпвал в библиотека, бе! Има абсолютно всичко! В библиотеката на техническия има всичко за всички специалности... Да, не става с няколко клика и трябва да си вдигнеш задника от стола, но го има.

Вижда се всеки като прави квото си иска като се мисли за бог кво направиха българите за 25 години. Овце без падарин, явно не може. Явно трябва да се казва на някои кво да правят.

И спри да се доказваш в идиотизъм. В библиотеката съм ровил още от самото начало. Може би за повечето инженерни специалности има добра литература, ама не за всяка. Както казах - също се изчерват броевете бързо.

Спри да се правиш на идиот и да говориш, че в 21век интернета не бил важен, ами едно удобство, като това да караш еС лимузина.

И ако всички караха голфчето, отдавна щяха да приложат електрически и екологични коли за всички. Сега има 1 милион производители и свръх производство.

an7raks
10-16-2014, 18:05
Хахах, то пак има пъдар... Просто ти не си пъдаря и за това не ти харесва...
Като гледам, имам бая да се доказвам докато те настигна... Кажи ми каква специалност си и каква информация си търсил, а я е нямало.
Може да се сравнява с S класата, защото е лукс, без който може да се живее, но не толкова удобно... Ти не можеш да заделиш 200к, но можеш да заделиш 20лв, така че задели и ги дари, щом толкова искаш да помагаш.
Ама те са ти предложени вече... Един факт: лития е сравнително рядък метал и е невъзможно да стигне, ако всички минат на електромобили. Не зависи от никакви конспирации... Щом е рядък => ще е скъп и пак само богатите ще могат да си го позволят...
Защо не разбереш, че просто няма достатъчно блага на Земята, за да живеят всички добре...

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 18:24
Хахах, то пак има пъдар... Просто ти не си пъдаря и за това не ти харесва...
Като гледам, имам бая да се доказвам докато те настигна... Кажи ми каква специалност си и каква информация си търсил, а я е нямало.
Може да се сравнява с S класата, защото е лукс, без който може да се живее, но не толкова удобно... Ти не можеш да заделиш 200к, но можеш да заделиш 20лв, така че задели и ги дари, щом толкова искаш да помагаш.
Ама те са ти предложени вече... Един факт: лития е сравнително рядък метал и е невъзможно да стигне, ако всички минат на електромобили. Не зависи от никакви конспирации... Щом е рядък => ще е скъп и пак само богатите ще могат да си го позволят...
Защо не разбереш, че просто няма достатъчно блага на Земята, за да живеят всички добре...
Не съм инженерна специалност.
еС класата не може да се сравнява, защото е лукс, който може да заделиш и от Е класа. Примерно. И двете са коли - за предвижване от т А до т Б. Иначе, ако ще ми говориш за интернета. Трябва по тая логика да съм на бавния интернет, който си е 20 лв, а не да ползвам бърз, който е 40 лв , капиш, май литъл бой?
И да имам 200к, пак ще си ползвам интернета, ще си карам кола, ама няма да е еС класа.
Ти май не разбираш, че раз говоря за един стандарт и условия за нормален живот на средно ниво - средната класа. Ако аз заделя 20 лв, ще се превърна в бедняк, който ще проси. И 200 лв спечеля, няма да ги дам, защото дори няма да мина прага на средната класа с тях. Но един хилиардер излиза с много над средното ниво. Той няма да стане нито беден, нито богат, с + - 1000 лв. Примерно.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 18:28
Ресурсите на Земята са достатъчни да изхранват всички, ако се разпределят и контролират правилно. Друг е въпросът, че ресурсите са в голям недостатък за потребностите на човека за много нови и материални неща. Идеята е равномерно да се използват, а парите да отиват според нуждите на повечето хора, а не в ръцете на шепа банкери.

an7raks
10-16-2014, 18:35
Той тоя "хилиадер" си ги дава тези 1000лв под формата на данъци... дори много повече от 1000лв...
Ще се превърнеш в бедняк, ако се лишиш от интернет?
И все пак, каква специалност си? В университетските библиотеки има всичко необходимо за образованието ти и дори много повече...
Колко пъти да ти повторя: НЯМА ДОСТАТЪЧНО БЛАГА, ЗА ДА ЖИВЕЯТ ВСИЧКИ ДОБРЕ! Колкото и да не ни харесва, все още не можем да произвеждаме блага от нищото, а само да преработваме природните такива, които са ограничени и неравномерно разпределени. Защо тогава ревеш срещу политиката на щатите в близкия изток? Те просто трепят лошите чалми, които държат петрола, за да могат да си карат колите с 5-литрови двигатели... Един вид, вземат от богатите и дават на бедните, нали се сещаш... Точно по твоята схема с насилие...

едит: ако за теб добър живот на средната класа е една паница ориз на ден и 2 филийки хляб, да, това може да се осигури... Точно това би се получило, ако се осредни стандарта на живот на ВСИЧКИ на тази планета.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 18:47
Ако хилиярдера плащаше прогресивен данък, а не плосък.
Да, ако се лишавам от неща като интернета, за да дарявам, ще стана бедняк. Аз по-скоро ще ги събирам тези пари, за да ги инвестирам. Никъде не съм твърдял, че съм някакъв морално застъпен поп. Размишлявам относно системата. Убеден съм, че аз не мога да я променя.
2 филийки хляб ядат и днес най-гладуващите слоеве в Африка, така че съвсем няма да е толкова малко. Никъде не твърдя също, че трябва да изхранваме ние - африканците. Никоя система не може да се наложи по цял свят еднакво.
Политиката на САЩ представлява - дай едните да живеят в пълен лукс, а другите да с3 3бат с 3бола.
И ако обаче науката помогне на бедните и неграмотни държави - може много да се подобри състоянието им.

Не, няма всичко. Агроном сам ве.

an7raks
10-16-2014, 19:06
Що да плаща прогресивен данък? Не стига, че 10% на 1000лв са 100лв, а на 100лв са 10, ами и 10-те % да растат... Дори и с плоския данък, успелият и богат човек пак е "по-полезен" за обществото...
Най-гладуващите в африка буквално мрат от глад...
И точно за агрономството няма книги, така ли? :lol:

defender
10-16-2014, 19:07
давай корабеeee, разтвори им филиите. :)

an7raks
10-16-2014, 19:09
давай корабеeee, разтвори им филиите. :)

Негрите в Африка нямат филии... :(

defender
10-16-2014, 19:13
защо така, да не би преди да са били западна колония, значи трябва да са добре, как така? Закърмени са със западни ценности - били са роби и са търгували с тях.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 19:16
Що да плаща прогресивен данък? Не стига, че 10% на 1000лв са 100лв, а на 100лв са 10, ами и 10-те % да растат... Дори и с плоския данък, успелият и богат човек пак е "по-полезен" за обществото...
Най-гладуващите в африка буквално мрат от глад...
И точно за агрономството няма книги, така ли? :lol:

Затова всички богати са против прогресивния :D Такъв е бил преди. И всяка фирма е плащала значително.

Трудно и безсмислено е да обясняваш на първокурсник, знаеш ли? Че е и жалко. Понякога имаме лекции с първокурсници и е доста отчайващо.. :D

Нали младши ?
Няма да ти се обеснявам.... Близко е на ума, че в технически университет, може би няма всичко необходимо за не инженерна специалност.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 19:19
защо така, да не би преди да са били западна колония, значи трябва да са добре, как така?

Да.. стотици години сме им се бъркали и прилагали нашата система (западната по-скоро), а после се чудим защо мизерстват. Европейците имат голяма вина. Никой не им е помагал, а само колонизирал.

an7raks
10-16-2014, 19:19
Да, Климбо, прав си... Жалко е... Жалко е да говориш толкова високопарно, а да си абсолютен лицемер...

защо така, да не би преди да са били западна колония, значи трябва да са добре, как така?

Не, западняците са ги обирали в продължение на години... Аз какво съм виновен?

defender
10-16-2014, 19:21
ми аз не съм искал да ти внушавам вина, ти си толково симпатичен и с чар.

an7raks
10-16-2014, 19:25
Не, опитвате се да изкарате всички с 10лв в джоба маскари и длъжни да изхранват останалите и това дразни...

defender
10-16-2014, 19:25
Честно казано направо съм супер изненадан, от хората, с които общувам напоследък в тоя форум, няма и един тъп.

ПП: Трябва да се включите в политиката, има бъдеще.

само да не е в рб, хихи

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 19:30
ми аз в България гледам, колко са гениите, колко са корумпираните умници с еС класи и каква е средната заплата.... и как се очаква неграмотните хора и ислямистите да ни превземат :D

an7raks
10-16-2014, 19:32
Не съм добър оратор, иначе бих... Вярвам, че и един човек с нужните качества може да промени всичко. Това е разликата между мен и вас с климатика. Вие си мислите, че някой е длъжен да прави, каквото вие искате, а аз - че съм длъжен да направя каквото искам.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 19:38
еми то и в парламента те така разбирателство няма да имат никога хаха

an7raks
10-16-2014, 19:40
Това е идеята на представителната демокрация... Да има представители от всички прослойки. Естествено, че няма всички да са съгласни...

defender
10-16-2014, 19:40
Не съм добър оратор, иначе бих... Вярвам, че и един човек с нужните качества може да промени всичко. Това е разликата между мен и вас с климатика. Вие си мислите, че някой е длъжен да прави, каквото вие искате, а аз - че съм длъжен да направя каквото искам.

абе Антракс ако отидеш политиката, звънни един телефон, защото тука имам едно проблемче с комшията, ако можеш да удариш едно рамо, че ако на комшията не му е гадно, то тва живот ли е ве да го ева. :D

ае, разбрахме се

an7raks
10-16-2014, 19:43
Разбира се, че ще ти помогна! Обещавам да създам строй като в Северна Корея, но дори по-строг!
Гласувайте с No 5 в интегралната бюлетина!

defender
10-16-2014, 19:47
да не забравиш и да върниш лимонада от 2 стинки (май толко е била, не съм сигурен), и безплатното здравеопазване и образование, като исконно човешко право за достоен живот.

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 19:51
Мен ме дразни, че всички искат, всеки се мисли за голям, без никакво покритие... И въпреки това не е нормално, каквото и да работиш, да получаваш колкото роб.

Аи играйте на енгри бъртс да укротите.

an7raks
10-16-2014, 19:56
да не забравиш и да върниш лимонада от 2 стинки (май толко е била, не съм сигурен), и безплатното здравеопазване и образование, като исконно човешко право за достоен живот.

Естествено!
Заплатата ще е легендарните 80лв, за всеки ще има лада седмица и двустайна панелка само след 20 години чакане, ще бием всеки, излязъл на улицата след 8, ще счупваме от тупаници всеки, който говори вицове и ще убиваме тези, чиито вицове са смешни... Ще избием 100 000 вишисти за първите 100 дни от управлението ни... Всеки, използващ западна техника ще бъде набиван на кол на градския площад...
Ще бъдат на лице основни човешки права като това народа да диша сажди и боклуци от нискотехнологични заводи, всеки ще може да се порадва на урановите мини напълно безплатно, дори ще имате право да се подстригвате като мен! :)

defender
10-16-2014, 19:56
в магазините е пълно с фалшива храна, тва ли е капитализъм.
отиваш в магазина и е като минно поле от отрови.

абсолютен конц братче, само че цветен и с картинки.

и бум на онкологичните

golemiq_korab_minava
10-16-2014, 19:59

.. капитализъм е, когато циганите я крадат тази фалшива храна от магазина : )

an7raks
10-16-2014, 20:00

абсолютен конц братче, само че цветен и с картинки.
Обещавам да върна истинските салами и да се преборя с уличните кучета!

defender
10-16-2014, 20:04
и как ви харесва да живеете в такава фалшива реалност, (точно както фалшивата храна в магазина).

да не сте хипнотизирани

an7raks
10-16-2014, 20:09
Ако не ви харесва фалшивата реалност, No 5!

defender
10-16-2014, 20:12
няма ли да дадеш 20 лв., ако към кибабчето няма бира, да знаеш че няма да гласувам за тебе.

баси, ама те така и изборите стават фалшиви, не моа повече

an7raks
10-16-2014, 20:14
няма ли да дадеш 20 лв., ако към кибабчето няма бира, да знаеш че няма да гласувам за тебе.

баси, ама те така и изборите стават фалшиви, не моа повече

Няма, кебапчетата са фалшиви, само хубави, големи, месести салами за народа!

defender
10-16-2014, 20:19
Няма, кебапчетата са фалшиви, само хубави, големи, месести салами за народа!
брат, пусни една реклама по телевизията с тоя лозунг и си събрал 10 000 гласа.

нов човек, няколко реклами и вестник и си в парламента.
може и малко алъж-вериж в циганската махала за да си сигурен.

тва ли ни е свободата на избор, то значи и той фалшив, даже е унижение.

an7raks
10-16-2014, 20:37
Няма да оставим никой да умре без лекарска помощ!

defender
10-16-2014, 20:46
ох, да отпуснем малко,

http://youtu.be/UODX_pYpVxk

an7raks
10-16-2014, 20:49
Какви са тези пропаднали западни музики?!?!?!
Ще чукаш камъни до края на живота си, когато дойда на власт!

Auriss
10-17-2014, 01:37
http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_of_Europe

На ефенди (евала :cool: !) и климатика предлагам да погледнат таблицата отгоре.

npp
10-18-2014, 06:24
Първи случай:

най-полезни са истинските Светии, които осигуряват спасение за целия свят чрез непрестанните си молитви към(ходатайства пред) истинския Бог, иначе след Тях определено са лекарите

an7raks
10-18-2014, 12:14
най-полезни са истинските Светии, които осигуряват спасение за целия свят чрез непрестанните си молитви към(ходатайства пред) истинския Бог

+
Съгласен съм на 101%!
Като дойда на власт, министрите ще са само истински Светии!
No5!

defender
10-18-2014, 12:26
+
Съгласен съм на 101%!
No5!

хаха, а ще има ли "света" луканка

an7raks
10-18-2014, 12:45
Ще ядете дедо/Господната/ луканка по стандарт Стара планина. :)

anonymous908491
10-18-2014, 13:59
Ще ядете дедо/Господната/ луканка по стандарт Стара планина. :)

Тоя стандарт я определя като не по-дълга от 12 см

an7raks
10-18-2014, 15:43
Ако станете много ненаситниците, ще го променим!
No5!

npp
10-19-2014, 09:10
+
Съгласен съм на 101%!
No5!

кое е номер 5, че нещо инфото, което намирам в различни статии се различава?!

an7raks
10-19-2014, 09:28
Номерът, с който ще трябва да гласуваш на следващите парламентарни избори. :)

npp
10-19-2014, 10:00
Номерът, с който ще трябва да гласуваш на следващите парламентарни избори. :)

все пак това, което попитах е коя е партията под номер 5?

an7raks
10-19-2014, 10:03
Аз съм независим... С номер 5 гласуваш само и единствено за мен, а аз после ще избера Истинските Светии, които ще ми помагат в управлението. :)

npp
10-19-2014, 10:08
Аз съм независим... С номер 5 гласуваш само и единствено за мен, а аз после ще избера Истинските Светии, които ще ми помагат в управлението. :)

прочетох, че на повечето места са дали партия обединена българия под номер 5, ако е това, тогава знай, че не ми вдъхва много доверие, иначе ми харесва това, че поне не е някоя от старите - тази година има много нови партии

an7raks
10-19-2014, 10:43
Нещо са объркали... Аз съм под номер 5.

anonymous908491
10-19-2014, 12:43
Ако станете много ненаситниците, ще го променим!
No5!

То ако можеше да се променя толкова лесно, щеше да има достатъчно задоволени жени, но нямаше да имам работа.