Влез

View Full Version : Домашно насилие над дете...

mirorforse
10-22-2014, 06:02
Здравейте. Наистина не знам дали тук е мястото за темата, и дали въобще е за този сайт, но цяла сутрин ровя из нета да намеря нещо и все пак не намирам.
Значи историята е следната. До нас живеят майка с малко момче (може би вече е на около 8г.) Майката почти ежедневно го спуква от бой. Аз до сега си траех и не обръщах внимание щото к'во мога да направя? А и честно казано не ми пукаше.
Обаче все си мисля, че нещата ескалират и стават по-зле.
Като цяло боя протича много зле според това, което успявам да дочуя. Те са точно до нас и понеже сме в панелка се сещате колко хубаво се чува всеки разговор,а да не говорим за крещене. Таа случвало се е да го бие с пръчка, да го изхвърля пред вратата гол и да не го пуска и други такива неща, които не са чак толкова зле.
Миналата зима го изкара на балкона гол (балкона им е ТОЧНО до нашия), като имайте предвид че беше наваляло доста сняг на техния балкон,а тя не чисти нищо... би го с пръчка защото ТОЙ не е почистил, а той не спираше да крещи помощ помощ и накрая го заеба около 2 часа чисто гол на балкона да седи.
Тая нощ нещата мисля, че станаха съвсем зле. Първо чух как му крещи че не е прибрал масата на време и започна да го удря в стената (общата стена между нашия и техния апартамент) и мисля че удряше главата му. Той успя да избяга до балкона и започна да се моли да спре, а тя каза Ей сега ще видиш само да взема пръчката. Той заплаши че ще скочи от балкона и тя явно е няква превъртяла, защото започна да го бута към края на балкона и му крещеше Скачай копеле малко, скачай щом искаш.
Естествено мъжа ми се показа на балкона да види к'во става в 12 часа през нощта и тая като насрана го е грабнала малкия и го е повлякла навътре. Там продължиха да тропат, да викат, малкия ревеше, пищеше... лудница.
Редовните и думи към него са Копеле, нищожество, лайно и още куп неща които просто не знам кой би ги казал на детето си. Тая сутрин още в 6 часа започнаха да тропат, тая пак се развика, заблъска врати, явно и него го заблъска, но се чуваше заглушено, защото бяха в друга стая. След 5,10 мин блъскане се чу как тичат към тази стая която е до нашата, тя явно успя да го хване и следваше пищене, молене, силни удари които се чуваха чак при нас. След това последва малко затишие около 1 минута не се чуваше нищо, след което я чух да крещи Ставай копеле малко, ставай иначе ще ти смажа главата. Чуха се нови писъци,тропане, тичане и най накрая тряскане на външната им врата. Явно малкия беше избягал. По-късно мъжа ми излезе за работа, а аз след него да разходя кучето. Видях го малкия сгушен между етажите, бос с наполовина разкъсана пижама, разплакан, треперещ....Гледка която никой не би понесъл. Като ме видя малко се сконфузи и взе да гушка и да гали кучето. Попитах го дали иска да дойде в нас да се стопли, да закуси нещо. Той отказа с думите, че майка му ако разбере ще го накаже лошо.
Наистина не знам какво да направя. Не знам на кого да съобщя.
Миналата година съседите викаха полиция понеже се оплашиха за детето че пищи така, полицаите дойдоха, поговориха си 5 мин. с майката и изчезнаха.
Някакви идеи към кого да се обърна? Предлагаха ми към закрила на детето, ама там не искат да ме слушат въобще. Явно на държавата не и пука за някакъв малък сополанко, който го бие майка му.
Все си мисля че нещата след време ще станат много зле. Или майката ще го нарани сериозно (даже ще го убие). Или той ще порастне и ще я смаже от бой ( ще я убие). И двата варианта не ми се виждат приемливи.
Попринцип момчето е много кротко, цяло лято е навън и ако види някое малко коте/ куче му прави разни колибки от кашони, дава му свои дрехи и му носи от своята храна без майката да види. Няма приятели и явно и в училище го бият защото много реве като трябва да ходи.

П.П. 9 часа е. Малкия се разхожда бос пред блока и гали едно пумярче (Ебача му викаме щото само налита на кучето ни). Навън според СИНОПТИК е 6 градуса, облачно.

prosto_chovek
10-22-2014, 07:27
02 933 9050
Държавна агенция за закрила НА детето, телефон.

Не знам аз лично как бих реагирал, ако имам такива комшии, но на този телефон със сигурност могат да окажат съдействие. Макар че има и вариант ако занимаеш институциите да й вземат детето и да го нахакат в някоя институция, което пак е кофти. Мен ако питаш говори на този телефон, разкажи им и попитай какво трябва да направиш. :)

muhatacece
10-22-2014, 17:51
Vii ste ludi we, kak moje da ste svideteli na tova i da ne pravite nishto, o boje mili jenata shte si ubie deteto oshte malko, a vie shte sedite i shte gledate i na tva otgore vi pritesnqvat.

prosto_chovek
10-22-2014, 19:41
Така гледано дете има три варианта. Или ще се затвори в себе си, но ще стане отличник, ще започне работа рано и ще се изнесе от вкъщи, може да стане от онзи тип, които никой не иска за компания и да си остане прост, което е кофти комбинация, може да стане наркоман и алкохолик и да счупва майка си от бой, докато не го приберат. Не знам кое е най - лошото, не мисля, че има и едно от тези три, което е особено добро. Може би ако беше моя комшийка щях да отида, да я попсувам малко със заплахата, че ще викна социалните (тя, за да прави така, явно е достатъчно проста) и ако продължи, да го направя. Но определено не знам кое е по - добре за детето, защото ако го вземат социалните, не го чака и там много добро. Не знам. Много би ми било интересно да чуя тук Нели, Ина и Щрудела, също и valdesbg, те биха дали доста по - добри мнения по тази част, уви, последният едва ли ще се включи :)

RapExotic
10-23-2014, 08:09
Потърси съдействие от медиите. Държавните институции няма да направят нищо ако случая не се разчуе публично. Може дори да снимаш, когато го заключва на балкона за да имаш доказателства.

AngelBelchev
10-23-2014, 09:19
Би могла да заснемеш случващото се у комшиите ти като доказателство за тоя абсурд пред съответните инстанции.

NissaN
10-23-2014, 11:18
Майката е за бой.

Hayashi
10-23-2014, 13:57
Това е ужасно, наистина. От това, което прочетох разбрах, че живееш с мъжа си, сигнализирайте двамата на социалните, най-вероятно ще ви вземат по-насериозно. В тази ситуация не мисля, че ще доведе до нещо разговор с майката.
Ако се заемат със случая от закрила на детето, на момченцето може да му се осигури далеч по приятно приемно семейство.

mirorforse
10-25-2014, 05:32
Здравейте. Говорихме със социалните, казаха, че ще изпратят някой, който да разпита детето и майката. Този някой беше едно бабе което дойде едва вчера. Постояла е вътре максимум 10 минути, а на излизане беше с усмивка до ушите, майката и разправяше че просто си възпитавала детето и този който е подал сигнала явно не е разбрал ситуацията. Явно бабката повече няма да дойде като я видях с каква усмивка си тръгна.
Майката със сигурност толкова е наплашила малкия, че той не смее да каже, че нещо не е наред. И към медиите да се обърна не знам дали ще успея да постигна нещо, освен тая да ни намрази и да ни направи някоя мизерия. Балконите ни са сляти и нищо не и пречи да прескочи и да дойде в нас :D
А и от една страна ме е страх да съобщя на някой защото както каза prosto_chovek ако това дете го вземат, не се знае какъв живот ще живее в този дом за деца. Там е пълно с побойници,цигани... може би там ще му дори по-зле.
Днес може би защото е събота има затишие в техния апартамент. Не чувам нито малкия, нито майката. Мъжа ми се смееше сутринта и се бъзикаше, че ако до 3,4 дни не ни замирише на умряло значи всичко е на ред.
Като цяло цялата ситуация не е за смях и наистина се надявам майката малко да се е уплашила след като е дошъл човек от социалните.
Знам, че много хора се чудят как така не сме се намесили по време на боя, но това е може би типична черта за повечето българи.. да седят и да гледат сеир без да се месят. А и всеки гледа да се предпази от излишни скандали и не се меси там където не му е работа.
Този проблем е от няколко години ( от както я заряза мъжа и заради по-млада) и от тогава до сега мисля, че ние сме първите съседи, които се обърнаха към държавата за помощ. Като изключим патрулката, която викнаха, дойде за 5 мин и си тръгна.

Naive
10-27-2014, 13:27
От начина, по който е разказана историята, на мен ми звучи съмнителна. И не, не казвам, че такива извращения не се случват - убедена съм, че се. Просто недоумявам как през зимата, един организъм би издържал два часа на студа, примерно, без последствия. Мисля си, че би имало сериозно измръзване, дори смърт. Ама не знам, де.
Другото, което ми изглежда съмнително, е ситуацията, в която изпращат някого от социалните. Би трябвало, ако си вършат работата, както трябва (не съм запозната), да изпратят психолози и т.н., които все пак са проницателни и могат да добият представа за какво иде реч. Детето най-вероятно (=със сигурност) е с психика на жертва и няма да тръгне да си каже всичко, най-малкото, защото изпитва страх.
Другото, което ме кара да съм мнителна, е това, че девойката в последния си пост си противоречи - първо казва, че са извикали социалните, после казва, че я е страх да съобщи на някого, защото в дом би могло да бъде по-зле.

Да приемем, че ситуацията е такава, каквато е представена. Аз лично не бих стояла безучастно, особено когато иде реч за дете. То е малко, не може да се защити, защото не знае как - не е запознато с институциите, не осъзнава, че е жертва на насилие най-вероятно, така че ако не му се подаде ръка, ще продължава да живее в ад. Видя ли дете да стои само, треперещо и необлечен из етажите, ще се опитам да се погрижа за него, няма да го оставя само там да стои. Недопустимо е просто.
Та така, най-вероятно на първо място бих се обърнала към ДАЗД, ако ударя на камък - мисля, че вариантът медии би бил ефективен. "На кафе" биха се захванали с подобна кауза, както и "Господари на ефира", мисля.

За мен, ако си свидетел на това и не правиш нищо по въпроса да помогнеш на жертвата, ставаш автоматично съучастник на насилника. Винаги има деликатни ситуации, в които няма как да се намесиш, разбира се, но тук интересът е едно беззащитно хлапе. :)

prosto_chovek
10-27-2014, 17:19
Нели, само да ти кажа, че мангалите държат по цели зими и децата им навън и седят по цял ден да просят и да ровят по кофите. Защото са свикнали. Ако над това дете има системен тормоз, организмът му ще е свикнал на по - екстремни условия, което е много жалко. Господарите на ефира едва ли ще се намесят, понеже майката не е институция, не се сещам за случай те да са се занимавали с лични драми, но нищо не пречи да се пробва.

Naive
10-27-2014, 18:01
Ами и ти си прав, аз затова не бях категорична, защото то си зависи от обстоятелствата.
Иначе да, по скоро "На кафе".

shmatarok
10-27-2014, 19:27
....

Само по отношение на социалните - в по-голямата част от случаите никаква работа не вършат. Хората им ли не са достатъчно обучени, не знаят ли какво правят - нямам представа, но общо взето заключението е някакво подобие на забележка към родителя и съвет да се опитат да бъдат по-толерантни едни към други. Ако има и такова нещо изобщо. :)

Afterbirth
10-27-2014, 20:17
Как по дяволите може да гледате и да слушате това и сума ти време да не направите нищо?!!
Как може всички безучастни олигофрени от блока да не вземат никакви мерки?!Детето страда, пищи, тази е за бой не ами за смърт направо, и няма кой да влезе и да я постави на място, няма кой да помогне... Егати , то е ясно че смотаните социални нищо няма да направят, тая патка заслужава за косата да я измъкнат от апартамента, да я спукат нея и да не и дават да се приближава до детето.Не мога да си обясня как 1вото нещо което ти идва да направиш ако си свидетел на такива издевателства е да пишеш тема във форум о.О Вместо да се намесиш моментално.И най - жалкото е, че явно авторката на темата е единствената поела някаква инициатива по случая...

HollyGolightly
10-27-2014, 21:51
То е ясно, че от държавата нищо няма да направят, ама ти сама каза, че терасата ви е слята и след като може тя да я прескочи, не може ли и мъжът ти да направи нещо подобно, докато се случва поредният побой? Аз лично това не бих могла да го търпя, да стават такива неща през една панелена стена от мен и на мен да не ми пука и чак няколко години по-късно да се сетя да попитам за помощ, не къде да е, ами в тийн форум?????
Веднъж се иска някой да я постави на мястото и, понеже такива, които пребиват собествените си деца са страхливци, които могат да насилват само някой по-малък от тях, за да се почувстват нещо повече.
Никоя институция не може да ви помогне, най-много детето да попадне в детски дом, вие всички комшии трябва да се намесите и като разбере, че хората слушат и взимат отношение, ще започне да се съобразява какво прави.