Здравейте.Имам мерак да си купя някое старо вино (2003-2005та година) и да го отворя след 10 години примерно.Въпроса ми е как да го съхранявам,че да не се ''развали'' и да стане на оцет? Гледал съм по филмите че слагат бутилките легнали в мази ... ?
prosto_chovek
11-01-2014, 17:58
И правилно си гледал. Значи най - напред ще ти кажа, че вино и ракия правим на село от край време, аз лично от няколко години. Най - напред, 2003-2005 година си направих труда да потърся статистика за реколтите и точно си си избрал период със сравнително слаба реколта, както е, между другото и тазгодишната, която е направо леш. По - добре търси нещо преди 2003 или между 2005 и 2008. Имаше някакво вино продаваха реколта 1992, някакво черно шише беше с меден етикет (метален), ама не знам дали не изчезнаха по магазините, беше много хубаво. Най - добре търси мавруд или мерло за магазинско вино, което искаш да ти отлежава, защото са по - трайни. Купи си вино, което да струва над 6 - 7 лева, за да има по - голям шанс да е качествено. Задължително да е с КОРКОВА тапа!
Как да го съхраняваш - ако имаш маза е най - добре. Слага се легнало, доколкото знам, защото ако е във вертикално положение, тапата може да започне да "диша", ако е малко по - некачествена и да вкарва въздух във въздушната междина между виното и тапата, а като е настрани, самото вино не позволява да има такава междина, както и може да засъхне и да се получи същото и виното ти да се развали. Като го оставиш, не го кламбичкай и гледай да не г местиш много много като цяло, докато не решиш да го отвориш. Ако нямаш маза, слагай го в някой шкаф, който се намира в стаята, където е максимално хладно целогодишно и шкафът да се затваря. Относително добро решение е да го сложиш в мокрото помещение или тоалетната, но не в банята, особено ако някой се къпе редовно с гореща вода. Ако се сетиш след 10 години да погледнеш и има утайка в шишето, декантирай виното. Опитах се да бъда максимално изчерпателен, дано съм ти помогнал :)