PDA

View Full Version : Въпрос за кандидатсване в чужбина

H3LPPLZ
12-09-2014, 17:46
Малко за ситуацията: Ученик съм в 11 клас и мисля да кандидатсван в чужбина (колебая се между Дания и Швеция). Мисля да бъде нещо от сорта на международни отношения. Отдавна си мечтая да уча там, но по някаква причина чак сега си давам сметка че трябва да се старая в училище. До скоро си мислех че всичко зависи от TOEFL ( а аз съм доста добър с английския, дори ходя на подготвителен курс за TOEFL ) поради което бях напълно спокоен ( а и това правеше смисъл понеже кандидатсването за Дания и Швеция винаги е още през Януари/Февруари, когато още нямаме дипломи). Но позната на майка ми споделила че на сина й му изисквали академична справка. Това ме притесни, особенно след като видях всичките тези статий "Всеки трети отличник заминава да учи в чужбина". Сега си мисля че само отличници приемат. До колкото разбрах академичната справка съдържа успеха ти от всяка година от средното ти образование. Завърших 9ти клас с 4.60, а 10ти с 5.00. Тази година нещата вървят по добре и мисля че мога да мина 5.50 ако се "напъна" малко.
Всъщност ще бъдат няколко въпроса:
1) Дали е късно да се стягам? ( дали този успех от 9ти клас ще ми изиграе лоша шега?)
2) За тези които са били вече приети в чужбина (където и да е), какъв беше вашия успех ?
3) Предполагам че и матурите няма да имат значение, тъй като те са месеци след кандидатстването, но ще съм по-спокоен ако някой го потвърди..

Ако съм забравил нещо важно да спомена, напишете какво е то и ще допълня възможно най-бързо.
Благодаря предварително!