View Full Version : Ще успея ли да вляза в училището, което искам?
Здравейте, сега съм 7-ми клас и изключително много искам да успея да вляза в престижно училище. Избрал съм си ПГИУ "Елиас Канети" - гр.Русе. Абревиатурата му означава "Професионална гимназия по икономика и управление". Училището наистина много ми харесва и бих дал всичко, за да вляза там. До колкото се информирах от сайта на училището и от моите учители, за да мога да вляза трябва да имам над 4 по математика на матурите както и над 4 по БЕЛ. Обаче, това което ме притеснява е, че се явих миналия месец на пробен изпит по математика и изкарах 2,70.. Издъних се яко! След това се записах на Курсове по математика и нашите пръснаха няколкостотин лева за тях. Най-странното, обаче е, че в училище по математика изкарвам 4,5 и 6, двойка тази година не съм имал, а на пробният изпит изкарах 2,70.. Все още не мога да повярвам че се издъних по този срамен за мен начин.. Задачите на изпита бяха много трудни и честно да ви кажа ме е стрх каква оценка ще изкарам по математика. Геометрията особено не ми е сила, но в алгебрата ме бива. Пиша тук в този форум, за да ви попитам какви задачи горе-долу имаше на вашият изпит - повече ли беше алгебрата, или по-малко? И дали ще се справя с изпитите... Благодаря ви!
muhatacece
12-11-2014, 23:46
Всяка година а изпитите стават все по-шитави, така че ако не си от хората, които не им се учи има шанс да се фейлнеш. Аз в нас си решавах без проблем изпита по мат на 98 набор без проблем, но когато дойде време за моя изпит се осрах. 1вото беше, че е труден, а 2рото, че бях хипер притеснен .. Съвета ми към теб е да си учиш редовно и да не ти пука. Пък каквото стане, стане
bali mu maikata az da ne sam nostradamus
Ouroboros
12-12-2014, 12:12
Най-странното, обаче е, че в училище по математика изкарвам 4,5 и 6, двойка тази година не съм имал, а на пробният изпит изкарах 2,70.. Все още не мога да повярвам че се издъних по този срамен за мен начин..
Това говори единствено за лошото ниво на преподаване в училището ти. Сядай и учи. Изпита ти ще си го правиш, а само с училище не става. Трябват и частни уроци (за предпочитане), упражнения, тестове, просто свикни с мисълта, че ще трябва доброволно да си съдереш гъза.
Също така забелязвам, че Не си достатъчно информиран. Първо, питаш какви са ни били предишните изпити. Ми че влез на сайта на министерството на образованието, изтегли си матурите от последните 4 години по БГ и математика и реши няколко, за да видиш горе-долу как стоят нещата. Второ, разбрал си, че за да те приемат там, трябва на матурите да имаш над 4. Ми мой човек, във всяко едно що-годе хубаво училище задължително трябва да имаш над 4. Проучи как стоят нещата с БАЛ-а, поразпитай познати, които учат там (ако имаш такива), интересувай се. Никой няма да ти звънне примерно и да ти каже с две приказки какво и как трябва да направиш. Питай сам. Информирай се сам.
Изпита от миналата година по математика беше труден, но по БГ беше лесен. Това ме кара да си мисля, че тази година ще е обратното, т.е. БГ - труден, Математика - Лесен. Но в никакъв случай не разчитай само на това. В министерството са извратеняци, никога не знаеш какво могат да измислят. Примерно, изпита от 2010 е бил непоносим. Не знаеш какво ще измъдрят специално тази година.
Бях седмокласник. Знам какво е в бележника да имаш 5 и 6, а матурите да ги гледаш като теле в календар. Затова започнах да ходя на уроци, да се упражнявам сам, да чета много повече. И на първо класиране, по първо желание бях приет в гимназията, която исках.
Започвай с ученето.
Ходя на курс по математика, както написах.. Нашите пръснаха над 300 лв. за него, не мисля да ходя и на частни уроци..
Kristina98765
12-12-2014, 17:17
При тази усилена подготовка ще успееш.