View Full Version : Матура по БЕЛ
icecandy
01-04-2015, 16:20
Защо не може матурата по БЕЛ да съдържа въпроси за правопис,пунктуация и т.н. и тема за интерпретивно съчинение,което да се избира от по-малко произведения ? Защо трябва да се пише задължително по една тема вместо да се избира от две ? Какъв е смисълът да се отделя толкова време на материал,който при повечето кандидат-студенти не е свързан с тяхната специализация ?
Dagichka
01-04-2015, 16:40
стига мрънка, ами сядай да зубкаш. без това матурата е елементарна
icecandy
01-04-2015, 18:51
То аз ще уча,но не ми харесва мисълта да се занимавам 6 часа седмично с литература (български език почти не учим) и да намаляват часовете на други предмети,които ме интересуват повече.
galen_plamen
01-04-2015, 19:12
За мен също литературата никога не е била интересна, но правописа и пунктуациите ги знаех много добре. И не знам как се случи, но получих най-високата оценка от всички, дори на двете матури преди 4 години, за разлика от другите,които четяха и разсъждаваха върху литературата от 9 клас, и които преминаха с 3 и 4 ,аз прочетох произведенията за първи път през 2-та месеца преди матурите.
Литературата и безкрайните разсъждения върху тези измислени неща ми беше много отегчителна.Харесвам географията
icecandy
01-04-2015, 19:44
Иска ми се и при мен да стане така,но едва ли ще имам най-високата оценка .Представянето ми зависи от това за какво ще ми се падне да пиша - ако самата тема не ми е интересна и не съм разсъждавала преди върху прозведението,няма да се справя. Разбирам защо матурата по БЕЛ е задължителна,но щеше да е много по-добре ако темите и часовете по БЕЛ бяха по-малко.Предпочитам други часове като тези по английски и математика.
ми да си се записала в такава паралелка, we
баси
мн неща не са честни, ма тва е положението
аз не гледах олимпийските игри, щото треаше да ходя да си търкам чина с мокра кърпичка
supersonic0
01-05-2015, 08:44
Защото един българин, който има претенциите затова да бъде меко казано грамотен и с добра обща култура, трябва да изчете и познава поне най-основните произведения на най-видните български автори.
О, боже.... тая матура е такава пародия, вие мрънкате...
icecandy
01-05-2015, 19:06
Значи всички произведения от 11-ти и 12-ти клас са най-основните? Изчитането и познаването са различни от това да се анализира всеки стих.Защо пък поне да не се избира от две теми като при матурата по английски? Интересно ми е дали тези,които твърдят, че е елементарна ,са имали 5.80+ без да са отваряли учебник и без да са слушали особено в клас.
Матурата е само върху произведенията, които се изучават в 11 и 12 клас. Не се тревожи, на анализа каквото и да напишеш, дори да е някакво глупаво есе, само за грамотност и свързан текст дават точки. И да, представи си, имам 5.80 на матурата по БЕЛ и не съм вложила много усилие. Отвори си учебника, а не мрънкай толкова...
icecandy
01-05-2015, 19:28
Най-дразнещо е как всички около мен започват да повтарят колко е важна тази матура,как едва ли не определя какъв си,как другите предмети нямат такова значение.