Влез

View Full Version : IELTS? CAE?

Rakshy
01-07-2015, 18:23
Здравейте, колеги. Искам да питам дали има някаква голяма разлика между двете - IELTS и CAE?
След някакво късо време започват групите в аво-белл и е по едно и също време и на една и съща цена. Има ли практическа разлика в това, кое от двете е по-добро за приложение?
Няма да кандидатствам в чужбина. Трябва ми просто, за да го имам евентуално за работа и т.н.

shmatarok
01-07-2015, 18:25
CAE в твоя случай, макар че е малко по-труден.
Ielts има валидност от 2 години, после пак ще трябва да ходиш.

Rakshy
01-07-2015, 20:12
Казаха ми, че и CAE вече го правят 2 години.. Затова се двоумя, защото то на практика става едно и също..

shmatarok
01-07-2015, 20:35
Ооо, това е много набутващо, ако наистина го променят.
В такъв случай всичко си е до това кое си избереш. САЕ включва граматическа част, доколкото помня, та това ти е основната разлика сякаш. Може и да греша, нека някой ме поправи. :)

NomNomNom
01-07-2015, 22:56
Няма граматика в ielts.
Също - изискванията за унитата са А на cae и чат пат B, пък за ielts варират от 6.0 до към 7.5 , като е мноого по-лесно да изкараш 7.5 на ielts от колкото А на cae.
По субективното ми мнение A на cae e 7.5 ( ама с оценки поне 7.5 7.5 7.5 7.5 на всеки модул) ielts.

Виждам, че ти и за работа - квот те кефи повече. Но ielts-a по-залъгващо стои в cv-то, щото няма a, b, c , ами е оценка от типа 6.0 - 8.5
Пък ако изкараш А на cae, пък и B e супер - сае-то може би е по-познато сред хората

Rakshy
01-08-2015, 21:40
Добре, мерси машини. По-здрави.

SpiritInBlack
01-08-2015, 21:53
Къде си учил езика и на какво ниво си ? CAE като цяло е по-труден, B няма почти никой ( в много малко % влиза оценката), а за да изкараш A трябва да имаш отличен английски. IELTS e гаден британски сертификат, чийто текстове хич не ме кефят - особено частта с "True, false or no information in the text". Mасова заблуда е, че сертификатите важат 2 години, те си важат цял живот, но университетите ги приемат само 2 години след вземането им. Дори и GMAT, който важи и има официална информация на техния сайт в продължение на 5 години, за магистратура важи отново само 2.

Препоръчвам ти TOEFL - американски английски и много лесен формат, трябва трениране само на спийкинга. Ако наистина владееш езика, няколко дена подготовка са ти предостатъчни за над 100/120 точки, което се води ниво C1 или А на CAE. Никъде не биха ти искали C2 на владеене, така че това би ти било достатъчно. В замунда даже има примерни тестове, които сами биха ти били достатъчни за подготовката.

ameli
01-10-2015, 16:37
^TOEFL вече спират да го признават, имаше някакъв скандал миналата година, ама не помня в подробности.

Rakshy
01-11-2015, 22:32
Къде си учил езика и на какво ниво си ? CAE като цяло е по-труден, B няма почти никой ( в много малко % влиза оценката), а за да изкараш A трябва да имаш отличен английски. IELTS e гаден британски сертификат, чийто текстове хич не ме кефят - особено частта с "True, false or no information in the text". Mасова заблуда е, че сертификатите важат 2 години, те си важат цял живот, но университетите ги приемат само 2 години след вземането им. Дори и GMAT, който важи и има официална информация на техния сайт в продължение на 5 години, за магистратура важи отново само 2.

Препоръчвам ти TOEFL - американски английски и много лесен формат, трябва трениране само на спийкинга. Ако наистина владееш езика, няколко дена подготовка са ти предостатъчни за над 100/120 точки, което се води ниво C1 или А на CAE. Никъде не биха ти искали C2 на владеене, така че това би ти било достатъчно. В замунда даже има примерни тестове, които сами биха ти били достатъчни за подготовката.

2 АЕГ :D Вярвам, че английския ми е на адекватно ниво. Май ще почвам курсове за CAE-то, защото не искам да се подготвям сам, да дам 300 лева, да се проваля и да трябва да взимам курса и нови 300 лева.. + че чувам постоянно слухове, че ако не си им минал през курса 90% сигурно, че ще те скъсат.

Извода е, че IELTS е гаден, но е по-лесен от CAE и на практика няма никакво значение кое от двете ще изкарам щом няма да ходя в чужбина? :D

RainbowGirl
01-12-2015, 21:40
САЕ действително е най-труден, но ако вложиш достатъчно усилия и от себе си, не е толкова трудно да го изкараш с повече от С според мен. Иска се стабилно владеене на думи най-вече, а граматиката не е чак толкова трудна. Огромен плюс е, че е вечен, а не като IELTS със срок 2 години. По мои лични впечатления можеш да минеш и по-тънко с частен учител, който е запознат с формата, вместо да даваш близо 1000 лева за Аво. Зависи си и от учителя ти, разбира се, но аз ти казвам какви са моите наблюдения.
В момента карам курса точно в Аво-бел, най-вероятно през април ще държа изпита и се надявам всичко да е наред, стискайте палци. :cool:

ameli
01-13-2015, 12:37
Страшно разпространен мит е, че един изпит трае 2 години, друг е вечен. Сякаш на работодателя/университета не им е ясно, че ако имаш един "вечен" сертификат, изкаран преди 10години и не си практикувал езика, то нивото ти не е поне с 2 надолу. Отделно, че дори да е "вечен", след едно определено време спират да го признават. От друга страна, ако си в англоговоряща страна и преди 5 години си изкарал двугодишен сертификат, то се приема, че нивото ти е по-добро и не е нужно да го подновяваш... елементарна логика.

DisappointedDreamer
01-13-2015, 12:46
^Права си, но преувеличаваш с годините. Изкарваш даден сертификат с ясната нагласа, че след година-две ще кандидатстваш в университет или за позиция в дадена организация/фирма. Ако успееш да влезеш или да бъдеш нает, този сертификат няма да ти трябва, защото вече е изпълнил целта си. Тоест, времевата рамка от 10 години, която ти си дала, не е уместна. Ако ли не успееш да постигнеш целта си, надали би чакал 10 години, за да се пробваш отново (особено в страна като България, където традиционната нагласа е, че учиш едно и него обезателно! трябва да завършиш, а накрая и работиш).

ameli
01-13-2015, 18:07
Времевата рамка е примерна и нарочно е преувеличена, за да ми се схване идеята. Всички ми изтъкват предимствата на еди кой си сертификат, защото бил вечен.. вечен, ама трънки.

Wild child.
01-14-2015, 18:48
Някой може ли да обясни разликата между SAT, ACT, TOEFL, Cambridge ESOL, FCE, GMAT, GRE. Не да обясните какво е, а каква е разликата между тях и кое е най-добре за кандидатстване за университет в чужбина?

DisappointedDreamer
01-14-2015, 19:04
Е, извинявай, не можеш да изброиш 50 изпита и да очакваш да изпишем цял роман. Имаш интернет, имаш гугъл, направи си research-a сам. Няма кой да ти го сервира наготово.

Отделно, че, ако се беше разровил поне малко щеше да знаеш, че няма универсален изпит/сертификат за "чужбината". Тоест, различни изпити са (повече) приети на различни места. Като например, SAT в САЩ и TOEFL в UK.

Wild child.
01-14-2015, 19:07
Търся, обаче информацията е изсипана много разбъркано и поне аз не схващам разликата между едното и другото. За повечето пише, че са признати от университети и горе-долу това е, което намирам. Ще се разровя още малко :)

Rakshy
01-14-2015, 19:32
Търся, обаче информацията е изсипана много разбъркано и поне аз не схващам разликата между едното и другото. За повечето пише, че са признати от университети и горе-долу това е, което намирам. Ще се разровя още малко :)

Намираш университета, в който искаш да кандидатстваш и гледаш какъв сертификат ти изискват, ако изобщо искат някакъв.
Мога да ти дам пример, че в повечето в Испания искат IELTS.

Charlotte8811
01-19-2015, 16:16
Здравейте, предлагам на вниманието ви един сайт, който предлага работа за ученици, които да помагат в домашните работи на по- малки ученици онлайн. Можете да предлагате частни уроци като помощ на по- малките по всеки предмет, който ви е силен: например математика, български, физика, химия или начално ниво на някакъв език. Ако имате други компетенции, например компютърни също може да предложите частни уроци по тях съответно. Сайта е www.grischool.com Всички услуги на Гри училище са напълно безплатни. Гри училище не взима никакви такси, комисионни или абонаменти. Вие получавате заплащането си директно от ученика и получавате 100% от платената цена. Вие определяте начина на плащане, колко дни преди урока желаете да Ви се плати. Може да предложите например абонамент помощ в училище по даден предмет за един месец, да предложите първо безплатен тест урок. Има много варианти. Гри училище популяризира услугите ви и ви помага да си изградите клиентска база и да си печелите един добър доход от знанията, които вече имате в главата си.