View Full Version : Американския колеж или Златарски
today_was_a_charytale
01-09-2015, 15:58
Само аз мога да си преценя къде да уча и какво искам, но искам да чуя и мнения на други хора.
Винаги родителите ми са говорели как след 7-ми клас ще уча в Американския колеж и от няколко години това ми се превърна в нещо като мечта.Миналата година бях 7-ми клас, но не ме приеха в колежа и реших, че е и тази година ще кандидатствам.Сега съм 8-ми клас в Zlatarski International School, учителите са много разбирателни, харесвам класа си, но ми се струва, че тук не държат много на образованието.
Има учители, които се сериозни, но има и такива при, които не разбирам нищо.Тоест разбирам материала само по български и по английски (но никога не съм имала проблем с англ.).По останалите предмети се справям.Сигурно и в Колежа има учители, които не предават добре материала, но в сегашното ми училище попаднха само на един учител, които си преподава добре материала.
Също винаги съм искала да уча в университет от "Бръшляновата лига", а шансът за такъв университет е по-голям за учениците от Американския, докато в Златарски повечето завършили се реализират в университети в Англия.
За разлика от Колежа при нас в Златарски натоварването е по-малко и не знам дали ще се справя с по-голямо натоварване.
От друга страна мисля, че в Американския имам повече възможности да се развия.
В началото на учебната година почти всеки ден плачех защото не бяха ме приели в Колежа и не ми харесваше в училище.Сега вече не знам какво искам и се надявам като чуя мнения и съвети от други хора да преценя.
DisappointedDreamer
01-09-2015, 16:09
В Златарски ще ви спукат задника, но чак по-късно, когато навлезеш в IB Diploma Programme (ако изобщо влезеш в нея). Университите от Бръшляновата лига не са само американски. Не съм запозната с Американския колеж, но до известна степен си права, че тези завършили Златарски се реализират в Англия, просто защото дипломата която ще получиш от там не е толкова известна и тачена в Америка (което е изключително жалко, защото е наистина добра (тя и в Англия не е, де, подценяват я доста).
Имам няколко съвета към теб:
1. Ако действително си се отправила с IB в Златарски = недей. Няма да изкараш достатъчно високите оценки, за да влезеш в университет от Бръшляновата лига. Да, оценките не са всичко, тъй като до огромна степен гледат извънкласни дейности и т.н., но са фактор, който не е зад подценяване.
2. Не се цели толкова високо. Хубаво е, но можеш да останеш разочарована. Не знам какви са финансовите възможности на родителите ти (предполагам добри, предвид двете училища хах), но в Америка (по моето скромно мнение) не си заслужава, освен ако не вземеш стипендия. Има много добри университети, които са по-близичко и по-евтиничко ще ти излязат.
3. Връщам се обратно към 1 = ако действително си се отправила с IB в Златарски - програмата ще те научи на всичко, което ще ти трябва за едно успешно завършване на университета, но ще те лиши от социален живот :Д
Общо взето, много разхвърляни мисли ти нахвърлих, но това са моите впечатления от човек, който а) е завършил IB Diploma Programme и б) учи в UK университет, като в) едно време (преди доста годинки хах) също си мечтаеше за университет от горепосочените.
anonymous908491
01-09-2015, 16:20
Винаги родителите ми са говорели как след 7-ми клас ще уча в Американския колеж и от няколко години това ми се превърна в нещо като мечта.
Tи си доказателството, че родители дебили създават малоумно потомство.
И на Марс могат да те пратят да учиш, по-умна няма станеш.
Dagichka
01-09-2015, 16:38
Колежът отдавна не е онова, което беше едно време.. щом направиха прием и след 9-ти клас хах само гледат да взимат пари вече. доста от добрите учители ги въртят само за година договор и ги сменят, което е.. жалко (сестра ми го завърши преди 6 години, от нея това съм чувала)
anonymous908491
01-09-2015, 16:44
Кога пък е имало добри учители в Американския ?
Там плащаш, за да завършиш, а не учиш, за да завършиш.
Dagichka
01-10-2015, 07:45
ами по времето на сестра ми имаше добри интернешънали учители, даже още поддържа връзка с двама от тях в америка и им ходи на гости по празниците ;д и доколкото помня преди ако не си изкарал над минимума на изпитите директно пращаха на пробация и гонеха. за съжаление вече явно не е така
anonymous908491
01-10-2015, 17:28
Защото щатите са пример за държава с добри учители та и тук са пратили някви подобни.
today_was_a_charytale
01-10-2015, 22:02
Popugai ти как знаеш родителите ми какви са и дали съм малумна?!Нито се познаваме, нито съм те виждала преди из форумите и със сигурност не познаваш родителите ми.Много ми е интересно как реши що за хора сме. XD XD XD
На останалите благодаря за отговорите.
Аз като човек ,който е завършил Златарски , се скъсах от смях на твърдението как в Златарски ще те спукат от учене или че няма да имаш достатъчно добри оценки . :Д
Бтв - ти като си 8ми клас по английски при Зорова ли си ?? Кво прави тая жена :Дд ех спомени,спомени..
DisappointedDreamer
01-11-2015, 08:25
Аз като човек ,който е завършил Златарски , се скъсах от смях на твърдението как в Златарски ще те спукат от учене или че няма да имаш достатъчно добри оценки . :Д
Бтв - ти като си 8ми клас по английски при Зорова ли си ?? Кво прави тая жена :Дд ех спомени,спомени..
Отново повтарям, ако не си дочел правилно. Ако се е отправила към Златарски с IB Diploma Programme.
Ти какво точно си завършил там?
http://www.zlatarskischool.org/curriculum/upper-school/
Опция II? 'Щото, ако не си, нямаш право да говориш. :)
Да бе права си нямам право да говоря,аз не познавам Никой който е завършил IB и не знам как се пишат оценките в Златарски
Ти си далеч по-запозната :))
DisappointedDreamer
01-11-2015, 11:15
С колко са завършили познатите ти, драги мой? :)
В Златарски оценките почват от 4. Тоест най-големите идиоти ,които не са отворили учебник цяла година ще имат поне 4ка,а в 12 клас на всички се пишат 5 и 6ци по всичко. А единствената функция на IB e че плащаш двойно повече ;D
today_was_a_charytale
01-11-2015, 13:00
Не, при Алексова съм (ако я знаеш).А какъв е проблем със Зорова освен, че строга?Из училище се чуват доста истории за това име.
DisappointedDreamer
01-11-2015, 13:11
В Златарски оценките почват от 4. Тоест най-големите идиоти ,които не са отворили учебник цяла година ще имат поне 4ка,а в 12 клас на всички се пишат 5 и 6ци по всичко. А единствената функция на IB e че плащаш двойно повече ;D
Пак не ме разбра. В IB оценяването е external, тоест учителите ти оценяват само 25% от финалната ти оценка по предметите, които си избрал, а дори и тази оценка после се проверява от други в чужбина. Очевидно не си запознат с IB достатъчно добре, че да твърдиш горното.
anonymous908491
01-11-2015, 13:39
Пак не ме разбра. В IB оценяването е external, тоест учителите ти оценяват само 25% от финалната ти оценка по предметите, които си избрал, а дори и тази оценка после се проверява от други в чужбина. Очевидно не си запознат с IB достатъчно добре, че да твърдиш горното.
Очевидно са ти промили мозъка, ако преди това си можела да мислиш.
IB е двойна такса и нищо повече. Всеки с нормалното българско образование би успял да кандидатства в чужбина.
Само тъпаците доят родителите си с кухите надежди, че с повече пари ще научат повече.
С твоите постове въобще не усещам липсата на пинкуу, сякаш двете сте сиамски близначки свързани в главата.
DisappointedDreamer
01-11-2015, 13:50
IB е безплатно в чужбина, т.е. нищо не съм платила, за да получа въпросното образование :)
Никъде не съм твърдяла, че без нормално българско образование не можеш да кандидатстваш в чужбина. Твърдя, обаче, че IB те подготвя в пъти по-добре отколкото то за предстоящите годинки в университета.
И ти очевидно нищо не знаеш, но много бързо съдиш. Проучи малко и тогава се разпиши.
DisappointedDreamer
01-11-2015, 13:53
Пък и аз може да съм като "пинкуу", ама ти си тъп като гъз и нагъл като продавач на сергия.
//целувки.
anonymous908491
01-11-2015, 14:06
Пък и аз може да съм като "пинкуу", ама ти си тъп като гъз и нагъл като продавач на сергия.
//целувки.
С koй гъз ме сравняваш, да не е с твоя ?
Я го покажи да видя как изглеждам в твоите очи.
IB е безплатно в чужбина
А тук е платено, защо ли ?
Disappointed Dreamer,ти IB ли си завършила и ако не е тайна в кое училище?
И според мен 10 000 лв да плащаш на година ,за да се " подготвиш" за университет в чужбина е малоумно според мен. Иначе за оценяването не знам може и да си права ,не съм се интересувал ,трябва да питам някой от Златарски .
DisappointedDreamer
01-11-2015, 15:02
Да. В Стокхолм, Швеция.
Малоумно е, при положение, че иначе ти пляскат 6-чки и си влизаш от раз в университет зад граница. Авторката, обаче, се двууми между опции, в които при всички положения ще плаща високи такси. В чужбина е безплатно и се възползвах от това. Защо да не го направи и тя?
И според мен 10 000 лв да плащаш на година ,за да се " подготвиш" за университет в чужбина е малоумно според мен. Иначе за оценяването не знам може и да си права ,не съм се интересувал ,трябва да питам някой от Златарски .
малоумно е да плащаш за добро образование, да :Д:Д:Д
Впрочем на дриймърката й предлагам да погледне Математика 2 изпитите на ФМИ към СУ, да се усмихне (или изхили) и да забрави тази тема =Д
малоумно е да плащаш толкова пари за СРЕДНО образование
и без тва IB можеш да си завършиш без проблем университет в чужбина .
но първата година ще ти е зверски мъки. Ако родителите ти могат да си го позволят - какъв е проблемът ?
проблеми няма ,дано само им се върне инвестицията на родителите ..ама нещо се съмнявам ,че това ще се случи
DisappointedDreamer
01-11-2015, 15:36
Защо се съмняваш?
today_was_a_charytale
01-16-2015, 12:51
За това, че оценките са незаслужени сте донякъде прави.Никога не съм била добра по математика, а от началото на учебната година имам четири 6-ци от изпитвания на дъска, като изпитването е следното-избираш си една задача от учебника, решаваш я на дъската, госпожата не гледа дали е вярна или не, пише ти точка и при три точки получаваш 6.А на контролни всички имаме 3-4.Миналата година също си имах 4-ки по математика, но поне тогава знаех, че си ги заслужавам, а сега нямам знания и за 4.
Знанията, които ще получиш не зависят само от училището, в което учиш. Те зависят от теб най-вече. Училището предлага знания, но учениците трябва да се пресегнат, за да ги получат.
today_was_a_charytale
01-17-2015, 19:49
Уча всеки ден.Както казах не съм добра по математика, но на изпитване на дъска всички да имаме 6, а на контролни целият клас да има 3-4...
dreamwalker
01-17-2015, 22:49
Today_was_a_charytale, може ли да разкажеш малко по-подробно за Златарски. Винаги ми е било любопитно как се водят нещата там?
today_was_a_charytale
01-18-2015, 14:22
Класните на 8-ми клас се от луди по-луди, както вече сигурно си разбрала учителката по математика не е много добра.По латински е доста забавна, по български госпожата ни е много добра (като преподавател и отношение).Има клубове по интереси, което е добре и прави нещата по-приятни.Може да се почувстваш понякога и недооценен.
Стандартите не са много високи, а оценките са завишени.Домашното се проверява всеки път, някои учители могат да ти простят, други не, а понякога може да получиш и забележка в дневника.
Като цяло е една идея по-добро от държавните училища, но не е и нещо много особенно.Плащаш си за да изглеждаш умен.А и след като завършиш Златарски ако си с IB диплома, повечето се реализират в университети в Англия или малки университети в САЩ и най-често се завръщат в България.Ако не си с IB диплома, отиваш в български университет (най-често).Подготовката започва от 10-ти клас.