PDA

View Full Version : Икономически университет в Германия?



walalal
02-26-2015, 14:57
Имам следните въпроси, бях в дълго търсене на отговори близо месец ( гугъл - претърсен, приятели, учители - разпитани...). В крайна сметка никой не успя да помогне и реших да се посъветвам с вас.
12 клас съм в общообразователно училище ( с първи език - Английски, втори - испански, профилирана паралелка с математика), искам да уча в Германия, но за жалост тази година няма да се получи поради факта, че нямам грам познания за немски език :D. Записах се на курс по немски, който ще започне на 7 март и ще взема А1. Курса е тримесечен и до колкото съм чувала преподавателите са добри. Измислила съм го след въпросния курс да замина за Германия и ще донауча езика на място с курсове. Въведох ви в историята, така, че да преминем към въпросите:
- Университети в Германия с икономика?
- Какви са специалностите в университета в Кобленс?

П.С. : ако съм объркала раздела или има такава тема, страшно много се извинявам ( претърсих до колкото можах :D), всякакви мнения отностно университети в Германия ще ми бъдат от полза. Благодаря ^^

paradosou
03-01-2015, 03:01
На твое място бих опитала в HHL Leipzig и в уни Mannheim примерно (по-скоро Манхайм) ;п. Все пак ти предлагам да не избираш единствено на база ранкингите; добре би било и градът да ти харесва, да те устройва програмата в конкретно тоя ВУЗ, да имаш максимално голяма възможност да взимаш участие в структурирането на собствените си занятия...
З месеца за А1 е доста, аз го взех за малко повече от месец, но пък ти си на училище, а и щом така или иначе ще пропускаш година е без значение.
Някакви конкретни въпроси за университетите? Много общо питаш и не знам в коя посока да си дръпна поста. Икономиката нямам идея дали се води NC, но по принцип за специалностите без ограничение в приема се пращат единствено диплома, сертификат по немски, копие от международен паспорт, евентуално освен дипломата и удостоверение за завършен 12-ти клас, евентуално CV...
За курсовете - на различните места необходимото предварително ниво е различно (A2-В2), в отделни унита биха те приели и съвсем без нищо; не ти препоръчвам тоя вариант де. Сроковете за кандидатстване с малки изключения са стандартни - 15.07 и 15.01. Ако запишеш интензивен, 1 година спокойно ще ти е достатъчна да натрупаш нужните знания, да издържиш DSH и да пуснеш документи за исканата специалност. Да ти спестя предполагаемо объркване - има разлика м\у Studienkolleg и DSH-курс ~ в DSH-курсовете преподават само немски и общо-взето този вариант е за кандидати от ЕС; в другата алтернатива учиш и гимназиални предмети от последния клас на немски. А1-то не знам къде ще го правиш в България, но имай предвид, че немците признават единствено сертификати на Гьоте институт... и въпреки че ги признават като идеш на място пак ще правиш входящ тест :D, за да знаят в коя група да те сложат. Знам ли... това ми хрумва за момента. Питай.

Challenger
03-01-2015, 08:37
Ако е за Германия, познавам човек, който може да ти помогне. Ще ти пиша лично съобщение.

walalal
03-01-2015, 20:30
Йей доста изчерпателен отговор, благодаря за което! Но с него изникнаха още въпроси :D.. Курса ще го почвам в център "Екатерина", но принципно не почвам заради сертификата, а за да имам някаква бегла представа за езика и да ми е по-лесно да схвана нещата, когато почна курса в Германия ( за Гьоте знам, че само техните сертификати са признати там ) . За университета гледам някак си да е по-близо до Монтабаур, защото там ще живея с баща ми, той работи и живее там. Иначе горе долу бих учила всичко, въпреки, че икономиката си ме влече и има кой да ми помага.. та като цяло още един въпрос ( ще ме извиняваш, станах малко нахална :D ), дипломата ме притеснява, имаш ли представа колко минимум трябва да бъде, за да ме приемат с икономика? Благодаря ти мнооооого !

anonymous708973
03-02-2015, 06:57
Търсила си в гугъл един месец, дръжки.

www.faq4uni.com - влизаш и четеш. групата във фб - "Помощ при кандидатстване в Германия и Австрия".

Коя специалност на немски имаш предвид? VWL?
И защо държиш да учиш на немски?

walalal
03-03-2015, 09:05
Търсих всъщност, но проблема не беше в това, че нямо резултати, а че имах доста въпроси, които не можах да формулирам. И в групата съм чела, в сайта също. Не VWL, aBWL искам. А желанието ми да уча немски е отделен въпрос от този, че както споменах ще живея в Германия поради ред причини, които не желая публично да споделяч. Имам амбиция и ще го науча езика :)

paradosou
03-03-2015, 09:31
Нямам идея каква диплома ти трябва, за да имаш шанс да влезеш. Вероятно ще проверя и ще пиша пак, но не ти обещавам. Пишеш че имаш другИ въпросИ, а аз виждам само засягащия успеха; както и да е, не се извинявай, на мен ми е приятно като споделям какво знам.
И един съвет, който с оглед специално на твоята ситуация не знам доколко е адекватен, но в общия случай ми изглежда ок - не мисли за който и да е град само защото там е баща ти\имаш роднини. В крайна сметка подходящият образователен избор би трябвало да е най-същественото.

walalal
03-03-2015, 10:28
Така е, благодаря!

anonymous708973
03-03-2015, 18:00
BWL не е икономика, а бизнес (администрация), в българските университети еквивалентът е стопанско управление.
За колко време мислиш да го научиш езика? Не съм наясно с курсовете DSH и така нататък, но гледай да се запишеш на курс, който ще ти даде нужната лексика за университета, защото, повярвай ми, ще ти се отели волът и в началото няма да разбираш какво ти говорят на лекции.