Влез

View Full Version : Парите ми пречат.

CoockieMonster
03-23-2015, 15:07
..или по-скоро липсата на такива. Не мога да си позволявам елементарни работи. Имам приятел, който ме кара да ходиме по балканите, но аз преди не съм го правила и се подразбира, че ми трябват обувки за ходене, анцузи и т.н. Това не мога да си го позволя.Какво сега да му кажа 'не мога да си позволя екип'? Това е гадно, срам ме е, че не мога дори на разходка да ида...толко съм бедна и ограничена от думите на родителите ми. Винаги, когато си купувам чанти или обувки си взимам най-евтиното от сайта. Майка ми е поела цялата парична тежест. Тя осугурява храна, дрехи всичко. Баща ми изкарва двойно повече от нея, а лев не дава на мен и брат ми. Тренирам с маратонките ми от 7ми клас(сега съм 10), защото не искат да ми вземат нови. Нови дрехи не съм виждала от години, все стари или някой ми дава. Ако ме видите никога няма да си кажете, че съм бедна, но това всъщност е една маска. В нас постоянно се караме за пари. Дават ми по 2 лева на ден. Нямам възможност да ида на кафе 2 пъти или да си взема храна и да пия чай. Моя приятел е по-заможен от мене. Родителите му са много висши в обществото. Той ме кара да ходиме по басейни, но .... 10 лева кога ще ми дадат? Никога.
Сега лятото мисля да ходя да работя в по-голям град. Но просто не мога да се усмихна вече. Постоянно мисля колко съм зле финансово, как нищо не мога да си позволя. За мама 40 лева са много за обувки, сега си взех някакви за 20 лева, смешни гуменки, а около мене са найкове, адидас. Като се погледна и ми става зле .. колко съм бедна. Пред хората-добре, а в нас-мизерсвтаме и се спори и кара за пари.Ужасно е!
Посъветвайте ме нещо.

CoockieMonster
03-23-2015, 15:47
Според вас 300гр месо достатъчно ли е за 4ма човека? Довода й е, че толкова и е й заплатата. Глад.

NomNomNom
03-23-2015, 16:34
До някъде съм била в сходно положение, с разликата, че майка ми наистина изнемогваше от работа, пък баща ми не работи от години.
И е много тъпо, защото ти подбиват самочувствието, и дори и да започнеш да работиш, като ти кажат 2-3 пъти как нямат пари за нищо, и те питат защо си си купила това и онова, и пак ще се почувстваш "бедна".

Та, майка ти има проблем с възприемането на парите и ще го прехвърли върху теб, и ще ти е кофти сигурно цял живот.

Пробвала ли си да поискаш от баща ти? Искала ли си за басейн, обяснявала ли си им ситуацията, в която си?
Разбирам как се чувстваш, но точно за екип за планината не знам дали е много основателно, защото пък аз винаги си ходя с някакви маратонки от 15-20лв и клин от 5, ако нямам клин - разбирай каквото намеря на рандом в гардероба.

А с брат ти как е положението, на него сигурно ще му е още по-гадно, защото е момче и там ограничен ли си финансово, ти е супер кофти.

Какви разговори сте водили по темата и баща ти какво казва?

DarkTemplar
03-23-2015, 18:36
Кофти късмет. Предполагам докато си ученичка ще се съобразяваш с недоимъка, а после ще започнеш да работиш, за да можеш да си осигуриш нещата, от които толкова време си се лишавала. Демотивиращо е да си млад човек и да се налага да се ограничаваш от такива напълно нормални неща.

Ако искаш самостоятелно да постигнеш добър стандарт на живот, ще ти трябва силна воля и много труд. Другият вариант е да станеш нечия държанка, което не е особено приятна роля.

102
03-23-2015, 19:19
ако приятеля ти знае това и въпреки това не ти помага /не като курва/ значи е скапаняк

Lilanda
03-23-2015, 19:26
ако приятеля ти знае това и въпреки това не ти помага /не като курва/ значи е скапаняк
+1

А ти ако не можеш да му кажеш на него, на кого можеш? И за какво си с него най-вече, ако не можеш да му споделиш за трудностите си и да поискаш помощ?

Не че нещо, ама имам чувството, че си някаква лигла, която не може да не си купи нещичко, от няколко седмици е на лишения и много преекспонира нещата.

Познавам хора, които не знаят какво е това нова дреха и се опитват да помогнат на родителите си да стъпят на крака вместо да се чудят как да си купят по нещо за тях.

anonymous908491
03-23-2015, 19:31
Според вас 300гр месо достатъчно ли е за 4ма човека? Довода й е, че толкова и е й заплатата. Глад.

Достатъчно е, защото са само трима, ти трябва да бъдеш доволна и на купчина сено.

CoNviCt
03-23-2015, 20:12
Няма да се отчайваш, шматке. Просто приемаш моментното положение и толкова. Не позволявай на никой да ти наранява психиката, че ще страдаш после. Когато имаш възможност да работиш, работи. И като си изкараш пари, няма да им даваш да си отварят устата. В момента имам найкове и гуменки. Ходя с гуменките, защото ми харесват повече. stay positive

Ivaaaaa
03-24-2015, 16:46
ама ти искаш пари за кафета и басейни. дори да ми платят, не бих отишла.
иначе кофти.
и найк не е нищо особено, но пък за тази цена предлагат най-доброто качество от производните пума, адидас и тн.

an7raks
03-24-2015, 18:00
До преди да взема колата карах с 10лв на седмица и не ми е било проблем. Нашите можеха да ми дават повече и не са ми отказвали, когато поискам, но не съм имал нужда. Какви кафета, ако си ученичка и тренираш? Щото аз докато тренирах нямах време/а и желание/ да се занимавам с такива глупости.

golemiq_korab_minava
03-24-2015, 18:03
..или по-скоро липсата на такива. Не мога да си позволявам елементарни работи. Имам приятел, който ме кара да ходиме по балканите, но аз преди не съм го правила и се подразбира, че ми трябват обувки за ходене, анцузи и т.н. Това не мога да си го позволя.Какво сега да му кажа 'не мога да си позволя екип'? Това е гадно, срам ме е, че не мога дори на разходка да ида...толко съм бедна и ограничена от думите на родителите ми. Винаги, когато си купувам чанти или обувки си взимам най-евтиното от сайта. Майка ми е поела цялата парична тежест. Тя осугурява храна, дрехи всичко. Баща ми изкарва двойно повече от нея, а лев не дава на мен и брат ми. Тренирам с маратонките ми от 7ми клас(сега съм 10), защото не искат да ми вземат нови. Нови дрехи не съм виждала от години, все стари или някой ми дава. Ако ме видите никога няма да си кажете, че съм бедна, но това всъщност е една маска. В нас постоянно се караме за пари. Дават ми по 2 лева на ден. Нямам възможност да ида на кафе 2 пъти или да си взема храна и да пия чай. Моя приятел е по-заможен от мене. Родителите му са много висши в обществото. Той ме кара да ходиме по басейни, но .... 10 лева кога ще ми дадат? Никога.
Сега лятото мисля да ходя да работя в по-голям град. Но просто не мога да се усмихна вече. Постоянно мисля колко съм зле финансово, как нищо не мога да си позволя. За мама 40 лева са много за обувки, сега си взех някакви за 20 лева, смешни гуменки, а около мене са найкове, адидас. Като се погледна и ми става зле .. колко съм бедна. Пред хората-добре, а в нас-мизерсвтаме и се спори и кара за пари.Ужасно е!
Посъветвайте ме нещо.
Не се притеснявай. Парите днес отварят врати, но не са най-важните. Мислиш ли само, колко ти е лош живота от гледна точка на финансите, още по-лош ще стане - теорията на привличането. Тоест, трябва да се вгледаш в положителните посоки и да си кажеш, че ще успееш да постигнеш желаното. То няма да се случи бързо, могат години наред да минат. Ще работиш, но и ще се надграждаш, ще добиваш нови връзки, опит и възможности. Всичко ще стане с труд, но трябва да си оптимист, независимо от обстоятелствата. В личен план, както казах, животът не е само пари. Опитай се да игнорираш всичката тази помия, недей да се влияеш от мнението на околните, недей да се срамуваш от приятеля си, усмихни се. Има много по-зле от теб, болни хора, без опора. А ти имаш - семейство, покрив, образование и основи, от които бавно, но с упорство може да промениш живота си изцяло.

marilyn
03-24-2015, 20:06
Кофти ситуация, до голяма степен позната. От една страна не можеш да обвиняваш майка ти, която явно наистина няма пари. До колкото разбирам тя прави каквото може, за да ви изхрани и издържа, което си е трудна задача. Баща ти не дава ли някаква издръжка, вие не го ли търсите за пари?

Опитай да поговориш с майка си и ѝ сподели как се чувстваш. Разбира се без да я нагрубяваш, просто проведете спокоен разговор.

Сподели и на приятеля си. Все пак сте гаджета, очаква се, че сте близки. Няма нищо срамно в това да нямаш пари, затова не бива да се притесняваш от него. Когато той е наясно с положението ти, ще започне да се съобразява, според мен, като има предвид къде те кани и къде ходите.

Изход вероятно няма, поне докато си ученичка, както каза DarkTemplar. Не, че като завършиш, ще ти е много лесно, но поне ще можеш да работиш и да се самоиздържаш.

haritov
03-25-2015, 09:51
дават ти по 2лв на ден и ядеш месо

това си го мечтаех едно време

Тодор
03-25-2015, 10:05
Ако това което казваш е вярно авторке,мога да ти кажа само едно.Ей такива хора,стават хора !!!

CoockieMonster
03-25-2015, 11:50
Благодаря на всички за съветите. До колко баща ми-той живее в нас, не са разведени, но по цял ден лежи на дивана..работи 24 часа и три дена почива. През тези дни спокойно може да се фане охрана, но той не желае, смята, че изкарва достатъчно пари, а майка ми горката не печела нищо. След това самоизъткване и след молба да ми даде пари се чува 'Не, дължа пари' Но това е лъжа, той има, но не дава. Благодаря :)
А на приятелят ми не смея да кажа и дума от това, което пиша тук. Срам ме е от истината. Налага се да го лъжа защо не искам да ида на басейн. Знам, че едно 'не мога да си го позволя' може да ме измъкне завинаги от ситуацията, но просто нямам смелост да му го кажа в очите...

kaRamella
03-25-2015, 13:43
За басейна и планините винаги можеш да намериш оправдание. Не ми е интересно да се изкачвам,уморявам се и т.н. . Но за кафетата те разбирам, млади сте, искате да се виждате, сега е студено, не може да седите по цял ден в парка...
За екип ако наистина вече ти е много важен, кажи на баща си примерно "В училище ми се скараха в час по физическо , че нямам екип" и т.н. Не е задължително да си взимаш найкове,има толкова красиви кецове и маратонки за по 20-30лв в сайтовете. Разрови се . В кокетна клиновете са ефтини, доставката им е безплатна. Поразгледай, събирай парички и бавно , но славно ще си купиш това от което имаш нужда.
А брат ти на колко години е? Той какви изисквания има към вашите от към джобни,дрехи и обувки?
Защото имах приятелка като теб, на която майка и звимаше 300-400лв,татко и работеше в чужбина, но не пращаше пари , а им даваше само като си идва в България. .Тя също имаше брат , но много глезен. Все на него новите обувки и новите дънки, а тя износваше всичко старо. Излизаха с по 2лв на училище...но за да се справи, тя тръгна към лошото - крадеше пари от баби,дядовци...приятели дори , за да си осигури дневното удобство от някаква закуска,цигари , нещо за пиене или кафе. След време вече я усетиха и и се наложи да работи, но ти помни че изход винаги има и не бъди като нея.

Тодор
03-25-2015, 14:12
Благодаря на всички за съветите. До колко баща ми-той живее в нас, не са разведени, но по цял ден лежи на дивана..работи 24 часа и три дена почива. През тези дни спокойно може да се фане охрана, но той не желае, смята, че изкарва достатъчно пари, а майка ми горката не печела нищо. След това самоизъткване и след молба да ми даде пари се чува 'Не, дължа пари' Но това е лъжа, той има, но не дава. Благодаря :)
А на приятелят ми не смея да кажа и дума от това, което пиша тук. Срам ме е от истината. Налага се да го лъжа защо не искам да ида на басейн. Знам, че едно 'не мога да си го позволя' може да ме измъкне завинаги от ситуацията, но просто нямам смелост да му го кажа в очите...
Имам един приятелски съвет за теб.Щом си показала тялото си на един човек,покажи му и душата си!!!Или ще си получиш приятел за дълго, или урок за това ,пред кой да се събличаш за в бъдеще.Така само да отказваш...без вина виновна ще излезеш на края!!!

CoockieMonster
03-25-2015, 15:40
Брат ми е малък, на 10. На него му дават по 1 левче на ден, но той си яде изцяло у дома, само валфичка или нещо да си вземе навън ако е с приятели. По кафета съответно не ходи. Нековите дрехи са от втори употреби, не всички де. А обувките му-чичо му взима най-новите адидаски(чичо е богат), но само на него, аз от него нищо не получавам, дори за рождения ми ден не се обади. Като дете иска разни глезотии, но той си събира стотинчици и си взима.
Аз също събирам-козметиката изцяло аз си купувам, картата за фитнеса, дори някой обувки. Дрехите-не, защото както казах не съм си купувала от години нови.

golemiq_korab_minava
03-25-2015, 16:08
казах ти, ако не разбираш, твой проблем
кафе, дрехи, фитнес... все второстепенни, че и третостепенни глупости. те нито те правят по-умна, нито по-красива.. в очите на истинските хора.

срам те е от приятел, с който искаш да имаш нещо общо? какво приятелство е това, ако не изкуствено?

Auriss
03-25-2015, 16:43
оф аре стига писа по 30 пъти едно и също, ретард. Истински хора, тинтири-минтири. Момичето си каза, че не може да си позволи някое дреболийки и й е кофти. Като нямаш к'во да кажеш - не пиши. Третостепенен е социалният контакт в тийн. годините на кукуво лято.

Авторке, нито си първата, нито си последната с такъв проблем. Имахме едно приятелче в компанията, което също като теб не му даваха достатъчно джобни дори за елементарни неща като кино/басейн/лифт в планината, макар да можеха да си го позволят родителите му. Никой не му се е подигравал и няма нищо срамно в цялата работа.
И аз бих те посъветвал да разясниш ситуацията на приятеля си.

Corb1225
03-25-2015, 17:23
Според мен приятелят ти вече е усетил, но не иска да те засрамва, като ти го каже. Няма смисъл да ти обяснявам колко тъпо постъпваш, като криеш. Притесняваш се да не те остави или да си помисли, че си с него за парите му ли? Ако го споделиш с него, това не означава, че го изнудваш за пари, а означава, че си искрена с него, както трябва да е в една двойка. А ако те остави, значи не е имал истински чувства към теб. Просто му кажи, дори само моралната му подкрепа ще те накара да се почувстваш по-добре.

golemiq_korab_minava
03-25-2015, 18:37
оф аре стига писа по 30 пъти едно и също, ретард. Истински хора, тинтири-минтири. Момичето си каза, че не може да си позволи някое дреболийки и й е кофти. Като нямаш к'во да кажеш - не пиши. Третостепенен е социалният контакт в тийн. годините на кукуво лято.

Авторке, нито си първата, нито си последната с такъв проблем. Имахме едно приятелче в компанията, което също като теб не му даваха достатъчно джобни дори за елементарни неща като кино/басейн/лифт в планината, макар да можеха да си го позволят родителите му. Никой не му се е подигравал и няма нищо срамно в цялата работа.
И аз бих те посъветвал да разясниш ситуацията на приятеля си.
като й казваш, че е кофти ли й помагаш?
да, кофти е, знам. представям си какво изпитва на нейната възраст с нейните аверо, гледащи айфоните си.
И като мисли, че е кофти ще се почувства по-добре?

golemiq_korab_minava
03-25-2015, 18:40
https://youtu.be/cYHUnppro7c

Seattle
03-27-2015, 05:03
Отпиши се от фитнеса, имаш други вариянти да подържаш форма- бягане, лостове, в училище разни спортове? Ето ти едни 20 лева (може и повече) на месец от горе- ползвай ги разумно. Сигурен съм че има и още работи които можеш да се разделиш или намалиш изпозването.
Ситуацията е кофти но разчиташ на мама и тати квото могат да направят. Въпреки всичко имаш месечен бюджет, сядаш и си правиш сметка каде кво може да орежеш за да ти останат за басейн или кафе примерно. Истината е че трябва да можеш да си правиш сметка с това с което разполагаш, защото ако си мислиш че става по лесно, лъжеш се. Ядовете стават по големи, сметките стават по големи проблемите стават по големи.
Аз съм ЗА да споделиш с приятеля си. Той не е глупав... когато човек няма пари и не му се ходи никаде (създава си извинения за да не отиде и то постоянно) си личи от километър. Сподели му, ще разбереш що за човек имаш насреща. Ако не можеш в очите, то има файсбук, има телефони.
Мисли практично и за себе си, а не как да се харесаш на хората. Това е може би най-големия проблем на младите днес. Стискай зъби и бутай смело напред!

TheDeath
03-27-2015, 06:00
В един прекрасен момент, ако приятеля ти не знае защо му отказваш тези неща постоянно, може да реши, че му кръшкаш и да се набуташ в още по-неприятна ситуация. Примерно.
Или да реши, че просто не си падаш по нещата, по които и той си пада и все пак да реши, че не сте достатъчно съвместими.
Как може да те е срам от него? Не те е срам да легнеш с него, но те е срам да му кажеш, извинявай, в труден финансов период съм и не мога да си позволя това и това? Може би ако му споделиш ще му е приятно да ти помогне, примерно да плати кафето ти или нещо такова. Макар че като отидете на кафе всеки си плаща неговото ли? Смисъл, не знам, моя никога не ми позволява аз да си платя, винаги казва, че би следвало той да плати, понеже обикновено той ме кани навън, а и е възпитан така, че да се грижи за жената до себе си, което включва и финансово, поне за дребните неща.
Та така, поговори с него, ако си важна за него ще ти помогне, или ще се съобразява с теб, ако ли не - поне няма да си губиш времето

MonnyMonsterr
03-29-2015, 19:11
Много хора са в твоето положение и за съжаление в България това е "нормално". Идеята да започнеш работа е добра. Само внимавай да не те измамят и да работиш за нищо. Така поне ще спестиш колкото за джобни.

Относно гаджето... за да е здрава една връзка трябва споделяне - дори и тези ежедневни проблеми. Знам, че се срамуваш. Но няма от какво, ти не си виновна за положението на семейството ти. Какво да направи едно 16-годишно момиче че родителите и са в лошо положение? Кажи му, че нямаш тази финансова възможност. Кажи му, че ти е приятно да си с него и да излизате, но има места по които не ходите не защото не искаш, а защото няма как да си го позволиш. Това не е срамно и след време когато станеш по-6амостоятелна нещата ще се подобрят.

Относно семейството... от текста личи, че тази напрегната семейна обстановка те потиска и натъжава. Опитай се да се абстрахираш. Опитай да не мислиш за тези неща. Може да си намериш хоби, което да те радва и разсейва от семейните проблеми. Не е нужно да е свързано с пари... може да е физическа тренировка и упражнения вкъщи (а лятото и навън), може да се пробваш с рисуване на хартия или на компютър... има много варианти.

Желая ти успех. Ако имаш други проблеми веднага бихме ти дали съвет.

CoockieMonster
03-30-2015, 13:43
Много ви благодаря на всички!! :)

ska_kalec
03-31-2015, 07:17
Трябва да има разбирателство и от твоя страна. Не хващай веднага да се самосъжаляваш. Много хора са и в по-лошо положение от твоето. Понеже моя баща почина, когато бях на 16, оттогава нали се сещаш как се отрази това на семейството? Включително и финансово. Това е и причината да работя от 17-годишна. А това пък ми даде награди от готварски състезания и доста доходна работа до момента. Всяко зло за добро. Чети между редовете и ще намериш изход от ситуацията. ;)

waitandbleed
04-05-2015, 18:08
Нашите ми дават по 2 лева на ден и съм доволен от това.Имам покрив над главата си , на топло съм , има какво да ям и всичко ми е ОК