View Full Version : ЗБУТ
bilqna-asenova
06-15-2015, 15:11
Ако може някой да ми помогне с тези въпроси ще съм много благодарна:
1) работник кандидатства за работа и след събеседване в четвъртък е одобрен. Трябва да започне работа в понеделник, но се разболява и моли за отсрочка няколко дни. Работодателя му отказа, като му заявява, че ще анулира договора. Правилно ли е това?
2) Работник работи в пощите. На Коледа е извикан да възстанови съобщи връзки. Извънреден труд ли е това и как трябва да се заплати?
3) На младеж, на 17 години предлагат работа като продавач в магазин с трудов договор. Пояснете какви са законните изисквания в този случай при започването му на работа.
4) Как работник или служител придобива право на платен отпуск?
5) Във фирма е обявена длъжност, която ще се заеме след конкурс. До провеждането му назначават служител със срочен договор. Какво предвижда за заместника в този случай?
6) Майка с дете на 2-годишна възраст работи във фирма, в която се въвеждат смени от 6 до 16 и от 16 до 24 часаа. Тя пожелава да работи само първа смяна, но и е отказано. Какви права има тя?
7) Група работници работят в предачен цех с висок шум и запрашеност и ползват само полагаемия платен годишен отпуск. Имат ли право на допълнителен отпуск?
8) Във фирма работодателят намалява обедната почивка от 1 час на 30 минути. Работещите питат законно ли е ?
9) Служителка по Великден почива само събота. Останалите два дена работи. От фирмата за двата празнични дни отказват да изплатят за извънреден труд. Правилно ли е това ?
10) Работник има основен трудов договор. Успоредно с това работи по договор за допълнителен труд. Как трябва да прекрати втория договор?
11) При какви условия срочния трудов договор може да премине в договор за неопределено време?
12) Шофьор във фирма иска да работи допълнително. Има ли право да сключи втори трудов договор с основния работодател в извънработно време?
Много ми е интересно защо си кръстила темата "ЗБУТ" и с какво се занимаваш, и откъде изрови тези въпроси?
TechnoNeverDies
06-15-2015, 17:51
Сигурно защото предметът се казва здравословни и безопасни условия на труд..
Може и така да е, но половината въпроси нямат нищо общо с това.
TechnoNeverDies
06-15-2015, 18:03
Имат, защото по този предмет се учат задълженията, правата на работодатели/работници, право на отпуски, почивки и т.н.
Dagichka
06-15-2015, 18:11
ах, тоя збут :д тези неща би трябвало да са ви говорени в час, намери записки отнякъде, иначе мда, отговори може да се намерят и в трудовото право сигурно
bilqna-asenova
06-15-2015, 18:14
Това е нещо както самостоятелна работа, но понеже имах здравословни проблеми и месец и половина не можах да се измъкна от леглото и съм пропуснала доста от уроците в училище. Та това по принцип би трябвало да ми оформи оценката за срока. Порових се в интернет и на някой въпроси открих отговорите, но за повечето не намерих нищо. Предмета, който изучаваме само втория срок всъщност е "Здравословни и безопасни условие на труд" (ЗБУТ). Ако можете да ми помогнете ще съм ви много благодарна :)
кажи поне кое си намерила, че да не пиша по тая омразна щуротия, но повечето си е чиста проба трудово право
bilqna-asenova
06-15-2015, 18:23
2,3,4,6,9 ;д не съм много сигурна, но се доверявам на итернета :Д по принцип отговорите трябва да са кратки с 1-2 изречения
1) Работникът или служителят е длъжен да постъпи на работа в едноседмичен срок, освен ако страните са уговорили друг срок. Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока. С други думи щом го е треснал свински грип и е уведомил преди изтичането на срока работодателя, то тогава не може работодателят да се позове на невъзникнало трудово правоотношение. Не е правилно следователно...
5) Срочният трудов договор се прекратява без предизвестие с постъпване на работа на работника или служителя, който е избран или е спечелил конкурса. С една дума му бият шута и започва да работи този, спечелил конкурс. Тук не зацепих дали това питат или нещо друго...
7) Имат право на допълнителен платен годишен отпуск не по малко от 5 работни дни.
8) минималната продължителност на почивката през работно време е 30 минути. Почивката се определя в правилника за вътрешния трудов ред, който се издава от работодателя. Той може да промяна правилника. Тъй като 30 минути е минимално изискуемата почивка, то тогава той не е нарушил закона като е намалил почивката от 1 час на 30 минути. Друг е въпросът може ли да се уговори по-дълга почивка в индивидуалния или колективния трудов договор, ама това вече май не влиза в темата.
10) Може да го прекрати с предизвестие от 15 дни. Може да се прекрати и съгласно правилата, уредени за основните трудови договори.
11) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.
12) Работникът или служителят може да сключи трудов договор с работодателя, при когото работи, за извършване на работа, която не е в кръга на неговите трудови задължения, извън установеното за него работно време.
bilqna-asenova
06-15-2015, 19:14
Многоооо благодаряяя
За нищо, не знам в кой клас учите тия дивотии, аз в даскало такъв предмет не съм имал... Мога да ти напиша и текстовете от закона, ама не мисля, че даскалът ви ще го изисква... Та в кой клас се учи това и кой изобщо го преподава (каква специалност има)?
bilqna-asenova
06-15-2015, 19:32
А имам един последен въпрос. Как се заплаща извънредния труд?
bilqna-asenova
06-15-2015, 19:34
Учителката която ни го преподава ни преподава и Спорт. Учим го във втория срок на 11 клас и първия на 12-ти
TechnoNeverDies
06-15-2015, 19:37
В СГСАГ се учи в 10 клас, също и в 11-ти
Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от 50% за работа през работните дни; 75 % за работа през почивните дни; 100 % - за работа през дните на официалните празници; 50 % за работа при сумирано изчисляване на работното време. Когато не е уговорено друго, увеличението се изчислява върху трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор.
Тука две уточнения. Важно е да се прави разлика между удължено работно време и извънреден труд. Второто е, че сумарно изчисляване на работното време най-общо е, когато работодателят не те кара да му слугуваш 8 часа на ден всеки ден, а общо времето, през което се трудиш за определен календарен период (седмица, месец) е равно като време на това, което би се полагал труд по 8 часа на ден. Така се работи повече в едни дни и по-малко в други. Може това удоволствие работодателят да ти го натресе за не повече от 6 месеца
Имал съм такъв предмет в даскало. Ще те накарат и да описваш стая в даскалото ти. (прозорци, теракот etc.) Aбе забавно си е, успех с проекта.
bilqna-asenova
06-15-2015, 20:09
Благодаря ви :)) наистина ми помогнахте мноого
Ех, тва ми беше любимия предмет - даскалката яка, лесно се преписва, ако не си чел... :дд Десети клас го имах като специален аз, цяла година.
anonymous708973
06-15-2015, 21:28
За нищо, не знам в кой клас учите тия дивотии, аз в даскало такъв предмет не съм имал... Мога да ти напиша и текстовете от закона, ама не мисля, че даскалът ви ще го изисква... Та в кой клас се учи това и кой изобщо го преподава (каква специалност има)?
Дивотии? Това е едно от малкото неща, които със сигурност ще ти трябват след гимназията.
therichbitch
06-15-2015, 21:37
Прочети закона, има всякакви хипотези в него, вероятно и това, което търсиш, не го четох докрай