PDA

View Full Version : TOEFL

Wild child.
08-07-2015, 23:33
Здравейте. Тази година ще съм девети клас и смятам да започна курсове по Английски език, и да направя изпит за TOEFL. Какви са плюсовете и минусите на сертификата? Къде може да се използва и как? Ще съм благодарен и ако някой, който е правил изпита, да обясни как стават нещата и къде реално е използвал сертификата. Благодаря! :)

therichbitch
08-08-2015, 01:06
Има давност 2 години и се ползва предимно при кандидатстване за чуждестранни университети.
По- лесен от CAE и CPE, които са безсрочни.
Аз лично не се сещам за плюсове, на повечето места, където е упоменато, че изискват TOEFL, ако им пишеш, че имаш CAE с добра оценка и който не е взет преди 2 века, приемат.

NomNomNom
08-08-2015, 17:17
Ако може да се нарече плюс е , че няма граматика ^ ( въпреки, че writing и speaking частите са показателни )
Нещо, което за мен е минус, че тук правят само internet based и speaking-a съотвтно е шит, ходила съм само на пробен за тойфел. Това беше и преди 4г., вече може да има paper based.
Колко точки гониш на toefl ? Мислил ли си за CAE или IELTS ?
За европа ли си?

Иначе, за кандидастване в чужбина, и евентуално някъде биха ти го искали за работа, или за еразъм ( чисто формално) , или за кандидатстване в бг но в специалност с английски ( в нбу например ).

therichbitch
08-08-2015, 18:27
По- скоро преди имаше хартиени, сега в Бг има мн малко, а в чужбина- никъде. Всички са IB. Мн е гадно на спийкинга, сядаш в една огромна зала с още хиляда човека и говориш със слушалка, не с реален човек, супер малоумно и непредразполагащо е.

ameli
08-08-2015, 18:34
Като съвет мога да допълня - не бързай да го взимаш сега, защото докато стане време да кандидатстваш и вече ще му е минала давността.