View Full Version : Мога ли да изкарам DSD, ако не уча в езикова гимназия
Marto_Vasilev
08-12-2015, 17:38
Сега ще съм 8 клас и не можах да вляза в езикова гимназия, а в професионална. Доколкото знам изпит за DSD сертификатът може да се изкара само в някои езикови гимназии. Отиваш в друга гимназия за провеждането му, но трябва да си от ЕГ, където подготвят за DSD. Въпросът ми е дали това е вярно, задължително ли е да учиш в ЕГ за да го изкараш? Ако се подготвя частно, но НЕ уча в ЕГ, ще мога ли да се явя за DSD? И да, знам, че може и с DaF, но все пак искам да знам за DSD. За незапознатите DSD e езиков сертификат по немски, който ти трябва за кандидатстване в Германия.
irrationalDecision
08-12-2015, 20:26
Не можеш. Изпитът е само за ученици от ЕГ с немски, при това не от всички ЕГ, а само от оторизираните за целта от немска страна. На сайта на немското посолство някога имаше списък с въпросните гимназии. Отделно вътре в самите гимназии не всички ученици биват допуснати до изпита. На различни места цедката е различна. При повечето има вътрешен изпит по немски, на база на който в каря на 9 клас се определят тези, които ще бъдат обучавани от 10 клас нагоре за DSD II. Май само в 91 НЕГ няма селекция и непосредствено преди изпита немците решават кого да не допуснат заради примерно непредадена навреме папка, несправяне с формата, ниска оценка на пробния, отсъствия от часовeте за подготовка. Вариант ти остават DaF или DSH.
Marto_Vasilev
08-13-2015, 19:58
Благодаря за отговора. Явно ще се задоволя с DaF