View Full Version : Програма Еразъм+
Здравейте! За 1 година съм в университет и реших след като я завърша да се пробвам за програма Еразъм+ и да се възползвам от възможността,която ми се предлага. Някой от вас да е участвал? Ще се радвам, ако споделите мнения.
DisappointedDreamer
09-19-2015, 09:20
Пиши на ПинкПантер.
anonymous708973
09-19-2015, 09:47
Тук съм.
Искаш СЛЕД университета да отидеш на Еразъм? Как така?
Иначе аз не съм кандидатствала сама, на мен ми е задължителен този семестър, та всичко е много добре организирано. Имахме списък с партньорските унита и за всеки има поне няколко отзива на хора, които са били там. Всичко минава през уни, от нас се иска само да спазим сроковете.
В еразъм унито ми пък, за да заминеш за еразъм, ти правят нещо като рейтинг, базирано на оценки, активности в уни и т.н., че даже и интервю има.
В общи линии, само хора от твоя университет могат да ти помогнат с организацията, даже от твоята специалност. Най-добре пиши на студентското ви бюро, от университет до университет е адски различно, че и от специалност до специалност. Пишеш, питаш най-общо къде да прочетеш информация, заравяш се и почваш.
При мен примерно - уча бизнес - имам правила, които да спазвам при избора на предмети, за да ми бъдат зачетени. Това, разбира се, ако отиваш и с цел да учиш, не само да развееш дупето - в което няма нищо лошо де, чух за един случай - учи математика, отиде в MIT, от нашия университет - щото са голямата работа - казаха, че няма да му признаят повечето, та пичът си изкара семестър там само с 1 предмет и си използва времето да пообиколи.
Познавах няколко от Манчестър, които дойдоха при нас и трябваше само да издържат изпитите, оценката не беше важна.
При мен, както казах, е строго регулирано - имам право да избирам само изпити, които са с оценки накрая, трябва да направя минимум 29 кредита, минимум 50% в област бизнес - икономиката се брои за несвързана.
Ако си говорим неорганизационно - използвай момента да отидеш на Еразъм на всяка цена. Нова среда, дори и за кратко, може да ти даде по-обща преценка дали сегашната ти среда, е това, което търсиш. Много хора завързват контакти про време на Еразъм - аз се сприятелих с една много готина мацка и само след 4 дена определено знам, че искам този контакт да се запази и да си я виждам. Късметлийка съм, щото по принцип учи в същата държава като мен.
По Еразъм получаваш пари - 3 различни суми, в зависимост от категорията, в която държавата попада.
Друга подробност е, че правиш тест по езика на обучение, тестът задължителен, но не оказва влияние на приема ти. Искат просто статистически да измерят нивото ти преди и след семестъра. Тестът е доста добре конструиран, но познавам хора, които нямаше начин да го изкарат, и пак бяха на Еразъм. Незначителна подробност е той, де, ама го споменавам.
Езикови сертификати искат партньорските унита, всяко си има особености. За Русия примерно, въпреки че имат достатъчно предмети на английски, искаха и сертификат по руски, за да са сигурни, че ще се оправиш в ежедневния живот. Кофти беше, ама нямаше как да им кажа "споко, на мен не ми трябва, българска съм, разбирам", та бих казала да започваш проучването си отрано.
Като цяло при избора на уни гледай разходите за живот, програмата на уни - какъв е фокусът, няма много смисъл да се забиеш в уни с фокус финанси, ако се интересуваш от маркетинг, защото най-вероятно ще имат 3-4 маркетинг предмети и гледай градът да ти харесва. Еразъма много от нас го използват, за да си вдигнат успеха, ти надали имаш нужда, но все пак не се забивай в най-трудното уни. Все пак идеята е и да се забавляваш и да ти остане време за пътувания и т.н.
Познавах доста еразмуси в моя уни, е, първия семестър го удариха на живот, изпокъсаха ги на всички изпити, втория семестър не можеше да ги видиш извън библиотеката. Някои унита/градове не са за Еразъм просто, няма да видиш нищо.
Добра идея е, като търсиш, да се свържеш с Еразмус групата на съответния град, там има доста инфо - освен покани за всички партита, хаха :)
Мноооооого ти благодаря за изчерпателната информация!
Нямах предвид заминаване след университета а след 1ви курс (искат поне два, завършени успешно, семестъра). Сега ще уча финанси, т.е. ще е добре да избера такава специалност?
Именно теста по език ме притесняваше, защото до колкото разбрах, ако се проваля няма да ме изберат. В унито казаха, че от 10 желаещи избират само един (примерно) :( .. така,че наистина и успеха и оценката от теста ще трябва да са ми отлични. Като цяло са доста правилата за участие http://www.ue-varna.bg/Uploads/volunteer/Documents/Pravila_Erazum_2014_red_18_06.2015.pdf даже като чета и леко се обезнадеждавам, затова исках да се консултирам с някой успял да се включи в програмата. :)
therichbitch
09-19-2015, 10:51
Ще надраскам само разликите предвид подробния пост на пантерата (която е обяснила от Германия за някъде как е)
За българските уни-та:
- Обикновено няма интервю, искат сертификат по езика в зависимост от страната, където отиваш. И класирането е по успех.
- Изпитите мн тегаво ще ти ги признаят. Готви се да си държиш почти пълноразмерна сесия, като се върнеш. (Ако ходиш за 1 семестър, не е фатално, ще ти признаят един или два, другите 3 ще си ги държиш) Много е субективно, де, зависи какви предмети учиш, но обикновено преподавателите в Б-я се запъват. От тази гледна точка питаш хора, които са били вече и какво точно са им признали, след това разглеждаш програмата си и ппредметите за идните семестри и внимателно решаваш точно в кой да отидеш. Т.е. не се ръководи само от хубавото време през летния.
- Грантовете са по- високи, За Еразъм+ ги намалиха с по 100Е, но пак бяха доста. За Берн стипендията беше 900 или 1000€... За повечето немски/английски градове- 600, а за Гърция и Турция- 500. Те важат, мисля, за цялата страна, т.е. не зависи дали си във Варна или София. Но си провери на сайта, там ги има. Вече са излязли за зимния семестър. До другия няма да се променят много.
- Зависи колко са ви местата, а специалността ти ще отговаря на това, което учиш сега. Те няма и да те допуснат да се включиш по някоя много различна- примерно ти сега учиш финанси, пък да отидеш да учиш в музикалното.
Чисто социалните предимства са ти ги написали.
Edit- за вашия университет:
Група 1. Държави с висок стандарт на живот: Участващи страни – FR, IT, UK, AT, FI, SE, DK, IE, NO, LI – 500 €/месец
Група 2 Държави със среден стандарт на живот: Участващи страни – ES, DE, TR, NL, BE, CZ, PT, GR, SI, HR, LU, CY, IS - 500 €/месец
Група 3 Държави с нисък стандарт на живот: Участващи страни – PL, RO, HU, LT, SK, BG, LV, EE - 450 €/месец
П.П. Ина, при вас настаняването от стипендията ли си го поемате или е осигурено от университета?
Mн е яко, че имате партньорски университети в Щатите.
anonymous708973
09-19-2015, 11:29
Не поемат нищо, плащаш си. Преценяш си на общежитие ли искаш - ако има, или на частно, и в двата случая сам плащаш.
Този грант еднократен ли е или всеки месец ми дават по 600 евро о.О?
И чакай малко - тези суми в Едита са за еразмус стипендията всеки месец, нали така? о.О Аз получавам далеч по-малко, явно е с цел изравняване на доходите за българи и германци, за да са горе-долу с еднакви възможности в чужбина. ПФУ, дислайк.
Авторке, за друг тест говориш явно. При нас тестът е след като вече си приет, мисля, че до 20.10 трябваше да го направя, на нищо не влияе.
Това с признаването на предметите в България е ужасно, не знаех. Дали има шанс предварително да се разбереш с университета кои предмети биха ти признали?
ние така правихме, но пък от друга страна, аз нямам право да пиша предмети, които вече съм учила в моя уни или ще пиша през 6-тия семестър. Тоест опцията да си сменя предмет, който знам, че в моя уни е гаден, срещу същия предмет, ама с по-лесен изпит, не съществува.
Не знам кое те плаши, изискванията са смешни - два завършени семестъра, оценка 4.50, оценка по езика ти от гимназията плюс сертификат по езика. Предполагам, че към английски си се насочила и надали имаш сертификат, щом си кандидатствала в Бг, затова просто сядаш и учиш. Сигурно признават Тойфел, него най-експресно можеш да го положиш.
therichbitch
09-19-2015, 13:14
Месечна издръжка е. Аз много се учудих, мислех по едно време да се включвам от немската страна, но се отказах и така и не се поинтересувах, та мислех, че в немските дават много повече. Логично ми се струва, там полагат много повече грижи за студентите си.
Да, сумите са за Еразъм+, тези, а които по- горе цитирах, са старите- за Еразъм, които намалиха, както казах и се вижда, с по около 100Е.
А това в Б-я за успеха от 4,5 е просто предпоставка, за да се включиш изобщо. Може да се бориш с хора все с по 5,90 и да не се класираш там, където искаш.
edit: всъщност, сега се сетих- мисля, че може и да е различно във всеки университет. Имахме едни еразмуси от Германия и едната беше от Берлинския, каза, че й дали 450Е.
anonymous708973
09-19-2015, 13:27
Гадняри.
therichbitch
09-19-2015, 13:38
Ми, парите от Европейските програми знаеш предимно от чия хазна идват. Когато финансират студентите така, че да внасят парите в друга страна, е логично да искат да дадат по- малко. От друга страна, когато на един българин му дадат тия 500/600Е, те отиват в приход на техния бюджет.
Не че това е общовалидното обяснение, просто размисъл конкретно за 2-те страни.
И го изтъквам, когато някой каже: ее, ако не бяха германците да ни дадат толкова пари, щях да видя Германия през крив макарон. Сякаш са му ги дали безвъзмездно да си купи Бентли, а той отива и ги харчи в техните магазини и наема техните общежития.
Макар че българинът и там е намерил цаката. Един познат колега отиде по Еразъм за 10 месеца, взе си 10*600Е, покри си там таксите по записване ала бала, не стоя там и си ги харчи тук. Понеже така е построено, че всеки глупак, който неможе да изкара 5 изпита, и донесе 5 или 10 кредита от 30 за семестър или 60 за 2, не подлежи на санкции въпреки разписаните правила. И всеки си прави каквото пожелае :X
На една друга не ѝ стигнаха 600Е за алкохол и цигари, донесе 5 кредита от цяла година. Посети 2 града на кръст.
Така че в тоя смисъл са гадняри, да. И от двете страни. Тъй като тук не ти държат сметка и само раздават грешни пари поредният да си вее гъза. А там ти изискват кредитите, т.е. е ясно,че няма да висиш само по кръчмите,а ще трябва и да поучиш и въпреки това не ти осигуряват малко по- адекватни условия, поне да те улеснят финансово.
Благодаря ви за информацията!!! :)