Влез

View Full Version : Въпрос за дого аржентино

Schweeps
10-15-2015, 23:17
Здравейте, искам да попитам някой,който отглежда Дого Аржентино , като килограми как трябва да се развива,с какво ги храните , колко време трябва да се разхожда и всичко което желаете да споделите за породата ще ми е интересно.Моето е женско и сега е на 6 месеца и е 23 кг. а иначе, на външен вид не е слаба . Храня я с гранули ,но са нисък клас и затова и правя попарки ,варя и ориз със свинско месо и т.н. Това е от мен. Очаквам вашите отговори. :)

kalpazanka
10-16-2015, 11:54
Местя ти темата в раздел "У дома".

Schweeps
10-16-2015, 12:46
Нов потребител съм и не знаех точно във кой раздел. Благодаря :)

Schweeps
10-16-2015, 17:10
Хаха а ти от къде знаеш,че вече не съм се заела. Точно,защото знам,че си е сериозна порода и не е лажица за всяка уста съм я обучила много добре.Знае доста команди и много ме слуша,нямам никакви проблеми със нея.Самата порода е доста трудна за възпитание,но като собственик на такава порода мога да кажа,че са уникални кучета и много съм се трудила за да стигна до това положение.За да гледаш специално тази порода трябва да си много упорит и твърд човек,за да пречупиш характера им.А относно въпросите ми по принцип съм от Бургас само,че като си взех догото и се приместих специално заради нея и сега сме в къща и има двор на който да си тича.За кг питам защото гледам една таблица в интернет където пише ,че трябва да е 30кг , но като цяло то зависи от гена на кучето и много други неща, но исках да чуя и вашите мнения ,а не да съм нагрубявана.Изчела съм адски много из интернет,но реших,че като пусна тема ще получа по обстойни отговори от тези в нета.И като цяло питам тези неща не от незнаене а от любопитство стопаните на тази порода как се грижат за тях,за да видя дали нещо пропускам или ако греша в нещо да го поправя.Интересно ми е всичко за породата,но това не значи,че съм някаква неопитна дето си е взела такова куче и неможе да се грижи за него , напротив дори.Не очаквах такъв отговор и все пак мерси...

Schweeps
10-16-2015, 19:03
Ти си имала едно ,а аз в момента имам 3 кучета и едвали ти знаеш по -добре от мен каква голяма отговорност е. И ти неможе въобще да предполагаш дали аз си възпитавам кучетата или не , и как го правя. И междудругото едно е да гледаш малко куче и друго е голямо.И едно е да имаш 1 друго е да имаш 3.И аз съм виждала такива хора,но немога да разбера ,защо го казваш на мен нито знаеш аз как си гледам кучетата нито нищо.Ти на мое място къде би отишла си е твоя работа ,всеки си има глава на раменете си.Задала съм конкретен въпрос и искам конкретен отговор не,че не знам просто е обмянна на опит.Не искам да се обсъждат неща, които са извън темата, къде да ходя и какво да правя, си е моя работа.

haritov
10-16-2015, 19:45
това че даваш нещо различно от гранули е грешно

да не говорим че даваш и чисто месо което вдига нивото на фосфора в организма и води до рахит + ниския клас гранули е доста вероятно да се получи това хляба и ориза няма да коментирам просто

съветвам те да пуснеш едни кръвни изследвания за да се види как е баланса на калция фосфора и магнезия

и не давай добавки преди да видиш резултата

иначе за теглото е строго относително все едно да питаш колко килограма са тежки хората като раса

но не му позволявай да расте прекалено бързо понеже костите няма да издържат голямата тежест и се огъват

kalpazanka
10-16-2015, 19:48
^Подозирам, че това с "огъването" на костите се получава както при хората по механизма на липсата на вит. Д. Субституция възможна ли е?

haritov
10-16-2015, 19:51
^Подозирам, че това с "огъването" на костите се получава както при хората по механизма на липсата на вит. Д. Субституция възможна ли е?

да

но най-честата причина е чисто физична прекалено много мускулна маса и малки кости (недоразвити) поради многото храна и бързото израстване
пп

вигантола върши хубава работа

Schweeps
10-16-2015, 19:57
Благодаря за отговора.

kalpazanka
10-16-2015, 20:19
Ако аз самата не ям кубети, снаксове бекон, царевични пуканки с не-знам-си-какви-аромати-и-вкусове, то не бих дала и на животинчето си гранула. Някак лицемерно ми изглежда.

haritov
10-16-2015, 20:21
Това е въпрос на мнение, за добро или лошо, няма категорично мнение по въпроса.

не е така

да речем за едно подрастващо куче което е хранено с гранули от що годе добър клас (съдържащи нещо различно от нишасте и трупно брашно)

има баланс на веществата които отговарят на нуждите на кучето и това повлиява на правилното му развитие

докато в попарата сварения ориз и месото много трудно ще достигнеш баланса без да загубиш няколко седмици в изчисление за това колко трябва да му даваш с всяка промяна в теглото

да не говорим вече за високия клас гранула който достига възможно най-добри резултати

не става дума за теглото и косъма

имунитет зрение зъби кости и тн

kalpazanka
10-16-2015, 21:29
^Пак ми е гадно и съвестно. Набили са ми се в главата разкази за злокачествени тумори на бъбреците /при котки, хранени само с гранули/, та затова и реагирам емоционално.
Готвена храна не давам заради зъбния камък, който се натрупва. Сурова кайма- да, черен дроб- ограничени количества заради съхраняваните там мастноразтворими витамини.

haritov
10-17-2015, 18:01
^Пак ми е гадно и съвестно. Набили са ми се в главата разкази за злокачествени тумори на бъбреците /при котки, хранени само с гранули/, та затова и реагирам емоционално.
Готвена храна не давам заради зъбния камък, който се натрупва. Сурова кайма- да, черен дроб- ограничени количества заради съхраняваните там мастноразтворими витамини.

грешно са ти казали днес си говорих с главния лекар за 20г стаж не е имал случай с тумор на бъбрека

иначе при котките Пх на урината трябва да е кисело а една гранула като уискас която е с много ниско качество

го прави алкално и урината става идеална среда за образуване на песъчинки

при женските няма проблеми имат широка и къса уретра ама при мъжките е S вида и тясна и се трамбоват хиляди на едно място и запушват пътя

после трябва катетър и лечебна храна която се яде 6 месеца поне че и повече зависи от котката

има случаи където не можем да помогнем

но при всяка уролитиаза уреята от норма 10 е вдигната на 50 креатинин при норма 180 е 800

вече знаеш какво е за организма

но има гранули с така наречения S/O индекс което значи че правят Пх на урината кисело каквото трябва да бъде

(в природата ако си яде гълъби и мишки пак ще е кисело поради специфичното месо)

пак има шанс за подобно състояние но е 1на100000 шанса

относно зъбния камък не всяка гранула предпазва да речем марката хилс имат така устроена гранула че при първото захапване зъба потъва при второто троши гранулата на малки парчета и така самата гранула е като четка за зъби

даже си има целенасочени гранули за тая работа които са доста по-големи сигурно знаеш защо вече

относно пилешко говеждо свинско всичко това прави алкално Пх

да не говорим че при подрастващи в храната им трябва да има и таурин (тва от ред була) който изгражда очите им

та Калпазанке давай хубави гранули и няма страшно даже ще удължиш живота на котката
от финансова гледна точка разликата за ден е да речем 10 20ст което е нищо

haritov
10-17-2015, 18:06
Аз знам, че именно гранулите се борят със зъбния камък.
Сама го казваш - САМО с гранули. Все си мисля, че универсалното решение е: всичко с мярка :)

Моето идиотче плющеше пастет с гранули; като решаваше от днес за утре, че няма да яде и вдигаше гладна стачка, майка му правеше пилешко с ориз. Ядеше яйца, кисело мляко и неща от масата - я мръвчица, я сьомга/пъстърва. С бащата често си деляха малка сметанка на Данон.
След пълна упойка пък му давахме паучове за котки по съвет на ветеринаря.

Пу, липсва ми олигофренчето.

не универсалното решение са гранулите

едно е баланса друго че има вещества в тях които няма как да си ги набави животното от храната която ти му даваш

другото е че няма капризи относно яденето както е било при теб

иначе и в пастета и в гранулата има едно и също просто се стига до капризи отказ от хранене и тн

а това че кучето има нужда от разнообразие е теория разбита от поне 20г

да не говорим че си има институти където да речем има 100 кучета които са от раждането там и цял живот се хранят с определена дажба и след проучване се пуска на пазара най-добрата

другото е че се наблюдава и микрофлората буквално се гледат под микроскоп

докато това което ние ядем е знаете какво :D

Schweeps
10-17-2015, 18:31
А да попитам някой да ми препоръча ветеринарна клиника в Стара Загора или в Казанлък трябва ми добър ветеринар който да купира ушите на кучето,защото е ловна порода и ще го водим на лов като порастне още малко знам,че по този начин се намалява уязвимостта на кучето да бъде хапано или хващано за стърчащите уши по време на лова.Ако някой знае някой да ми пише, искам да ги купират добре,а не да го загрозят.

Ewok
10-17-2015, 19:54
Харитов, много ли е лошо, че давам на малкото си котенце сурово месо понякога? :/
Тя си хапва с удоволствие, а не обичам да изхвърлям :/

haritov
10-17-2015, 20:05
Харитов, много ли е лошо, че давам на малкото си котенце сурово месо понякога? :/
Тя си хапва с удоволствие, а не обичам да изхвърлям :/

то ще си покаже

Ewok
10-17-2015, 20:06
ама не ми харесва това "ти му давай, пък като се счупи, си виновна" :д
кажи ми

haritov
10-17-2015, 20:07
ама не ми харесва това "ти му давай, пък като се счупи, си виновна" :д
кажи ми

не е полезно освен ако не е от плъхове

haritov
10-17-2015, 20:57
Не се дава сурово месо доколкото знам, някаква топлинна обработка трябва да е минало, дори и да е лека.

Харитов, при мен капризът беше от породата, просто са си лигльовци.

така си го възпитала

каква порода беше иначе?

haritov
10-18-2015, 18:15
Йоркширски териер.
Не знам дали е до възпитание, факт е, че ни беше слаб ангелът с него, обаче познаваме десетки йорките, всичките до едно са глезльовци и въшки с претенции.
до възпитание е