View Full Version : Кандидастване след 12 клас с математика
Здравейте!
Не съм много запознат с форума, затова ако темата е на грешно място, или вече съществува подобна моля да бъде премахната.
12 клас съм и искам да уча програмиране във висшето. По принцип знам, че най-добрите места в България са СУ-Софтуерно инженерство и ТУ-Компютърно и софтуерно инженерство. Сравнително ставам по математика и мисля, че мога да изкарам около петици на предварителните изпити и около 5,60-5,90 на матурата. (В момента правя такива изпити и това са ми обикновените резултати). Въпроса ми е от колко човека е приема в съответните специалности, и приблизително към какви оценки трябва да се целя, за да успея да вляза.
Също ако може да мир разясните разликата между Информатика и гореизброените специалности в съответните университети (и подобните на нея специалности). Благодаря предварително!
Съквартирантът ми учи СИ, но не съм запознат със специалността. Единственото, което мога да ти кажа е, че най- добрият вариант е ФМИ на СУ. Ако не те приемат там тогава ходи в ТУ.
Разликата между двете специалности е, че в "Информатиката" ще те скъсат от математика и няма да излезеш инженер, нямаш и големи възможности за работа.
IWannaBeSedated
02-04-2016, 20:16
Не бих ти препоръчала ТУ като вариант.
Относно влизането във ФМИ - конкуренцията не е малка, особено между момчетата. Една петица + отлична матура по математика или отличен в дипломата ти осигуряват влизане във ФМИ със сигурност (това са ти 6 от 8 пълно решени задачи на Математика 2 ).
Като цяло няма много големи разлики между четирите компютърни специалности (КН,СИ, ИС, Информатика) в първи курс. Няма как да ти се разминат математиките. КН и Информатиката са малко по-тежки като цяло и вече зависи от теб дали искаш да наблягаш на университета или да имаш повече свободно време.
Благодаря за отговорите!
И аз знам, че конкуренцията за СУ е по-голяма, но вярно ли е, че там наблягали по-скоро на теоретичната част на програмирането (алгоритми и т.н), а в ТУ обучрнието е по-практически насочено и може да започнеш работа от първата година. По принцип не се притеснявам от математиката и 6 задачи изглеждат приемливо. Дипломата ми е ок. 5,90 затова предполагам с тези 6 зад. би трябвало да мога да вляза?
П.С току-що прочетох, че местата за СУ-Софт. инж. са около 100. Някой да има подобна информация за ТУ?
IWannaBeSedated
02-05-2016, 07:01
http://oldweb.tu-sofia.bg/UPlan/UPlan-FKSU-BCSE_2015.pdf учебния план на КСИ в ТУ
https://www.fmi.uni-sofia.bg/education/bachelors/uchebni_planove_2015_2016/ucheben_plan_SI учебния план на СИ във ФМИ
Сам прецени коя програма повече те влече.
От това, което знам, мога да кажа, че в ТУ точно е много трудно да се почне работа първи курс, при положение, че учат предмети, доста далечни от програмирането, отделно е по-натоварено, искат заверки и т.н.
ТУ и работа :D good one :D
В ТУ работа можеш да почнеш към 3 курс някъде. В началото ще учиш много "полезни" предмети, които никога през живота си като програмист няма да използваш :D
Добрата новина е че в ТУ-софия местата са двойно повече от СУ и се влиза по-лесно. Но голяма част от местата са запазени за кандидат-студент от училища, с които ТУ има договор..
Съквартирантът ми учи СИ, но не съм запознат със специалността. Единственото, което мога да ти кажа е, че най- добрият вариант е ФМИ на СУ. Ако не те приемат там тогава ходи в ТУ.
Разликата между двете специалности е, че в "Информатиката" ще те скъсат от математика и няма да излезеш инженер, нямаш и големи възможности за работа.
Ммм, в СИ не излизаш инженер, т.е. не получаваш такава титла. ;) Само името на специалността е такава. Инженери излизат от ТУ.
Ммм, в СИ не излизаш инженер, т.е. не получаваш такава титла. ;) Само името на специалността е такава. Инженери излизат от ТУ.
Да така е :D