Влез

View Full Version : Сбърках ли висшето си?

WisheS_
03-19-2016, 13:44
Здравейте! Не успях да намеря подобна тема или поне това, което намерих, не отговаряше на моите въпроси, затова реших да попитам.

Тази година съм студентка първи курс с УНСС Икономика с чуждоезиково обучение. Още като ученичка не бях ориентирана с какво бих искала да се занимавам, но отхвърлих всичко останало без филологиите и икономика (просто защото не бях наясно какво се изучава в икономическа специалност и смятах, че ще ми остава достатъчно време да се занимавам с това, което ми е приятно- ученето на езици). Любимият ми предмет беше английският език, като имам доста постижения от различни национални състезания, но единственото, което можех да кандидатствам с него, бяха филологии. Имах желание за Кореистика/Китаистика, но сметнах, че моето семейство ще ги намери за несериозни, и че няма да си намеря работа след завършване (поне не и такава с хубава заплата). Затова в 12ти клас се пренасочих към математика и кандидатствах в УНСС, като смятах, че икономическото образование няма да ме затрудни по какъвто и да е начин, и че ще бъде по-полезно.

Сега обаче осъзнавам, че съм била доста заблудена и съм още по-объркана. Оказа се, че икономиката е нещо напълно непознато и чуждо за мен, и то не в добрия смисъл- нищо, което сме учили досега не успя да запали и искра на интерес, преподавателите (с малки изключения, разбира се) се държат пренебрежително, опитват се да ти втълпят, че нищо не знаеш и не ставаш за нищо. В същото време аз не съм от тези студенти, които си купуват изпити, или искат просто да минават с 3, а искам наистина да покажа, че съм научила нещо, и това, че всичко ми е ужасно безинтересно прави цялата работа много мъчна. Наистина икономиката не е сфера, която може да ме заинтригува. И съм наясно, че всичко около нас е икономика, но просто не знам дали си струва 4 години да се мъча с предмети, които не намирам за интересни (и да уточня, че под безинтересни предмети не определям математиката, защото аз кандидатствах с математика и в сравнение с останалите предмети това е даже интересно).

Та сега идва дилемата какво да правя: дали да продължа с надеждата, че след 1-2 години може и да не ми е толкова неприятно, или да се явя на кандидатстудентски изпит по английски език и да кандидатствам Кореистика/Китаистика. Знам, че е логично, щом ми е толкова неприятно в УНСС, да се запиша това, което усещам, че искам, но главно искам да попитам:
- от практическа гледна точка кой от двата варианта е по-уместен;
- ако някой е учил Кореистика/Китаистика или има някакви преки наблюдения, може ли да сподели как е там на практика, защото искам да съм сигурна преди да взема каквото и да е решение, че това е наистина, което искам, защото смятам, че е несериозно да прахосвам парите на моите родители за различна специалност всяка година.

inewton
03-19-2016, 14:56
Бягай докато е време!

А няма ли вариант например като в СУ, ако изкараш над 5,00 средно да можеш да се преместиш в друга специалност направо във 2-ри курс?

WisheS_
03-19-2016, 20:39
Какво имаш предвид? Аз имах доста висок успех първия семестър, но не бях чувала за такъв вариант. Какво представлява? Може ли от един университет в друг? Платена форма ли трябва да минеш, за да се прехвърлиш?

inewton
03-19-2016, 20:50
Чак за друг университет не знам. Но имам колега който ще се мести другата година във ФМИ (т.е., в различен факултет) и казва, че ако средният му успех в първи курс е над 5 ще може да си влезе в специалността направо втори курс. Не съм много сигурен, но мисля, че и някакви приравнителни изпити казваше, че ще има.
Т.е., сложно е, но не е невъзможно.

ДОТА
03-19-2016, 21:06
Стани нинжда, тъкмо ще успееш да съвместиш икономика, джапонистика и магически науки.

WisheS_
03-20-2016, 06:56
Съмнявам се, че ще важи за различни университети. А и няма как да държа приравнителен изпит по китайски:D

WisheS_
03-20-2016, 07:00
Стани нинжда, тъкмо ще успееш да съвместиш икономика, джапонистика и магически науки.

Хаха интересна логика.... :D Но основно ме притеснява дали след като завърша ще мога да си намеря работа (под работа разбирай не нинджа :D ) Иначе като цяло желанието го има

Dwyd96
03-20-2016, 08:27
Можеш да се преместиш друга специалност, но в УНСС всичко е свързано с икономика.
Имаш 2 варианта:
1. Напускаш университета и се записваш в друг (1 пропиляни година)
2. Караш си цялата бакалавърска програма и записваш магистратура нещо което ти харесва (като завършиш магистратура "китайстика" например + икономика, лесно ще си намериш работа :D)

slicky
03-20-2016, 11:58
Бягай от УНСС, тоя университет трябва да го закрият. Иначе идеята с филологията е много добра, после може в някое посолство, преводач или учител.

WisheS_
03-20-2016, 13:49
Можеш да се преместиш друга специалност, но в УНСС всичко е свързано с икономика.
Имаш 2 варианта:
1. Напускаш университета и се записваш в друг (1 пропиляни година)
2. Караш си цялата бакалавърска програма и записваш магистратура нещо което ти харесва (като завършиш магистратура "китайстика" например + икономика, лесно ще си намериш работа :D)

Това звучи добре като вариант, но няма как да стане. Бакалавър китаистика почват от нулата, но за магистратура с китайски не мисля, че е така. Все пак няма как за 2 години да стигнеш ниво и то на китайски, което е предвидено да се стигне след 6.

WisheS_
03-20-2016, 14:02
Бягай от УНСС, тоя университет трябва да го закрият. Иначе идеята с филологията е много добра, после може в някое посолство, преводач или учител.

Като цяло нивото на преродаване в моята специалност не е лошо, но съм чувала, че в други специалности не е така. Наистина целият университет сякаш толерира нагаждачите и преписвачите, а мотивираните студенти (каквато бях и аз първия семестър) само обезкуражава и разочарова. Също така, аз смятам, че наистина човек трябва да има желание и вътрешно усещане, че с това трябва да се занимава, за да стане истински специалист в дадена област, а на мен вече ми се уби каквато и да е мотивация за учене на икономика (честно казано и в началото липсваше, но си мислих, че средата ще ме мотивира, а УНСС прави всичко друго, но не и това)

Ivaaaaa
03-20-2016, 15:01
Ква мотивация чакаш да ти падне от небето при условие, че от самото начало не си имала представа и пристрастие към икономиката? И още нещо, как прецени, че тя е по-добър вариант, след като сигурно 1/4 от студентите са в сферата на икономиката и администрация?

WisheS_
03-20-2016, 15:31
Ква мотивация чакаш да ти падне от небето при условие, че от самото начало не си имала представа и пристрастие към икономиката? И още нещо, как прецени, че тя е по-добър вариант, след като сигурно 1/4 от студентите са в сферата на икономиката и администрация?

Не знам. Сигурно защото ми изглеждаше атрактивна специалност и тъй като не бях сигурна какво исках да уча реших, че икономиката ще е най-..... широка и ще дава най-много възможности. Въпреки че повечето хора като чуят УНСС веднага си изграждат мнение независимо дали си способен. Но както и да е точно защото нямах никаква идея какво е това смятах, че може да се окаже интересно и практично. Също така всички около мен само повтаряха, че филологията не е образование, и че не мога да разчитам на една филология. Въпреки че, според мен, език като китайския не е нещо, което много хора могат да изтъкнат като умение.

slicky
03-20-2016, 19:07
Виж, ние тук не можем да ти кажем дали ти е правилен избора или не. В УНСС, ако показваш желание и упорство, учиш си, стараеш се, могат да те забележат и да ти предложат нещо хубаво. Това че 2/3 от студентите са боклуци дори бих казал, че ти е някакво предимство, тъй като по-лесно може да се изпъкне. Проблемът с икономиката е, че почти всичко живо в БГ пише това и съответно има пренасищане, което за съжаление е главно от некадърни кадри. Иначе, ако разгледаш в джобс.бг, ще видиш,че има адски много стажове за икономисти, което хем ще ти помогне с ученето, хем после ще можеш да се задържиш там. А това, че всички около теб повтаряли нещо си, изобщо не трябва да те касае- ти живееш собствения си живот и ти определяш как ще се развива той. Китайският е труден, не е много познат в БГ, има бъдеще, и то голямо, и ти дава не малко възможности. Просто трябва да решиш икономист ли искаш да си или филолог.