PDA

View Full Version : За просяците и парите

tori
05-17-2016, 09:12
Добър ден, форон!
Тия дни все ми се случва някакви просяци да ми искат пари, тъй че реших да питам и вас. Провокирана съм от две случки, общо-взето. И знам, че не е тук мястото, но наистина не се сетих къде да я сложа тая тема. Ще ме извинявате.

Случка нъмбър уан: В неделя след лекции се прибрах, за да се гримирам, а после да ида до дядо. В тва време, докато само на едното си око имам очна линия и ред макиажни продукти, се звъни на вратата. Отварям аз, а там една жена седи и ми каканиже (вярно, мега сложно я разбрах какво иска да ми каже), че къщата ѝ на нам-кое село била изгоряла и тя ходела по къщите, за да проси дрехи или поне някой лев. Ми, и дрехи, и пари не получи, защото старите си дрехи ги ползвам за парцали за прах, а пари наистина нямах в мене. Затворих и заебах.

Случка нъмбър ту: Пак събота-неделя ще да е било, не помня. След уни една аверка мина да ме вземе и седнахме на центъра на едно барче, за да пием нещо студено и тя да хапне. По едно време иде едно циганче на 10-11 години, с новия анорак (за сватба, ебално и погребално), и обяснява как иска стотинки. Вади от дроба какво има, за да покаже всичко на всичко 70-80 стотинки и се моли там... Аз не отразих, пих си там коктейлчето и даже не го удостоих с поглед, но аверката се разтопи нещо, когато онова каза „Ами поне нещо да ям няма ли?“. Оная бръкна и му даде 2 лева. После ми заобяснява, че се почувствала супер кофти от факта, че нейната част от сметката е 12 лева, а то изглеждало гладно. Горкичкото то! Казах, че и на мен ми е тъпо ама не давам стотинки, щот после парите ми отиват за мраморна облицовка на нечий цигански палат, а не съм съгласна с тва. Ама то като се приберяло без пари вкъщи, те го биели, моля ти се! Въх, горкото! Изкарва за час повече от надника на нашите за 8, но иначе гладно било.

Само аз ли не давам пари и съм коравосърдечна? Само аз ли ще горя в ада? Щот тая мойта оня ден ме изкара ебати боклука що не помагам, при все че в нас съм имала ток, нет, бойлер, вода, храна... Плащали ми образованието, дрехите, пътуванията.
А на вас случвало ли ви се е да дадете пари на някого уж за храна, а да го заварите 5 минути по-късно с кутията цигари/кафето/алкохола? Въобще как ще коментирате и ще се включите в темата? Случки от личен опит?
Заради едно пребиване, готови ли сте да си дадете част от средствата на дъртия циганин? Чувствате ли се (и въобще трябва ли) виновни, че давате някакви пари за козметика, колата си, цигари/алкохол и така нататък неща за себе си?

YSMF
05-17-2016, 09:19
Не само ти.
Поне варненските в една голяма част са супер наглите, един след като го игнорирах тръгна да ми се ежи насреща, да ме заплашва, както ме беше хванал пмс щеше да го отнесе.
Други реват, молят, просят и накрая ги виждам с другарчето си по просия да ходят то някоя лавка да си вземат цигари и с малко късмет пиене. Ами ще извиняват, но мен парите ми не ми трябват по - малко, че да ги давам на сульо и пульо, който да ги даде за пиене.

YoungBloodZ
05-17-2016, 09:20
редовно има един просяк около мястото на което работя... когато го видях за първи път ми искаше 1 лев и се размекнах като го видях... дадох му 1 лев и на следващия ден беше на абсолютно същото място където беше преди това и пиеше биричка от кенче и пушеше цигарки... тогава направих една груба сметка и пресметнах че е възможно този човек да изкарва повече пари от мен само от просене... мястото се намира на една от софийските метростанции т.е. от там на ден минават десетки хиляди хора та на ден по 70-80 човека да му дадат по 1 лев той ще изкара повече от мен... оттогава никога не давам пари на просяци и грам не се размеквам... оня ден някаква мангалка на един светофар тръгва да ми мие предното стъкло с някаква помия след което аз и се развиках и отказах да го прави но тя каза "колкото имаш"... е не и дадох дори стотинка :D даже трябваше аз да искам пари задето ми изцапа стъклото

п.п. тъй че тори не само ти си коравосърдечна... всички ще горим в ада :lol:

M****
05-17-2016, 09:32
Всеки път, когато минавам покрай просяци (особено когато ме заговорят) се чувствам гузно, защото ги лъжа, че нямам пари, а всъщност имам. Това неприятно чувство се дължи и на факта, че съзнавам, че е възможно наистина да имат необходимост. :/ Но много рядко давам пари и обикновено те са от порядъка от 0,50 - 1 лв.
Това е така поради ред причини, част от които се изброиха. Много репортажи за мафията, която ползва хора в неравностойно положение, за да се опаричват знайни и незнайни барони и това, че още преди много години майка ми бе разказала причината защо тя е спряла дарителското кранче: имало е една миловидно изглеждаща баба, която стояла нейде по пътя на майка ми за работа и майка ми почти винаги ѝ е давала парични средства до момента, в който... веднъж случайно не видяла същата тази баба да пие кафе в едно по-елитно заведение, покрай което майка ми преминала.

sillyme
05-17-2016, 09:37
Разбирам те и на мен ми е ставало тъпо като ги видя да си купуват цигари и алкохол. Сега давам пари само на хора с благодарност в очите, обикновено мили баби и дядовци. На ромите и на останалите, давам храна/вода, ако имам и ако се държат свястно, щото наглостта на някои няма граници.
Определено не си коравосърдечна, преценила си реалистично ситуацията и си си направила избора.

ДОТА
05-17-2016, 09:53
толкова интересен живот водите
че някви случки с просяци помните
и обсъждате

YoungBloodZ
05-17-2016, 10:01
толкова интересен живот водите
че някви случки с просяци помните
и обсъждате

нарича се добра памет

sillyme
05-17-2016, 10:18
^ хаха

Какво да се прави, като излизаш от дома си ти се случват неща

golemiq_korab_minava
05-17-2016, 10:34
на възрастни хора трябва да се дава, защото нямат работа.

на циганчетата им взимат парите родителите и те така или иначе ги оставят гладни, мръсни и болни.

M****
05-17-2016, 10:44
на възрастни хора трябва да се дава, защото нямат работа.

на циганчетата им взимат парите родителите и те така или иначе ги оставят гладни, мръсни и болни.
Проблемът е там, че нямаш представа колко всъщност е закъсал човека. Всеки работен ден (без тези с лоши климатични условия - визирам валежи от дъжд/сняг) на метростанция "Константин Величков" рано сутринта има една баба. Много миловидно изглежда на външен вид, жената никога никой не заговаря, не моли - просто си седи на едно и също място на стълбите на подлеза, та всеки път като минавам покрай нея ми става неудобно, но и виждам как много хора ѝ пускат монети - но аз откъде да съм сигурен дали децата ѝ или внуците не я експлоатират и всеки ден да я докарват с автомобил, а по някое време да я прибират? Дали не ѝ взимат парите, когато тя се прибере и т.н. Или да е като онази баба, за която майка ми е споделяла?

anonymous990763
05-17-2016, 10:44
Затова ако ще давате нещо, по-добре да е храна. Поне знаете за какво отиват парите.

M****
05-17-2016, 10:54
Затова ако ще давате нещо, по-добре да е храна. Поне знаете за какво отиват парите.
Това е практичен съвет, само ако човек дарява на центрове за бездомни или безплатна кухня към някоя църква, където може да остави пакет зрял боб, консерва с нещо и т.н.
Всяка сутрин през въпросната метростанция минават стотици, ако не и хиляди хора (защото е транспортен възел), а в лафките, които са в подлеза, продават само пици, баници, мекици - хубаво е да се похапват от време на време, но при редовна консумация - ще вземем да затрием бабата.

tori
05-17-2016, 11:02
Точно и аз тва си мислех - защо като искаш да помогнеш по някакъв начин на някого, не си вземеш паричките и не идеш да ги дадеш за плодове/зеленчуци/нормална храна някаква или дрехи и не занесеш подаръка в някой старчески дом/дом за деца? Примерно, нали, не казвам, че само там хората имат нужда от помощ и далеч не казвам, че тя се изразява само в пари и предмети.

golemiq_korab_minava
05-17-2016, 11:04
Проблемът е там, че нямаш представа колко всъщност е закъсал човека. Всеки работен ден (без тези с лоши климатични условия - визирам валежи от дъжд/сняг) на метростанция "Константин Величков" рано сутринта има една баба. Много миловидно изглежда на външен вид, жената никога никой не заговаря, не моли - просто си седи на едно и също място на стълбите на подлеза, та всеки път като минавам покрай нея ми става неудобно, но и виждам как много хора ѝ пускат монети - но аз откъде да съм сигурен дали децата ѝ или внуците не я експлоатират и всеки ден да я докарват с автомобил, а по някое време да я прибират? Дали не ѝ взимат парите, когато тя се прибере и т.н. Или да е като онази баба, за която майка ми е споделяла?
българка ли е?

Възможно е всичко, няма как да си сигурен. Казано е да се помага, пък вече не всичко зависи от нас. Няма сигурни неща.

golemiq_korab_minava
05-17-2016, 11:07
Точно и аз тва си мислех - защо като искаш да помогнеш по някакъв начин на някого, не си вземеш паричките и не идеш да ги дадеш за плодове/зеленчуци/нормална храна някаква или дрехи и не занесеш подаръка в някой старчески дом/дом за деца? Примерно, нали, не казвам, че само там хората имат нужда от помощ и далеч не казвам, че тя се изразява само в пари и предмети.

1) Не можеш да помогнеш на всички.
2) Темата е свързана с това някой човек да те помоли за помощ. Да, не е задължително да му дадеш пари. Можеш да станеш и да му купиш сандвич.

M****
05-17-2016, 11:12
Обикновено причината е в липса на време и на информация, информация: какво е необходимо (не е редно всеки доброволец да носи грах, леща, боб); къде има подобни центрове и т.н.
Моето мнение е, че ако човек желае да бъде дарител, то най-лесно може да го стори след репортаж по някоя от националните телевизии, които са излъчили репортаж за хора в беда. В повечето случаи телевизиите след известно време излъчват нов репортаж как са разходвани тези средства. Друга възможност е да направиш кръводарение. Ако приемем, че един нормален човек има 5 литра кръв, то лекарите взимат 0,5 л. - което представлява един резерв, липсата на който организмът на човек може и да не усети, а същият се възстановява количествено до едно денонощие, качествено - до няколко дни.

tori
05-17-2016, 11:14
Да, бе, ясно, че не можеш да помогнеш на всички. Аз не казвам, че можеш. Напротив. Ама казвам, че това с носенето на продукти/дрехи в дом за старци/сираци е повече помощ, отколкото да дадеш 2 лева на цигане. Щото тия 2 лева ще идат при баща му, не при него за лекарства/храна. Ся, баба ми, лека ѝ пръст, работеше точно с роми и те имаха близки, които нарочно ходеха да просят, защото не им се бачка. Не че никой не ги взема, а защото ги мързунти.

M****
05-17-2016, 11:16
българка ли е?

Възможно е всичко, няма как да си сигурен. Казано е да се помага, пък вече не всичко зависи от нас. Няма сигурни неща.
На външен вид - да. Бяла кожа и коса. Обикновена баба, седнала на едно пластмасово столче, в средата на стълбите на подлеза, точно до парапета от едната страна.

tori
05-17-2016, 11:22
Правилно, тоя вариант за кръводаряването забравих да го предложа, мерси!

golemiq_korab_minava
05-17-2016, 11:29
Да, бе, ясно, че не можеш да помогнеш на всички. Аз не казвам, че можеш. Напротив. Ама казвам, че това с носенето на продукти/дрехи в дом за старци/сираци е повече помощ, отколкото да дадеш 2 лева на цигане. Щото тия 2 лева ще идат при баща му, не при него за лекарства/храна. Ся, баба ми, лека ѝ пръст, работеше точно с роми и те имаха близки, които нарочно ходеха да просят, защото не им се бачка. Не че никой не ги взема, а защото ги мързунти.

на циганите нищо не може да се помогне. те сами са избрали този живот. живеят в гета и не желаят развитие. аз бих правил селекция и създаване на специални отделения за такива циганичета. то и сега го има закона, но не го прилагат. вземи на няколко цигани децата, дали ще продължат да се разможават? на тях не им пука буквално. като костенурки, които излюпват яйцата си и си заминават.. е, не не при всички..

golemiq_korab_minava
05-17-2016, 11:29
На външен вид - да. Бяла кожа и коса. Обикновена баба, седнала на едно пластмасово столче, в средата на стълбите на подлеза, точно до парапета от едната страна.
не е единствената..

bloodfrozen
05-17-2016, 11:47
Аз циганори не желая да спонсорирам. Най-безразлично ги подминавам, а ако са твърде настоятелни - отрязвам ги категорично. Ни най-малко даже не ми е съвестно после. 8-)

Ама са и нагли създания, бе! Ставала съм свидетел на следното - дават се на цигането някакви стотинки, а то кресва: "Ма, како, 'зими си стотинкити, дай ми 2 лева, виждам, чи имаш". Направо ти идва да го запукаш. :smt070

tori
05-17-2016, 11:48
на циганите нищо не може да се помогне. те сами са избрали този живот. живеят в гета и не желаят развитие. аз бих правил селекция и създаване на специални отделения за такива циганичета. то и сега го има закона, но не го прилагат. вземи на няколко цигани децата, дали ще продължат да се разможават? на тях не им пука буквално. като костенурки, които излюпват яйцата си и си заминават.. е, не не при всички..
Не, виж, дай да запазим добрия тон. Расизма не е хубаво нещо, освен расисткия хумор, де.

Rakshy
05-17-2016, 11:49
Тори, не можеш да помогнеш на всички. А и не трябва.

Пред Биллата в Люлин има 2-3-4 редовни. Има една жена на около 26-7, която е видимо побъркана по някакъв начин, има една ниска бабка, която изглежда много подла, както и редовните циганчета, вече се навърта и един дърт циганин без крак. Преди този циганин имаше един друг пак без крак, ама беше с патерици, а този е на количка. Редовно просто идват и си декламират глупостите. Изпитвам погнуса. Малко ме е срам от това, но не мога да го променя. Презирам ги. Нищо не заслужават.

На Опълченска обаче има един дядо, който свири на акордеон. Той наистина има защо да го прави. Бабата е болна и той свири, за да може да си купуват лекарства. На него примерно бих му дал или пък на бабите/дядовци, които продават цветя. Онзи ден на Васил Левски една жена му изсипа една шепа монети - главно левчета и 50ст. Не мога да опиша как се усмихна. Или пък, веднъж стоях на женския пазар пред един магазин и чаках. До мен мина един смачкан дядо. Беше си купил фасул и няколко картофа. Просто минавайки, ми каза: "Младеж, да ти се намират 50 стотинки да си купя хляб?". Щом го видях веднага му дадох. Нямаше как да го отсвиря. Такава искреност се четеше в очите му. Благодари ми и си продължи.

Къв е извода - има хора, на които си заслужава да дадеш, но има и шибани боклуци, които заслужават да са там, където са.

M****
05-17-2016, 11:55
^ +1 (за някои неща в горния коментар)
Аз по тази причина по-горе написах, че рядко давам нещо, но от време на време все пак го правя - когато може би усетя искреността на ситуацията.

YoungBloodZ
05-17-2016, 12:04
Тори, не можеш да помогнеш на всички. А и не трябва.

Пред Биллата в Люлин има 2-3-4 редовни. Има една жена на около 26-7, която е видимо побъркана по някакъв начин, има една ниска бабка, която изглежда много подла, както и редовните циганчета, вече се навърта и един дърт циганин без крак. Преди този циганин имаше един друг пак без крак, ама беше с патерици, а този е на количка. Редовно просто идват и си декламират глупостите. Изпитвам погнуса. Малко ме е срам от това, но не мога да го променя. Презирам ги. Нищо не заслужават.

На Опълченска обаче има един дядо, който свири на акордеон. Той наистина има защо да го прави. Бабата е болна и той свири, за да може да си купуват лекарства. На него примерно бих му дал или пък на бабите/дядовци, които продават цветя. Онзи ден на Васил Левски една жена му изсипа една шепа монети - главно левчета и 50ст. Не мога да опиша как се усмихна. Или пък, веднъж стоях на женския пазар пред един магазин и чаках. До мен мина един смачкан дядо. Беше си купил фасул и няколко картофа. Просто минавайки, ми каза: "Младеж, да ти се намират 50 стотинки да си купя хляб?". Щом го видях веднага му дадох. Нямаше как да го отсвиря. Такава искреност се четеше в очите му. Благодари ми и си продължи.

Къв е извода - има хора, на които си заслужава да дадеш, но има и шибани боклуци, които заслужават да са там, където са.

M****, +1 за всичко в този коментар...
кратката версия на този коментар е че:
1. не трябва да се помага на мързеливите цигани които не си мърдат пръста а искат всичко на говото
2. трябва да се помага на хората които наистина имат нужда от парите за да оцелеят а не да ги иползват за алкохол цигари и т.н.
и съм много съгласен!

golemiq_korab_minava
05-17-2016, 12:06
Не, виж, дай да запазим добрия тон. Расизма не е хубаво нещо, освен расисткия хумор, де.

Викаш, нека запазим либералния тон и след 30 години да бъдем малцинство, защото статистистиката е точно такава. българите имат отрицателен естествен прираст. за да се задържи разждаемостта трябва да раждаш най-малко по 2 деца. а за да има естествен прираст - 3 деца. ти колко българи познаваш с 3 деца? НИКОЙ. щото сме бели хора и не можем да живеем в мизерство. а помощите които се дават задоволяват само циганските семейства, те правят средно по 5- 6, има майки с по 10, 15. не е расизъм , а очевадна истина. Ся чети история и виж защо в Германия няма цигани.

MalePan7her
05-17-2016, 14:53
Добър ден, форон!
Тия дни все ми се случва някакви просяци да ми искат пари, тъй че реших да питам и вас. Провокирана съм от две случки, общо-взето. И знам, че не е тук мястото, но наистина не се сетих къде да я сложа тая тема. Ще ме извинявате.

Случка нъмбър уан: В неделя след лекции се прибрах, за да се гримирам, а после да ида до дядо. В тва време, докато само на едното си око имам очна линия и ред макиажни продукти, се звъни на вратата. Отварям аз, а там една жена седи и ми каканиже (вярно, мега сложно я разбрах какво иска да ми каже), че къщата ѝ на нам-кое село била изгоряла и тя ходела по къщите, за да проси дрехи или поне някой лев. Ми, и дрехи, и пари не получи, защото старите си дрехи ги ползвам за парцали за прах, а пари наистина нямах в мене. Затворих и заебах.

Случка нъмбър ту: Пак събота-неделя ще да е било, не помня. След уни една аверка мина да ме вземе и седнахме на центъра на едно барче, за да пием нещо студено и тя да хапне. По едно време иде едно циганче на 10-11 години, с новия анорак (за сватба, ебално и погребално), и обяснява как иска стотинки. Вади от дроба какво има, за да покаже всичко на всичко 70-80 стотинки и се моли там... Аз не отразих, пих си там коктейлчето и даже не го удостоих с поглед, но аверката се разтопи нещо, когато онова каза „Ами поне нещо да ям няма ли?“. Оная бръкна и му даде 2 лева. После ми заобяснява, че се почувствала супер кофти от факта, че нейната част от сметката е 12 лева, а то изглеждало гладно. Горкичкото то! Казах, че и на мен ми е тъпо ама не давам стотинки, щот после парите ми отиват за мраморна облицовка на нечий цигански палат, а не съм съгласна с тва. Ама то като се приберяло без пари вкъщи, те го биели, моля ти се! Въх, горкото! Изкарва за час повече от надника на нашите за 8, но иначе гладно било.

Само аз ли не давам пари и съм коравосърдечна? Само аз ли ще горя в ада? Щот тая мойта оня ден ме изкара ебати боклука що не помагам, при все че в нас съм имала ток, нет, бойлер, вода, храна... Плащали ми образованието, дрехите, пътуванията.
А на вас случвало ли ви се е да дадете пари на някого уж за храна, а да го заварите 5 минути по-късно с кутията цигари/кафето/алкохола? Въобще как ще коментирате и ще се включите в темата? Случки от личен опит?
Заради едно пребиване, готови ли сте да си дадете част от средствата на дъртия циганин? Чувствате ли се (и въобще трябва ли) виновни, че давате някакви пари за козметика, колата си, цигари/алкохол и така нататък неща за себе си?

Доктор Тори такива дълги постове никога не чета. За теб направих изключение, понеже не си агресивна и имаш миловиден галантен характер, тоест един вид сладка си (рядкост тук). И също и понеже си стара мъстия, знаем се от 4 години години почти назад! Благодари само на себе си затова.

За случка № 1 си постъпила тактически правилно. НИКОГА, запомни НИКОГА не дава нищо, когато ти идват на дома! Това го запомни от мен за да няма шамар от мен! Когато им дадеш каквото и да е, първо може да не са клошари а скаутове на крадци да речем. Могат да разберат дали имаш пари, дали си балък, или ако имат възможност да огледат начинът ти на поведение, дали докато и казваш да изчака да провериш какво имаш да и дадеш заключваш вратата, дали оставяш вратата отключена, къде са ключовете, колко човека сте у дома, има ли кретен 100 кг като мен вътре, има ли датчик за аларма и т.н. и т.н.

Случка № 2 - също от тактическа ситуация си постъпила правилно. Аз имам правило на мангали да не давам. Първо мангалите така ги свикват семействата им, затова 90% от просяците са джипси. Свикват ги да лежат на наш гръб и да не плащат ток и вода. И когато им се дават пари от българи какво става всъщност? Ние допринасяме за това те да имат пари, да се множат повече, да стават по нагли и да просят повече от техните роднини. В București когато ходя все има мангали. По улиците, на макдоналдса е пълно, все отивам да хапна и мангала идва. И ме виждат с български номер и си викат ай го гърбим тоя. Там са мноооооо нагли мангалчетата влизат ти в колата директно и ти дърпат чантата. Там вратите винаги ги локвам като съм на светофар, обаче един път забраих 8-)
И малкия мангал, заедно с още 3-4 обикаляха, сополиви не повече от 7 годишни, напрао скокна в колата ми на задната седалка и почна да гледа отдолу под седалките и отстрани на вратите, локнах го и му викам на румънски сега ще ти еба майката! И той се насра вика, че объркал колата! Знам ги тия!!!!!!!!
Затова пари давам само на просяци българи, които питат учтиво, и след това аз ги питам КАКВО ЩЕ СИ КУПИШ, пиеш ли алкохол, един вид правя им 30 секундна анкетка да разбера дали ще си купят цигари или алкохол или храна и тогава давам. И дрехи съм давал доста. Но не на мангос.

Също във Варна има един просяк българин, влачи се по центъра, без крака е, тоя го взимат с С-класа, преди години като бях малък го бях проследил с приятели. Вади айфона, алоо да чакам та, идват 2 черни С-класи и го зимат 8-) Реално даваш пари на мафията, ей тва праиш ;) Тия дето стоят на едно и също място всеки ден те са от мутрите на 100%. Оставят ги по едно и също време, онея на работен ден, после ги взимат да речем в 18:00.

Затова на твоята приятелка и кажи да отиде в някое гето и там да си дари цялата покъщнина и да не си отваря много балалайката към теб! Това и предай лично към нея от мен!

И също ако си сама или не си сама няма значение и има нагъл мангал/мангалче, кажи чакай съпруга ми е на 5 мин оттук той работи в полицейския участък горе (измисли някой номер, да речем 4-то РПУ), той ще ти даде пари ако има. Мангала ще се изчеши веднага спокойно. Не ги оставяй да се навъртат понеже може или да грабне нещо и да избяга или да ти извади ножка.

M****
05-17-2016, 16:24
M****, +1 за всичко в този коментар...
кратката версия на този коментар е че:
1. не трябва да се помага на мързеливите цигани които не си мърдат пръста а искат всичко на говото
2. трябва да се помага на хората които наистина имат нужда от парите за да оцелеят а не да ги иползват за алкохол цигари и т.н.
и съм много съгласен!
Да презираш осакатен инвалид или ненормална жена, или цигане - родено и израсло в цигания, еми не съм съгласен. Виж, ако състоянието им е такова, защото те самите са пожелали да бъдат такива - добре, заслужават си напълно презрението. Но, ако са такива не по свое желание?
Презирам хората, които експлоатират подобни недъгави хора. Презирам здравите индивиди, които откарват инвалидите до техните "работни" места, след което ги прибират и им взимат парите. Презирам и младите циганки, просещи с бебета в ръце.

Синтезирано: презирам работоспособни хора, които предпочитат да просят, вместо да работят.
Затова в предишния си коментар написах, че съм частично съгласен с Rakshy.

YoungBloodZ
05-17-2016, 16:50
Да презираш осакатен инвалид или ненормална жена, или цигане - родено и израсло в цигания, еми не съм съгласен. Виж, ако състоянието им е такова, защото те самите са пожелали да бъдат такива - добре, заслужават си напълно презрението. Но, ако са такива не по свое желание?
Презирам хората, които експлоатират подобни недъгави хора. Презирам здравите индивиди, които откарват инвалидите до техните "работни" места, след което ги прибират и им взимат парите. Презирам и младите циганки, просещи с бебета в ръце.

Синтезирано: презирам работоспособни хора, които предпочитат да просят, вместо да работят.
Затова в предишния си коментар написах, че съм частично съгласен с Rakshy.

и ти мина инкогнито... какво криеш? 8-)

по темата: хубаво де... аз също не съм съгласен с тази част която ти спомена но мога да кажа че неговия коментар се доближава най-много до това което мисля аз :D

MalePan7her
05-17-2016, 16:53
Да презираш цигане - родено и израсло в цигания, еми не съм съгласен.

Това е като да напишеш това ----->

Да презираш убиец - роден и израсъл в цигания, еми не съм съгласен.

Или

Да презираш крадец - роден и израсъл в цигания, еми не съм съгласен.

По начина ти на мислене, личи си, че нито юмрук си ял, нито са ти отваряли къщата, нито колата са ти отваряли. Еми познай кво, и юмрук съм ял, и колата са ми отваряли и къщата са ми отваряли. Да ти кажа не е яко. Всички мангали, които са по различни са се измъкнали, станали са хора. Познавам много интелигентен мангал! Няма да открадне никога. Направил е много пари през годините с интелект, не с кражба. Обаче съм видял само 1 такъв през живота ми. Другите искат да лежат на чужд гръб. Значи щом той и други могат, значи има как??? До скоро държах ресторант, наехме мангалка да чисти и да мие, ако искаш да чуеш по нататък неща, които не са за публичното пространство, пиши ми на лично ще ти поясня.

M****
05-17-2016, 17:18
и ти мина инкогнито... какво криеш? 8-)

по темата: хубаво де... аз също не съм съгласен с тази част която ти спомена но мога да кажа че неговия коментар се доближава най-много до това което мисля аз :D
Човече, 2 въпроса към теб:
1. Какво разбираш под "+1 за всичко в този коментар"?
2. Къде прочете, че съм съгласен на 1% с написаното от Rakshy? Написах, че съм частично съгласен (това може да означава, че е възможно и на 99,99999999% да ми се припокрива мнението с неговото).

Както уточних - не съм съгласен с някои текстове от коментара му. Сега ще поясня и с кои (ако още не е станало ясно): "Презирам ги. Нищо не заслужават." и "но има и шибани боклуци, които заслужават да са там, където са.".

И пак да повторя/припомня, че още в първия си коментар написах, че имам съмнения в повечето просещи, затова дарявам рядко и то само, ако усетя искреността на ситуацията, в която са изпаднали тези хора. И това, че не им давам пари не означава, че ги презирам. Уточних кои се "радват" на отрицателното ми мнение/отношение.

off-topic:
Както споменах вчера, в друг свой коментар - не харесвам хората в "инкогнито" режим (защото сякаш ми се струват лицемерни, в смисъл - неискрени, потайни). Но след като и аз вече съм над ден в този режим, почнах да разбирам, защо толкова потребители тук са го предпочели. Вече мнението ми е, че отрицателните хора са в "инкогнито", за да продължат с потайността и неискреността си към другите, а положителните - за да запазят личното си пространство, в което отрицателните хора се опитват да навлязат.
Аз лично преминах в "инкогнито" заради solo_ . Промяната в режима е част от пакета с мерки срещу този потребител.

YoungBloodZ
05-17-2016, 17:27
Аз лично преминах в "инкогнито" заради solo_ . Промяната в режима е част от пакета с мерки срещу този потребител.

някога хрумвало ли ти е че може и другите да са инкогнито заради подобни причини? :lol:

Грозния
05-17-2016, 17:27
Аз не давам пари на просяци 8)!

M****
05-17-2016, 17:31
Това е като да напишеш това ----->

Или

По начина ти на мислене, личи си, че нито юмрук си ял, нито са ти отваряли къщата, нито колата са ти отваряли. Еми познай кво, и юмрук съм ял, и колата са ми отваряли и къщата са ми отваряли. Да ти кажа не е яко. Всички мангали, които са по различни са се измъкнали, станали са хора. Познавам много интелигентен мангал! Няма да открадне никога. Направил е много пари през годините с интелект, не с кражба. Обаче съм видял само 1 такъв през живота ми. Другите искат да лежат на чужд гръб. Значи щом той и други могат, значи има как??? До скоро държах ресторант, наехме мангалка да чисти и да мие, ако искаш да чуеш по нататък неща, които не са за публичното пространство, пиши ми на лично ще ти поясня.
По законите на милата ни Родина/Отечество - всеки човек под 14 г. се води малолетен и не подлежи на наказателна отговорност. Същата следва да се носи от неговия родител или настойник. Знам какво написах - цигане, родено и израсло в цигания. А не зрял, възрастен мангал, роден и израсъл в цигания. Отново по закон - цигането се води в неработоспособна възраст, възрастният мангал - в работоспособна.
Има немалко примери на осиновени циганета от чуждестранни семейства и отгледани в чужбина. Еми, историите им са за успешно завършили образование и реализирали се в живота граждани. Това няма как да бъде осъществено, когато детето още в несъзнателната част на своя живот е експлоатирано от родителите си да проси, краде или хулиганства (защото расте без добър пример и контрол) и в последствие е попило от циганията на своето семейство.

бтв: за протокола и аз не се кефя на този етнос, ако имаше как - над 90% от тях щях да ги пратя обратно в Индия. (:

Едит: изпусната дума. (:

M****
05-17-2016, 17:33
off-topic:

някога хрумвало ли ти е че може и другите да са инкогнито заради подобни причини? :lol:

... Но след като и аз вече съм над ден в този режим, почнах да разбирам, защо толкова потребители тук са го предпочели. Вече мнението ми е, че отрицателните хора са в "инкогнито", за да продължат с потайността и неискреността си към другите, а положителните - за да запазят личното си пространство, в което отрицателните хора се опитват да навлязат...

(:

YoungBloodZ
05-17-2016, 17:37
(:

мен към кои ме слагаш?

+ или -?

M****
05-17-2016, 17:41
off-topic:

мен към кои ме слагаш?

+ или -?
Нямам някакви изградени впечатления за теб все още и мнението ми се формира по усет. Според шестото ми чувство си отрицателен потребител, подобен на solo_ .

solo_
05-17-2016, 17:44

Стига си ме споменавал, пальо. _)_ Срещу мен никой не може да вземе мерки или да се подготви, защото аз съм непредсказуем и винаги имам план B.

По темата: От цял свят извира измет търсеща помощ, но не искаща сама да си помогне... После защо България се превърна в кофа за боклук? Българската измет бяга навън, външната измет идва в България. Много хора си мислят, че трябва да се помага на всичката тази измет, но не са прави! Ти им подаваш подаваш ръка, а те я отхапват. Аз съм твърдо против за помагането на измета, защото те не го заслужават! Те крадат, убиват, лъжат и мамят. Ако имаше хора като Хитлер, планетата щеше да е много по-добро място за живеене.

(Самите те не искат да си помогнат, тръгнали да търсят всичко на готово)

Този видео клип е чудесен пример за случващото се: https://www.facebook.com/701872166522223/videos/1110491062326996/

И после се сърдим на български юнаци като този: https://www.facebook.com/sfsshsh/videos/1095030083889466/

Накра̀тко: Тази измет не заслужава помощ, защото краде, обира и върши простотии! Човек трябва да живее за себе си, иначе ти се качват на главата.

П.С. M****, ако толкова търсиш внимание, можеш с твоето свято расо да и "шпориш" путето бяло...

YoungBloodZ
05-17-2016, 17:44
подобен на solo_ .

тук вече ме засегна... моля ти се не ме сравнявай със соло

MalePan7her
05-17-2016, 20:44
А не зрял, възрастен мангал, роден и израсъл в цигания.

Малките мангалчета са от най опасните индивиди на планетата. Големите мангали имат семейство, чаавета, за които да се грижат. Малкия сопол какво има ?

Не случайно ТВУ-тата са пълни с жанго.

tireheb
05-18-2016, 21:02
ако имам 1-2 лева на дребно, давам. винаги
наясно съм, че вероятността 2та ми лева да отидат а) при някой, който ги кара да просят или б) за водка и лепило, е 99%
ма 2 лева не си струват единия процент риск някое хлапе да остане гладно

пс; е, ако ми дойдат на вратата - ще се поизнервя. вероятно нема да им дам нищо тогава.

baby_baby
05-18-2016, 21:11
И аз не давам

Вчера бях на Пиротска в пицария Айнщайн и дойдеха две деца и искаха стотинки и не обърнах внимание пари не се изкарват лесно

mincheto
05-20-2016, 18:21
И аз не давам никому нищо

Ivaaaaa
05-21-2016, 08:24
ако имам 1-2 лева на дребно, давам. винаги
наясно съм, че вероятността 2та ми лева да отидат а) при някой, който ги кара да просят или б) за водка и лепило, е 99%
ма 2 лева не си струват единия процент риск някое хлапе да остане гладно

пс; е, ако ми дойдат на вратата - ще се поизнервя. вероятно нема да им дам нищо тогава.

И аз тей.

Напоследък срещам едни, които казват, че са глухи и срещу левче-два, ти дават химикалка. Нз дали е истина, но им оставям. Този на изхода на метростанцията на опълченска и аз го виждам и ми се струва искрен. Обаче малко по-надолу на светофара пред мола все висят някакви мними младежи, които събират за деца и са ми съмнителни. И на тях съм давала, де. В подлеза на метрото на су има една възрастна циганка дето само благославя и ми е досадна, но и на нея съм давала. Дося на нагли и агресивни не съм попадала. Няма да обеднея като им дам някви стотинки. Вярно, че може би поддържам по този начин тоя бизнес, но пък има шанс и да помагам. Не бъдете толкова дребнави.

Rakshy
05-21-2016, 09:25
тия на мола са мафийка и не те оставят на мира. Ходил съм с тая едната до спирката и сме стояли да ми обяснява някви неща....

Naive
05-21-2016, 09:41
На някакви случайни просяци с разранен крак не давам, на цигани също не давам, просто са твърде нагли.
Обаче като видя баба/дядо, които продават цветя, винаги си купувам. Даже наскоро имах един случай - слизам на спирката, виждам лаленца, продават цигани + една самотна бабичка, циганката ме дърпа (буквално) да си купя от нея, но предпочетох да си купя от градинските цветя на бабата като ѝ оставих повече пари от обявените.
Когато ми остане храна от ресторант, която не мога да изям и съм преценила, че няма как да я занеса вкъщи (т.е. почти винаги), я взимам с мен, за да я дам на клошар, който срещна по улицата. Винаги се радват.
Общо взето давам неща селективно, предпочитам да не давам конкретно пари, ако някой дойде и ми каже, че е гладен, бих го завела на обяд или бих му купила сандвич, но пари - не ме кефи идеята, че някой ще си купи цигари или кале.

jghgh
05-21-2016, 10:43
Прочетох само 1вата публикация (мнението на tori), затова се извинявам, ако някой вече е казал същите неща като мен, или развалям нечий дебат по средата, ама просто не ми се чете всичко. Не и сега. Искам да се изкажа, защото на мен това ми е болна тема, мразя просяците, и според мен да им се дава пари е изключително нередно и несправедливо. Ще обясня защо мисля така, ще е дългичко.

Като за начало - няма истински просяци. С малко акъл и логика всеки ще стигне до този извод.
Ако, не дай си Боже, ти се случи нещо на теб, и останеш без пари, каква мисъл ще ти мине първо през ума? Да просиш ли? В повечето случаи отговорът е НЕ. Замислете се за РЕАЛНИ ситуации.

Моля, никой да не ми обяснява, как просяците са хора, които просто са попаднали на грешното място, по грешното време, и са преживели "адските трагедии", които са ги принудили да живеят на улицата. Моля, кажете ми за такава адска трагедия, случила се в реалния живот - за човек, когото познавате. И дали той се е "озовал" на улицата, просейки. (Харесва ми думата "озовал" - все едно нищо не зависи от теб, което рядко е случаят; Никога човек не е 100% жертва на обстоятелствата)
Като видите един просяк, пробвайте да питате просяка как е стигнал до това положение. Пробвайте! Рядко ще ви каже нещо смислено и логично, обикновено ще започне да реве, да казва емоционални неща, с цел да ви заблуди, например колко му е тежко или как са го изоставили. Ако започнете да го питате за подробности, ще видите, че ще започне да се запъва, да му е трудно да обяснява, вероятно и ще се изнерви. Никога няма да чуете стройна, последователна и реалистична история. Веднага се сещам за един случай на много нагъл, но добър психолог просяк. Пътуваме във влак с майка ми, просякът влиза и казва, че жена му е родила бебе, тъкмо е разбрал за новината, и идва да почерпи - черпи всички в купето от кутия с евтини бонбони. Хората го поздравяват, и ядат бонбоните, и в този момент той вече казва - хайде, моля ви, дайте ми 1-2лв, колкото да имам да обиколя вторите употреби за дрехи. Сещате се колко е трудно да откажете на такъв човек, тъкмо когато вие ядете нещо, с което ви е почерпил. Това е много добър психологически трик, човек се чувства длъжен да даде пари, особено щом е бил почерпен. Майка ми започва да го пита - момиченце ли се роди, как се казва, при което той се изнервя, почва да отсича, очевидно не си е измислил историята. В крайна сметка пари не получи, но преживяването беше много неудобно за всички в купето. Както и да е...

Замислете се - ако някой наистина страда от липса на средства, той няма ли 1во да се обърне към социални служби? Има и социални домове, и всеки здравомислещ човек (и почтен човек), ще се опре първо на тях, а няма да тръгне да проси, в случай че изпадне в беда. В просията има нещо дълбоко извратено. Това не е просто чакане на готово, това е игра с най-тънките струни на човешката психика, игра с емоциите на хората и със съвестта им. Изключително долен акт е. Замисляли ли сте се защо винаги са наранени, куци, с кървящи показни рани (които са си направили сами)? Защо винаги ви искат пари, когато тъкмо сте отхапали от закуската си, или в момент, в който у вас ще се задейства чувство на вина, и на неудобство, че вие се храните, а те не? Че вие разполагате с пари, а те не?

Истината е, че тези хора най-често са платени. Бият се помежду си за "подходящи" места в центъра на градовете, където има повече човекопоток. После се изплащат на мутрата, която ги е "наела" и нещичко остава за тях. Кофти е, че една част от тях са със зависимост, или пък с тежки психични отклонения, но начина да им помогнете не е като им дадете пари, а да се опитате да ги мотивирате да отидат в някой социален център, да се възползват от някоя услуга (повярвайте, има доста такива, и то безплатни) и т.н.

Сега ще поговоря още малко за моя опит с тях. Аз като по-малка им давах пари и се сърдех на родителите ми, които не им даваха. Смятах, че нашите са коравосърдечни, но все повече се убеждавам, че такова виждане е наивно. Действителността за просещите не е красива, и смея да кажа, че е такава за 100% от случаите. Не 99%, не 98%. Няма истински просяци!

Едно лято работих в център за обмяна на игли, посещаваха го зависими, проституиращи, и т.н.; Long story short, един от клиентите на центъра с дългогодишна зависимост ходеше по заведенията със снимка на малко дете и обясняваше, че събира пари за операция на сърцето на момчето. Дойде и на моята маса, и не си спомняше явно, че сме се виждали ежедневно, когато е посещавал центъра. Не му дадох пари. Беше ми ясно, че ги събира за хероин, не за операция. До мен имаше удоволствието да стои студент по медицина, който ми обясни, че термина, който просякът използва за състоянието на "сина си", всъщност действително е сърдечен дефект, но от козметичен характер... Обаче всички майки, жени, изобщо хора с по-емоционална натура, бъркаха в чантите си да дадат пари за операцията на "момчето"... Боже опази.
И се чудя още нещо, така ли се събират пари за операция? Като лично някой ходи и обикаля по цял ден заведенията? А не чрез медийна подкрепа, или по някакъв по адекватен начин, чрез по-представителна институция (напр. болница или каквото и да е) Замислете се, ако на вас, не дай Боже, ви се случи да нямате пари за операция, така ли ще събирате средства? Замислете се, логично ли е? По същата логика, не давайте пари и на пичовете, които срещу 2лв ще ви дадат грозна картичка на бебе, и на ръка събират пари операции и не знам си какво. Една позната е работила за тях и признава, че това е пълна измама, не отиват пари за никакви спасителни акции...

Още една случка. Малката аз се разхождам по улиците и една баба ме спира и ме моли да й купя кренвирши и сирене, че е много гладна и бедна. Прави това пред хранителен магазин (!). Бабата имаше бузки, не беше измършавяла, нито зле облечена. Добре, казвам й, и влизам в магазина и купувам евтино сирене и кренвирши. В магазина по това време има огромна опашка и това ме забавя. В един момент я виждам как се оглежда с едно нетърпение през витрините на магазина, погледът й беше пълен с недоверие, един вид, да не я прецакам, беше много нетърпелива. В един момент вече я видях как отваря вратата, за да види дали съм й купила продуктите и едва ли не да почне да ме търси в магазина! Това ми беше обеца на ухото и ме шокира като отношение. Замислете се, един човек, който отчаяно има нужда от помощ, така неблагодарно и истерично ли се държи?! Аз ако имам нужда от помощ и действително разчитам на някого и съм зависима от него, бих се свила и не бих предявявала никакви претенции! На харизан кон зъбите не се гледат, както се казва. Бих била благодарна на каквото и да е, а не да се държа все едно някой ми е длъжен! Жената просто е искала да мине тънко. Като я питах как се е докарала дотук, не ми даде смислен отговор! 5 години по-късно, на тези години, на които съм сега, виждам същата баба по същите улици със същия трик. Егати! За 5 години не се ли оправи поне малко?!

Другите ми любимци са пичовете, които искат само 50ст., за да си доплатят билета в рейса или нещо такова. Точно на такива изобщо не трябва да се дават пари. Вярно е, че 50ст. са малко, но те в рамките на 5 часа ще убедят 50 човека да им дадат 50ст., което прави 25лв. 25лв, за които вие ще работите 8 часа и то тежък физически и/или интекектуален труд.
Пълни търтеи - никога не им давайте пари, защото не заслужават, и защото е принципно неправилно.
Говорейки за труд, забавно е като се сетя за проясака на кръстовището на метростанция Сердика. Този човек е дотолкова увреден, че предпочита цял ден да стои изгърбен и "молещ" се, да се схване целия, вместо да се хване и да поработи нещо?

Това е просто извратено.

Пробвайте и нещо друго - системно да купувате храна на такива хора. В един момент те се ядосват, след 5-10 мин. може и да хвърлят купеното, защото искат пари, мутрата им иска пари. Моя съученичка купуваше на циганчетата в подлеза и познайте дали си изяждаха храната...

Ако искате искрено да помагате на бедните, зависимите и онеправданите, включете се в някоя доброволческа организация, станете социален работник/доброволец. Препращайте проясците към такива системи и инстинтуции, особено зависимите и психичноболните. На никого не помагате, давайки пари, дори напротив, участвате в много долна схема, особено когато става дума за проясчета-деца.

Просто никога не подкрепяйте просяците парично или дори с храна, и ще повторя изречението си от началото на поста - "истински" просяци няма.

LoadRunner
05-21-2016, 11:06
Аз не давам пари на просяци 8)!

ти щото нямаш
:lol:
жалко щото тва значи че дори и клошарка няма да ти върже

LoadRunner
05-21-2016, 11:11
ако някой дойде и ми каже, че е гладен, бих го завела на обяд или бих му купила сандвич
аз съм гладен
кога ще ходим на вечеря?

divergent
05-21-2016, 13:04
По улиците понякога оставям пари на музикантите, защото те все пак правят нещо, за да си изкарат поне за хляб, не са просяци. Циганите, които направо ти забиват чашката за стотинки в лицето нищо не са получили от мен, малките деца също, заради нахалството си. Възмутена съм и от майките, които разнасят бебетата си по цял ден, за да будят съжаление у по-мекушавите и да изкарат повече. Редовно виждам най-често срещаните просяци от центъра с цигари и алкохол, иначе ти се молят за десет стотинки за хляб, а като ги подминеш те кълнат. Ако пък им купиш хляба, за който просят, пак не са доволни. Към просяците считам даже тези, които обикалят със снимките на дечица, уж нуждаещи се от животоспасяващи операции. За една баба знам, че вече над 15 години разнася снимката на болното бебе... А за онези с картичките с децата май съм казвала колко са упълномощени да събират средства. При тях най-наглото е, че обикалят и училищата, за да взимат пари от децата. Това си е чисто престъпление, но тук може би са виновни директорите на учебните заведения, които позволяват допускането на такива лица в сградата.
Да се върнем пак на циганите. От време на време в центъра на Пазарджик се вясва един, дето го играе треперещ, куцащ, сакат и прочие. Същия актьор го засякох в един автобус в Пловдив, слезе на една спирка и си продължи пеша съвсем нормално. Има и едни други, те не говорят, само обикалят с едни табелки и веднъж тръгнаха да обикалят в ресторанта. Един човек им каза, че няма да им даде пари, но да седнат някъде, за да им плати обяда. Много добра постъпка беше, но аз си признавам, че не бих го направила.

Между другото малко ме съмняват и глухонемите, продаващи запалки и химикалки. За тях какво ще кажете?

zombolovesu
05-23-2016, 15:58
На цигани никога не давам. Във Варна има един, който изглежда около 60 годишен, проси на един светофар в Левски. Случваше ми се често да го виждам и ми ставаше много жално, защото е с бастун и едвам ходи, обаче какво стана... Както изглежда, че много го боли крака и се подпира на бастуна си, по едно време нямаше никакви коли на булеварда и си подпря бастунчето на светофара, започна да върви все едно нищо му е нямало преди това. Отиде до един магазин, купи си цигари и биричка и седна на една пейка. Направо онемях! На малки циганчета също не давам! Давам само на музиканти по центъра и то само на някои. Например има едно русо момиче с малко куче, което свири на цигулка, нея като я видя, винаги и давам, а веднъж имаше някакъв човек, който свиреше много хубаво на китара и ми подари балон. По-приятно ми е да дам на такива хора, които са позитивно настроени. Има един дядка, който пее народни песни на центъра, ми да хубави са, ама винаги слага ръцете на уста и не му давам пари. Едно съветче от мен, като паркирате колата си и някой циганин дойде да ви напътства - дайте му там някакви стотинки, защото после да не си познаете колата...

tori
05-23-2016, 16:59
Вчера точно в един ресторант един уж глух дойде с химикалки в ресторянта, ктдето обядвах. Едното момче вика "Е, нямам дребни, само 20 лева имам..." и оня както е глух, вади 2 х 5 да върне. Естествено, че е прочел по устните, как?! Айде, тъпотии...

zombolovesu
05-23-2016, 20:58
Вчера точно в един ресторант един уж глух дойде с химикалки в ресторянта, ктдето обядвах. Едното момче вика "Е, нямам дребни, само 20 лева имам..." и оня както е глух, вади 2 х 5 да върне. Естествено, че е прочел по устните, как?! Айде, тъпотии...

Аз на тези в ресторантите изобщо не вярвам

an7raks
05-24-2016, 09:52
Едно съветче от мен, като паркирате колата си и някой циганин дойде да ви напътства - дайте му там някакви стотинки, защото после да не си познаете колата...

...или му счупете краката... ефекта е същия.

YoungBloodZ
05-24-2016, 10:09
...или му счупете краката... ефекта е същия.

най-добре врата! :D

xoxi
05-24-2016, 11:05
Пари на просяци не давам, въпреки, че понякога будят съжаление в мен.
Хората, на които помагам и давам пари, са тези, които не искат, не молят и не настояват за тях. И повечето пъти се чувстват неудобно, когато им помогнеш.
Преди известно време на касата в Била пред мен имаше един много раздърпан дядо. Беше си купил хляб, един-два домата и бучка сирене. Не помня кое от тези неща беше с отстъпка, ако имаш Била карта, но дядото тая подробност не я беше забелязал, само сумата беше видял. Момичето на касата, след като преброи шепата стотинки, които той й даде, му каза, че не му достигат пари, нещо от сорта на 50-60 ст. беше. Човекът се притесни и каза, че ще върне доматите. Аз подадох на момичето моята карта, казах й да маркира и моите продукти (салата някаква си бях взела, плодове и мляко) към неговата сметка, платих всичко накуп и му казах да прибира всичко в торбичката си, да си прибере стотинките и му пожелах приятен ден, а аз се върнах да си взема отново нещата, за които бях дошла. Дядото едва ме пусна да се върна, благодареше ми и ме молеше да му взема поне стотинките, защото му е неудобно. Повтаряше ми, че не е просяк и може да изкара с хляба и сиренето до пенсия. Имам и още много такива случки. Пари съм давала и на една баба, която продаваше книгите от библиотеката си за някакви стотинки и можеше да направи кратко резюме на всяка книга. Каза ми, че обича да чете и преди си е купувала много книги, но сега пенсията не й стига да си плаща всички сметки и да си купува лекарства, затова й се налага да продава, каквото може.
Предпочитам да си дам парите на такива хора, отколкото на такива, които най-нагло те гледат в очите и ти обясняват, че имаш пари и нищо няма да ти стане да им дадеш лев-два.
Съвсем скоро имах среща с такъв индивид. И казвам индивид, защото не разбрах момче или момиче беше. Високо, кльощаво, кожата му беше почти прозрачна, под очите имаше големи кръгове... и като цяло изглеждаше плашещо. Не знам към какви наркотици беше пристрастено, не желая и да разбирам. Тъкмо си тръгвах от работа, когато ме пресрещна и ми бутна пред лицето снимка на малко момиченце. Избеляла, скъсана снимка, които имам чувството, че съм виждала и преди години, пак носена от такива събирачи на дарения. Каза ми, че събира пари за операция на детето и усетих, че едва се сдържа да не ме напсува, когато му казах, че пари няма да му дам, ако не ми покаже извлечение от банкова сметка, към която се превеждат парите.

YoungBloodZ
05-24-2016, 11:14
Пари на просяци не давам, въпреки, че понякога будят съжаление в мен.
Хората, на които помагам и давам пари, са тези, които не искат, не молят и не настояват за тях. И повечето пъти се чувстват неудобно, когато им помогнеш.
Преди известно време на касата в Била пред мен имаше един много раздърпан дядо. Беше си купил хляб, един-два домата и бучка сирене. Не помня кое от тези неща беше с отстъпка, ако имаш Била карта, но дядото тая подробност не я беше забелязал, само сумата беше видял. Момичето на касата, след като преброи шепата стотинки, които той й даде, му каза, че не му достигат пари, нещо от сорта на 50-60 ст. беше. Човекът се притесни и каза, че ще върне доматите. Аз подадох на момичето моята карта, казах й да маркира и моите продукти (салата някаква си бях взела, плодове и мляко) към неговата сметка, платих всичко накуп и му казах да прибира всичко в торбичката си, да си прибере стотинките и му пожелах приятен ден, а аз се върнах да си взема отново нещата, за които бях дошла. Дядото едва ме пусна да се върна, благодареше ми и ме молеше да му взема поне стотинките, защото му е неудобно. Повтаряше ми, че не е просяк и може да изкара с хляба и сиренето до пенсия. Имам и още много такива случки. Пари съм давала и на една баба, която продаваше книгите от библиотеката си за някакви стотинки и можеше да направи кратко резюме на всяка книга. Каза ми, че обича да чете и преди си е купувала много книги, но сега пенсията не й стига да си плаща всички сметки и да си купува лекарства, затова й се налага да продава, каквото може.
Предпочитам да си дам парите на такива хора, отколкото на такива, които най-нагло те гледат в очите и ти обясняват, че имаш пари и нищо няма да ти стане да им дадеш лев-два.
Съвсем скоро имах среща с такъв индивид. И казвам индивид, защото не разбрах момче или момиче беше. Високо, кльощаво, кожата му беше почти прозрачна, под очите имаше големи кръгове... и като цяло изглеждаше плашещо. Не знам към какви наркотици беше пристрастено, не желая и да разбирам. Тъкмо си тръгвах от работа, когато ме пресрещна и ми бутна пред лицето снимка на малко момиченце. Избеляла, скъсана снимка, които имам чувството, че съм виждала и преди години, пак носена от такива събирачи на дарения. Каза ми, че събира пари за операция на детето и усетих, че едва се сдържа да не ме напсува, когато му казах, че пари няма да му дам, ако не ми покаже извлечение от банкова сметка, към която се превеждат парите.

евала за постъпката в Билата!

tori
05-24-2016, 17:05
А, да! Евала за случката в Била! И за тая с бабата и книгите.

jghgh
05-24-2016, 18:13
Xoxi, браво, така се прави, и това са хората, които истински заслужават.

Naive
05-25-2016, 19:21
Ох, какво видях онзи ден, явно е нова мода - един човек, прегърнал кученце, седеше на Витошка с надпис, че кученцето му се нуждае от помощ. Абе, жалка картинка, така ме хвана яд.

solo_
05-27-2016, 01:06
Ох, какво видях онзи ден, явно е нова мода - един човек, прегърнал кученце, седеше на Витошка с надпис, че кученцето му се нуждае от помощ. Абе, жалка картинка, така ме хвана яд.

Това е от много години...

Seattle
05-27-2016, 06:12
Не давам. Кунфузно ми е всеки път като видя такива хора, но като не знам каде ми отиват парите... не давам. Аз съм от тези хора които мислят с главата а не със сърцето, което си има добри и лоши страни. Понякога се чувствам като супер игоист че не давам, въпреки че имам повече от колкото ми тряват а е хубаво да се помага.

Давал съм на музиканти щото има някой дето ме радват. Най вече стотинки и то за да не ми пречат в джоба, но стотинките не ги смятам за кой знае какви пари.

an7raks
05-27-2016, 10:35
Вчера пред лидъла в студентски една баба стоеше и искаше пари за лекарства уж 5-6лв не й достигали... На влизане в магазина имах само някакви стотинки/под лев/, другото ми бяха едри пари и й дадох само тях, щото не мога да си позволя 50лв да й дам, а тя ми вика "Левчета няма ли?". Подразни ме малко, че изнаглява, но на излизане вече бях развалил и й викам "Айде да те водя до аптеката да ти вземем лекарства!" /има аптека на 50-тина метра и то в моята посока/, при което жената веднага тръгна без да се пазари, но по пътя продължаваше да спира хора да иска пари, въпреки че многократно й казвах да не иска, щото ще й дам, ако става въпрос за 5-6лв... Както и да е, стигнахме до аптеката и реших, че щом дойде до тук без да се пазари, явно не лъже и няма смисъл да я излагам като влизам с нея вътре да й давам пари. Дадох и 10лв пред входа на аптеката и тръгнах да си ходя, но след няколко метра се обърнах за нещо и я видях, че иска пари от някаква жена... Не ми се занимаваше да се връщам да се разправям, щото жената беше на годините на моите баба и дядо и просто ми беше неудобно. Не съм очаквал просто, че някой на тея години може да лъже за такова нещо. Жива и здрава да е, де, така или иначе вероятно не е от хубаво да го прави, но пак е гадно, че лъже.

M****
05-27-2016, 10:47
As I said before: на хора, срещнати на улицата, пари (и то главно монети до лев) давам рядко - когато оценя искреността на ситуацията. И "да", става ми неудобно всеки път, когато подминавам просяците без да им дам нещо. Но този начин на дарителство не е правилният. Просто не е правилният.

pandabear
05-27-2016, 11:22
Винаги давам, да. Тъпо ми е много, като знам, че има някакъв процент шанс въпросният човек да е гладен и аз да се направя на ударена. Веднъж се издразних много на добротата ми, 'щото пред НДК някакъв видимо нормален човек продаваше картички уж, за да помогне на някакво хлапе, което наскоро е загубило родителите си в катастрофа, а то е останало инвалид. Разказа ми всичко точно, показа ми даже снимки на детето...Купих си там 5 картички за по 2.50, пожелах му успех и продължих. След една седмица го срещам въпросния, съвсем случайно в Борисовата, със съвсем различна история за същото дете и пак продава картички...Толкова яд ме хвана...питах го как живее с такава съвест, той явно дори не ме помнеше и не успя да зацепи.
И въпреки т'ва продължавам да давам, когато имам. Абе, наивна панда такава :)

Fisherman
05-27-2016, 11:46
Веднъж се прибирах гладен от упражнение и си поръчах дюнер на Аладин.И там раздърпан дядо гледаше много жално към месото,беше българин.Направиха ми дюнера,тръгнах си,направих 5 крачки и се върнах да му го дам.

Мисля,че напърво място е доброто отношение към хората,когато са в неравностойно положение.Помагал съм доста с каквото мога с пари,храна,физическа работа или знания.
Много хора злоупотребиха с мен,разбира се.

Ivaaaaa
05-28-2016, 04:27
Винаги давам, да. Тъпо ми е много, като знам, че има някакъв процент шанс въпросният човек да е гладен и аз да се направя на ударена. Веднъж се издразних много на добротата ми, 'щото пред НДК някакъв видимо нормален човек продаваше картички уж, за да помогне на някакво хлапе, което наскоро е загубило родителите си в катастрофа, а то е останало инвалид. Разказа ми всичко точно, показа ми даже снимки на детето...Купих си там 5 картички за по 2.50, пожелах му успех и продължих. След една седмица го срещам въпросния, съвсем случайно в Борисовата, със съвсем различна история за същото дете и пак продава картички...Толкова яд ме хвана...питах го как живее с такава съвест, той явно дори не ме помнеше и не успя да зацепи.

Ама толкова си добра.

pandabear
05-28-2016, 09:18
пак ли бе, ивке...
започвам да си мисля, че всяка нощ ме сънуваш, късметлийка.

galaxy29
05-28-2016, 09:29
аз съм гладен
кога ще ходим на вечеря?
: D

подкрепям присмеха ти, менсънке

aurissaaaaa
05-28-2016, 09:49
Мисля,че напърво място е доброто отношение към хората,когато са в неравностойно положение.Помагал съм доста с каквото мога с пари,храна,физическа работа или знания.
Много хора злоупотребиха с мен,разбира се.

ти ще се окажеш някъв свестен бе кво става тука ...

он; и на мен ми се е случвало да помогна с нещо като ми е ставало свидно за някой възрастен човек, но на просещи нямам спомен да съм давал пари.

Ivaaaaa
05-28-2016, 09:54
: D

подкрепям присмеха ти, менсънке

Няма присмех. Таргет ми е добротата и милосърдието й. Тя ми е role model-ът.

Rakshy
05-28-2016, 11:58
на ива пак ѝ се е доебало :Д

Ivaaaaa
05-28-2016, 12:31
Ebem ti ebaneto.

LoadRunner
05-28-2016, 13:00
мисля че имаш нещо което може да ми дадеш
кога и къде да се видим

Юлиян
05-28-2016, 13:22
на ива пак ѝ се е доебало :Д

знае към кого д а се обърне предполагам :D

tori
05-28-2016, 13:43
Преебахте ми темата, тъпаци.

pandabear
05-28-2016, 13:44
мисля че имаш нещо което може да ми дадеш