Влез

View Full Version : Няма грам разбирателство в моето семейство.

e.a29
05-28-2016, 20:24
Здравейте, тъй като последната ми надежда някой да ми даде съвет какво да правя преди да посетя психолог, е този форум се надявам наистина да ми помогнете.
На 18 съм вече. Откакто се помня съм най-лошата дъщеря на земята, може би защото бях отличничка още от малка, или пък защото правех всичко, което мама и тате ми казваха и дори не можех да си представя да излизам през деня или вечер.
Е, както при всички деца, в един определен момент започва жаждата за глупости. Преди 2 години си хванах приятел, започнах да излизам първо само през деня, а после започнах и вечер, в началото се приемаше нормално, но в един момент когато имах скандал с него и се разплаках (беше пълна глупост както обикновено), нашите решиха, че е най-лошия човек на света и ми мисли само злото. Е, не беше лъжа, че нищо хубаво не ми стори, но проблема се върти около нашите. Винаги са искали да съм перфектна, да правя каквото ми кажат, да сбъдвам мечтите им за мен и да правя всичко по техните правила и въпреки че го правех, до ден днешен аз съм най-лошото дете и съм ги съсипала. Главния проблем е майка ми. Забранява ми да излизам, когато съм навън ми звъни или пише през 5 минути и общо взето нямам лично пространство. Лошото е, че се научих да ги лъжа за да ми позволяват и колкото и да ми е гадно това още работи, но не чак толкова. Имам сериозен приятел от почти година и е много свястно, трудолюбиво, умно и самостоятелно момче. Уви, нашите не са на това мнение и то без основание. С него щастието беше пълно докато майка ми не реши, че трябва да се меси в отношенията ми и да ми проваля плановете. Няма ден, в който аз да съм спокойна докато съм навън, ако стане тъмно и ме няма вкъщи започват луди скандали по телефона да се прибирам, жива или умряла аз трябва да съм в нас и това е закон! Приятеля ми търпи обидите й, семейството му също, без да са й направили нищо. С неговите родители се разбирам по-добре отколкото с моите... И с всички родители на мои приятели е така. И на всеки родител, на когото съм разказала ситуацията с майка ми е ахвал и ме съветва да говоря с нея. Е, говоря, опитвам, но никога не е нормално, винаги разговора е придружен със заплахи, обиди, заповеди, крещене... Не издържам. Всеки ден те ме сриват. Никога не ми е казано "Браво, гордея се с теб". Държат се ужасно. Майка ми казва "Аз ти давам всичко, пари, дрехи, чанти, обувки, а ти се държиш с мен като с боклук и си най-неблагодарната и жалката на света". Това го чувам всеки ден около 10 пъти. А аз нищо лошо не правя, да лъжа ги, но въпреки това аз не правя нищо лошо, просто не казвам точно къде съм и с кой. Лошото е, че нашите гледат материално на всичко. Аз съм се научила и с малко и с много и с нищо. Оставяли са ме без пари по цяла седмица и въпреки това аз се справях, ходех на училище, изкарвах поредната отлична оценка, прибирах се и търпях обиди. Както обикновено. Сега искам да работя лятото с приятеля ми на морето. Нормално е, нали? Не и за тях. Как съм можела да искам да се занимавам с толкова мизерна работа, майка ми можела да ми осигури много по-елитна и високоплатена работа. Проста продавачка ли ще ставам. Чакай малко, аз искам просто лятото да си изкарам мои пари, защото иначе постоянно ми се натяква, че докато тя ме издържа аз съм длъжна да й се ПОДЧИНЯВАМ. Щяла да съсипе приятеля ми и семейството ми, не можели да й вземат детето без нейно съгласие. Хем им тежа, хем няма да работя. Не разбирам.. Напоследък стана много сложно и майка ми реши да се изнесе от вкъщи и да не контактува с мен. По никакъв начин. И точно тогава баща ми се включи в родителската дейност, която попринцип не практикува и когато закъснях с 30 минути ми посегна и ми взе телефона и ми наговори куп глупости и обиди. Каза ми прав ти път, но ако гаджето ри не ти осигури живота, който ние можем ще ви убия и двамата. Защо трябва да си мислят, че аз съм тръгнала да се женя, примерно? Единствената ми упора в момента е приятеля ми, който е напът да се откаже и го разбирам. Никой не би търпял обиди и ругатни една година... И все пак продължава да е до мен и да търпи плача ми всяка вечер. Кажете ми как да постъпя, какво да направя. Не искам да избирам между родител и приятел, защото и двете страни ги обичам много, но по различни начини. Той една година е до мен и ме подкрепя във всичко, а нашите обиждат и мен и него... Помогнете ми, моля ви...

Amorenvivo
05-29-2016, 09:24
Родителите са така знам го от личен опит! Явно не ги лъжеш,както трябва за да се е случило това което си написала! В никакъв случай,не е трябвало да разбират родителите ти за някой от твойте гаджета! Просто родителите искат да те предпазят,от всичко лошо което се случва по целият свят! Ама не разбират че когато станеш на определена възраст трябва да те оставят да се справяш самостоятелно,и най-вече да правиш грешки от които ще се учиш! Дори и да станеш на 30 години ти за тях си дете и не могат да възприемат,че не си онова детенце! Както не одобрявам че някои родители дават прекалено голяма свобода на децата си но не одобрявам и да те притискат,да не излизаш никъде да имаш вечерен час както се казва да не си видял нищо от живота,и така те подтикват още повече да правиш забраненото! Съветвам те да лъжеш по-качествено и си намери работа във вашият град първоначално докажи че можеш да бъдеш независима! След като спестиш някой друг лев се премести на квартира,за да бъдеш още по-независима! Но това трябва да става с времето а не веднага! Родителите ти при свършен факт няма какво да направят друго освен,да се примирят!

Mana
05-29-2016, 10:35
Ако имаш как - дали при гаджето, дали при приятели - се изнеси от вас. Не казвам роднини, защото не знам каква е семейната ситуация.
Доколкото разбирам, вашите не те изслушват. А отношенията ви в момента са повече от обтегнати и напрегнати. В тази ситуация едва ли ще е възможно да проведете смислен разговор; крясъците не се броят. По-добре ще е за една, две седмици(или за повече, при необходимост) ти и родителите ти да не сте под един покрив; успокойте се, колкото е възможно и след това седнете и поговорете. Ако и тогава не желаят да те изслушат, на 18 си, т.е. пълнолетна, можеш да си намериш каква да е работа и да се изнесеш от ,,адската дупка".

Що до приятеля, съветвам те да поговориш и с него. Ако решиш да пребиваваш временно у тях, ще е добре първо да го съгласуваш с него и семейството му. Като резервен вариант, в случай че по една или друга причина ти откажат, говори за това с някой, на когото имаш доверие.

И късмет с разрешаване на ситуацията!

e.a29
05-29-2016, 11:01
Точно, никакво изслушване. Да се изнеса от нас? Боже, ще настане Трета световна. Постоянно заплашват, че ще съсипят гаджето ми и семейството му. Мислят си, че ми вредят. Казват, че те са на много по-ниско ниво от нашето "семейство", можели само да ме провалят и да ме бутнат надолу, работата им била мизерна. За майка ми всичко, което не е на нейното ниво на работа е мизерно. А истината е, че семейството му има по-големи възможности и от нея. Аз съм на мнение, че няма по-голям човек от другия. Богатия дори е по-малък от бедния, защото бедния знае какво е живот в истинския смисъл. Когато им казах това, майка ми ми каза че ТЕЗИ са ми промили мозъка. Един вид всичко, което кажа са чужди думи, не мои. Мислят, че трябват да ми се каже нещо, за да го осъзная. Отказват да разберат, че имам достатъчно мозък, за да преценям ситуациите сама и да говоря каквото мисля. Майка ми ми беше казала, че иска друго дете, защото аз само съм й тровила живота. Като цяло, не съм дъщерята, която тя иска и това я подлудява. Казва ми, че я мразя и не я уважавам. Не я мразя и я уважавам, но как очаква да се държа добре след като аз нямам спокоен ден от нея и не съм чула нищо хубаво от устата й?

Грозния
05-29-2016, 12:05
Точно, никакво изслушване. Да се изнеса от нас?Кандидатствай и влез в университет в друг град и проблемът със "съжителството" в семейството ти е решен :)! Хем имаш благовидна причина да се изнесеш, хем ще можеш да си живееш на общежитие, и да работиш както намериш за добре. Успех :)!

e.a29
05-29-2016, 13:57
Исках и кандидатствах в София още в 7-ми клас и бях приета където искам, но: "Ти не можеш да се оправяш без мен, като те знам ква пикла си ще направиш милион глупости и ще ме направиш за срам през всички, забрави."

divergent
05-29-2016, 14:48
Разбираемо е да се държат така, особено ако си единствено дете. Но пък и те трябва да разберат теб, млад човек си, трябва ти повече свобода. На 18 си, можеш да отидеш на морето без тяхното разрешение. Така ще покажеш, че си пораснала и си самостоятелна, пък и може да се стреснат малко и да осъзнаят, че не трябва да те държат толкова изкъсо, защото не си малко дете. Не е хубаво да се дава пълна свобода на децата, но е още по-лошо и да се ограничават, защото така те се учат да лъжат и се губи доверието между детето и родителя. Когато много се ограничава, навърши ли 18, тийнейджърът ще се държи като отвързан и ще иска да опита от всичко.

Грозния
05-29-2016, 17:31
Исках и кандидатствах в София още в 7-ми клас и бях приета където искам, но: "Ти не можеш да се оправяш без мен, като те знам ква пикла си ще направиш милион глупости и ще ме направиш за срам през всички, забрави."Ти не си ли на 18 или искаш да кажеш, че сега си завършила 7 клас :D?

Ако си завършила даскало и сега си на 18 или повече е различно!

e.a29
05-29-2016, 20:10
Сега съм на 18, но още съм ученичка. Просто в 7ми клас имах амбиции за София...

Mana
05-30-2016, 10:37
Брех, ма**а му, това ми звучи като приказката за едноочка, двуочка, триочка и майчицата им. Двуочка го отнася, де; ама накрая намазва с принца.

Ок, това настрана, като ще става Трета световна, да става. Полза от това да си тровиш живота от страх няма. Като не са доволни, да се оправят; не си длъжна да им целуваш задниците(ще прощаваш за цинизма), за да си им любимата щерка, с която са толкова горди.

e.a29
05-30-2016, 16:17
Днес говорих с психолог, каза ми, че държанието й е недопустимо и да пробвам поне аз с добрия тон, но уви прибира се и започва да ме налива защо аз съм се прибрала в 18 след като съм била до 14 на училище. Как да запазя добрия тон? Да мълча докато ме наливат - никога. Още утре ще бъде привикана при психолога.

Грозния
05-30-2016, 16:28
Просто в 7ми клас имах амбиции за София...Малко рано е било :D!

Сега съм на 18, но още съм ученичка.Тогава изчакай да завършиш училище и през това време мисли къде ще кандидатстваш след това.

Още утре ще бъде привикана при психолога.Хващам се на бас, че това няма да помогне.

DieselBlood
05-30-2016, 21:26
Събери сили и след като завършиш, си бий шута от вас. Да става,ако иска, зомби апокалипс. Това, за мен, не са хора, които могат да се нарекат родители. До тормозиш детето си психически е постъпка, достойна за адски подъл и тъпоглав човек. Не става с разговори - отиди си работи на морето, почни да им правиш напук. Не си малка, почни да имаш малко самостоятелност.