Влез

View Full Version : Учене

daipet
05-28-2016, 21:20
Смятам да създам тази тема, защото смятам, че е важна и мисля,че ще е хубаво да се отбележи като такава. Нека всеки сподели, как учи:
1.Как структурира времето си?
2.С кои предмети започва?
3.Как се справя с по-трудните за него предмети?
4.КАК МОЖЕ ЧОВЕК ДА СЕ ПОДГОТВИ ЗА ИЗПИТИ В 7/12 КЛАС?
5.Как се съсредоточава?
6.Какви методи за учене използва(подчертаване...)?

Всичко което се сетите, че може да бъде полезно за ученика.

А и не мога да реша, за коя гимназия са кандидатствам. Имам предвид с език ли да бъде специализирана, с математика...

7.Как решихте, какво точно искате да учите?
8.Как се справихте с напрежението по време на годината, в която ще държите изпит?
9.Ходихте ли на допълнителни уроци/курсове и те помогнаха ли ви? Според вас можехте ли да се справите със същия успех и без тях?

Dwyd96
05-28-2016, 22:04
Аз съм студент, но предполагам някой мои практики ще ти влязат в употреба.
1. Всеки ден отделям по 2 часа за учене.
2. Започвам с предмета който ми е най труден.
4. Зависи по какво е изпита.. Примерно за TOEFL се готвех само с решаване на тестове... За матурата по БЕЛ също (+ писането на ЛИС, четенето на книгите и т.н)
5. Имам страшен проблем със съсредоточаването като съм вкъщи, затова изключвам всичко което ме разсейва.
6.Записвам си на лист по важните неща от лекцията/урока.
7. Направих списък с две графи "Кое е перспективно", "Кое ми е интересно". И избирах от специалности които попадат и в двете графи :D
8. Никога не ме е напрягало такова нещо :D
9. Ами за матурите, учителите ни имаха консултации, на които рещавахме задачи и тестове.

Грозния
05-29-2016, 12:25
Смятам да създам тази тема, защото смятам, че е важна и мисля,че ще е хубаво да се отбележи като такава. Нека всеки сподели, как учи:
5.Как се съсредоточава?

А и не мога да реша, за коя гимназия са кандидатствам. Имам предвид с език ли да бъде специализирана, с математика...

8.Как се справихте с напрежението по време на годината, в която ще държите изпит?
9.Ходихте ли на допълнителни уроци/курсове и те помогнаха ли ви? Според вас можехте ли да се справите със същия успех и без тях?Аз също съм студент, но както dwyd също ще споделя моят опит.
1. Когато имам предстоящ изпит (сесия), първата ми работа за деня е да уча по съответния предмет (около 4-5 часа).
2. С тези, по които изпитът ми е най-скоро.
3. Отделям повече време за учене, търся информация от книги или интернет, ако се налага търся съвет от преподавател или приятел.
4. Ако си внимавал в час, учиш и си достатъчно сериозен ще се справиш и сам.
5. Като седна да уча не правя нищо друго - никакви компютри, ТВ или телефони! Понякога правя почивки за вода, храна или тоалетна.
6. Ако материала е повече и не мога да запомня всички подробности си водя записки с най-важното, които после препрочитам и се подсещам за останалото.

7. Това, което ми беше интересно. Ако учиш нещо, което не ти е интересно, ще се измъчиш и няма да станеш добър професионалист!
8. Чикии :D :oops: ! Много помага за справяне със стреса :)!
9. Преди кандидатстване в университета и след това не съм ходил на частни уроци.

Успех :)!

Fihn
05-29-2016, 13:07
5.Как се съсредоточава?

9.Ходихте ли на допълнителни уроци/курсове и те помогнаха ли ви? Според вас можехте ли да се справите със същия успех и без тях?

1. Просто сядам и отварям учебника или тетрадката.
2. Аз започвам с тези предмети, по които ще имам изпитване скоро.
3. Повече време трябва да отделя за учене по физика или химия, защото материалът не е лесен.
4. Всеки си преценява как ще се готви.
5. Отива в някаква тиха стая и започва да чете.
6. На мен ми е лесно да уча чрез планове - отбелязвам си по-важните неща в урока и после допълненията, но за всеки е различно.

7. Това ми харесваше и това избрах.
8. И аз не знам как се справих.
9. Не, решавах от сборници.

divergent
05-29-2016, 13:27
Аз в момента съм в дупката между гимназия и университет, но все пак мога да споделя как учех (или не учех).

1.Как структурира времето си? Принципно винаги се учеше деня преди изпитването или теста, в най-лошият случай междучасието преди учебния час. Рядко съм сядала да уча за дълго време, но винаги гледах на около час да си почина за 10 минути и да хапна нещо. Предпочитах също да си науча нещата и чак след това да излизам или да се забавлявам.
2.С кои предмети започва? С най-належащия или най-лесния и приятния. Ако започнеш с по-труден се изтощаваш и после и за лесните неща нямаш сили даже.
3.Как се справя с по-трудните за него предмети? Отварям си учебника и внимателно прочитам точката или примерните задачи. Ако пак не разбера, на следващия ден в училище питах някой съученик, който е вещ в предмета. Ученик на ученик обяснява по-достъпно, отколкото учител на ученик.
4.КАК МОЖЕ ЧОВЕК ДА СЕ ПОДГОТВИ ЗА ИЗПИТИ В 7/12 КЛАС? Не се оставя работата за последния момент, понеже или няма да ти стигне времето да преговориш всичко, или ще преговориш всичко наведнъж и ще блокираш. За 7ми клас всеки ден по един примерен тест за всяка матура е добре, като подготовката започне месец преди изпитите, като последния ден не се пипа нищо! За 12 клас с тези близо 100 произведения един месец не стига ако се учи като мен. :D За обстоен преговор на ден по 5 творби е добре, като за прозата може да отнеме повече време. Никакви съчинения не писах, само уводи имах, но и тях не съм зубрила. Също работи метода с по един тест на ден. За втората матура нищо не съм пипнала и се отрази, нека бъда лош пример за бъдещите поколения! :D
5.Как се съсредоточава? На тишина не мога, на включен телевизор също. :D Решението за мен са слушалките в ушите и хубавата музика. Ако преговарям нещо и не се изисква супер съсредоточеност слушам рап, ако трябва да вниквам по-задълбочено в нещата, никой не трябва да ми говори в ушите, тогава слушам чил аут миксове.
6.Какви методи за учене използва(подчертаване...)? Обичам да си изваждам най-важните неща от уроците на карирани листове, заглавията и подточките пиша с цветно. После зарязвам учебника и си уча от написаното. Но любимият ми метод е при тестовете. Там същото го върша, но на малки листчета, наречени пищови. Невинаги ги използвам, понеже запомням нещата докато ги пиша, но си е друго да се чувстваш подсигурен. Това също е от лошите примери.

Всичко което се сетите, че може да бъде полезно за ученика. Ами казах ги вече нещата, най-важното е да не се разчита на последния момент, защото се отразява. Разпределението на времето е необходимо, съставянето на план или график също, за да знаеш какво си свършил, какво не, и за да не пропуснеш нещо.

А и не мога да реша, за коя гимназия са кандидатствам. Имам предвид с език ли да бъде специализирана, с математика... Това само ти можеш да прецениш, зависи кое ти се отдава повече. Но при мен го имаше момента, че децата от Математическата съвсем не знаят по-малко Английски от децата от Езиковата. :D

7.Как решихте, какво точно искате да учите? За гимназия три бяха по-реномираните гимназии. Математика не обичах, икономика също. Да учиш в езиковата уж се водеше за голям престиж, пък и езиците ми се отдаваха, та това беше изборът. Сега разбира се, изборът ми щеше да е съвсем друга гимназия, но пак не съжалявам. Просто си мисля, че е глупаво да караш дете, което не може да взима важни решения, да взима важни решения.
8.Как се справихте с напрежението по време на годината, в която ще държите изпит? През годината не ми пукаше, в началото на Май усетих колко е близо матурата и направо се бях депресирала. Непрекъснато ми се ревеше от напрежение, но не можех да се разрева. Запазих самообладание, стегнах се, пих сайдери вечер преди всяка матура и издържах. :D
9.Ходихте ли на допълнителни уроци/курсове и те помогнаха ли ви? Според вас можехте ли да се справите със същия успех и без тях? В 7ми клас ходих само на математика, защото бях трагедия в тази област. На матурата изкарах 5,40 и съм супер доволна. Сега на нищо не съм ходила, заявих на нашите, че ще е срамота да уча английски от 14 години, да съм в такава паралелка и да ми трябват уроци, за българският още по-малко, при положение, че това е родният ми език и резултатите ми през годината бяха перфектни. Като си знам какво направих, не вярвам, че с уроци резултатите ми щяха да са по-високи. Дори можеше да са по-зле, колкото и глупаво да звучи, но уроците ти докарват допълнително напрежение и нерви. По-добре си работи сам, за да знаеш, че ако спечелиш, заслугата си е твоя, а ако се осереш, поне няма да те е яд, че си платил за това. :D

slicky
05-29-2016, 17:59
Чета 10 минути, после 1 час сън, после пак, като почвам с най-дебелия учебник, щото на него се спи най-удобно.

Mana
05-30-2016, 12:02
Бъдещ студент(поредния) споделя ... тотална анархия, що се отнася до организацията. Рядко учех; това ставаше по определени предмети.

Като цяло, яко слушане в час. Това спасяваше положението.

Иначе, сериозно, за методи и съсредоточаване - пускам си някакво радио, отварям тетрадка и учебник/статия/източник-на-информация и разработвам. Върши доста добра работа, но китката си отмъщава на един по-късен етап. =P
7. Търсих кое ми е най-интересно и лесносмилаемо.
8. ...идея си нямам. Отървах кожата с предварителния изпит, 'щото кандидат-студентски и матура в рамките на месец ми се видя малко множко. XD
9. Не, не ги и харесвам. Пò удачно ми се види да инвестирам в няколко книжки, отколкото да давам по петдесетачка на седмица за уроци.

...най-дебелия учебник, щото на него се спи най-удобно.
Как спиш на учебници, бе? :D

nIkEnCeTy_bE
05-30-2016, 12:14
5.Как се съсредоточава?

Когато вече си в университет, нещата малко се променят. Хубавото е гимназията е, че имаш контролни/изпитвания всяка седмица (да кажем) и там си учиш по-системно. В университета трябва да научиш 300 страници за определен период от време и честно да си признаем малко са тези, които учат всеки ден в продължение на 3 месеца, примерно. Поне аз не съм така, защото всеки си има странични занимавания - един работи, друг спортува, друг има други проблеми и тн

1. Аз лично уча за контролните - това е, когато е теория. Ако имам задачи, гледам да решавам всяка седмица преди упражнение и така до изпита. Не съм от тези, които учат преди изпит с енергийни напитки до 6 сутринта... няма как да стане.
2. Започвам със задачи, а после си прочитам някоя теория. Университета не е нещо, което да ме затруднява (засега). Повечето ми подготовка минава в правене на доклади и презентации - нещо, което на мен ми отнема час.
3. С повече усилия и малко повече внимание се постига поне разбиране.
4. Никога не съм ходила на уроци за изпити. Нито в 7, нито в 12 клас. Подготвях се най-вече в ЗИП-овете, които имах. За кандидат-студентските учех повече като започнах от октомври месец, а изпита ми беше март. Всяка седмица събота и неделя решавах задачи и тестове. Целта ми беше да свикна с формата, тъй като е малко по-различен от матурите и други кандидат-студентски изпити. Същото правех и 7 клас.
5. Ставам рано, правя си чаша кафе и започвам. Много по-лесно ми е сутрин, особено в последните 2-3 години. Преди това спах до по-късно и следобед се подготвях, но сега не мога да се съсредоточа много. Не се разсейвам лесно, ако съм последователна. В гимназията някакси си повече обръщах внимание на това да съм супер подготвена и всичко да е топ, но разбрах с времето, че перфекционизма не помага и това, което е добро за друг, далеч не означава, че ще е добро за теб. Гледам да следвам план и цели, в които изкарвам толкова, колкото мога и съм заслужила.
6. Подчертавах в гимназията. Сега по-скоро си правя план-конспект.
7. Честно казано, нее съм се колебала много в гимназията. Знаех, може би, какво искам. Или поне така си мисля. Вече окончателно 11 клас лятото реших какво искам да уча и къде. След това последва подготовката.
8. Февруари-март преди кандидат-студентските ми беше напрегнато, признавам си. На самите изпити и матури нямах никакво притеснение. Все едно съм на контролно в училище. Някакси си знаех, че ще се справя, каквото и да стане и успях. Не съм се притеснявала. Обаче преди първата сесия в университета, направо си беше мъчение. Не знаеш какво те очаква, как протича, въобще.. притеснение имаше. След това, вече не.
9. Както казах, никога не съм ходила на уроци. Разчитах на своята последователност и методи. И на учителите в гимназията.