View Full Version : Понякога завиждам на приятелите си
Marksman
06-10-2016, 13:52
Здравейте.. Пиша темата не чак толкова за да търся решението, а по скоро просто да споделя,но ще се радвам ако драснете по един коментар..
Така... На въпроса..Случвало ли ви се е при успех на някой от вашите ИСТИНСКИ приятели да не се радвате за тях както трябва да бъде или поне да усещате едно леко гризящо чувство отвътре.. На мен ми се случва много често а наистина не искам да е така! Заедно сме израсли и сме били рамо до рамо във всичко, но въпреки това продължавам да им завиждам.. От 3 години не съм имал приятелка (на 17 съм) ,а 2 от 4-те ми приятели вече си намериха приятелки и аз вместо да се радвам им завиждам страшно много. Е може би защото един от тях тръгна с момичето което аз харесвам, но защото тя не харесваше мен и му казах, че тя го харесва и няма да намери по-добър вариант ии да така се развиха нещата, че донякъде аз ги сватосах.. Се тая.. Въпроса е там, че се чувствам като някакъв "враг" на собствените си "братя"..
Лично според мен е заради самотата която ме мъчи от 3 години защото не съм лош човек или поне така мисля аз..А знам че е в мой ръце това дали да съм самотен или не тъй като моите приятели не са нищо повече от мен за да има нещо което аз да не мога да направя, а те да могат.. И тук вече ще прозвучи много кофти ама съм и по хубав и "популярен" ако може така да се нарече в тийн обществото. А не съм нито глезен,мързелив,грозен,мръ ен или глупав.. Даже съм с IQ 129 което за моята възраст си е сравнително добре.. Мисля че грешката ми е до някъде в това че се мисля за нещо повече от другите не знам просто не мога да разбера..
Ваш ред е да се изкажете и със собствени истории от житейския си опит и какво мислите? :( Ще съм много благодарен :) :)
да, нормално е да завиждаш, независимо че сега ще има коментари как това едва ли не е най-лошото чувство на света.
просто не го показвай, не прави кофти неща под въздействие на това чувство, а се опитай да го трансформираш в желание да постигнеш и ти същото. завистта често е плод на чувство на безсилие, и чувство че нямаш нещо, което ти се полага. тогава замисли се как да си оправиш самочувствието, как да си оправиш живота, и да получиш и ти същото.
така че не се коси че си изпитал това негативно чувство, щом не правиш фактически злини. използвай го като трансформираща енергия, като мотиватор и ти да напреднеш в живота.
бъди честен със себе си, погледни се, признай си грешките и слабостите, и кое ти е слабото звено и работи там.
бтв не се сравнявай с другите, от това по-токсично няма. набележи си какво искаш да постигнеш,какво искаш да имаш, но не се подлъгвай да го искаш по същия начин, по който го имат и другите. ако стане така, хипотетично, живота на някой твой успял приятел да се "прекопира" на твоя живот, ще видиш, че не си искал точно това, точно същото нещо. искал си просто да си щастлив, но трябва да си дефинираш за теб какво значи щастие и как си го представяш.
Мисля че грешката ми е до някъде в това че се мисля за нещо повече от другите не знам просто не мога да разбера..
да, това много вреди и то преди всичко на теб, но ако ще те успокои, и аз много се сравнявам.. но гледам да не го правя. много е токсично, по-вредно е за теб, отколкото за другите, да не говорим, че издава, че се смяташ за жертва и че нещо ти се полага по презумпция, каквато нагласа в живота НЕ е печеливша, ама грам.
благодаря за честността да споделяш за нещо толкова съкровено, за което мнозина лицемерно ще те осъдят. не си сам, както вече за н-ти път потретвам
TROLLDADLOLCAKE
06-10-2016, 16:32
Има един много подходящ лаф за темата - Всеки ти пожелава най-доброто,но никой не иска да си по-добре от него.
Нормално е да им завиждаш..искаш и ти да си като всички останали.
dwanewane
06-10-2016, 18:19
Хахаха всички са имали такива моменти в живота си !!!!!!
RapExotic
06-10-2016, 18:50
Сега ако успееш да осъзнаеш тази завист и да я впрегнеш в самоусъвършенстване ще постигнеш много добри резултати след време. Но повечето в твойта ситуация започват да мислят как да разрушат постигнатото на другите, а не как да постигнат и те нещо.
KaRiNa.Ni
06-11-2016, 16:29
Всеки от нас изпитва чувства на омраза,завист,обич и т.н напълно нормално си е това не те прави лош човек и си признаваш при което че им завиждаш,това малко хора биха направили.Аз също съм завиждала на някои мой приятели не ги слагам в графа истински,защото в днешно време малко са достойните,които биха ти били истински приятели.И то за дребни неща например с една приятелка бягахме от всички часове и то по-много пъти на мен ми натряскаха отсъствия а на нея само няколко а заедно сме бягали.Всеки завижда по един или друг начин.
Marksman
07-05-2016, 08:28
Това дето казвахте "Да впрегна завистта в нещо позитивно и да работя по самочувствието"..Самочувствие си имам и нямам никакъв проблем да сваля момиче.. Почти с лека ръка.. Въпроса е че изисквах прекалено много и търсех едва ли не "идеална" и явно търся сериозна връзка.. Ноо намерих алтернатива която може би е малко кофти ама се пак всеки гледа собствения си задник.. Реших че просто не съм си начесал крастата и сега съм момиче просто за "отдушник" на хормоните без да влагам абсолютно никакви чувства и съм и казал че я искам чисто физически.. :D Taка да се каже.... Курвар.. Но да.. Прави сте.. Само гледам да не отделям мн време да мисля за това че другите са намерили любов и не са самотни,а се занимавам предимно с хобитата си.. :) :)
baby_baby
07-05-2016, 11:35
Не ми се е случвало да завиждам на приятелка за нещо това е тъпо
Просто ти завиждат на приятеля ти защото е с това момиче а не трябва защото момичета има много не е само тя
...
може би ако спреш да се стискаш като гъз и да си пазиш емоциите, може и да ти се получат нещата.
трудно е, но с опит, сълзи и пот, става.
в тоя живот не е оферта да дадеш по-малко, за да вземеш повече; няма да успееш с мишкарски схеми на дребно.
но повечето хора са така, така или иначе.
crazyfenka
07-13-2016, 23:41
Направи нещо и ти за да им покажеш че и ти можеш.Всеки човек може да постига целите си , стига да иска естествено. Ще си намериш гадже.. човече животът е пред теб ! И бъди по-позитивен , мотивирай се с нещо ! :)
Потисни това чувство на завист. Приятелите ти са ти приятели, а не някакви хора, с които да се мериш. Коментари от сорта: "Ама съм и по хубав и "популярен" ако може така да се нарече в тийн обществото." са супер детински. Казваш, че не си глезен, е, да, ама това което ти си постнал те показва в съвсем друга светлина.
Тъй, че вместо да им завиждаш или да се мъчиш да се състезаваш с тях и да си търсиш "приятелка", се радвай за приятелите си, че са щастливи, ако са щастливи изобщо, защото това, че си във "връзка" не означава, че автоматично си щастлив. Това за щастието обаче е друга тема.