Влез

View Full Version : Домашно по биология -Генетика

Deborarch
11-02-2016, 17:32
Спешно ми трябва помощ с домашното по биология.Имам 2 задачи, но нищо не разбирам и не знам как да ги реша. Ще съм много благодарна, ако някой ми помогне.

1.Частен стопанин закупил от пазара петел с гола шия. След кръстосването му с нормални кокошки всички потомци се оказали с гола шия. Как се унаследява признакът гола шия и чрез какъв селекционен метод стопанинът може да се избави от него без да закупува допълнително кокошки и петли?
2.В процеса на селекция птицевъд желае да се избави от два признака-листовиден (прост) гребен-рецесивен и оперени крака-доминантен. Кой от двата признака може да се отстрани по-бързо, доминантният или рецесивният?

qkataa_123
11-05-2016, 09:35
В кой клас си ?? Мене ме бива по биология но до сега не сме решавали такъв вид задачи :)

Deborarch
11-06-2016, 16:58
11 клас съм, но сме с учебника за 10.

kojinshugi
11-06-2016, 18:52
мързи ме за първата, щото трябва да правя таблица :D, ама за втората е рецесивният, защото доминантният се взима като нанасящ (примерно А) върху рецесивен (примерно а (малко а) ) и образува генотипа(гени/ДНК), от който се разпространяват алелите за фенотипа (гените и околната среда)

anonymous990763
11-06-2016, 19:52
Първа задача :
https://imgur.com/a4kw8i2 (тук под "два пъти А" имам предвид, че трябва да бъде хомозиготен по доминантен алел)

A до селекционния метод - женският родител и петел от първото потомство се кръстосват и се получава ново потомство (Аа, аа - съотношение на хомозиготен по рецисивен алел към хетерозиготен 1:1). След което отново същият женски родител се кръстосва с петел с обикновена шия (аа) от последното потомство, за да се получи потомство само от птици с обикновена шия (т.е всички от потомството да са хомозиготни по рецесивния алел). Друг вариант не виждам.