Влез

View Full Version : Учите ли наизуст ? Съвети, методи, знания

alben.avramov
11-21-2016, 19:59
Учите ли наизуст? Как запомняте информацията по-лесно когато я учите, аз съм изпробвал два варианта, единия е първо преписвам информацията и после си я повтарям. Втория вариант е първо я повтарям примерно по 3-4 реда като стигна 10 реда отначало и така накрая чак пиша без да гледам, след това проверка, понякога не я пиша, но така знанията са ми по-малко трайни и какви методи използвате вие? Идеята ми е да намеря най-удобния и най-полезния начин за мен като цяло. Как запомняте трайно, аз лично трябва да преговарям да речем през седмица и половина две дадена тема/теми за да не я/ги забравя, дори понякога забравям нещата по бързо от това, а вие как сте със запомнянето?

LadyTerrible
11-22-2016, 09:46
Най-удобният начин за мен е да изваждам(писмено) систематично информацията,логически,с опорни точки.Чета няколко пъти съответния текст и след това започвам на глас.Така запомням структурирано какво и как трябва да говоря по определена тема.В процеса на изваждане на информацията запомням много пишейки и след това ми е много по-лесно да възпроизведа ясно и подредено нещата.Това,разбира се е тактика повече за устен изпит,но устен,писмен ,все едно е.Повечето ми изпити са устни и малко или много с времето се свиква.Въпросът е не да зазубряш дума по дума и после като забравиш нещо и цялата логика да замине на кино.Влагай повече мисъл и последователност в ученето.Когато си осмислил нещо и си го разбрал,запомняш много по-трайно,отколкото когато просто си наизустил някакъв текст.

Dwyd96
11-22-2016, 10:36
Аз най-лесно запомням ако ми е показано преди това визуално. Примерно някое определение, ако е обяснено със графика и текст към нея, ще мога да го запомня много по-бързо.

Също така и като сбъркам нещо и ми кажат как е правилно, много пъти успявам да го запомня. :D

Jack_Reacher
11-22-2016, 18:36
много неща се налага да уча наизуст
уча право

LadyTerrible
11-23-2016, 15:33
много неща се налага да уча наизуст
уча право
+1 :D :D :D

MrsUchiha
11-27-2016, 22:05
Аз лично първо прочитам урока и след това си изготвям план като отбелязвам най-важните неща от всяка една точка. Ако има нещо по-сложно като например правила, закони и т.н. си ги записвам в кутийки накрая на плана и ги уча наизуст - друг начин няма.