Влез

View Full Version : Кандидатстване в ИТ сферата

alex_rusev
12-22-2016, 14:59
Здравейте! Аз съм 12 клас и много се чудя какво да уча след като завърша. Колебая се между две специалности - Софтуерно инженерство в СУ и КСИ в ТУ. Изобщо не съм наясно каква точно е разликата между двете специалности. Имам доста въпроси и ще съм доста благодарен, ако някой по-вещ ми отговори. :)

1. Първо да започна с това върху какво се набляга. Вярно ли е, че математиката в СУ е прекалено много, а в ТУ се учат ненужни предмети?
2. За работа
- като какъв излизваш от единия и от другия университет
- студенти, които са завършили, като какви най-често работят
- университетът дава ли ти някаква възможност за работа по време на ученето
3. Последно, ако може накратко да кажете плюсове и минуси на двата университета

Благодаря предварително! Ако някой има възможност, ако може да даде Skype или Facebook за връзка. Ще съм много благодарен! :)

Dwyd96
12-22-2016, 20:27
Както каза колегата, ако искаш да ставаш програмист СУ или СофтУни.
1.В СУ е предимно математика и програмиране. В ТУ е инженерно насочено (физика, математика, електротхехника и т.н)
2. От СУ излизаш Софтуерен "инженер" а.к.а програмист. От ТУ излизаш истински инженер :D
Студентите завършили и двете специалности най-често работят като програмисти.
Първата година в ТУ ще ти е много трудно (да не кажа почти невъзможно) да съчетаваш учене с работа. Обаче втората година би могъл да работиш на непълно работно време. Много мои колеги го правят.
3. Горе-долу същите като на nqmamNervi.

Само ще допълня, че който и ВУЗ да избереш, не очаквай да те хванат за ръчичка и да те научат на нещо. Ще ти дават основата и ти сам трябва да си надграждаш знанията...

alex_rusev
12-23-2016, 05:41
Много благодаря за компетентния отговор!

tochko
12-24-2016, 23:17
Също като автора съм се насочил и ще си позволя да добавя още два въпроса:

4.Как протече при вас приема в университета? Какви ви бяха постиженията на кандидат-студентски/матура/диплома?

5.Преди да влезете в университета бяхте ли писали кодове? Ако да на какъв език?

Dwyd96
12-25-2016, 07:52
Също като автора съм се насочил и ще си позволя да добавя още два въпроса:

4.Как протече при вас приема в университета? Какви ви бяха постиженията на кандидат-студентски/матура/диплома?

5.Преди да влезете в университета бяхте ли писали кодове? Ако да на какъв език?

Ще говоря за ТУ:
4. В ТУ можеш да влезнеш и с матура по БЕЛ. Тъй като от Кандидат студентския изпит оценката се умножава по 3, а от матурите по 2.9 :D Поне предишни години беше така, сега не знам как е. Аз влезнах в Телекомуникации с 27,9, като на матурата с която кандидатсвах имах 5,50 и нещо. На кандидат-студентски не съм ходил, щото няма смисъл :D

5. Преди да вляза в университета съм писал кодове на HTML и CSS и съм програмирал на VisualBasic(само основни неща).

Bisha
01-02-2017, 22:11
Охо идвам и аз с няколко въпроса към запознатите (за СУ са):
- Вярно ли е че от нула се започва изучаването на всякакви езици? (да речем че досега само съм писала на html и css и съвсем basic познания около c++)
- Има ли възможмост да отида на стаж докато уча? (при нас са идвали да си правят презентация МусалаСофт, като предлагаха платен стаж)
- Като цяло какво се учи?
- Кандидат студентския за СУ по математика ли е само? (доколкото са говорили учители, би трябвало да е по-трудно от матурата :D *goes to a corner and cries*)

aurissaaaaa
01-03-2017, 08:59
https://www.fmi.uni-sofia.bg/education/bachelors/index_html

Bisha
01-04-2017, 07:03
https://www.fmi.uni-sofia.bg/education/bachelors/index_html

Мерси :)

KIRIL98
01-04-2017, 11:02
Аз също имам въпрос. Искам да уча във Варна нещо свързано с програмиране (знам, че СУ е най-добрия вариант, но ми е далече). Кажете към кой университет да се насоча? По принцип знам, че има ТУ във Варна, но нямало реализация след това (така чух, пък тя ми е най-важна) и също във ВВМУ, обаче там разбрах, че базата им била стара, следователно на нищо не те учат и нямаш реализация. Поправете ме ако бъркам и благодаря предварително за предложенията!

tochko
01-04-2017, 11:03
Охо идвам и аз с няколко въпроса към запознатите (за СУ са):
да речем че досега само съм писала на html и css и съвсем basic познания около c++

Лол... аз до сега само HTML и basic и май не е много добре...

Bisha
01-04-2017, 21:02
Лол... аз до сега само HTML и basic и май не е много добре...

Емии писала съм си сайтове с html, за състезания и то щото сама съм решила да се занимавам. В училище паралелка информатика съм, те на нищо не ни учат :D последно bubble sort правихме... ко да говоря.

Dwyd96
01-04-2017, 21:22
Аз също имам въпрос. Искам да уча във Варна нещо свързано с програмиране (знам, че СУ е най-добрия вариант, но ми е далече). Кажете към кой университет да се насоча? По принцип знам, че има ТУ във Варна, но нямало реализация след това (така чух, пък тя ми е най-важна) и също във ВВМУ, обаче там разбрах, че базата им била стара, следователно на нищо не те учат и нямаш реализация. Поправете ме ако бъркам и благодаря предварително за предложенията!

Нямало реализация за програмисти?

Прочем тук е момента да ти кажа, че в доста софтуерни компании не гледат дипломата от кой вуз е... гледат дали можеш да им вършиш работа.