Влез

View Full Version : Мнение за специалност

-meGusta-
12-29-2016, 09:13
Здравейте на всички ! :)
Моля дайте мнение относно следните две специалности:
Продуктов/Индустриален дизайн и Бизнес и икономика.
(няма да удължавам излишно поста в това защо точно те и защо са толкова различни)
Коя според вас предлага повече реализация ,по-добро заплащане(за съжаление това е водещ фактор в днешно време) и като цяло по-удовлетворяващо развитие .
Знам ,че всеки сам си решава какво и как но все пак искам да чуя вашата гледна точка. :)
п.с-става въпрос за обучение навън

Грозния
12-29-2016, 09:45
Коя според вас предлага повече реализация ,по-добро заплащане(за съжаление това е водещ фактор в днешно време) и като цяло по-удовлетворяващо развитие .Лекар, инженер, IT-специалист, архитект... :D

prosto_chovek
12-29-2016, 10:24
Няма лоша специалност, има хора, неспособни да я практикуват. Много хора записват разни специалности, защото им звучат готино или лесно, без да знаят изобщо за какво става дума или с ясното съзнание, че го пишат за някаква диплома. Понеже много хора си мислят, че като завършат нещо икономическо, задължително ще им се пльосне от небето един бизнес и ще станат милионери или пък просто искат да минат по линията на най - малкото съпротивление, възползвайки се от занижените стандарти в родното образование, отиват да учат това. След това завършват или не, обикновено не могат да си намерят работа по специалността, защото не я разбират и не могат да я работят или намират нещо тип чистачка в банка и тръгва лошо име на тези специалности. Във всяка една от изброените от теб специалности има пари, има хора, които ги работят и вадят доста добри пари, има и хора, които са ги завършили и ги мятат на лавката за кафе, че не могат да си преброят стотинките. Много често такива хора разсъждават - защо уча математика, нали ще ставам бизнесмен, пък за какво ми е да уча пък сега за ексел, аксес и други ИТ, да няма да ставам програмист и така за поне 3 предмета на семестър.
Чувал съм изказване, че за инженерите няма работа в България или има за 200 300 лева. Изказването принадлежи на е такъв точно завършил инженер с диплома 3 и 18, който не може да ти напише закона на Ом в най - простата му форма. Ти си прави извода дали техническите специалности са лоши.
Така че учи това, което ще ти е най - интересно и най - много ти се отдава. Няма добри и лоши специалности. :)

golemiq_korab_minava
12-29-2016, 11:25
Няма лоша специалност, има хора, неспособни да я практикуват. Много хора записват разни специалности, защото им звучат готино или лесно, без да знаят изобщо за какво става дума или с ясното съзнание, че го пишат за някаква диплома. Понеже много хора си мислят, че като завършат нещо икономическо, задължително ще им се пльосне от небето един бизнес и ще станат милионери или пък просто искат да минат по линията на най - малкото съпротивление, възползвайки се от занижените стандарти в родното образование, отиват да учат това. След това завършват или не, обикновено не могат да си намерят работа по специалността, защото не я разбират и не могат да я работят или намират нещо тип чистачка в банка и тръгва лошо име на тези специалности. Във всяка една от изброените от теб специалности има пари, има хора, които ги работят и вадят доста добри пари, има и хора, които са ги завършили и ги мятат на лавката за кафе, че не могат да си преброят стотинките. Много често такива хора разсъждават - защо уча математика, нали ще ставам бизнесмен, пък за какво ми е да уча пък сега за ексел, аксес и други ИТ, да няма да ставам програмист и така за поне 3 предмета на семестър.
Чувал съм изказване, че за инженерите няма работа в България или има за 200 300 лева. Изказването принадлежи на е такъв точно завършил инженер с диплома 3 и 18, който не може да ти напише закона на Ом в най - простата му форма. Ти си прави извода дали техническите специалности са лоши.
Така че учи това, което ще ти е най - интересно и най - много ти се отдава. Няма добри и лоши специалности. :)
А ти рабитил ли ?

prosto_chovek
12-29-2016, 20:47
А ти рабитил ли ?

И то сравнително по специалността.

golemiq_korab_minava
12-30-2016, 10:39
усещам възгордяване

prosto_chovek
12-30-2016, 14:48
Отговарям на въпрос. Тук е момента за самореклама - ако ти трябва електричар в София, на лично с описание на проблема :D

golemiq_korab_minava
12-30-2016, 15:42
Отговарям на въпрос. Тук е момента за самореклама - ако ти трябва електричар в София, на лично с описание на проблема :D

Сега ще се появат още 10 електричара, с претенции за светия престол.. :D

prosto_chovek
12-30-2016, 20:58
Но един е с диплома и опит, според джобса това е необходимо условие :D Правя сградни и осветление, барам и по електродвигатели. Не оправям електроуреди с много електроника в тях.

Fisherman
12-30-2016, 21:24
Но един е с диплома и опит, според джобса това е необходимо условие :D Правя сградни и осветление, барам и по електродвигатели. Не оправям електроуреди с много електроника в тях.

Браво,добър занаят.

Dwyd96
12-31-2016, 07:20
Разгледай учебния план на всяка специалност и виж в коя от тях те бива и ти е интересна. Нека псрите да не са ти определящ фактор. Пари се изкарват от почти всичко, стига да си добър в него и да имаш акъл.

kostik
12-31-2016, 08:01
Интересно в бранша хората с "диломи" обикновенно са проектанти или технически ръководители а не "пешки", но Вие си знаете.
Според мен в твоят случай "Бизнес и икономика" е по-добрият вариант.

Bisha
12-31-2016, 11:20

Е кажи ми как ти помага закона на Ом като си електричар? :D Практически не ми се струва много използваем. Нали знаеш къде са ти фазата и нулата, айде :D

prosto_chovek
12-31-2016, 18:11
Интересно в бранша хората с "диломи" обикновенно са проектанти или технически ръководители а не "пешки", но Вие си знаете.

За свестен проектант и тех. ръководител трябва да имаш магистратура. Да съм жив и здрав догодина, да я взема, очертава се. Първото е по закон, без голям печат мога да проектирам само лампата на селски кенеф общо взето според КИИП, а мечтите и способностите сми са по - големи.
Горе
Използвайки много приблизителна сметка на ум или с калкулатор, най - малкото, като знаеш къде ще ръгаш това, което ще ръгаш (лампа, устройство), можеш да му сметнеш А тка и да знаеш с каквижицида го вържеш, Б да знаеш какъв бушон да му сложиш В да знаеш дали да го слагаш там, при наличните или неналичните горни условия. Законът на оме универсален и малко перифразиран важи и за хидравликата.
Пожелавам ви екстра да си изкарате на нова година, живи и здрави и много любов, секс, кинти и така. Наздраве!

Fisherman
01-02-2017, 14:44
Е кажи ми как ти помага закона на Ом като си електричар? :D Практически не ми се струва много използваем. Нали знаеш къде са ти фазата и нулата, айде :D

закона се тълкува теоритично,закона ти казва,че силата на тока е обратнопропорционална на съпротивлението

като толкова те мързи,защо просто не си седиш у вас и не учи нищо,за да не се прекинеш нещо

Bisha
01-02-2017, 22:06
закона се тълкува теоритично,закона ти казва,че силата на тока е обратнопропорционална на съпротивлението

като толкова те мързи,защо просто не си седиш у вас и не учи нищо,за да не се прекинеш нещо

Няма нужда да ми го обясняваш закона си го знам, и за цяла и за част от верига, просто не ми се струва особено използван в практиката. Едни минимални поне знания имам по *електричарство* so yeah.

Така и така съм в темата, някой да знае къде може да се изучава специалност с web design (в българия, за софийския знам че има с програмиране все) или какъвто и да е дизайн? (около IT се въртя, но не програмиране)

Грозния
01-03-2017, 18:25
Едни минимални поне знания имам по *електричарство* so yeah. Мила, не бъркай "минимални" с "никакви"! В този случай "минимални" е нещо, от което си на светлинни години... назад :D!

inewton
01-03-2017, 18:32
Няма нужда да ми го обясняваш закона си го знам, и за цяла и за част от верига, просто не ми се струва особено използван в практиката. Едни минимални поне знания имам по *електричарство* so yeah.
Всичко от електричеството се използва в практиката. Разбира се, с изключение на академичните упражнения от рода на заредени безкрайно дълги прави проводници, равнини, цилиндри и т.н., но като цяло всичко има практическо приложение.