PDA

View Full Version : На къде?

Dkeyz
01-03-2017, 17:42
Здравейте, аз съм на 18 години и ми предстои да кандидатствам скоро. Честно казано не съм хич наясно с тези неща и уча в Пловдив. Мисля да се преместя в София или Варна, но я има и вероятността да остана в Пловдив, за да продължа образованието си. Втората ми матура ще бъде по английски език, защото го владея добре. Успехът ми е 5.10 и съм напълно сигурен, че на матурите ще изкарам над 4.50. Работата е там, че не съм запознат с това къде искам да кандидатствам и с каква специалност. Добър съм в езиците и компютрите, но за съжаление не ме бива в математиката. Идеята ми е да запиша нещо свързано или с език или с информационни технологии. Бих желал всеки, който разполага с информация или личен опит да ми даде съвет и моля, не ме нападайте, само защото все още не съм ориентиран. Благодаря ви предварително.

LadyTerrible
01-06-2017, 08:14
Отваряш сайта на всеки университет,в който искаш да кандидатстваш и започваш да четеш.Разгледай специалностите,има информация и за програмата,предметите и изискванията за прием.Всичко зависи от ВУЗ-а.На някои места за специалности с информатика и информационни технологии искат да се положи изпит по математика и успехът ти по този предмет от дипломата.Имай го предвид,макар че баловете паднаха толкова трагично в последните години,че и с 3-ка може да се влезе на някои места.Както казах-точна информация търсиш в съответния ВУЗ.

mr_teatime
01-06-2017, 08:29
Отваряш сайта на всеки университет,в който искаш да кандидатстваш и започваш да четеш.Разгледай специалностите,има информация и за програмата,предметите и изискванията за прием.Всичко зависи от ВУЗ-а.На някои места за специалности с информатика и информационни технологии искат да се положи изпит по математика и успехът ти по този предмет от дипломата.Имай го предвид,макар че баловете паднаха толкова трагично в последните години,че и с 3-ка може да се влезе на някои места.Както казах-точна информация търсиш в съответния ВУЗ.

Много точно казано.

Това което те съветвам Dkeyz е да се насочиш към системната администрация или информационна защита. Когато говорим за компютърните науки няма как да не минеш през стандартните математики за всеки един университет. Простата причина е, че те се опитат да ви заложат основи, така че да не сте голи и боси, ако се наложи да направите някоя и друга функция при изграждане на мрежи например.
В София в момента всичките университети имат катедра Информационни технологии, така че колкото повече плащаш на семестър, толкова обучението ще е на по-високо ниво.
Но важното тук е което каза LadyTerrible - отваряш сайта на ВУЗ-а и четеш, за да се ориентираш!

Dkeyz
01-06-2017, 08:49
Добре, много ви благодаря и на двамата. Бяхте ми полезни. <3

NomNomNom
01-06-2017, 16:18
Защо не си вземеш gap year, докато решиш - според това е по-добре от решение, което не си обмислил добре

Dkeyz
01-06-2017, 23:00
И това го има като вариант. Ще гледам до май месец да съм обмислил всичко и да съм целенасочен.