View Full Version : Журналистика или Българска филология СУ ?
addicted2youu
01-11-2017, 20:50
Здравейте!
Предстои ми да кандидаствам в университет,но се колебая между две специалности и се надявам тук да намеря по-запознати хора,които да ми дадат насока.
Та,искам да се занимавам с журналистика.Наистина проявявам голям интерес към обществени и социални теми,следя новините редовно и винаги писането ми е било голяма страст. Но има противоречия затова,че не е нужно да учиш журналистика,за да станеш журналист и че изучаването и е губене на време.Пък и този задължителен летен стаж ме притеснява,защото съм от далече и просто имам лични причини лятото да съм свободна.
От друга страна Българска филология не ме привлича толкова като специалност,само да кажа,че нямам никакво намерие да ставам учител. :D Чувала съм,че много филолози стават журналисти.А и с магистратура журналистика не мисля,че би имало проблем.
Е,очаквам мнения,особено от хора,които изучават двете специалности (и да ми дадат повече подробности за този летен стаж),ще съм много благодарна!
аз не уча нито една от двете специалности, но съквартирантката ми учи българска филология в СУ и въобще не е трудно да влезеш и завършиш това; казва че освен учител и редактор някъде няма много друга реализация с това; казва че почти всичките ѝ колеги възнамеряват да преподават след като завършат
лично според мен се насочи към журналистиката
кандидатствай Журналистика във ФЖМК, ако си кифла, която иска да я дават по телевизията, при никакви други условия;
съответно - Българска филология, ако пишеш поезия и/ли проза и искаш да си проправиш път в българския културен елит, или ти се занимава с досадна и безсмислена за личност и общество академична работа.
//и аз исках да уча журналистика навремето, опитът ми с факултета доведе до горните заключения;
от сегашната си гледна точка бих те посъветвала да си избереш един от два подхода - или учиш езици, чрез които ставаш ценен кадър като кореспондент, наблюдател, преводач, etc.; или специализираш в дадена област (широко: политика, икономика, изкуства и култура, спорт (ха-ха:Д), маркетинг и реклама...), в полето на която на даден етап ще развиваш журналистическите си дейности. всичко зависи от типа журналистика, с който си представяш, че искаш да се занимаваш. писане - ок, но това не е достатъчно, особено от натура, ако става въпрос за сериозни текстове. качествената журналистика у нас (и не само) е кът и това е тенденция, така че мисли и за това - кои медии те привличат, в кои би намерила място ти със своите интереси и потенциални материали. или ставаш интердисциплинарна и учиш/упражняваш (и) други неща - като: превод, камера, звук, монтаж, комп. графика, маркетинг и реклама, начини за финансиране на проекти, продуциране, etc, etc, etc.
успех!)
supersonic0
01-17-2017, 18:58
И аз доста се чудих и като цяло, не се влиза трудно в нито една от двете специалности. Аз лично записах българска филология в Софийския и влязох директно с оценката от матурата, която ако е достатъчно висока/ а напоследък май не ти трябва да бъде такава :Д /, е достатъчна, без друг изпит. Като цяло, гледат на теб по далеч по-различен начин, ако бакалавъра ти е да речем българска филология и след това запишеш магистратура журналистика, доста съм си говорил и с преподавателите, които са на същото мнение. Доста от българските журналисти, които гледаме най-често в ефира на бтв, нова и т.н., са завършили филология също, имахме срещи с тях, за други съм чел. Но моето мнение е, че е адски скучна специалност и някои от нещата, които изучаваме, са ми доста интересни, но дузина поне на мен са ми страшно скучни и това е една от причините, които ме карат да съжалявам за избора си. Ако ще залагаш на българска филология, приготви се за руски език, руска и въобще всякакви други европейски и не само литератури, старобългарски, латински и най-различни подобни неща, които е твърде възможно, да не представляват интерес за теб. :)
Katya.Dimitrova
01-25-2017, 10:39
Аз имах точно същата дилема, когато кандидатствах. Бях съкрушена, че не ме приеха журналистика, защото получих ниска оценка на предварителния кандидатстудентски изпит. Но после се оказа, че е било по-добре, защото и аз имам лични причини да искам през лятото да съм свободна от учебни ангажименти. В БФ стажовете наистина са само педагогически. Но после можеш да запишеш магистратура и да работиш нещо друго. Повечето ми колеги не искат да преподават и се борят за магистратури.
divergent
01-25-2017, 14:21
Журналистиката ми беше мечта, обаче изведнъж се отказах. Сега чувам мнения, че ВО дава много по-голяма реализация, а се учат почти същите неща в началото.
Иначе нещата стоят по следния начин - след като завършиш журналистика, излизаш журналист и нищо друго. След като завършиш българска филология, излизаш филолог, учител, журналист и прочие.