PDA

View Full Version : Журналистика или Българска филология СУ ?

addicted2youu
01-11-2017, 20:50
Здравейте!
Предстои ми да кандидаствам в университет,но се колебая между две специалности и се надявам тук да намеря по-запознати хора,които да ми дадат насока.
Та,искам да се занимавам с журналистика.Наистина проявявам голям интерес към обществени и социални теми,следя новините редовно и винаги писането ми е било голяма страст. Но има противоречия затова,че не е нужно да учиш журналистика,за да станеш журналист и че изучаването и е губене на време.Пък и този задължителен летен стаж ме притеснява,защото съм от далече и просто имам лични причини лятото да съм свободна.
От друга страна Българска филология не ме привлича толкова като специалност,само да кажа,че нямам никакво намерие да ставам учител. :D Чувала съм,че много филолози стават журналисти.А и с магистратура журналистика не мисля,че би имало проблем.
Е,очаквам мнения,особено от хора,които изучават двете специалности (и да ми дадат повече подробности за този летен стаж),ще съм много благодарна!

lunacy
01-11-2017, 22:20
аз не уча нито една от двете специалности, но съквартирантката ми учи българска филология в СУ и въобще не е трудно да влезеш и завършиш това; казва че освен учител и редактор някъде няма много друга реализация с това; казва че почти всичките ѝ колеги възнамеряват да преподават след като завършат

лично според мен се насочи към журналистиката

Blab
01-12-2017, 11:12
кандидатствай Журналистика във ФЖМК, ако си кифла, която иска да я дават по телевизията, при никакви други условия;
съответно - Българска филология, ако пишеш поезия и/ли проза и искаш да си проправиш път в българския културен елит, или ти се занимава с досадна и безсмислена за личност и общество академична работа.

//и аз исках да уча журналистика навремето, опитът ми с факултета доведе до горните заключения;

от сегашната си гледна точка бих те посъветвала да си избереш един от два подхода - или учиш езици, чрез които ставаш ценен кадър като кореспондент, наблюдател, преводач, etc.; или специализираш в дадена област (широко: политика, икономика, изкуства и култура, спорт (ха-ха:Д), маркетинг и реклама...), в полето на която на даден етап ще развиваш журналистическите си дейности. всичко зависи от типа журналистика, с който си представяш, че искаш да се занимаваш. писане - ок, но това не е достатъчно, особено от натура, ако става въпрос за сериозни текстове. качествената журналистика у нас (и не само) е кът и това е тенденция, така че мисли и за това - кои медии те привличат, в кои би намерила място ти със своите интереси и потенциални материали. или ставаш интердисциплинарна и учиш/упражняваш (и) други неща - като: превод, камера, звук, монтаж, комп. графика, маркетинг и реклама, начини за финансиране на проекти, продуциране, etc, etc, etc.

успех!)

supersonic0
01-17-2017, 18:58
И аз доста се чудих и като цяло, не се влиза трудно в нито една от двете специалности. Аз лично записах българска филология в Софийския и влязох директно с оценката от матурата, която ако е достатъчно висока/ а напоследък май не ти трябва да бъде такава :Д /, е достатъчна, без друг изпит. Като цяло, гледат на теб по далеч по-различен начин, ако бакалавъра ти е да речем българска филология и след това запишеш магистратура журналистика, доста съм си говорил и с преподавателите, които са на същото мнение. Доста от българските журналисти, които гледаме най-често в ефира на бтв, нова и т.н., са завършили филология също, имахме срещи с тях, за други съм чел. Но моето мнение е, че е адски скучна специалност и някои от нещата, които изучаваме, са ми доста интересни, но дузина поне на мен са ми страшно скучни и това е една от причините, които ме карат да съжалявам за избора си. Ако ще залагаш на българска филология, приготви се за руски език, руска и въобще всякакви други европейски и не само литератури, старобългарски, латински и най-различни подобни неща, които е твърде възможно, да не представляват интерес за теб. :)

Katya.Dimitrova
01-25-2017, 10:39
Аз имах точно същата дилема, когато кандидатствах. Бях съкрушена, че не ме приеха журналистика, защото получих ниска оценка на предварителния кандидатстудентски изпит. Но после се оказа, че е било по-добре, защото и аз имам лични причини да искам през лятото да съм свободна от учебни ангажименти. В БФ стажовете наистина са само педагогически. Но после можеш да запишеш магистратура и да работиш нещо друго. Повечето ми колеги не искат да преподават и се борят за магистратури.

divergent
01-25-2017, 14:21
Журналистиката ми беше мечта, обаче изведнъж се отказах. Сега чувам мнения, че ВО дава много по-голяма реализация, а се учат почти същите неща в началото.
Иначе нещата стоят по следния начин - след като завършиш журналистика, излизаш журналист и нищо друго. След като завършиш българска филология, излизаш филолог, учител, журналист и прочие.